Monday, June 22, 2009

How my cooking project usually started..

It always started with me browsing stacks of magazines.. banyak okay, macam penyakit kronik aje asyik beli mejalah.. usually temanya magz local or magz luar negri.. achewah.. kemudian tokleh angkut bebanyak.. 5 magz je dah le.. nanti projek jadi terlalu besar.. camna lak nak settle.. yg kedua jgn ajak hubby dude lepak skali baca, nanti dia akan membuat demand yg terlampau 'out-of-this-world'.. apa dia ingat bini dia adik beradik ngan gordon ramsey or jamie oliver ape..:).. baca sambil berangan2, sambil bayang2 recipes dia friendly untuk dimasak atau tidak.. baca le banyak2 kali, gambo mekanan adalah penting menentukan pemilihan, heheh..'drool factors' itu ye tuan puan..oo, mejalah 'olive' itu sangat saya gemari.. that's the only 2 copies I have for the time being(oh ya, saya suka beli back-issue ye tuan-puan sebab saya kudukut).. baru berkenalan ngan magz ini.. hahahaha... juga sudah memaksa adik untuk borong di 'carboot sale' bebanyak.. jgn buat2 lupa ye sis..:).. tolong bawa pulang sekontena.. I like..

setelah browsing dibuat, masuk kira drool factor from gambar and bahan.. and campur kira cooking method.. and kejakunan aku nak rasa mende mengarut, kali ini aku akan men'tackle' recipes berikut..
  • chocolate cake - olive sept 07
  • apple snow - olive feb 09
  • baked chicken ham and eggs - olive feb 09
  • saltimbocca - olive feb 09
  • tuna melts - olive feb 09
  • toad-in-a-hole with roast onian gravy - weight watchers may 07
  • stuffed aubergine with lamb - weight watchers may 07
  • breakfast blinis - weight watchers 07
  • chocolate cookie ice cream sandwiches - bon appetit apr 07
  • upside-down honey cheescake - bon appetit apr 07
  • mom's blender chocolate mousse with lemon cream - bon appetit apr 07

well, itu aje kot.. heheh.. kalau aku berjaya masak nanti, akan aku report kat sini.. KALAU.. nama pun berangan, ontah2 berjaya buat 2-3 aje..

6 comments:

Tijah said...

yer. yukenduit yaya! aku tunggu ko buat ah. kalu dah jadi baru aku ikut. hehehehe

hantumakan said...

woi, hahaha.. geli ah panggil aku yaya.. nanti2 kalau aku buat makan2, ko join taww... tunggu adik aku balik le.. hehehe..

Tijah said...

wuyoooo bestnyer. aku dah lamer terlio tengok coklat volcano ko tuh!

hantumakan said...

kalau aku buat kang kau wajibul habiskan.. hahahahaaaa

kucingorengemok said...

toad-in-a-hole, please (nak vote walaupun kau tak suruh vote). roast onion gravy tu bunyi mcm sedap...

hantumakan said...

wokeh, will be 1st on my list..:)... u wait aa for the post.