Sunday, May 31, 2009

Lunch Xtravaganza - Part II

actually sisa baki gambar smalam yg tak sempat donlod.. hahaha
my choc volcanoes yg baru kluar oven.
baru je letak atas pinggan.
Setelah ditubik, heheh, well, it's volcanoing obviously, hence the name..



well, that's weekend, menyeronokkkan akhirnya, on sunday pi umah p.itam menhadiri wedding sepupu, and pas tuh lak pi rumah Paman tengok cucu barunya.. sronot jumpa saudara mara..

Min and aya not around, ikut Atuk Adan and Atuk Limah balik kampung ke Batu Pahat, so it's me and nad and after working hours, rudin gonna join us, heheh..

kepala penuh dgn agenda masak2, and jalan2 tak ingat..

1.nak masak kek berdiameter 25cm siap ngan icing bunga and frills (pedahal, as u guys can see, i'm no great baker, apatah lagi kaki icing kek, hahaha)

2. Nak buat meringue swirl

3. Teringin buat kek lumut yg aza dok kompang.

4. Nak pi Ikea ngan nad and spend the rm60 voucher, hahaha, mcm banyak no..:)

5. Nak masak kung po chicken

6. Nak utilize hari cuti dgn ecersize bila2 suka, hahahahaha..

that's pretty much the map I angan2 for the whole week, hahaha, mampukah?

Saturday, May 30, 2009

Lunch xtravaganza- Part I

Kerabu Taugeh Nyonya
Cencaru Bakar
Parang Assam Pedas
Belanak(besar gila) Assam Pedas
Sotong Goreng Tepung



My parents datang semalam so for lunch ahcik telah bersungguh memasak lunch spread yg sungguh over.. heheh.. over ke?.. prasannyee mak kan..:)

Thursday, May 28, 2009

makanan berbahaya, TAKE WITH CAUTION

Ikan bilis yang sudah bergoreng.
Cili yang ditumis. Ini adalah contoh hasil yg belum garing.


Ikan bilis totok yang berbahaya. Sangat tak ingat dunia sekeliling bila memakannya.






Bukan bahaya apa, dah start tokleh berenti.. aku pun tak tau nak panggil masak ikan bilis nih masak apa.. baru je blajo ngan mak mentua camna nak memasaknya(mak sendri tak pernah masak resepi nih), dah masak twice, so far hubby(dia bhgn kualiti control) telah men'thumb' up kan hasilnya.. ngehehe..
okay le mukadimah dulu..kalau korang pernah dok asrama kawasan tepu jawa mcm kat johor or selangor, sure sorang dua kawan2 korang ada bawak masakan ikan bilis nih, dia cukup kering, rangup dan yg paling penting tahan lama, tapi kalau dah bawak kat asrama yg kaki lapar dia ramai, aku rasa tak bertahan lama de, selamat masuk perut. sedap dimakan dengan roti, biskut cracker and nasi.. suma layan beb, makan camtuh aje pun sodap, tpi lagi syok kalau letak tempe and kacang. paling famous ada kat asrama masa musim 'chicken pox'. gayanya mak2 bebudak nih bekalkan biar makan berpantang, takut anak2 dara dia berparut sana sini.. tapinya kengkawan anak dia yg tak sakit lak pi balun, heheh..


BILIS JAWA TOTOK
(aku tak tau le nama mende nih)


BAHAN2(aku bagi roughly ajelah, sebab aku masak smalam tak de tetimbang bahannya lak)
ikan bilis kecik yg digoreng rangup, cari yg halus dan putih, untuk memastikan hasil pasti rangup
4-6 bawang merah
1-2 bawang putih
10-15 tangkai cili kering, potong, buang biji dan rebus(jumlah ikut agak2 kuantiti ikan bilis la ye)
5-10 cili padi, nak lagi pedas, silakan letak mana sanggup kat tekak puan2
gula dan garam jika perlu (kengkadang ikan bilisnya dah readily masin)


CARA MEMASAKNYA
1. Kalau malas sangat, masukkan semua bahan kecuali ikan bilis, garam dan gula ke dalam blender. Kita kisar sampai halus.
2.Panaskan minyak dan tumis. Tumis sampai sangat garing. Teknik agak2 diperlukan disini. Jika terasa yg lada bertumis itu terlalu banyak, sila keluarkan sebanyak perlu kerana kita perlukan hasil salutan yg cukup2 aje, kalau banyak no sambal dia, dah jadik sambal tumis ikan bilis pulak ye puan2.
3. Bila lada tadi sudah garing(kita perlukan hasil yg sangat garing ye disini, tokmoh basah2, nanti bilis lemau), bolehlah dimasukkan bilis goreng tadi. Gaul sehingga semuanya bersalut. Taburkan gula dan rasa. Pastikan rasa masin dan manisnya sangat cukup, (bermaksud lebihkan garam dan gula dri biasa, barulah sodap.. biar rasa dia sharp gitu, tapi balance yee).



Saya tak sabar nak bekalkan anak2 saya pulak kalau diorang pi masuk asrama one of these years.. hahahahaha.. sungguh ibu poyo disitu..:)

Wednesday, May 27, 2009

brekkie, brekkie II

Balsamic roasted tomatoes
Verdict : Balsamic roasted tomatoes fares well with my tekak, sedap laa, errr lelagi kalau compare ngan portobello mushrooms melts ari tuh.. rupanya pun mengiurkan..:).. and finally I get to use my balsamic vinegar.

Tuesday, May 26, 2009

saje borak-borak

hari ni mood aku baik, al-maklumlah smalam klang tak panas, pagi-pagi dah hujan, and suasana mendung seharian.. really made me rasa selesa and bawak ke malam and today, sisa baki good mood smalam pun still ada, hehe, not that i'm looking forward nak bad mood, but aku tengok kat luar tuh matahari dah start bersinar ngan maraknya...:(

lepak2 depan comp tadi nih, aku teringat lak jaman sekolah aku dulu.. aku teringat yg fav sains subjek aku was BIOLOGI, walaupun kecerdasan aku tak selayaknya menjadikan aku doktor.. tapi aku memang suka bio, aku tau ramai org cringes ngan subjek nih, tpi aku laagi daif idea kalau belajar FIZIK.. ntah kenapa subjek tuh make no sense or what so ever kat hotak aku nih.. dah le lum apa2 dah carik gaduh ngan cikgu fizik form 4 aku, menyebabkan somehow aku rasa cursed jadik buduh tak paham2 belajar fizik sampai le aku SPM.. hahaha, ol'story.... not that i'm using any of the fizik law in my daily life, kalau aku guna pun aku might not noticed it was one.. heheh.

apa lagi? aku dok asrama sedari form 1.. some gud, some not so gud came out of it.. heheh.. but one thing i'm definately sure, the experience make me what i'm today.. well, takdelah teruk no, i can manage my household and learn few new tricks once in a while(not that i'm a dog, huh).. independent enuff not to wailing for help kalau terjepit.. hehehe.. mm, hey, not bad tau..

me and my family?.. there was a long time bitterness with my dad.. but things pretty much tenang now.. hahahaha, well what i can say, i'm not a favourate of many people, but few yg loves me, loves me so, enuff to make my life sronok and worthwhile.. eh, statements itu seperti tak menghargai, requote.. mereka yg sayangkan saya, saya letak kat pedestal yg teratas skali dalam hidup saya..

life now?.. the best ever.. kena keep on reminding self.. kengkadang lupa and jadi ngada and whiny.. tak patut tau.. few kinks here and there.. but what the heck,, kalau suma lancar je, that's not life.. it's all bout the learning process..and I keep reminding self too, that perbaiki diri and change for the people that matters to you, kalau diorang tak prasan and diorang matter enuff for you, point it out, kalau despensable, lantakkan, tiada guna beb kalau orang tak kisah.. i'll live my life in solitary if needed.. err, providing hubb and kids around.. hahaha, eh, itu idak le solitary no.. hahaha..

adakah post ini depressing?.. mungkin, mungkin tidak.. hahaha.. musahabah diri.. know what you have more in life and what's you lacking off.. learn to live with it.. i learn early certain things kena live tru even it's horrible and jiwa munching.. nuff said, apakah aku dah jadi makcik bebel yg suka2 paint life story dalam blog.. oh tak rela.. heheh.

Monday, May 25, 2009

tolong, apa aku nak buat ngan mende nih suma?

EXHIBIT A
Sebotol pesto, yg kena abihkan dalam 8 days lagi.. alemak.. sungguh hampir itu..
EXHIBIT B
Sebotol balsamic vinegar organic hoccay, yg dah diperam puluhan tahun, hehe, masa beli terguda ngan one article I came across beberapa hari sbelum terjumpa mende nih kat JJ.. skang, blum gak guna2, esoklah ye kawan2.


EXHIBIT C
Saffron.. kononnya masa beli nak buat bouillabaisse.. bila dah ada, tak terbuat2.. apakah?


EXHIBIT D

Setongkol belacan padu.. cam block ganja lak aku tengok.. hehe, ini mak aku yg punya daa.. ini le rahsia resepi sambal tumis nasi lemak jualan mak aku..belacan sungai besar.. kalau aku beli sendri pun, pakai beli sebongkah cam nih, pas tuh simpan dalam peti sejuk beku.. maleh le nak suruh kakak tuh potong..


Friday, May 22, 2009

brekkie, brekkie

Portobello mushroom that I've been dreaming of to masak all of this while..heheh..

Dah diletak pesto botol, mozzarella cheese and hazelnut nibs(the recipe call for a pine nuts, but malas nak beli, apa yg ada dlm peti sejuk ajelah)

Makan dengan scramble egg with freshly cracked black pepper and toast, wallaaaa..


PORTOBELLO MUSHROOM MELTS WITH SCRAMBLE EGG AND TOAST


VERDICT : Portobello rasa cam dirt, hahahaha, seriously.. but my scramble egg is heaven.. all soft and tak rubbler-like.. adakah aku puji diri sendri?.. alaa, kasi can la.. hehe.. so, next time I wouldn't part ngan rm10 to buy the portobello dah, idak le jakun tengok dia kat JJ next time.. so long dirt tasting mushroom, (laki aku kata rasa kayu chengal, bila pulak dia rasa kayu chengal.. haha)



Wednesday, May 20, 2009

HOW DARE YOU!


Satu lagi series kegemaran aku di'axed'.. chit podah.. been looking forward nak tengok what's new season up to.. lelagi antiques bestfriend mamat hero nih, kelakar hoccay diorang nih suma.. but i guess that's it. tiada lagi setan yg lepas dri neraka yg nak diburu.. and status mamat hero itu akan tetap menjadi tandatanya.. adakah dia anak lucifer? (sungguh pun akunya gist of the story ini berbau ngeri dan kejam, penuh ngan nama setan dan perbuatan buru, cerita ini adalah lawak sebenonya.. katun smacam, diorang buru setan pun penuh dgn gaya clumsy and klutzy..aku pelik kengkadang camno setan yg jahat bleh kena tangkap ngan geng diorang yg langsung tiada instict memburu yg jitu.. hehe)..
well.. to be update.. banyak gak citer kegemaran aku yg dah dihentikan.. pushing daisies, dark angel, reaper nih.. apa lagi daa?.. ahkak dah ingat lupa lak.. tpi banyak le gak..tak patut tau, bebalik kisah 'shinta asyik mashuk'.. kengkadang nak gak citer yg out of ordinary.. yg tak mungkin berlaku kat real life.. baru exploration angan2 sikit.. adventerous gitu..but i guess i'm the minority out here.. tunggu ajelah aku kaya cam arwah aaron spelling and buat citer aku sindri.. sure korang glued in front of tv, achewah, kepoyoan disitu..:)

Tired meh..

today is not the best day of the week.. i hadn't get the best day quite for a long time lately.. it's been all routine.. siang malam all the same.. *sigh*..

hubby be back late again today.. there goes my badut energy.. all went to the kilang.. kerjaa.. kerjaaa(lalalala.. meet uncle hussein)

kids?.. taking too much of my energy.. bicker and all complains.. *urggh*.. sometimes it's just all transfer to a constant buzzing in my head.. couldn't function ..

xcersize.. knees acting up.. meet doctor today, green light to continue.. few medication and ubat salap panas, the one I already got.. chet.. hope will be able to start soon when my bro-in-law blah nanti, takkan nak xcersize depan dia lak.. tak moh akak..:)

cooking adventure.. few ideas, executing 0, malas and uninspired.. back to ol' tapau and deep frying..*sigh*.. bad for me .. hahahaha..

hormone... nak salahkan diorang ke?.. hahaha.. actually period lama lagi, early next month.. but I always have this mood swing and depression way too early sometimes.. :(.. damn me..can't blame it on them i guess..

pretty much.. the tired, uninspired, bored me.. will it help jotting it down.. here?.. dunno.. bila la my badut will have free time to make me happy..hahaha.. don't ask him.. he's tired, dull and energyless himself..dang..

ingat tadi nak buat posting baru, tpi apakehe.. baru 2jam post, dah posting baru, tak peronah dibuat dek orang..melainkan aku ajelah.. dri tadi dok blog hopping.. reading people's story and such.. entertaining.. yup.. but terpengaruh la gak sedikit sebanyak .. ala2 mcm kena rasuk lak.. nak menulis.. pedahal nothin fancy on my mind for the time being..:)..

cross my mind too nak tukaq blog skin(walau my sis ari tuh dah warned that it would be way easier to do it earlier phase of blogging rather later.. ).. but ari tuh ter'experience' my blog ilang mcm2.. hahaha.. well, there's so many parts of my original blogs that i love.. original beb wa nih, kang dah tukaq banyak no, dah tak sama yedak..:)..

coming weekends.. mcm dah ala2 full je gayanya, min and aya gonna have exams starting on mondays, my other sis lak nak pindah umah, hub's cuzzen trima pinangan.. seems like it all gonna be at square one balik smula, waiting for another weekend lak lagi to be free doing whateva heart desire.. alemak, next next week ada my cuzzen lak wedding.. and my family gonna come lak.. hehehehe... so little time to savour life..

it's past midnite.. should have sleep.. coz tomorrow my routine gonna start and end pretty much the same.. this little heart of mine.. couldn't find peace.. beating smacam.. like there's unfinished business.. hahaha, tetiba teringat this one phase of my life where everythin spelt trouble.. heheh.. i live this life anytime.. didn't want to have sorrow heart as before.. apalah sangat bored because of mundaneness rather than sebab sakit jiwa mengusung masalah.. free afterall.. :)..

Monday, May 18, 2009

ROCKET DOG


i know this is quirky.. heheh.. errr, alaaaa.. cute apa..:)


somehow I'm still in my pink phase..


cute apa..


Actually i've been actively bidding ROCKET DOG shoes last year, but bila dah asyik kalah bid, I'm sort of brenti kejab and forgotten all bout the shoes. Actually my activities in Ebay pretty much like that, bid like sewel, tak menang2, pas tuh brenti and lupa langsung..heheh..

but since end of this month, my mystery shopping fee will be paid in euro and masuk paypal.. maka kemaruk shopping aku pun masyuk balik.. what else on my mind if not the rocket dog shoes la kan..heheh.. sronot, been browsing since last nite.. but the corak is pretty much berubah banyak since the last time i bid(guess ikut season kst UK la kan, manyak boots and flip flop, I'm looking for mary jane and flats). but thorough browsing will be needed, duit blum masuk pun until end of the month..:)


ps -: posting food masih dalam bentuk idea lagi.. lately takde masak yg over2 sangat, simple fare yg tak selayaknya dipertontonkan.. hahahaha..

Monday, May 11, 2009

Featuring green pepper of Black Canyon

Lunch at Black Canyon sempena Hari Ibu..:).. aww, so sweet hubb and kids.. The green pepper, heard about it, first time tasting it, sedap la pulak this little devil.
Dah licin dah suma lauk2nya.. hahaha


Makanan yang dah lupa namanya, sebab beli set lunch.


Sayur campur.


Seafood with basil and green pepper.





Sunday, May 10, 2009

Pizza Day anyone?

Ini malam tadi yg punya..
dipercayai chilli tuna toppings, lupa which which laa

definately smoked chicken and chunky salami pizza..:)


weekends adalah cheating day as usual.. sminggu aku ala2 malas nak masak, ala2 masak mende simple supaya aku tak makan banyak.. ahaks.. smalam malam and today menunya adalah pizza xtravaganza.. the toppings adalah 3 cheeses(parmesan, cheddar and the must have mozarella).. with chunky salami, smoked chicken, shiitake mushroom, capsicum merah, chilli tuna, bawang besar.. mmmm, sodap.. walaupun base tak buat sendri, beli kat BAGUS je..hehe..

AMAT ROTI CANAI, SRI GADING INSTITUTION, FOUNDATION OF UNITY..:)

Well, korang sure ada tempat makan yg korang frequent not only because of the good food, but because it just meaningfull big time for you.. mcm kedai korang pernah dating ke, things like that.. well, as for me, one of that kind of kedai adalah kedai Amat Roti Canai kat sleepy Pekan Sri Gading.. My dad is like drugged by it's roti bom, tiap pagi cam clock work, he'll sure terjenggul kat kedai nih.. so does orang2 lain yg balik kerja kilang shift malam, anak2 muda yg balik kpg sesekali, tak kurang jugak orang2 yg dah berfamili yg pergi kedai nih dri kecik sampai bujang and now nak bawak anak bini lak lepak kat kedai nih..:)

to say about the food, well, it tastes like good prata but tak la out of this world, but lepak kat sini memang menenangkan, kalau stakat lepak sini sejam, aku sure terserempak ngan atuk2 sedara, sepupu sepapat, sedara menakan suma le.. besh.. boleh catching up..:)..

Amat lak memang peramah and peka and customer sensitive, sapa yg datang dulu, he'll make sure to get the food first.. and tuh tak masuk lagi ketakjuban aku dgn counting skill dia.. ntah betul ke, aku iyokan aje, sebab laju giler dia kira(tpi Amat insan beriman, saya tak rasa kalau dia salah kira pun dia sengaja buat gitu..:).. jgn mare cik amat)..

aku kalau lapar sgt, sure aku nak makan ikan assam podeh ngan nasi and sayur, hahaha, walau still pagi, tiada alasan kukuh disini.. but aku memang tak brapa gemar makan roti canai, but roti dia sedaaap..:)

nasi lemak 60sen..

roti canai yg lembut, fluffy and rangup.. overkah aku?

kedai nih bukak dri pagi ke noon only.. and memang susah nak dapat seats.. kena aim2, tunggu2 seats gitu.. hahahaha... kalau tersampai ke Batu Pahat yg permai, Sri Gading ni di sbelah kiri kalau dari Batu Pahat town.. kena la masuk sebab pekannya bukan tepi jalan, kedai Amat would be at yer right side, kedai nombor 2 dari depan, opposite 'used-to-be balai polis'..

SIAM MALI, SAWADIKAAAP

Siam invasion in Batu Pahat, Johor. Last week kan aku balik kampung(aik, tak abih lagi ke kesah makan2 balik kpg nih?.. ada lagi laa, haha).. and as usual, me, hubby and nad pi kluar ronda2 BP Town.. yg lagi 2 tuh dok umah tolong atuk jual Ais Kacang..:).. pi beli kain for kids' baju raya at Gulati's BP, dah penat membelek kain, pi crik makan la pulak, unsangkarable, ada kedai Thai kat ground floor, makan ala al fresco.. ini Thai pure nih, cakap pun berlagu.. Hubby settle for a Tomyam Kung with kuew teaw and aku lak dah lama nak mrasa Somtam(err, sesapa yg dah lama makan tuh, jgn le gelakkan aku, hehe.. aku tau aku keterlambatan keretapi..)
Verdict?.. mm mengikut radar lidah aku ni, aku beri 3 1/2 kerana ada kepahitan dikejauhan.. aku tak tu sgt how it should taste, but belum lagi jadi cinta jilat pertama bagi aku makan somtam nih..:).. but not bad, aku boleh makan more than half..





Hubb dude's tomyam.. rupa ganazz, rasa pun ganazz.. but tak sekuat ikatan aku ngan tomyam black canyon, hahahaha, jgn kutuk aku yeee.. aku mmg suka tomyam dia..

Friday, May 8, 2009

FORGETTING SARAH MARSHALL

THE SULTRY MILA KUNIS


Aku tengok cerita nih awal tahun ni kot.. what I have to say is cerita ini adalah hilarious.. hahahaha.. score a BIG HAHA ..teringat that once I was dumped (sort of, but it's complicated, the whole story I mean, so easier to say I was dumped, hehe).. memang devastating.. memang nak lagak ala cool but dalam hati merintih, ala2 nak nangis dri siang ke malam ke siang ke malam... pas tuh lagi la kalau nampak sentimentel stuffs, arrrghhh, ala2 hati burai gitew..:).. but bila dapat cinta hati baru, kisah lara jiwa raga yang lepas suma lupa dah..:).. anggap le not meant to be.. bet we better of without each other.. hahaha

well, just wanna say, I get his struggle in the movie, hero citer ni leh.. hehehe... but all is not lost, mamat tuh dapat awek lagi cun.. Mila Kunis dalam citer nih just simply stunning.. dah la prangai dia ala2 brutal sewel gitew.. aku dulu sbelum jadik ibuk2, gitu le lagaknya prangai aku, prangai bukan rupa ye, aku tidak berwajah seindah Mila Kunis, hahaha

untuk sapa yang liberal (coz citer ini ada nudity and booze and keperangaian rosak akhlak).. aku suggest go and watch it, for a good laugh and for seeing good luv blossoming.. memang cliche and typical, but love story bring this fuzzy feeling inside.. and I AM NOT EVEN A JIWANG PERSON, MINAH SENTILETUP PUN.. hehehe..

I give this story 4 1/2 STAR

Thursday, May 7, 2009

DEXTER

This is my new craze for the time being. Me and hubby been watching second season of DEXTER, being me, always fascinated with killer/serial killer stories.. it almost like having a fixed. Every episodes having dealing with Dexter killing the 'jahat' people out there, comparing to CSI yg kengkadang crimenya crime tak sengaja, tak besh. I like the calculating with intention serial killer kinda theme... that's why I love 'Criminal Minds' and that's why I love 'Dexter' more. The last episode I watched yesterday, having Dexter bonding with a new partner that is equally disturbing(she was an addict with a possessive disturbing behaviour streak slash arsonist..huhuu, scary.. n err, sex addict as well, just stating the plot).. making the story more interesting. and Jaime Murray is one hell sexy babe, (having my hubby saying Jaime more better looking than Angelina Jolie, which is so true, and which is the highest possible compliment a guy could have been giving..)

well, I downloaded the whole second season, waiting to be watched, I would have been waiting patiently for it to be aired on RTM2 if it's not being aired too late, malam buta.. but maybe it's because of the content of the series.whatever. the good thing is hubby likey watching it too. and me having a partner in crime aka peminat dexter is like besh giler.. hahaha..

well, that's the story of a couch potato/tv addict.. and a 'serial killer' lover stories, be it in a book form, silver screen or celluloid screen.. I will always give it some little time that I have, so that I can indulge. hehehe..(err, don't take me as a wannabe killer lak yek..)

The Friendly Heroes of the Neighbourhood..:)

Min and Nad berposing berdua sambil tunggang kuda..:)
Nad and min pusing2 ngan kuda



Still aktiviti yang sama le nih..:)




Nad and min dalam keta bomba.



Fuiyoo, racing ngan motor polis tuh.





Posing beb jgn tak posing..





sebenarnya this post should be done last 2 weeks, but kemalasan sangat tinggi..:)..well, it is done today kan..

Yassmine yang bersungguh mengajak omaknya ini pergi ke satu majlis polis kat Bandar Botanic, saya memang sedikit malas nak pergi pada mulanya, especially mengenangkan cuaca yang panas melampau skarang nih, but for my little daughter yang sangat suka dengar cakap cikgunya(her teacher suggest the activity to her and her classmates), maka saya tak mahu menghampakan yassmine, i dragged my feet to go to the place(pedahal so near, haha), rudin tak dapat join sebab temankan omak eh and adik eh pi graduation adek eh kat Putrajaya..

Maka pepagi Sabtu, I was getting ready to go, Yassmine awal2 dah berpakaian kemas, katanya early in the morning ada kuiz.. saya sbenarnya tak berapa paham apa ke aktiviti yang dia nak pi sgt nih, tpi menengokkan kesungguhannya, saya pun bersiap le. Tetiba soraya lak ala2 tak mau ikut, saya pun kata boleh le dok umah sebab bapak mertuaku ada, hehe.. kurang sikit nak pegang tangan2 kecil kat jalan, yelah 3 daughters sorang omak, korang bayangkan le, bila dah siap nak kluar pintu, soraya buat citer ngada la pulak, nak ayaq teh, pak mentua pun kata, siapkan le, soraya memang party pooper, but depan pak mentua, tahankan ajelah sabar, pi le masak ayaq tunggu mendidih nak buat teh untuk soraya manja, chet

min dah muka kelat2 masam dah, asyik tengok jam, dia kata sure tak sempat masuk kuiz, omak eh malas je layan sebab nak mengelakkan konflik depan pak mentua, hahaha..

bila dah siap ayaq teh tuh, saya, Min and Nadrah pun turun la tangga menuju ke kereta, nak pi Balai Polis Bandar Botanic nih.. pas tuh tengok keta suma penuh tepi jalan, mano lak le den nak parking nih, parking le jauh sikit depan kedai 99SpeedMart.. mnapak le ngan 2 org budak yg comel and mak eh yg bulat and comel la gak sikit, ahaks, sronotnya puji diri sendri..


last2 sampai le depan balai polis tuh, belum apa2 dah ada 4 handsomes horses kat depan, budak2 kecik suma dah beratur nak naik, waaa, cam kuda racing lak aku tengok, serious kuda macho, bukan kuda padi yg slalu kena dera naik kat tepi pantai tuh, lain nih, cam kuda dressage tau.. saya pun kata kat Yassmine, kita pi masuk dulu le, nak balik nanti baru naik, ramai no orang.. pedahal maleh nak beratur, teruk tul mak budak nih..


masuk dalam, ramai gak menusia, ada derma darah, main tarik tali, ada letak gambar2 ngeri orang mati eksiden(perut terus rasa cam mual, gini ke rasa butterflies in stomach, tak besh aa rasa dia), mati bunuh diri sama anak dia(truk tul bapak budak nih), gambar bunuh geng kongsi gelap(berkelar sebagai, iskh, truk tul).. ada le orang niaga sikit2.. pas tuh pusing le sepadang, hala lak kat jalanraya yg dah ditutup endnya, rupanya polis trafik bawak bebudak naik motor ronda dia.. min pun dengan semangat mintak naik.. well, what the heck, why not, betul tak,
maka min pun naik, pas tuh naik lak keta bomba, besh ooo keta bomba nih.. and lastly dapat gak naik kuda tadi.. pas suma tuh, kitorang pun jalan le balik, sronot gak akhirnya aktiviti simple ari nih..


untuk pak2 polis, thanks for the day, rasa makin dekat lak dgn anggota polis ari tuh, pedahal masa kekecik kalau nampak polis nyorok dlm keta kat tempat kaki tuh, hahahaha, apa2lah aku nih..

Tuesday, May 5, 2009

BENTAYAN, MUAR


Yong Tau Foo Johor Style, berendam di dalam soup, cecah at it's side. Pas tuh ada broccoli, mushroom.. i likey likey.



Ini adalah mee siput. Kalau dok asrama, kira ini le snack kitorang dulu.. makin lama mcm makin susah lak nak jumpa mee siput nih di kedai2.

Aku tak sure le nama ni anything got to do ngan bentayan citer sri mersing ke idak, tpi bentayan nih nama tempat, nak lagi jitu, Stesen Bas Bentayan Muar. Bila malam tiba, mentari pun berlabuh, maka orang2 pun bukak table le kat sini.. nak start berniaga makanan. Kebanyakan makanan special kat muar ada kat sini. Contohnya, Nasi Beringin, Nasi Ayam Berlada, Assam Pedas, Mee Bandung Muar.. yg lain lagi Yong Tau Foo dok dlm soup, Bubur Nasi pelbagai topping, kot la, sebab dia cakap ada ayam, telur asin ikan bilis dan macam2 lagi(idak le pulak aku peronah makan)..

Sungguhpun geographically Muar, Batu Pahat(nasi beriani, nasi ambang) dan Melaka(asam pedas melaka, mi goreng basah, cencaluk) itu adalah bersebelahan, masakan orang2 ni semua langsung tak sama. Kiranya kalau pergi Bentayan nih, boleh le sample almost everything Muar could offer dalam bentuk makanan.. so, sapa nak bagi puas atiey datang muar and sample sumer makanan muar, silalah tunggu bentayan ini, akan dibuka dari pukul 6.30pm to around 12.30am, dorang nih tido cepat sumer, apa2ntah, kalau aku, sure aku bukak sampai kul 2.30am, hahaha

Kalau nak pi, turun dri jambatan muar tuh(if coming from KL le).. susur ke kiri(mmg boleh lalu situ ajelah pun).. nampak bus station, kat situ le bentayan..

Monday, May 4, 2009

Mee Bandung Muar


Inilah dia Mee Bandung Muar, bukan mee bandung sos tomato mcm kat kl nih, hehe, cuba2lah rasa kelainannya bila pergi ke muar ye


Gambar ini diambil 30 tahun lepas, acah jo, gambar baru daa.. sila tengok gambar mereka yang terkenal yg makan kat kedai nih, kat dlm kedai lagi banyak gambo, but malu lak nak amik, takut orang lain tengok macam jakun je minah nih, pi makan dah le, hahaha


ini nama kedainya. Kedai nih tukang buat makanan suma orang tak sama, buat air, owner china kedai nih le, apek wah san le gamaknya, yang masak mee bandung tuannya lain, sate pun sama, ala2 food court zaman dulu..:)


sate pun ada gak, order sate kat sini takyah bagitau nak berapa, dia hantar aje, pas tuh kita makan le banyak mana nak makan, kalau kita makan abih, dia hantar lagi, bila dah siap makan, tuan sate akan kira lidi sate, dah berapa banyak kita makan, pas tuh baru la dia charge kita. ala2 zaman 70-an..

camna nak pi kedai nih.. mm, lupa la nama jalan, kedai dia tengah town muar, jalan yg tengah(u're bound to lalu pun jalan nih sebab muar suma jalan sehala) in front of the kedai ada Kedai Kek Kim Leng, kalau carik tak jumpa, balik sini marah aku la yek..:)