Sunday, April 5, 2009

fresh produce





Saya ni suka beli sayur.. lagi pelik lagi saya suka beli.. lagi seasonal, lagi saya kemaruk nak beli, kengkadang mahal pun saya gila nak beli, lepas beli saya dah lupa saya nak masak apa ngan mende2 tuh sumer.. kengkadang recipes carik satu lemari, korek sana sini sampai penat, tak jumpa2 gak, ampeh, antu tul bebuku nih, kalau carik memang tak jumpa.. karut tul, cam main sorok2 lak yek ngan tuan buku..

kalau pi cameron, saya naik senteng tengok sayur, cauliflower warna purple, brocoli warna ijau muda cam rupa tanduk2 kecik(by the way, sayur ini ternyata tak sedap, rasa dia tawar and keras, lagi sodap brocoli biasa, haha), capsicum warna warni.. huhuuuuu, best oooo, kalau pi JJ pun sama, tengok buahan import, nectarines, berries, segalamala pear, epal.. kemaruk beb.. tuh belum masuk cerita mushrooms lagi, enoki, shimeji, portabello, brown swiss, shitaki, button..tak tahan aku tengok..korang tak rasa ke mende nih sumer hebat, hahahaha.. pas tuh kalau pi pasar biasa pun sama, ari tuh pi balik kampung hubby, jumpa cili padi purple, alaa, sepinggan baru singgit, wa angkat le, balik cuba masak, pedas beb, jgn ingat tak pedas, tapi kalau dimasak kena ngan api, corornya bertukar oren, tiada lagi purple hoccay..

kalau pi tengok seafood pun sama, saya suka segala mala jenis ikan.. suami saya ala terror menengok jenis ikan, konon kampung dia kat area bagan gitu, sedari kecik ala2 dah biasa menelek muka ikan2 tuh semua, hahaha.. so, kalau balik kampung hubby, keroje kitorang memborong ikan, sotong dan udang.. kalau kat JJ pun, saya gerem je tengok salmon, scallop beku, dulu jap gila dory fillet, err dah tak dah, hahahaha..pepahat, kupang.. anak2 saya pulak suka kat lala, lokan, kepah.. sodapnya mende nih sumer, hahahaha.. so, mari le kita taksub fresh produce, dikeranakan sronok apa, tau what we fill our stomach with, hehe..cukup le dulu mbebel today..

3 comments:

mummyei said...

dalia..update semua resepi ko kat sini..
senang aku refer kat umah hehehe..
Kat facebook letih mencarik baliks..hehehe
Boleh yek..pretty pleasee!

AMARYLLIS said...

i likey too... kemaruk cam lu gak babe.. tapi tak sempat nak masak aaaaa.. at the end, ended up makan luaq.. and most of the time, mahal aja, sedap nya ala kadar.. gua stay ngan in law aaaa... susah skit nak ngacau dapur dia... nanti gua dok sendiri, sure nak try.. put up good healthy low calorie recipes banyak2 babe k..
love it

hantumakan said...

mummyei--->nanti aku pindah le resepi tuh suma ke sini, hehe, sabo yeee.. thx for the support..

amaryllis--->samo samo.. makan luar tuh pun sama, hehe.. bab dapoq tuh tak, hehe, i own my kitchen, suma orang, syoh syoh, hahaha.. i'll try to put low calorie healthy recipes more.. doing adjusting myself..:).. thx for the support