Sunday, April 5, 2009

LAKSA JOHOR..mm





recipe ini adalah recipe kawin from 2 recipes.. sebab malas nak call mak tanya.. but i know the main ingredients.. so, here it is..:)

LAKSA JOHOR

bahan2nya

bahan A-bahan kisar untuk tumisan
10 biji bawang kecil/shallots
4 cloves garlic
3 btg serai
lengkuas+halia+lengkuas 1-2cm

bahan yg perlu dikisar - separately
udang kering
udang
ikan kering kurau
ikan rebus( i used kembung)
i didn't really weight all the stuffs..agak2 boleh? lagipun sebab ini from 2 recipes,kalau ikut weight sangat takut too pungent the result.

450ml santan pekat
100g kerisik
3 keping asam keping
2 pkt serbuk kari daging
cili kisar- kalau suka pedas letak banyak
air
garam dan gula

garnish
taugeh, timun, daun kesom, daun selasih, bawang besar, limau kasturi dan sambal belacan.

cara memasaknya:
1.tumis bahan A hingga garing. kemudian masukkan serbuk kari dan cili kisar. tumis hingga garing dan wangi. kemudian masukkan udang kering kisar tadi.

2. masukkan air. air rebusan ikan juga boleh digunakan. masukkan ikan kurau kering,ikan dan udang basah yang sudah berkisar tadi. masukkan juga asam keping.

3. biar ia mendidih. kecilkan api. masukkan santan dan kerisik. masukkan garam dan gula.

4. setelah kuahnya siap, bolehlah dihidangkan dengan spageti serta ulam-ulaman.

mm, rasanya that's pretty much. kalau ada soklan ke ada yang tak terang, silalah tanya..:)

No comments: