Monday, May 25, 2009

tolong, apa aku nak buat ngan mende nih suma?

EXHIBIT A
Sebotol pesto, yg kena abihkan dalam 8 days lagi.. alemak.. sungguh hampir itu..
EXHIBIT B
Sebotol balsamic vinegar organic hoccay, yg dah diperam puluhan tahun, hehe, masa beli terguda ngan one article I came across beberapa hari sbelum terjumpa mende nih kat JJ.. skang, blum gak guna2, esoklah ye kawan2.


EXHIBIT C
Saffron.. kononnya masa beli nak buat bouillabaisse.. bila dah ada, tak terbuat2.. apakah?


EXHIBIT D

Setongkol belacan padu.. cam block ganja lak aku tengok.. hehe, ini mak aku yg punya daa.. ini le rahsia resepi sambal tumis nasi lemak jualan mak aku..belacan sungai besar.. kalau aku beli sendri pun, pakai beli sebongkah cam nih, pas tuh simpan dalam peti sejuk beku.. maleh le nak suruh kakak tuh potong..


12 comments:

nurulhuda said...

ngahaha. segannnnnn. nnt rumah n mcm takde je ingredient rare mcm ni. tsk. tsk. tlg pura2 mkn lasagna cop jj i ye? :D

hantumakan said...

hahaha, kezen.. ini adalah gaya ngada seorang yg suka beli, masak 2,3 tahun lagi tawww..:).. there's always time to learn kezen, no worries.

hantumakan said...

yg ngada saya, yg can learn u.. hehe, clarify dulu..:)

Ita Shadila said...

pesto tuh aper dalia?

hantumakan said...

alemak, to be exact, tak tau nak kata, sebab dah beli from botol.. hehe, but isi padu dia adalah olive oil, pine nuts, herbs such basil.. buleh letak atas canapes or pasta and in my case ataih mushroom,, baguette maybe.. hehe.. mmm.. adakah aku membantu gitu?

Ita Shadila said...

olive oil, pine nuts, basil --> ok noted
canapes --> blank.... bunyi canapes ni mcm "kau nih kenapa?"

kira mcm jem ar..strawberry jem.. tp olive jem la.. betul kah?

hantumakan said...

waa, bijak tul, never think it as a jem, well sort of work that way la, betul tuh..

canapes=tapas=finger food=entree.. betul ke?

hantumakan said...

canapé n. A cracker or a small, thin piece of bread or toast spread with cheese, meat, or relish and served as an appetizer.
(curik meaning from my googling.. hehe)

Ita Shadila said...

ita google image canapes td... bes jer gambar *laparrr* tp dah kul 12.30 mlm ni.. tamo makan, esok kat gym nak kene ukur! takut~

eyda said...

Pesto tu boleh makan ngan pasta kan. Pernah nampak resepi Pasta Pesto, tapi tak pernah buat, since akak dah ade yg readymade nye lagi senang, panaskan semua atas kuali gaul2..hehe

p/s: Selalu teringin nak beli pesto tu bila nampak kat Jusco, tapi tak jugak beli2, saje je ngada2 nak rase,hehehe..

hantumakan said...

kan ida kan, but after makan ngan mushroom ari tuh, i bet i'm not that a biggie fan of pesto... hehe.. but some tweaking might make the pesto sedap, who knows kan.

Ita Shadila said...

pasta pesto --> kiut gila bunyi
ita x suka olive.. pass, tamo try