Monday, April 6, 2009

SAGO WITH PALM SUGAR SYRUP AND COCONUT CREAM


sago pudding
2 liter ayaq + 200gm(1 cup) sago pearls

Didihkan ayaq. masukkan sago. Kacau dan biar mendidih perlahan selama 10mins. Tutup api dan tutup priuk. Biarkan lagi selama 10mins. Toskan sago dan masukkan ke dalam acuan (bilas acuan dulu biar mudah tanggalkan sago kemudian). Sejukkan.


Palm sugar syrup
200gm gula melaka + 150ml (2/3cup) ayaq


Didihkan bersama gula melaka dan air hingga gula larut. Biarkannya memekat. Gunakan bila sudah sejuk.

Coconut sauce
200ml (2/3cup) santan pekat + 1/2 teaspoon salt.

Didihkan santan, matikan api dan stir the salt into the coconut milk.

Nak hidang? - unmould sago pudding on a nice plate, top with gula melaka syrup and santan tadi.. bon appetite..

No comments: