Tuesday, June 30, 2009

Movie kegemaran/kebencian SAYA

mlam tadi tengok Transformer, besh okay citer ini, sangat nganga melihatnya.... oleh itu terus teringat citer2 lama yg ditonton selama ini..

movie pertama ditonton selepas jaman temankan ayah tengok citer 'combat' -
The Fugitive
Harrison Ford belakon hoccay.. Uyei belanja tengok kat melaka, dia blanja ramai orang, teruja gila, masa nih lepas SPM and kitorang attend English course kat melaka..

Best alien movie -
Independence Day
walau sdikit US patriotik, 4th of July sbagai and sungguh propaganda.. i just love this movie, tengok bebanyak kali juga suka.. juga suka will smith, vivica a.fox, besh, besh, hahahaha.. tengok semasa dating, oh, kitorang tidak buat movie sindri di belakang ye.. hahahahaha...

movie yg berjaya buat aku bosan, pi bilik air 3 kali, langsung tak paham apa ke jadah citernya, and almost tido..
The Thin Red Line tie ngan Perempuan Melayu Terakhir
hoccay, describtion itu lebih untuk TTRL tpi aku tetap pi bilik air 2 kali kot for PMT, hahahahaha.. masa nih suma movie yg kluar aku nak tengok, movie addict okay.

coming out of age movie
Empire Records tie ngan Natural Born Killers
okay, aku tipu, aku tak tengok nih kat wayang, ini vcd cetak rompok... mana ada kluar wayang pun citer cam nih.. hahahahahaha.. tpi masa nih rasa mereka yang kerja di kedai keset sungguh cool and jadik serial killer juga cool, err, anggap le cita2 rumaja aku masa tuh, hahahahahahaha.. waa, sungguh cetek cita2 khen, hahahaha..

best romantic movie
Romeo and Juliet, Bahz Lurhman version
oh yaaa, saya juga romantik, biarlah, kita orang juga, hahahahaha, the whole set of the movie is so grand and the ol'time citer yg kita sudah dengar dari kecik ini juga breathe a fresh air, dgn sound track yg sungguh besh..(serious okay, i lurve the soundtrack, siap ada 2 cd tpi skang mana ke ntah) and juga ada buku script citer ini bercoverkan claire danes and mamat lembik itu apa ke nama (buat2 lupa lak, leonardo dicaprio, hahaha, malu ah, dulu i minat dia, hahaha).. and masa nih it make sense kenapa diorang pi buat citer mahal2 untuk citer love story sad ending.. BUKAN SUMA LOVE STORY END HAPPILY EVER AFTER .. hahaha.. kalau hubby dude describe romantik movie dia, i think it would be THE CROW..apakah?.. hahahahaha, kerana boipren rise from the dead untuk membalas dendam dgn ganas.. romantikkah?.. hahahahaha..oh, citer Ada Apa Dengan Cinta jua romantik, tpi masa itu dah kawin dan beranak 2, tak dapat feel dah citer rumaja .. but tau le a good romantik coming out of age movie jua, hehe

best combat movie ever
TaeGukGi(citer korea)
serious, sungguh berkesan di jiwa citer ini okkay.. and effect perang juga nganga, siap peluru berterbangan dan perut burai .. TTRL sila belajar buat citer perang dari mereka ini.. kisah adik beradik pi berperang, abang turut serta kerana tak mau adik kesorangan, berkorban jadi barisan hadapan and counting heads(mereka yg dibunuh) untuk hantar adik balik dan tidak lagi menjadi askar.. sungguh abang terhebat, aku nak abang kerana cerita ini.. hahahahahahaha..

citer waktu dating terbosan
Johnny Mnemonic
oh, citer bosan. sangat bosan tengok lak kat sungei wang plaza yg seat nya ala2 cramp yer kaki and butt skali disitu.. menci

citer waktu dating yg best
Phenomenon
okay, mungkin bukan terbest, but somehow ini paling stuck in my memory, john travolta sungguh bukan the usual cocky himself in the movie, sungguh sronot tengok citer ini tak tau kenapa, it converts me into john travolta lover, hehehehehe, walau ada citernya yg macam giler tak best selepas citer ini, but i like him for not being conventional in choosing role, serious okay.

best witch movie
Practical Magic
sandra bullock and nicole kidman dalam citer nih menjadi adik beradik ahli sihir yg luckless in love..

best ghost movie
tak ingat tajuk, tapi hantu vampire cina lompat
i just tak brani kalau nak tengok citer hantu cina kalau tak lawak, hahaha, so, this is my fav.

okay le, itu je dulu for today, nanti2 kalau ingat lagi movie yg aku suka, akan ku paksa korang baca lagi, hahahahahahahahah

by the way, hari nih 1st of July, bulan nih on 30th kitorang anniversary.. oh, so counting down.. and on 15th, it's min's birthday, dah 8 tahun dah budak tuh, budak mana nih?.. oh, anak saya le.. hahahaha.. okay, chow lovely people.. nak err do the toilet's appointment, haruskah bagitau?.. too late, dah bagitau pon, hahaha

the end

Monday, June 29, 2009

Soccer mom pun ada queen bee


haa, sensasi kan tajuk citer ahkak.. citer nih berlaku setahon yg lepas., bila saya start berkecimpung dalam arena soccer mom nih, hehehe..(jaman anak aku tadika tak kira sangat le soccer mom kay, nak start dri derjah satu le).. berkenalan ngan sorang soccer mom lain masa nak belikan buku tulis anak kat koop.. memula pandang anak dia, cam budak satu kelas ngan anak saya kat tadika, ropanya bukan.. rupa sama tapi tak serupa, tapi mak dia prasan le saya tengok anak dia, terus dia senyum.. pas tuh tersaing lak nak bayar buku.. she asked for my number, well, normally u asked for hers back, kan?.. maka dari titik itulah kitorang berkenalan.. :)
okay, sbelom tuh mari saya describe sket soccer mom tersebut, dia good looking, kurus dan nampak lebih muda dari usianya. Berpakaian kemas dan smart.. tak pakai baju kurung nih, kira look like a sharp office dresser le..err bukan dresser lemari ye disini maksud saya, dresser si pemakai panggil dresser gak ke?.. lantakkan le behasa ahkak..korang paham la kan..
mm, esoknya dia dah kol saya, bertanyakan tau tak anybody yang mengajar mengaji.. nak ngajikan anak dia katanya (rumah kitorang mengadap bahagian, tpi dia bahagian link house 21/2, hehe, ahkak bahagian umah merpati, dok tingkat2..) saya ajar anak saya sendiri, maka kata tak tau le, and said i'll asked around..
somehow i felt macam suka tak suka je nak kawan, asked hubby kata macam better not be poyo sebab saya tak selesa kawan ngan orang kayo nih.. yelah, kita orang biasa kan, dia dok umah bosa.. tapi hubby kata, let's be friend first, apa yang nak pikio bebeno.. tul gak.. maka saya pun put all pikiran karut saya ketepi and pi jemput dia datang umah for tea.. masak le sesikit nak entertain kawan baru gayanya.. :)..
well, all went well masa nih, borak and borak.. sampai dia spilt personal story dia kat saya, saya bukan kisah sangat kalau orang nak citer, most of the time, paling rock pun, i'll tell it to my hubby je.. so, kira yer story save with me le (oh, saya tiada menghadiri mesyuarat tingkap di tempat duduk saya yeee)..
pas tuh dalam next week nya, dia kol saya mintak tolong overnitekan anak dia kat umah saya, kerana anak sulong dia masuk spital.. anak dia ada dua orang aje, and her hubby kerja kat negeri lain (dalam mesia) and only be back during weekends or cuti.. orang susah naturally kita tolong kan?
oh, sbelum saya lupa, dia nih pun surirumah tangga macam saya jugak, tpi pernah ada career before.. so, she should have exactly the same amount of time just like me, considering dia ada 2 orang anak and saya ada 3..
well, nak jadik pendek citer, the favors she asking keep piling up, sbelum tuh kitorang come to an agreement she'll fetch my anak sulung(with her 1st doter) from school and i fetch anak number 2(with my 2nd doter) dia pi and balikngaji.. fair arrangement rite? but she keep on having headache and stuffs, asking me to fill in for her schedule.. kengkadang pi kl and ask me to babysit her doter siap amik, bagi lunch, hantar skolah agama yg tak sama ngan skolah anak saya, and yg paling mahal, asked me to hantar beg skolah pagi anak dia up to her front gate because dia pening, boleh..(emo nih).. oo, lupa lak, juga disuruh beli roti.. kerana she's too tired to go out of her house.. and pernah at one time asked me and hubby hantar 1st doter ke skolah rendah, and pas tuh i pi hantar hubby and pas balik hantar hubby, saya kena lak hantar her 2nd doter ke tadika yg tak tau kat mana saya tak pernah sampai main redha anak dia ingat jalan.. masa tuh dia pi jb tinggalkan anak2 kat bibik part time dia.. meroyaaaaaaan hati masa tuh.. rasa macam nak telan aje..
let consider this, saya dok second floor and anak kecik saya masa tuh masih clingy and slalu mintak dokong.. at times i was just dog tired. mmg sometimes favors dia on my way doing daily chores tpi sungguh tak malu asking too much from a friend, if she consider me friend la kan..
i was damn tired (maybe) and had a misscarriage.. not pointing finger, but it was too much in my plate at that time.. masuk spital for 2 days, she gave a phone call and ala2 simpati gitu2 and said if i have favours just asked.. burit la kan, masa tuh saya dah rasa minah nih mela'on beno perangainya, but at times kalau orang tak sampai kureng ajar kat kita, we just cant say no.. well.. that's me.. oh, out of caring(baca dgn nada sacarstic la), second week after i misscarriage, dia kol tanya i sihat tak and dah start amik budakkah, rupanya just need to ask me to fetch her doter again coz she's out of town again.. aku masa tuh rasa she's out of the line, but still sabar..
masa nih jugak, dia dah ada kawan lama yang diangkut dri kampung yg kononnya tiada kerja and dok kat umah dia sudah menjadi drivernya.. maka kerja dia fetch the kids juga sudah terserah ke bahu minah itu pula.. menakala dia merawat peningnya tiap hari..bangsat kan.. so, bila ada kawan baru (kalau dianggap kawan kan..) siapakah yg despensable in the story, ?hahahahaha..
suatu hari, saya ingatkan cuti skolah sudah bermula, hari isnin le nih.. maka saya tak skolahkan anak saya la kan, hubby turut percaya kata saya, mana saya dapat idea hari dah cuti pun tak tau le, but i trully believe yg hari dah cuti le nih citernya, spatutnya minggu itu turn saya fetch the kids..hehehe.. at 1.30(budak balik at 1), balachi minah kawan si tak guna itu meng'kol' saya.. hehe, tanya napa tak amik anak si minah tak guna itu.. laa, saya kata le ingat dah cuti kan.. rupanya tidak..maka minah itu pun bergegas meng'fetch' anak kawannya.. saya tak rasa bersalah sikit pun, coz i'm just too tired of the drama oredi..
tak lama kemudian datang la sms bukan dari mak budak tapi dari kawan mak budak
saya mintak maaf, anak b*%$h adalah tanggungjawab saya jika dia outstation. Mulai hari ini tak perlulah (nama saya) ambil (nama anak dia) lagi. Jika ada apa2 saya akan dipertanggungjawabkan..
WTF.. outstation apa ke jad... buka ko kerja pun, suka je buat2 macam penting kerna kononnya dulu sungguh jet type masa kerja..
maka saya jawab le 'OK'.. happy tak terhingga..
sumanya berakhir pada hari itu..
dalam bulan lepas, anak si B&*%H it berkata pada anak saya yang mak dia teringatkan saya..
tolong jgn nak menyemak dalam hidup aku, ko ingat aku jejes air lior sgtkah nak kawan ngan ngko.. maybe i should have draw the line earlier.. but guess it would be easy to said i'm such a chicken just to let u pijak my head.. and to start with aku bukan nak kawan ngan ko sebab ko ayu jelitawan atau kaya, never cross my mind pun.. kalau iya, mcm berbaloi la gak to be in the posse kan.. tidak, niat all ikhlas tpi chicken adalah benar for not standing up for myself.. but when it's over.. i'm beyond glad u're out of my life..
so long sucker..
oh, statement emo disitu, cerita habis,
sekian terima kasih.

Sunday, June 28, 2009

Pot-roasted Chicken with Sweet and Sour Sauce, recipe by jamie oliver

Mari kita bercerita mengenai dinner di hari AHAD, ahad lagi, apa nak buat, suma aktiviti buat masa hari ahad tuh.. konon2nya nak cuba recipe baru.. selak punya selak, terberkenan dgn recipe jamie.. so inilah dia, jeng jeng jeng..


segala capsicum, nanas, bawang, lada merah, jintan besar, garam dan black pepper digaul bersama sedikit olive oil, tatkala ini, warna makanan sungguh memberangsangkan.. warna warni sungguh mengancam okay.. (oh, nanas kat sbelah tuh hanya prop, enter frame lak dia, oh, jari itu milik hubby dude, tangan i luka, tidak digalak menggaul, takut yg ada jadi raja bersiong la pulak nanti)
ayam yang diletak flat parsley dan ginger, banyak okay gingernya, 3 kali ibu jari.. agaknya jamie jakun kot, kat sana tak de halia, tuh yg dia pi letak bebanyak tuh.. sila letak dikekulit itew dan juga rongga dalam.. err, kulit tak sepatutnya koyak yeeee

setelah masak..




pandangan angle lain..


hahahahaha, ini sepatutnya menjadi sejenis makanan yg rupa lawa.. dalam magazine it does, chet.. kentang direbus pas tuh dilenyek dan di pan fry, setelah garing, tabur dgn parmesan dan garam laut(poyo, garam laut).. aku lenyek dia, dia berderai, dalam magz tuh, potatonya lekat aje elok, nyampoh




oh, the sauce, yg ataih brown sauce, grenti orang suka, so langkah berjaga.. yg bawah, half of the sayur tadi diblend jadikan sauce,campurkan lagi dgn balsamic vinegar and gula.. mmg tak laku, nyampoh..




ini ayam saya, ia bahagian dada sebab saya nak kurus, hahaha, tapi slalu main2 aje diet,,.. :(.. eleh, tak sedih pun, buat2 sedih aje..
VERDICT - saya nak bercakap benar disini, recipe jamie rupa lawa, tapi kebanyakkan rasanya adalah sedikit bland and sangat tak kena dgn tekak parit saya.. tapi kalau tak percaya, boleh le cuba, saya selepas cuba recipenya akan letak star (ikut tekak saya le).. kat mukasurat recipe itu,.. yg ini bakal dapat 3 star saje..
SEKIAN




Ahad yg menarik

aku nak kategorikan juga ahad aku yang ini menarik, kasik can le kat aku kan.. kitorang pi makan2 kat NYONYA KITCHEN bersempena mereward 2 orang anak perempuan yang pereksa dengan jaya tetapi kadang kala sedikit nakal tapi cute itu.. hahahaha.. selepas itu pula tertonggok di taman rama2 bukit tinggi menyaksikan pertandingan wau kebangsaan katanya.. sambil nganga tengok wau naga milik pasukan orang cina yang tukang pegang talinya seorang uncle cina yang tampak 'hustler',.. sangat kagum okay, by the way, bare with the image, camera kesayangan tertinggal dirumah, gambar hanya diambil dgn handphone yg biasa2 sajaaaaaaaaaaaaaa.. :)

LOKASI 1 - Restaurant Nyonya Kitchen, Klang

Cendol kat sini..

Kerabu apa ntah, ada obor2 sliced didalamnya, terlebih manis, tapi hubby dude sukaaa.. mmph..


Titiek tahu apa kenama, lupa lagi, begitu2 sajaa


sotong goreng tepung yg sangat difavourite oleh kanak2 kecil, oh ibu bapa turut sertaaa.. haha




sayur brocoli..




ayam pandan ini adalah superb, well marinate.. succulent.. yummmmieeeee



Ikan kari nyonya.. nyonya jika masak kari, dia guna fresh paste, tiada serbuk ye kawan2..



By the way, kitorang amatlah slalu makan disini suatu waktu dulu, and it's been a while kitorang tertonggok di sini mintak makan, sudah hanya tinggal satu jenis set saja, padahal dulu sgt banyak.. jika nak datang silalah order ala card, sotong sambal sedap, assam pedas nyonya sedap(dipanggil assam geram kat sini, geramkah jika makan?).. boncis tumis sedap, asparagus jugaa sedap, hehehe.. mekanan di atas tidak berapa sedap jika dicompare dgn yg saya sebutkan itew.. juga ada di Shah Alam Mall dan tak silap di area uptown damansara.. menu set tengahari juga sedap, nasi bersama 1 lauk siap dgn air berharga rm9.90 sebelum dicukai -zalim-.. hahaha

LOKASI 2 - Taman Rama-rama, Bkt. Tinggi

anak2 yang bergumbira berlari-larian.. gambar sungguh distort..








hak milik pasukan uncle cina itu, hebat sungguh koleksi mereka..






wau sudah kena panjangkan, ready to be launched











haaa, tengok le janggut uncle cina itew,sungguh hustler okay dalam bidangnya.. janggut, bidang?.. apa2lah dalia









seeeeeeeeeeeeeee, panjang hoccay body dragon ini..













now just a tiny speck in the sky.. bubui dragon sayang, see u next pertandingan..:(





Kesimpulannya, mereka gembira, saya pun gembira le..




Saturday, June 27, 2009

9th Anniversary

Sesiapa rasa nak belikan hadiah, sila tengok catalog smeg di atas, any color I oso terima one, hehehe.. terima kasih tak terhingga.. :)



Bulan depan ujong bulan, cukup le 9 tahun aku berkahwin dengan hubby dude.. 9 tahun beb, bukan main2.. 9 tahun............................9 tahun.......................................9 tahun...(just to make sure this one for real..)
so, korang semua AWAS (ita, I borrow yer word, hehe).. sila bertahan kerana entry jiwang jiwa ala2 flash-back akan berlaku dalam ketepuan tinggi... kononnya angan2 sorang makcik nih le.. hehehe.. kononnya akan reminiscent prasaan lama.. hahahahahaaa, poyo gilaa..
kerana percintaan kitorang penuh liku.. (fuyoooooooooooooo, ayat jiwa 1).. penuh dgn air mata (ayat jiwa 2) .. hahahahaaaaaaaaa, macam iklan movie yusof haslam lak.. oh, tidak, ini bukan cerita 'sembilu kasih'.. (awat yusof haslam dah malas buat movie?.. oh, aku tidak menyumbang kepada pungutan box-office movienya, hehehe, abaikan soklan saya bang yusof)
oh, by the way, entry ini lebih kepada hinting yang saya nak peti ais smeg tuh, korang sapa2 yang baca masih ada dalam sebulan untuk buat pungutan kumpul duit kasi beli petiais tu satu, ahkak likeeeee gila, makasih..
sekian

Friday, June 26, 2009

What if..

Nih at the start of the story, gwyn with the frumpy hair do.. oh, by the way I love jack hannah walau dia skarang sungguh obvious tuanya.. 'sigh'




Korang pernah tengok tak citer Sliding Door(1998) acted by Gwyneth Paltrow and Jack Hannah(the wise-cracking brother in 'The Mummy') , ala, citer nih berkenaan perbezaan situasi jika watak Gwyneth get to get in the London Underground train or not, and the big impact in her life.. dia bagi 2 stories, in parallel time but different consequences.. go here and here if tak pernah tengok citer ini, and get the plots straight,

oh, rambut gwyn in the story is soooooooo chick the best hair do i think, hehehe

pernak tak korang terfikir, 'the what if' in life, what if kalau aku pilih sipolan jadi boipren, or pilih aliran lain for degree(contoh aje le).. hehe, citer nih pasal what if lebih kurang cam tuh le.. iskh, tak baikkan persoal qada' dan qadar...

SEKIAN

Wednesday, June 24, 2009

Kelapa Bakar

nih acara makan2 yang dah lama lepas, masa tuh malas nak update entry... tpi ari nih aku update jugak pasal kelapa bakar ini.. :)

kelapa terbakar, di dalam tong deram kekdahnya.. rasanya suam2 kuku, warnanya ada tinge of purplish, rasa juer jadik sedikit berbeza, diperah jua dgn limau kasturi..

isi kelapa bakar itew..


ini nak buktikan yang ia memang terbakar, sila lihat rupa luar kelapa, ireng bak kata banjar..


mekanan lain jua disediakan, seperti mekanan di atas, mekanan lauk kampung kata eh, gulai daging itu rock yeee, juga menyediakan laksa, soto (yg bukan rempah, ayam rebusan dan su'un juga terrebus dalamnya, hubby dude likey, me, tak tau nak cakap apa melainkan, err ini bukan soto, tpi ayam sup bersu'un ngan nasi himpit, hehe).. dan mcm2 mekanan lain yg sudah lupa..


tempatnya.. alemak, susah le nak cakap, kat area banting.. sapa sampai banting and nak makan, sila telpon saya, kebersihan kedai tahap c, maka sila jgn hi-hopes, sila makan dgn azam nak rasa mekanan baru.. :)

Toad in a hole with roast onion gravy

Hasil undian telah menetapkan yang kita akan mencuba resepi toad in a hole with onion gravy dulu, hahaha, pedahal hanya KOG yang mengundi, maka, jeng jeng jeng, inilah hasilnya..

Oh, bukan, ini Jamie Oliver yang punya, sungguh mengancam kan rupa paras..
oh, yang ini pulak magazines weight watchers yang punya, didalam mangkuk gravy itu le roast onion gravy nya ye puan2


Oh, yang ini, err sapa punya nih wei? hehehe, ahkak yang punya.. err, tak berapa menganchem lak rupanya, apa dah jadik?

Rasa nerves aje nak rasa, sodapkah?.. rupa biasa aje, and batternya ala2 jadik mcm puding roti gitew.. tak suka je tengok..



ok aloh, laku laaa, rupanya sodap mende ini, sila percaya.. jgn biar rupa menipu anda, saya syorkan suma mereka yang rajin, sila mencuba....
TOAD IN THE HOLE WITH ROAST ONION GRAVY
bahan mentah
4 sausages
batter
50gm plain flour
1 egg, beaten
50ml skimmed milk
2tbsp chopped fresh thyme
50ml cold water
salt and pepper
(saya pakai susu UHT dan thyme kering tuh aje)
gravy
1 red onion, cut into thin wedges
400ml beef stock
15gm plain flour
15gm margerine
(saya takde beef stock, jadik saya pakai chicken stock, and err letak sikit serbuk demi-glazed brown sauce KNORR)
CARA EH:
  1. Preheat the oven to 200'c.Place the sausages and onion in a small roasting tin and coat well with olive oil. Roast for 40minutes, turning the sausages and stirring the onion after 30minutes. Set to one side.
  2. Turn the oven up to 220'c. To make the batter, sift the flour into a bowl, add the egg, milk and the cold water. Beat well until smooth, season and stir in the thyme.
  3. Halve the sausages(tokmoh pun buleh)and divide between 2 shallow ovenproof dishes. Put in the hot oven for 5 minutes. Pour the batter and bake for 15minutes until golden and risen.
  4. Meanwhile, place the roasted onion in a medium saucepan with the rest of the ingredients. Heat through, whisking continuously, until thoroughly combined and smooth. Bring to the boil and simmer for 5 minutes until thickened. Serve the toad in the hole with the gravy and steamed spring greens..

ponek tul nulih resepi, tetiba rasa cam complicated lak, tapi sbenarnya idak tau, and berbaloi dicuba.. just take it step by step.. moga sukses yaaaa.. :)

p/s: min and soraya makan dgn banyak sampai terbaring tak larat selepas kejadian makan malam tadi, maka bukan aku sorang ye cakap mende ini sedap..

oh, lagi satu, resepi ini untuk 2 orang makan, 10mins preparation, 1 hour to cook, I did double up the recipe to feed my big family, hehe.. itu sajaaa, nak tido, dah ngantuk, esok nak posaaa..

Tuesday, June 23, 2009

life/death

this is the 'time of the month'.. slalunya time cenggini aku kurang lawak, tak caya sila tengok entry lelepas, slalu time cenggini aku ala ala suka berfilosopi and slalu time borak ngan hubby dude time dia penat balik kerja, aku pun tak really sure dia dengar ke tak aku menceceh apa, hehehe.. dude, bukan kata u laa, i know it's pretty tiring balik keje pas tuh nak devotekan attention dengar I cakap2 and cakap sedangkan all u can think is to get some tido or some epi hours.. lepak2 tengok tv and sebagainya, hehe

so, back to the things i wanna write.. firstly, let me quote,

but I have duty to my readers - to make them think about the most important things in life. And death is possibly the most important thing. We are all walking towards death, but we never know when death will touch us and it is our duty, therefore, to look around us, to be grateful for each minute. But we should also be grateful to death, because it makes us think about the importance of each decision we take, or fail to take;it makes us stop doing anything that keeps us stuck in the category of the 'living dead' and, instead, urges us to risk everything, to bet everything on those things we always dreamed of doing, because, whether we like it or not, the angel of death is waiting for us.

My funeral
Paulo Coelho

seriously, mamat nih dulu nak sangat jadi writer, tapi bapak eh sorang engineer, man of logics.. maka eh dia tak peham napo anak eh nak jadik writer, so before he reached 20, dia telah dimasukkan ke mental institution twice.. pas tuh dia pun masuk skolah blajo macam orang lain jugak, and jadik hippies kejap, pas tuh jadi lyricist lak, pas tuh kerja dgn recording company..

dia tetap menjadi writer, pada saat yang sangat lambat, dengan kiranya kurang support from family mengikut kepahaman aku..(for the record, he didn't blame his parents, just said he was misunderstood).. see where those beautiful passage coming from?.. from his own experience.. he fought for his dream.. and now he's one of the most prominent writer in the world, oh ya, dia masih hidup.. :) .

mengenai kematian..

aku tak ready nak mati, tak pernah pikir pun nak mati.. takut nak mati for sure sebab amalku sangat nipis.. tapi one thing aku slalu terpikir the whole purpose of living.. bila tengok orang stick to routines of life, masuk skolah, belajar, pursue a degree/diploma/sijil, kawin, kerja,retire.. itu kiranya cycle yg lengkap and perfect mengikut lahiriah dan pandangan masyarakat..what if we venture to unchartered road?.. kita akan dipandang as a loser, mereka yang tak berjaya, mereka yang pathetic.. mereka yang sungguh kesian..

at times, pandangan orang ini sangat berkesan pada jiwa raga kita.. rasa marah, pada diri sendiri, rasa kehidupan tak adil, mengapa peluang yang sama tidak diberikan pada semua.. kadangkala, we wished kita ini orang lain yang berjaya itu.. orang2 yang dibariskan sebagai menusia yang hebat..

hebat itu apa? pernah tak kita terfikir.. berkereta mewah?.. berumah agam?.. berduit berbillion dan jadik 50 most richest man in malaysia, dalam forbes?

memang subjektif kan.. kanta mata kita sebenarnya tak sama.. but there's a comformity in society yang menyebabkan hampir semuanya mengharapkan benda yang sama.. serious, macam serupa tapi tak sama. macam jewapan, suma nak kaya tapi kaya macam mana itu yang lain, sedangkan aku teringin dengar jawapan si A berkata dia mahu kebahgiaan rumahtangga dan si B berkata dia mahu menjadi seorang drifter yang hebat..

walau kadangkala tidak di'utter'.. mind setting manusia sekarang sungguh duniawi..oh ya, aku menuduh disini, aku tarik balik, mungkin dengan hanya membuat pandangan luar, aku telah berkata semuanya serupa, mungkin ada yang lain..

apa kata lepas nih kita reflect hidup kita.. apa kata jadi berani dan akui mungkin apa yang kita mahu tak sama dengan benda2 yang kita telah di'preached' sedari kecil.. bukan semua orang fit in the same mould..bukan semua orang boleh menjadi perdana menteri, atau businessman tersohor.. ada yang boleh menjadi seorang baker roti yang rotinya diidami ramai.. walau korang jarang pikir pasal dia, tapi jika dia dah mati dan tak dapat makan lagi roti dia, korang akan berkata, 'gosh, how much I miss his bread..'

mungkin ada yang boleh menjadi 'mak andam' yang makeupnya natural gitew.. hahaha, sebab aku dapat mak andam yang makeupnya scary, tebal nyah, mak tak rela..

let us do the things we do best, with the best intention and with conviction.. dan harap dengan itu we get to be a towering happy malaysian.. yee, kosakata penting disini adalah 'happy'..

haa, ko tak caya aku boleh jadik philosophic.. mana tak laki aku meroyan nak donga kalau balik kerja. mau punah kepala dia nak compute apo ko yang binik den merapu nih..

Monday, June 22, 2009

How my cooking project usually started..

It always started with me browsing stacks of magazines.. banyak okay, macam penyakit kronik aje asyik beli mejalah.. usually temanya magz local or magz luar negri.. achewah.. kemudian tokleh angkut bebanyak.. 5 magz je dah le.. nanti projek jadi terlalu besar.. camna lak nak settle.. yg kedua jgn ajak hubby dude lepak skali baca, nanti dia akan membuat demand yg terlampau 'out-of-this-world'.. apa dia ingat bini dia adik beradik ngan gordon ramsey or jamie oliver ape..:).. baca sambil berangan2, sambil bayang2 recipes dia friendly untuk dimasak atau tidak.. baca le banyak2 kali, gambo mekanan adalah penting menentukan pemilihan, heheh..'drool factors' itu ye tuan puan..oo, mejalah 'olive' itu sangat saya gemari.. that's the only 2 copies I have for the time being(oh ya, saya suka beli back-issue ye tuan-puan sebab saya kudukut).. baru berkenalan ngan magz ini.. hahahaha... juga sudah memaksa adik untuk borong di 'carboot sale' bebanyak.. jgn buat2 lupa ye sis..:).. tolong bawa pulang sekontena.. I like..

setelah browsing dibuat, masuk kira drool factor from gambar and bahan.. and campur kira cooking method.. and kejakunan aku nak rasa mende mengarut, kali ini aku akan men'tackle' recipes berikut..
  • chocolate cake - olive sept 07
  • apple snow - olive feb 09
  • baked chicken ham and eggs - olive feb 09
  • saltimbocca - olive feb 09
  • tuna melts - olive feb 09
  • toad-in-a-hole with roast onian gravy - weight watchers may 07
  • stuffed aubergine with lamb - weight watchers may 07
  • breakfast blinis - weight watchers 07
  • chocolate cookie ice cream sandwiches - bon appetit apr 07
  • upside-down honey cheescake - bon appetit apr 07
  • mom's blender chocolate mousse with lemon cream - bon appetit apr 07

well, itu aje kot.. heheh.. kalau aku berjaya masak nanti, akan aku report kat sini.. KALAU.. nama pun berangan, ontah2 berjaya buat 2-3 aje..

Thursday, June 18, 2009

CHOCOLATE SWIRL MERINGUES & CHICKEN WITH RED PEPPERS

Chocolate Swirl Meringues(ini gambar dalam magazines, kerana gambar makanan sendiri yg diambil tidak pose dgn photogenic..:)..)

4 egg whites
225gm caster sugar
1 tsp cornflour
1 rounded tbsp cocoa

extra-thick cream to serve

  • Heat the oven to 150'c. Line a solid baking sheet with baking parchment.
  • Put the egg whites and caster sugar in a large heatproof bowl and sit over a pan of simmering water. Don't let the bottom of the bowl touch the water or the egg whites will scramble. Stir with a wooden spoon until the sugar has completely dissolved and the mixture is quite hot to the touch, then immediately remove from the heat. Whisk, using a hand-held electric whisk, for about 10-15mins until the meringue is very thick, white and glossy. Add the cornflour and mix.
  • Sieve in the cocoa powder and , using a large metal spoon, lightly fold into the merigue using 2 or 3 strokes. Don't mix it thoroughly.
  • Spoon the meringue onto the prepared baking sheet in a large 6 large spoonfuls, making each one as peaky as possible.
  • Put the baking sheet in the oven, reduce the oven to 120'c and cook for 1 hour 15 minutes. Turn off the oven and leave the meringues inside until completely cold. Serve with extra-thick cream.





Chicken With Red Peppers
Recipe by Rohani Jelani (by the way, always love rohani jelani's food's picture.. but in taste department, amy beh's recipes usually fares better.. this recipe is quite bland for malaysians' taste buds but some change once a while, is good, rite?..)


This quick one-dish meal is simplicity itself!

Ingredients


800g free-range chicken, cut into large serving pieces

1 tsp salt

1/2 tsp freshly-ground black pepper

3 tbsp plain flour

3 tbsp oil

4 cloves garlic, chopped

3 large, ripe tomatoes, peeled and roughly chopped

400 ml light chicken stock

2 tsp tomato paste

2 medium-sized red peppers (capsicum)

Salt and pepper to taste
Method
Clean chicken and wipe dry. Rub chicken pieces with salt and pepper and dip in flour, shaking off excess.

Heat oil in a roomy pan and panfry chicken over medium heat, a few pieces at a time, until golden brown (the chicken does not need to cook through). Remove the chicken pieces onto a dish as they cook.

When all the chicken has been browned, add the chopped garlic to the pan and cook till softened before adding the tomatoes. Cook for a few minutes before returning the chicken pieces to the pan. Pour in the stock and bring to the boil. Simmer on low heat until chicken is tender.

Add the tomato paste and capsicum (remove pith and cut into 0.5 cm strips) and cook until capsicum is wilted. Season to taste with salt and pepper. If liked, sprinkle with chopped parsley.

Serve with boiled pasta, rice or crusty bread

Tuesday, June 16, 2009

paulo coelho, my new hero, screw u hollywood movie star..




aku rasa aku patut dilahirkan di zaman renaissance.. misti aku jadik babe masa tuh... ala2 adriana lima.. ala, alasan malas nak diet and xcersize je.. bukan apa.. (by the way, there are many more renaissance era arts that depict womenly figure, but err, aku tak nak di cop nudist or liberal or otak karat, I settled with this one)

----------------------------------------


Kali ni aku berkira-kira untuk kelihatan 'deep'. Bukan 'deep-in-shit' deep, just deep, hehe, sila percaya.
Hari ini aku berjaya membaca satu lagi buku sampai habis, buku Paulo Coelho, contrast to the other book I read earlier, buku ini adalah superb, so, korang kena bare dgn aku kerana aku berkira-kira untuk meng'quote' sebanyak mungkin mende yang aku rasa moving and in tune ngan aku dalam buku dia.. oh, by the way, buku dia yang aku baca adalah buku petikan article he wrote, macam adibah amin, 'as i were passing'..

untuk tidak nampak macam aku nih poser or pretentious, aku baru beli 4 buku masa pi warehouse sale MPH, aku dah lama tak beli buku, and bukan habit aku berkepit dgn buku, i would love to be labelled that way, but baik aku clarify skang, that i am a serious magazine reader.. and buku hanya akan dibeli jenis best-seller and gerenti sedap aje, but this time I go berserk and main pilih hantam saja kerana menelipon kezen yang hantu buku juga seakan segan untuk mencadangkan kerana aku suspect dia tak sure taste bagaimanakah buku kegemaran aku, i go random kezen, no worries, asal orang kata sedap..:).. waaaaaaaaaaaaaaaaaaa, berjaya buat ayat panjang pening kepala, sangat kagum..:)..
oh, by the way, aku dah lupa idea sewel yang patut aku tulis kat entry tadi disaat aku berangan untuk 'deep' sounding this time around..mmm, next time we can screw the 'deep' word, not helping at all..:)

pasted from wikipidea
Like the Flowing River: Stories, 1998-2005 (Portuguese: Ser como o rio que flui. Relatos (1998-2005)) is a 2006 story collection of Paulo Coelho.
This is a collection of reflections from Paulo Coelho. In this riveting collection of thoughts and stories, he offers his personal reflections on a wide range of subjects from archery and music to elegance, travelling and the nature of good and evil. An old woman explains to her grandson how a mere pencil can show him the path to happiness! Instructions on how to climb a mountain reveal the secret to making your dreams a reality. This work presents the story of Ghengis Khan and the Falcon that teaches about the folly of anger - and the art of friendship; and a pianist who performs an example in fulfilling your destiny. The author learns three important lessons when he goes to the rescue of a man in the street - Paulo shows us how life has lessons for us in the greatest, smallest and most unusual of experiences
----------------------------------------
oh, by the way, hari tuh aku kata aku susah untuk jumpa lagu yg aku suka, dalam dua hari nih aku berjaya jumpa lagu yg aku ala gemar.. deeper conversation-yuna and malique solo songs, esp the one yg ada m.nasir tuh..like my reading, i go random jua for song types ye.. so sila jgn kata aku
and hubby dude, he's into rock, the last time I asked and checked, his fav song was a rock song yg berbunyi gumbira tapi lyricnya pasal serial killer, serious, oo, and the singer paint a skull face on his face.. and juga lagu tema kappa mikey, hehe, i'm so gonna be dead tomorrow..
ps - dah tanya nama singer and song title dah, misfit-saturday night..:)

TV rosak

TV aku rosak, aku takde mende nak buat... hehe.. ari tuh aku baca 'the appeal', John Grisham, kalau dulu slalu tak paham kenapa writer throw some 'smut' in their writing, now i understand, 'the appeal' has no point, reading yg buhsan.. it's like a law text book and throw many characters in it.. dan menjadi text book yg menarik sikit, heheheh.. kenapa la aku pilih buku tu.. yg lain kan banyak lagi.. but I managed to read sampai muka surat last, hoping climax of the story lies in one of the last pages.. chet, didn't happened.

---------------------------------------
aku pernah lepak rumah kawan aku, lepas dia balik study kat US. lama tak jumpa, pas tuh dia bukak radio, lagu ricky martin 'livin' la vida loca'. well, secara normalnya, any people will sang a long, khen..:)..
kawan - kau nyanyi2 lagu livin' la vida loca nih, kau tau ke makna dia?
aku - tak aaaa..
kawan - macam adik aku, nyanyi je, tak tau makna, macam burung kakak tua
(insert bunyik cengkerik, ego tercalar, hahahahahaha)
aku - kau ngaji/baca Qur'an tuh, kau tau makna ke?.. ke kau macam buruk kakak tua jugak, baca je tak tau makna?..
dia tak cakap ngan aku, buat tak paham kejab, kejab je, anyway we're friends, hahahaha..(sorry mate.)
------------------------------------------
aku tengah lepak kat asrama ITM dengan kawan aku, lepas tuh masuk seorang budak bosan yg aku tak suka. pas tuh dia joined borak ngan kitorang.
budak bosan - (nada serious) Kau tau tak Ustaz aku cakap kita kalau mandi(dalam bilik air) tokleh bogel la, haram..
memula aku diam aje, tapi dia bersungguh no/sangat, macam nak pass a new law yg suma orang harus mandi dalam bilik air berkemban. and keep on kacau mood aku borak, hehehe,
aku - abih tu, kau ingat tak pakai tudung tuh halal ke?.. baik kau pakai tudung dulu dari kau sebok nak mandi berkemban dalam bilik air..:)..
macam mana aku mandi skang?.. aku punya suka la, haha, tapi aku dah pakai tudung, budak bosan mandi macamana and dah pakai tudung ke tak skang, aku tak sure. we didn't stay being friends, hahaha
aku suka carik musuh ke?
---------------------------------------
aku tak pandai bahsa arab.. seriously, macam 'death sentence' je amik bahasa arab tuh, tapi aku kena amik masa SRP, sebab aku skolah Maahad, it comes with the territory. maka dengan cemerlangnya aku failed bahsa arab aku, antara sebabnya, dalam karangan yg diorang dah 'aid word to string' tuh, suruh buat sentences, aku telah mengulang dan men'string'kannya berulang kali, without knowing apa ke jadah makna perkataan2 itu dan ayat mende yg aku buat
example - Kassim - kereta - asap. buat ayat le lepas tuh.
tapi aku tak failed SRP tau, heheh.. kiranya keputusan aku tercacat le kerana bahsa arab, sebenarnya tidak, kalau kita failed, apparently keputusan tuh tak wujud dalam sijil peksa, hehehe...
masa tingkatan 4, aku tunggu tawaran pi skolah lain. tapi sementa tunggu tuh, aku masuk kelas science, slalunya masuk kelas science, takyah amik bahsa arab. nampaknya luck aku tak menarik masa tuh, suma budak wajib ambik arab.. buleh.. cikgu arab aku adalah ketua warden asrama perempuan yg garang gila and dah lama 'aimed' aku, heheh..
satu hari dia masuk kelas and decide untuk suruh suma orang berdiri and sapa dapat jawab soklan baru dapat duduk. aisey, aku kata, gerenti le aku tokleh dapat duduk nih, sebab aku tak reti jawab le.. dia soal2, orang angkat tangan, ada ciput 2 soklan yg aku dapat jawab, aku angkat tangan, dia buat tak nampak and pilih orang lain untuk jawab.. hampeh, aku kata..hinggalah masa kelas tamat, and aku masih berdiri (aku sorang ke, maybe 2 orang kot)..
ustajah - apa awak nak buat dengan hidup awak nih? (ustajah tanya aku)
aku - terkulat-kulat (apsal panggil terkulat-kulat ek, macam dah berkulapok gitu)
ustajah - ulang tanya soklan dia
aku - mm, mana saya tau ustajah, saya bukan malaikat tau apa nak jadik esok. (nak jawab Allah, tapi takut berdosa, heheheh, so pilih malaikat)
---------------------------------------------
cerita dalam perjalanan balik ke ITM, ayah aku marah2 aku dalam kereta sebab last semester, aku dah tak dok asrama, tapi tak bagitau dia. kakak yg aku dok satu rumah sewa tuh dah ngadu macam2 ngan dia, guess they are best buddy now..patutnya ari tuh, ayah aku nak tumpangkan aku kat rumah long distance family,
dia marah2 and marah and marah tanpa henti selaju kereta panduan dia yg juga laju dan laju dan laju..pas tuh dia tanya aku, kata nak dudukkan aku kat umah kakak yg dah jadi 'public enemy' aku number one tuh..
aku - la, ayah kan dah kata nak tumpangkan kat umah abang nuar.
pas tuh kemarahan dia seperti kena simbah minyak tanah(kerosene ye adik2) 8 gelen. tadi dah marah gila, skang darab 8, boleh bayangkan.
aku masa tuh rasa macam nak bukak pintu kereta and baling diri aku atas divider jalan hiway, hehehe, agak2 dia diam tak lepas tuh..
guess u can't be smart-ass with yer dad, sure kalahnya, heheh.
----------------------------------
THE END

Monday, June 15, 2009

Tribute to Emon

Telefon aku berdering, eh actually bernyanyi, lagu pink 'so what'(selingan, lately aku rasa macam lagi susah nak cari lagu yang sesuai dengan telinga aku, makin tua ke aku, ke telinga aku dah torek)..

ahkak- Hello..wei emon (aku tau la kan sebab dah tengok caller ID)

emon - wei D...(nama aku la, macam le orang tak tau lagi, hahaha)

ahkak - suara kau kembang la mon, awat macam susah dengar nih..

emon - ye ke?.. agaknya telpon aku kot dah nak kong nih tinggal satu bar aje lagi..nanti2 aku call lagi..

ahkak - laa, tak kan cepat no, kau apa citer..

emon - minggu depan aku nak start kelas la, aku amik degree course...

ahkak - terus excited gila and terus tah hengat borak and jaw-drop kagum dengan emon..

itu cerita petang tadi.. emon bukan nama sebenar, emon nama manja aku panggil kawan lama aku.

kami bertemu di tahun 1994, semasa beratur di dewan, menentukan bilik mana nak duduk, kitorang jadik roomate, dok kat seksyen 6 shah alam.. bila jumpa terus click,macam two parts yg meant to be.. macam parts perabot korang beli kat IKEA tuh le.. bila pasang, ngam2 aje..

bila kena tukaq main hostel, kitorang terpisah bilik, tapi tetap classmate, kelas gitew.. hahaha.. bila ponteng, saing2, bila lambat pun saing2.. hahaha.. but bila dia ponteng nak pi cuci rambut kat salon, aku tak ikut, haha, kau ingat aku tak ingat emon, hehe..katanya kepala dia pening.. mmm, mungkinkah?

bila lunch, kitorang pun sesama.. maklumlah, dia anak tokeh kedai makan, aku lak dah memang kuat makan.. so, minat serupaaa gilaaa, hahaha.. balik hostel pun pi kafeteria sesama, sampai pakcik kedai ujung dah naik kenal kat kitorang..

bila ujong bulan, kitorang sempit, duit kementerian belum masuk, kitorang sesama call mak masing2.. kengkadang mak aku sempat masuk dulu, kengkadang mak dia dulu, sapa dapat duit dulu, loan di 'other party'.. bahgiakan jadi kitorang, yang penting soru tak lepas..

emon keibuan, aku kaki mengapi, bila boipren dia buat pe'el, aku la tukang jahanamkan boipren dia, serious, i hate stupid guys, aku rasa kalau nak berboipren stakat nak makan ati ulam jantung tali usus sbagai, baik takyah ada boipren.. baik ada kawan macam aku, hahahahahaha..

tapi ada skali emon tangkap lentok kat brat pitt, haha, serious, apa ntah kata emon kat aku pasal brat pitt sambil tenung muka depan galaxie.. aku boleh reply..'kau ingat orang macam brat pitt nak orang macam kita ke, kau and aku'.. something cam tuh le kata aku, hahahahaha.. aku tau emon ingat sebab ada skali tuh dia citer dia kecik atie, sorry emon.. i'm such a realist sometimes it bothers people, hahaaha..

aku tau aku bukan kawan yg mudah dipahami, but emon stays being my friend until now..

emon kawin aku datang, walau tak pernah sampai umah dia.. happy for her..
aku kawin aku tak jemput emon sebab aku tak kuasa nak ingat sapa nak jemput, aku dah gatal no nak berlaki, hahaha..
emon anak 2 kitorang keep in touch balik sebab senang aje nak jumpa emon, mak dia kedai dia kat hentian sebelah hiway melaka, gatal kan aku tak nak carik dia awal2.. hehe
and the friendship keep on until today
maybe dah tak selalu le berkepit sana sini macam masa matriks dulu.. but we have our own times..
raya, kengkadang simple phone calls..

and today, i can't be any more happier for her,
she's a gutsy lady,
for taking new mountain peaks to tackle,
for being brave and slamber,
tonyeh je suara dia masa announced,
tak macam takut pun,
and this is a tribute for you
momsy to her kids(serious, emon ibu penyayang, aku sure dia peka gila ngan anak2 and hubby dia),
and one of my best friends
and believe me, i only have few and one of them are you (aww, macam karangan puisi derjah satu, hahaha)

may yer degree come as a breeze, aku tau kau boleh, aku nih, mm, mungkin tidak, itu aku citer another entry another day, bila mood masyuk, skang it's all bout you.. this is for you..(ketuk2 gelas champange, kapir gak kengkadang otak aku nih)

Sunday, June 14, 2009

Ketua2 Warden MRSM yg dirahsiakan..

Dah alang2 tijah dah ter'mention' nama warden kitorang ari tuh dalam comment dia, aku nak buat entry pasal diorang le..

masa aku skolah kat situ aku sempat bersemuka dengan dua orang ketua warden, sorang eccentric and sorang lak rawk and hippie..:).. memang aku rasa suma budak skolah aku sure tokleh lupa dengan dua orang cikgu nih.. mustahil kot.. hahaha


Warden Pertama - Atan Mat Lazi

Kenapa agak2nya aku letak gambo terminator arnold(selain kerana aku memang tak de gambo dia le).. hahaha, aku sure hanya budak skolah aku je yg paham.. sebenarnya gambar terminator nih gambar arnold ataih motor with a gun.. kalau korang nak tau, Cikgu Atan suka ronda2 time 'prep' checking kitorang tido ke, dating ke, buat experiment nak letupkan skolah ke naik motor kapcai dia, hahaha, dekat koridor kelas.. serious.. pas tuh instead of bawak pistol penabor besar, dia bawak rotan, haaa, sama tak sama dengan terminator wa cakap lu, minus motor besar and gun, korang ganti ngan kapcai and sebat..

so, suasana time dia nak lalu akan berbunyik seperti ini..

Kelas 5 science 7

mamat 1 - hotline, hotline, atan nak lalu, cepat baca buku..

satu kelas buat2 rajin.

'kepeh, kepeh, kepeh, kepeh' bunyik motor, kelibat atan dgn motor bawaan slow and rotan panjang, SCARY OKAY.

yg ini lak insiden lain, masa aku tingkatan 4, kelas aku buat gathering, pas tuh past the waktu yg diluluskan, maklum le bersukaria, mana ada budak teenager nak ikut regulation ye dak, malam tuh takde apa la happenend, but esoknya kena panggil ngan atan depan umah dia

Depan Rumah Ketua Warden

atan - korang nih, aku dah kata balik kul 10 korang still gak lajak hour ye..(grumble, bebel, marah, lecture..tak ingat la apa dia kata)

anak atan yg kecil main lari2 keliling dia and kat area rumah dia. Kemudian dia pun jatuh terjelepuk. Suma orang terdiam

atan - itu la, tak nak dengar cakap abah, macam kakak2 and abang2 nih jugak, kan dah jatuh, haa lain kali kau dengar le cakap abah, jgn buat suka2 (perli le tuh, kat kitorang, nyampoh)

kemudian dendanya kena ketuk ketampi sychcronized, suma pegang telinga kawan sebelah, buat bulatan, naik turun, naik turun.. eccentric ke tak eccentric lu cakap kat wa. korang ada warden macam nih?.. hahaha

Warden Kedua - Sir Ibrahim, lebih dikenali sebagai Bah'Em

Gambar nih aku curik dri email laki aku, thread email skolah lama dia(so, mamat sbelah bah'em tuh ex-schoolmate dia, sorry mamat, i borrow yer picture, i tak pandah bedah gambo and potong gambar u from this picture, so u ikut je la duduk dalam i punya post nih kay).. haha.. bah'em dipindahkan dri skolah kitorang pi skolah dia masa kitorang form four, so, sbenarnya in a way kitorang kongsi warden le gak.. bah'em nih adalah ketua warden yg rawk.. ada gak masa kitorang lepak borak2 masa skolah dulu, akak senior kata diorang datang umah bah'em and tengok gambo dia masa muda(cop, akak tuh pun maybe citer party ketiga lak aku rasa, orang lain citer dia tengok, so and so, this might be a school rumors anyway just dont take it seriously), diorang kata ada gambo bah'em ataih kuda kat oversea with his long hair, tu yg kitorang rasa dia sorang hippie cool gitew.. hahaha..

tapi ada skali bah'em naik angin kat asrama pompuan, masa tuh ari sabtu kena kawad, aku pun lupa kenapa, tapi memang bukan pasal nak ada sukan.. nak kata badan seragam pun, akunya persatuan tak mengkawadkan ahlinya. tapi memang dia hangin ari tuh, guess he woke up at the wrong side of his bed, sebab bah'em sporting, susah nak tengok dia marah kerana mende simple.

dengan hailer/megaphone dia jerit arah asrama kitorang

'bangkai, bangunlah.. tak reti2, bangunlah' aku baru nak turun asrama masa tuh, erk, muka bah'em sangat ngeri, aku nak senyum kat dia pun tak berani.

and ini lak petikan dari email laki aku from kenangan budak skolah diorang, which is so bah'em like, something he gonna say and do
Aku pun tak pernah belajar bawah dia tapi sebab as head warden rumah dia dalam block J and too close to my dorm.
Biasala macam2 cerita. Kereta Muzahid kena cat. Dia sound budak2 yang kena suspect, “lain kali kalau ye pun carik la cat yang baik sikit, kalau dah nak buat tu buat le betul2. Ni separuh jalan.. cat nye pun senang sangat nak cuci..” J
Dia kat ktn sampai ’96. Pastu I think pegi balik MRSM Muar on contract. Dia sound bebudak sana , “Korang ni baik sangat la, boring. Buat la benda2 nakal sikit. Nanti dah tua nanti baru le ada benda nak cerita..” heh..heh..
Dia ingat kes tengok video ehem dalam library.. siapa yang terlibat tuh heh..heh.. tau lah.. Yang kelakarnya bile dia tanya, “Mana dapat tape ni? Curik bapak punya ke?” Si XX jawab dengan bangganye, “This is NOT my father’s tape, this is MY tape!” Hahahahaa
!
Actually I think our batch was quite exciting for him!

(tolong jgn marah saya memetik kata2 anda, it's too interesting i need to share.. please no future legislation yek..:)..)

haaaa, cuba korang counter citer aku pasal warden, kalau korangnya warden ada citer besh, kira kita setara le nampaknya, hahaha




Gambar 3 - (l to r) rakan duet anak bah'em, anak bah'em, menantu bah'em dan isteri bah'em, bah'em mana lak?.. ontah

insiden - close encounter with celebrity to be, rumah bah'em, 1992

ahkak - dek, eskrim semangka 1

celeb - to - be - huh?..(muka pinar2 tak paham)

ahkak - eh, oo, eskrem tembikai 1

yeahhh dia paham and ahkak pun dapat eskrem tembikai.. 15 tahun lepas tuh nak kerek dapat beli eskrem ngan celebrity, hahahahahaha

that's pretty much the story.. kalau aku salah quote, mintak mahap, it's a little story that i might not ingat correctly.. berkongsi untuk ingat masa kecik yg besh, bukan nak merosakkan nama baik sesiapa ye..:).. adios.

Saturday, June 13, 2009

Projek Makan

Oleh kerana dah tersegan dgn teguran che'gu Inggeris kat umah ni atas ejaan yg salah, hari ni nak minimisekan text.. nak letak pictures saja...:).. So, smalam dan brekfast today, projek akak adalah seperti berikut..:)


PROJEK 1 - Merinque Swirl


Rupa paras sebelum dibakar di dalam oven.

Rupa paras selepas, tak banyak beze pun?, dei tambi, keras la kan, apadaaaa



PROJEK 2 - Keledek Goreng Bersambal Kicap

PROJEK 3 - Bubur Jagung Kering Tiada Berkuah..

apa pasal?.. hahahaha, sagu dia dah sedut daa..






Angels and Demons

yeeeah, ari nih tengok wayang gambar.. citer Angels and Demons le..tengok dengan secara solo kerana 18PL.. ke PG, aargh, tak important, pas kluar wayang., hubby dude lak punya turn with kids tengok Hannah Montana the movie, hubby dude kena derakah?.. eleh, dah banyak kali tau aku nemankan kids tengok citer yg I tak de nak tengok sangat.. pilihan pertama min(anak sulung saya le) for the movie?.. dia nak tengok jangan pandang belakang congkak buleh.. hehehe.. bagus anak mak, sokong buatan mesia, bapak eh je macam kejat tak rela tengok, malangnya rupa2nya 13PL.. heheh..

i like my movie today.. citer da vinci's code memang macam hampeh, lelagi bila kita dah baca novelnya.. memang kluar wayang rasa tak puas atiey tahap maksima, garapan yg tak mantap.. and memang u tend to bezakan the movie version and the novel..

but angels and demons sgt mantap hoccay.. dr vetra adalah smokin' hot, langdon, err adalah tom hanks, no comment le.. and the story lines is soooo engaging.. i like.. tak sama dgn novel but u tend to not care, sebab mmg terpaku.. ewan mcgregor, this is the best I saw u performed.. sungguh mendegap-degupkan jantung..bukan fasal dia hensem no dalam citer nih daa.. but tiap kali dia bukak mulut je, sungguh commanding presencenya, achewah.. and aku tau orang kiri kanan aku tak budget dia le orang jahat dalam citer tuh (sapa suruh malas baca buku, cakap skang)

nasib baik aku berjaya jugak tengok.. mungkin minggu depan dah takde, ari nih pun cuma ada satu show time.. and balik umah, more 'me' time.. hehehe, since kids and hubby dalam panggung lak. alemak, terasa lapar lak.. nak pi makan malam daaa.. nanti aku updates lagi, bubui..

Friday, June 12, 2009

Al-fatihah, serious aku baru tau




mm, aku sebenarnya dalam seminggu ini tidak berkomunikasi sangat dengan dunia berita malaysia.. kerana 2 sebab




1. tv aku rosak, so tak dapat tengok berita pukul 1.30 noon and buletin utama.

2. cuti sekolah, so pepagi aku tak kluar rumah kengkadang seharian pun tak kluar, maka aku tak beli paper.



aku cuma ingat aku ketinggalan berita siapakah naib presiden PAS.. rupa2nya tidak..mmpph


so ari nih, aku kluar rumah, isi minyak and beli paper, baca pasal roslan aziz, and ada insert picture tulih 'the late zubir ali'.. err, serious taktau, rupanya dia dah pergi ke ramatullah pada bulan mac..

mm, and pas tuh aku bukak blog adik aku, and aku rasa dia ada link ngan blog artis wanita yg entrynya cerita pemergian Shukery Hashim, serious aku tak tau juga..

semoga roh roh mereka dicucuri rahmat.. amin..

Thursday, June 11, 2009

Post Jum'at

Aku perasan yang post hujung minggu bermula Jumaat sampai ke Ahad kurang dapat sambutan..kalau ditengok pada chart, memang orang tak de datang tengok blog pada masa nih.. aku perasan juga, new post pun kurang pada masa hujung minggu..:).. hari berkeluarga gamaknya..

maka, aku nak buat percubaan, nak tulis mende karut, aku syak wasangka mungkin tiada yg baca.. heheh..

mm, apa ek.. mmmm, apa ek.. iskh, kepala aku nih skang kurang pikir mende karut laa.. mungkin 12 or 15 tahun lepas akan timbul pelbagai perkara karut dari kepala aku nih, easily, aku berani betting beb..heheh..

seperti
1.15 tahun lepas aku memang tak pikir malu, aku akan buat apa yg aku suka seperti cakap sesuka hati tak pikir apa ada orang disturbed dgn aku.. hehe

insiden 1
Kedai makan Boy, seksyen 18, Shah Alam, skang dah jadi tapak Ole-Ole.

Aku tengah borak ngan 3 orang kawan A Level, aku bukan budak A level, mana de muka aku nih keputusan cemerlang gitu dan selayaknya pi UK.. besides the topic.. kitorang borak, gelak, borak gelak.. sukati kitorang le nak borak and gelak kuat mana kan, tempat awam(ke kat tempat awam yang nak kena senyap2.. apakah?)

pas tuh waiter bawah umur kedai tuh(ye lah, dia anak tokeh, bawah umur sebab tolong mak bapak dia la kan) pun datang and berkata, kat aku lak tuh..

'Akak, abang2 meja sebelah kata, tolong le senyap, dah le tak lawa, cakap lak kuat2..' tersirap gua beb, so was my friends..

memula kitorang macam nak naik marah, there was a split second aku rasa macam nak bangun and simbah diorang tuh ngan ayaq minuman aku, hahaha, kengkawan aku dah mula pusing badan and jeling2 juling marah gila berhasap tak ingat.. tetiba aku pikir, and cakap, 'lek, lek..'(relek, relek le)

'dek, cakap kat abang tuh..(aku lupa la apa, but usually perangai aku masa tuh akan selalunya sampai kepada jawapan jenis ini, hehe), terima kasih, kitorang sedar kitorang tak cantek, tapi takpelah..'

pas tuh aku pakat2 citer lagi kuat and gelak lagi kuat.. hahaha, sapa peduli beb, memang takkan tackle gua pun, baik gua tunjuk prangai buruk khen..bukan husben material gamaknya.. hahahahaha..yg bestnya posisi kerusi aku adalah mengadap meja diorang.. apa nak buat, aku memang tak suka orang jantan main takut2kan babe macam aku (hahahahaha) nih, i dun like, chauvenist tawww..



insiden 2
MRSM cawangan yg perlu dirahsiakan, hahaha, dewan makan, lunch hour

aku bukan role model masa sekolah, seriously bukan.. haha.. aku rasa orang tak suka aku masa tuh adalah ramai supa dupa, aku tak kisah sangat(kisah le sesikit, mana ada orang suka kena tak suka).. tapi dah irreverseble, maka aku berpikir, tok pekdoh de nak pikir.. hehe

maka aku pun makan dengan classmates aku merangkap kawan baik aku, ada 2 orang..makan la kan, kau pun masa tuh kuat makan, and waktu lunch hour adalah waktu heaven pada aku masa tuh..

pas makan mistilah kena angkat tray kan, buang sisa makanan and pas tuh letak kat trolley tempat tray..

sangking aku bangun, ada satu meja bebudak lelaki(meja makan dewan makan adalah panjang kan.. so meja tuh penuh tau..).. sorang budak bangun (tak silap aku dia tuh homeroomate aku laa , aku malas nak tengok bebetul sebab masa tuh muka aku tebal macam tayar trektar)

dengan suara falsetto dia, dia pun mula sorak 'Kaplak yeah yeah'
(err, kaplak tuh gangster la kot, budak nakal gamaknya, aku tak sure, sebab bukan bahsa johor nih, hahahaha, and yeah yeah tuh kesedapan dari AA nama asrama aku le dulu, Asrama A... le)

pas tuh satu meja dengan sepakat tahap meroyan menyahut..

'kaplak yeah yeah'

ala.. ala2 sorak untuk orang yg kita sokong masa pilihanraya, cumanya aku bukan ahli dewan undangan mahupun ada hati bertanding kat mana2 pilihanraya.. and aku sure niat sebenar mereka bukan nak sokong aku dalam apa bentuk jua tapi mockery gitu..

ayoyo, aku kata, 'sudah, budak nih buat dah'.. dengki le tuh aku happy..:) (kena letak muka smiley sebab happy kan)

banyak kali hoccay suara sorakan itu berkumandang..(waa, ingatan lampau ini ala fresh di ingatan gitu)

insticnt pertama aku adalah baling tray and balik berlari ke asrama and kalau perlu, menangis nyorok muka kat tudong.. oii, malu okay, bukankah masa tuh needs remaja adalah fit in dalam group yg happening.. and kalau di'single out' untok mende tak besh rasa macam nak beli 'crack' and tokmoh tengok donia (acah je, masa tuh aku tak tau pun pasal 'crack', hahahaha)

aku bangun and hantar jugak tray aku dgn gaya jalan laju.. dalam malu tuh aku takut jugak kalau warden nampak aku baling tray kang dia tak kasik aku makan kat dewan lagi kang camna lak dgn perut aku yg lapar nanti, dah le manjang lapar..heheh.. pas selesai aku pun tak sabar nak blah and tinggalkan 2 rakan baik aku kat belakang..

tetiba aku terpikir.. apakah perlu lari sebagai pengecut..(walaupun aku memang tak berani.. kan aku dah citer dalam tag, aku takut kat orang garang, hahaha).. aku mengambil keputusan pusing balik and jalan dengan kompeden.. menghala ke arah makcik dewan makan yg sedang senduk2kan makanan pada budak yg beratur and aku telah mengambil lagi sepotong buah dri besen buah dihadapannya..

MOTIF?.. alaaa, kan ke meja menghidang tuh tengah donia dewan makan.. kat depan skali lak tuh ... tatkala kebanyakan (banyak la kot, aku tak tengok pun) mata budak sekolah aku tengok aku disorak.. aku nak tunjuk gak aku tak heran dgn sorakan mendengki mereka..

aku pulang ke asrama dengan rasa aku dah redeem myself at least kat diri sendri.. and ilang dah rasa nak nangis nyorok muka dalam tudong, heheh..

nasib baik tak pilih pilihan A-nangis itu, kerana i wouldn't live remembering that, heheheh.. sunggoh tak kaplak yeah yeah.. hahahahahaha

sekian terima kasih dengar cerita remaja terdera pedahal perangai sindri yg buat orang mau mendera.. apakah?.. tak kesah le..aku tetap suka jadik aku pun.. kalau buleh balik jaman tuh, belum tentu things gonna change.. my schoolmates.(macam ada yg baca, hahaha). bet u never been single out.. try it out once in a while.. it's a BLAST.. hahahahaha.

Wednesday, June 10, 2009

Karam Singh Walia, eat this, heheh..

aku bukan nak carik pasal dgn karam singh, aku tau dia orang yg beretika dan sangat in to environment avenger, aku suka kat dia, kerana i take my recycling seriously (laki aku dah cebik tengok bahan kitar semula yg sesepah kat umah aku, hehe, sorry sayang, i lap u)

aku nak citer pasal 'MELEPASKAN BATUK DITANGGA', apparently maksud sebenar peribahasa ini (literally) baru je diterangkan dek laki aku yg bijak pandai berdahi luas itu dalam perjalanan balik dri johor last sunday, serious aku tak tau until ahad lepas, eleh, dia pun baru tau dari engineer berbangsa India kat kilang, buleh, hehehe..kiranya engineer India itu lebih menyayangi bahasa kebangsaan kita nampaknya, haha, aku ini yang ignorent, baru tau.. oo, patutla aku tak dapat A1 masa SPM dulu, heheh(sila baca dgn mata luas ye, aku amik SPM, ahkak ancient dah, heheh)

hubby dude: u tau tak makna melepaskan batuk ditangga?..

ahkak: eh, batuk la kot kat tangga, tak buleh agaknya jaman dedulu, macam kurang ajar apa?.. hehe, ke macam melepaskan kuman germs H1N1 oink oink merata-rata..:), (senyum bangga le sebab perasan betul.. heheh)

hubby dude: bukan la, my engineer said le, si sara (aku panggil siti sara, kengkadang sara hottie, pedahal saravanan indian guy, heheh), dia buat masa Uni days dia le research kan, melepaskan batuk ditangga tuh come originally from jawa , batuk tuh bukan batuk *cough, cough*, tapi batuk tuh batok, tempurung kelapa yg buat cedok dekat guri/tempayan tepi tangga depan rumah tuh, buat basuh kaki sebelum masuk umah, kan dulu orang tak pakai kasut.. jadinya melepaskan batok ditangga bermaksud lepas pakai tempurung tuh siap cuci kaki dah tak letak balik tempurung tuh kat tempat sepatutnya, kan tak patut gitewww.. maka terciptalah peribahasa itu..

waaaaa, banggakah aku baru tau?.. serious tak tau..:)..tapi at least aku tau at 1 point of my life kan, kalau korang tak percaya, sila ke sini kerana mamat ini juga berkongsi knowledge yg sama dgn aku , hehehe.. ke korang dah tau, ahkak jugak yg tak tau seperti biasa, hahahahahahaha..

cerita sudah diolah sesuka hati oleh penulisnya, hanya intipati yang tepat, laki aku tak cakap gaya itu dee, kang dia karate aku lak salah potray sifat dia di blog ini, hehe, sori yang, i lap u..:)

Tuesday, June 9, 2009

My First silicones.. heheh

Oh tolong, bukan silicone valley yeah..(get what I mean, *winks, winks*.. ) tapi silicone moulds for cakes and cupcakes.. heheh.. actually dah lama tahu pasal mende nih, but belum terbeli2 sebab tak pernah pulak jumpa kat mesia nih.. and well, with my pay in the paypal, kurang 5pence aje to pay my purchase.. bubui rocket dog, hehehe.. yeah for silicones moulds..for whole bunch of these, I pay 20pounds.. agaknya tak berjenama kot sebab adik aku kata yg tefal adalah mahal.. other websites I browse also quote harga yang sakit kepala aku kira(err, from pounds to rm le, hehehe) ..ini adalah affordable.. hope it's a good buy.. kalau idak, i'd be the one kicking myself for not asking around, brandless nih bagus ke tak bagus.. heheh.. so, sis, nanti sampai mende nih tolong check kan noo, sebab aku pi anto kat umah kau, kwang kwang kwang..:)..

Monday, June 8, 2009

Me, Nad and IKEA

Pepagi yg important didulukan, menghantar parcel cili kering to my sis, dalina in UK.. hahaha, weh, dah sampai lum? (sbenonya terkunci kat luar rumah selama sejam tunggu adik ipar balik interview, tertinggal kunci kat dalam, boleh)
Voucher yg disalah reportkan, hahaha, hanya bernilai separuh je ye puan2.


Nad having fun at IKEA.

Snacking dengan memakan edamame.



Hasil dari belian voucher, alaa, memang le tambah sikit, heheh, cawan tuh 85sen je satu, murah khen, pas tuh pinggan besar itu on sale, rm25 aje dri rm45, kena tangkap miskipun dah banyak pinggan, and bekas kuih tuh mmg dah lama aim tpi ari tuh abis stock, tinggal yg besar, nih yg kecit dah ada, ambo pun belilah.. and the ribbons, dapat kat 'as is'..dri rm8.90 jadik rm3.. i like..


1.nak masak kek berdiameter 25cm siap ngan icing bunga and frills (pedahal, as u guys can see, i'm no great baker, apatah lagi kaki icing kek, hahaha)
2. Nak buat meringue swirl
3. Teringin buat kek lumut yg aza dok kompang.
4. Nak pi Ikea ngan nad and spend the rm60 voucher, hahaha, mcm banyak no..:)
5. Nak masak kung po chicken
6. Nak utilize hari cuti dgn ecersize bila2 suka, hahahahaha..



Nampaknya dah banyak juga yg aku dah berjaya ticked off dari senarai..err, voucher rupanya tidak le bernilai rm60, salah tengok, hahaha, cuma half of it.. hahaha