Thursday, April 9, 2009

small sacrifices needed at this time of hardship

saya ngeri sebenarnya bila mengenangkan looming economic uncertainties kerana for one obvious reason alone, my hubby is the sole breadwinner in the family, no plan B, that's for sure. well, as a housewife, what i can do is what i can do best, mm, dengan menurunkan perbelanjaan rumah. Kalau dulu2, normally, we'll go out and makan2 luar. every early month, memang akan sample one kedai yg karut2 sikit, hehe, alaa, kira bukan kedai mamak or kedai thai kelantan le, kira real dining, tpi bukan fine dining juga.. alaa, u guys know what i mean kan.. and tru out the week, tetengah tuh, bilamana rasa bosan menjalar and kemalasan memuncak, makan luar also one of our choices(ini baru kedai mamak or kelantan thai, hehe).

but, this month, and it's been two weeks, saya telah berjaya memastikan keluarga saya makan home cook food every dinner, i also managed to whizz up few breakfast for hubby to bring to work. sesungguhnya bagi sapa yang tak tahu or ignorant, memasak is tiring. kalau tak berkemas or kira lepak satu hari, kena masak aje, kira okay le tuh, but if u have been doing chores all day, nak kena end the day dgn memasak, err, it's just penat. seriously it does. kalau nak masak telur dadar, kira tidak le penat sgt, tpi takkan hari2 telur dadar. tpi sekarang saya buat simpler dinner approach compared to before, kalau dulu, kengkadang rasa nak botak le masak dinner sakan, but now, simpler and healthier, hehe.. cam sup sayur and one protein dish, ikan ke, ayam ke, sotong ke.. u get the picture..

saya berharap saya dapat meneruskan azam baru saya ini berpanjangan, harap anak2 gembira makan air tangan ibunya.. and suami, what's better way to his heart other than his stomach kan..hopefully good deeds labour good things.. and just pray hard the economic will turn prosperous pretty soon.. amin.

5 comments:

kucingorengemok said...

tapi i dah tak diizinkan masak! sbb kalau mkn kat kedai order sepiring, sepiring je la abis. kalau masak sendiri, selagi tak jumpa kerak nasi kat hujung periuk, kita org tak berenti tambah! = gemokkkkk!

re: i pegi tu df kat the weld. mcm okkkk la...

Neny said...

Kak dalia, i know how it likes...i'm in the same gak. Penat dok masak, kemas x berenti ni. Kalau lepak separuh ari pon, harus rumah tunggang langgang. X tau cemana certain org tu boleh memastikan rumah sentiasa bersih n kemas n masak pelbgai jenis makanan.

Sy mmg xde choice nak mkn luar kecuali masak n masak. Mkn luar cuma bila kitorg pi outing aje. Tu pon dah mahal gila.

hantumakan said...

haha, welcome nenny to my blog...

lagi la diperantauan kan.. mm, sbenarnya penat jadi houswives nih.. deeds kengkadang go uncredited.. nasib hubby saya pun rajin berkemas.. tpi betul la, yg jadik surirumah yg umahnya spick and span, pas tuh hot food ataih table always.. angkat topi la tengok.. takpelah, mari kita memperbaiki diri as we enjoy our journey..:)

tik said...

Salam kak dalia.. sama la dgn neny.. hari- hari kena masak. penat tuh sgt penat...balik dari opis berkejar nak kena masak dinner. Pastu garu kepala nak masak menu apa. Anak saya yg sulong cerewet mkn.. so nak kena pilih menu yg kena selera dia plak..

Dulu pernah jd suri rumah 2 tahun.. best.. penat memang penat.. sekarang rindu nak jd suri rumah sepenuh masa.

hantumakan said...

tik, welcome too..:).. walaupun penat, mmg besh jadik surirumah, hahaha.. paling2 tention pun still pasal keluarga sindri, bukan org2 luar yg tak besh tuh.. hehe.. kalau awak suka jadik surirumah, saya doakan awak mencapai financial freedom and dpt le awak tak keroje balik, dok rumah ngan anak-anak..:)

ps-peningkan mikir menu, hehe, saya pun kengkadang rasa cam nak pi peksa lak concoct menu..