Saturday, April 18, 2009

My cheat day, wallah

hari nih bergumbira memasak.. seminggu makan beringat, nak umumkan weekends cheating day, hehe, err, esok pun sama, dah ada agenda nak cheat bab makan lagi, but today we talk all 'bout today's makan2.. once in a while, we've got to enjoy the glorious food, hehe, sapa yg nak diet tuh, jgn pedulikan ayat tadi..ayat tdi adalah untuk menusia pelupa seperti aku, hehe.. tpi comes monday, i'll be more vigil 'bout makan..apa entry nih subjek bercampur, mcm ada mesaalah split personality lak.. kwang kwang kwang..:)

saya telah menerai untuk 1st timenye membuat burger ayam.. sebab burger nih burger syok sindri, terlebih lak letak garam, maka masin le dia, tpi oklah, dari beli kat kedai, ntah apo yg diletakkan kat dlm dia.. ke adakah aku menusia kedekut?.. hahahaha..


Ayam cincang yg dah di'seasoned'. garam, bawang besar, lea n perrin sauce, cornflakes,



Pate yang dah di'chill' dlm peti ais, biar dia firm, idak le pecah bila digrill..


Sudah siap untuk disantap..nyum nyum..


disamping itu saya juga telah memasak Pic Clafouti.. mmm, nyummy.. kata aku le.. hehe.. and kata sorang budak kenit nakal kat umah nih yg telah mencungkil semua pic ataih clafouti aku waktu aku ngorok?.. wajarkah?.. tiada pilihan sebab dia dah siap santap..:)


My Pic Clafouti in my not-so-clear oven.. err, ye ye lepas nih i'll scrub my oven, eleh, jamie oliver punya oven pun pernah kluar hasap berkepul kepul sebab dia dah lama tak scrub, mine is still hoccay what, haha..



Dah siap tau, mm, hubby kata rasa dia cam bahulu, hehe, ado le sikit, yg belah ataih, sebab putih telur pukul sampai gebu..yg bawah rasa cream custard, sebab itu le bahan dia..


Sbelum masuk tido sebab kepenatan, ini le rupa dia..:)..


Tup-tup bangun tido, rupanya dah jadik camnih, sapa punya kerja nih?

2 comments:

kucingorengemok said...

apa ke rajin benor buat burger patty? kalau aku buat bugger patty sendiri, huh, that'll be the day! sedap la nmpk peach clafouti ni- 1st time dgr perkataan ni, jap lagi i google. re: line clear tu sedap la, tapi kebersihan tak tahap A. heheh.

hantumakan said...

err, actually same goes for me, never heard clafouti, baru google it too, haha, only it's in my recipes book and looks achievable.. tpi sbenonya it shouldn't be too fluffy.. more denser, hahaha..tukang masak katun, clafouti pun katun la..