Monday, May 4, 2009

Mee Bandung Muar


Inilah dia Mee Bandung Muar, bukan mee bandung sos tomato mcm kat kl nih, hehe, cuba2lah rasa kelainannya bila pergi ke muar ye


Gambar ini diambil 30 tahun lepas, acah jo, gambar baru daa.. sila tengok gambar mereka yang terkenal yg makan kat kedai nih, kat dlm kedai lagi banyak gambo, but malu lak nak amik, takut orang lain tengok macam jakun je minah nih, pi makan dah le, hahaha


ini nama kedainya. Kedai nih tukang buat makanan suma orang tak sama, buat air, owner china kedai nih le, apek wah san le gamaknya, yang masak mee bandung tuannya lain, sate pun sama, ala2 food court zaman dulu..:)


sate pun ada gak, order sate kat sini takyah bagitau nak berapa, dia hantar aje, pas tuh kita makan le banyak mana nak makan, kalau kita makan abih, dia hantar lagi, bila dah siap makan, tuan sate akan kira lidi sate, dah berapa banyak kita makan, pas tuh baru la dia charge kita. ala2 zaman 70-an..

camna nak pi kedai nih.. mm, lupa la nama jalan, kedai dia tengah town muar, jalan yg tengah(u're bound to lalu pun jalan nih sebab muar suma jalan sehala) in front of the kedai ada Kedai Kek Kim Leng, kalau carik tak jumpa, balik sini marah aku la yek..:)

12 comments:

eyda said...

Wah kak dalia, makan mee bandung nampak. Eyda ni nama je orang muar tau tapi sekali pon tak pernah makan kat kedai wah san tu, tapi tau la kat mana. And i'm always wondering kat muar tu kat mana jual mee bandung paling sedap? hehehe...but honestly, kalau tanye my mom pun dia takde jawapannye. I guess memang banyak penjual mee bandung sedap kat Muar tu.

hantumakan said...

iskh eyda, org muo ke.. hahaha.. tak gak, ada gak yg tak sodap masaknya.. mcm yg kat tnb tuh..poyo je kata sodap, rasa hangit tuh, hahaha..(kedai kayu yg 'L' shape, yg banyak2 tuh)

nurulhuda said...

ngeeee.n pn nk pg muar nnt.slps diracuni oleh post asam pedas dan mee bandung.ngeh~ :D

hantumakan said...

haha, ala k.N,on the way balik kpg pun..:)

Red,Gold n Green said...

sedapnye mee bandung muar..masa duduk mrsm muar dulu..rajin gak ler p makan kat area2 sungai tu

-dal- said...

mee andung aku adalah mee sos tomato..heheh. Tak pandai siut nak masak. The trickiest mee ever.

hantumakan said...

are-t--->kan are-t kan.. edap kan kaan kan

lina---> aku pun, kalau stakat nak masak just pakai paste ready made aje, maleh nak pikior camna nak membuatnya..:)

kucingorengemok said...

i tak suka org buat mi bandung letak kacang tanah... mcm main tipu je..

hantumakan said...

betul la, ada org letak kacang tanah, recipe sindri ke cheating disitu?

kucingorengemok said...

a conversation psl resepi mi bandung went a lil bit like this: (lin) i tak suka org buat mi bandung letak kacang tanah (harris) kat odeon tu letak kacang tanah, sedap je (lin) well mak i org muor, dia buat tak pakai kacang tanah, tu la resepi yg betul (harris) org muor mmg kerek, semua dia je betul...

haha... ko boleh nak komen?

hantumakan said...

wei, kat odeon tuh mee bandung ke me rebus, haa, soklan disitu.. tetiba aku rasa me bandung memang shouldn't ada kacang tanah..:).. and interesting conversation by the way..

Anonymous said...

Agak pelik, disinilah satu satunya tempat makan mee bandung yang best (Abu Bakar Haniah/Wah San) (yg umum di tahui orang luar Muar).

Tiada satupun website yg kaji tentang restoran2 dan pemasak-pemasak handalan mee bandung Muar Johor. Tiada senarai mee bandung original di Muar (bukan jenis yang berlampbak di tanjung Muara tu). Pelik. Pelik.

Sampaikan cerita/ analisis anda pasal mee bandung muar di www.rajamenangis.blogspot.com


Salam aidilfitri untuk semua.


www.rajamenangis.blogspot

www.rajamenangis.com