Thursday, June 4, 2009

The making of 'Kek Bunga Bunge'

Gambar kek sebenar dalam majalah, lawa kaaaan




Macam dalam pilem jugak, ada cerita belakang tabir, hahaha.. maka inilah rentetan kisah kek bunga bunge..

aku dah lama aim nak buat kek tuh after come across ngan resepinya dalam majalah kegemaranaku..achewah, cam bahasa cerpen novel melayu la pulak, pedahal dah lama gila tak baca any novel melayu melainkan jaman ahadiat akashah bermaharajalela..

memula ajak adik bongsu aku join buat sebab dia assistant mak aku dalam bab kueh mueh kek nih, aku tak berapa minat nak baking kerana aku suka memasak kot.. tetapi kerana commitment si mangkuk tuh banyak no, and manjang datang lembah klang nih lepak rumah adik aku yg lagi satu tuh, aku pun terus gugurkan nama dia dari projek aku nih..(pertama, aku ada 4 adik, kedua, macam projek juta2 citer dia kan, main gugur2 nih)..

setelah aku main2 angan2, aku pun dah beli loyang besar.. baru le aku baca resepi dia betul2.. 'macam jebon', aku kata dalam atie le..'banyak lak mende yg aku takde, tapi loyang dah beli, nak buat apo ko pulak ngan loyang nih, takkan buat tempat kunyit ikan nak goreng kot, kwang3, mau laki aku pelangkung aku kalau tau..'.. maka aku beranikan diri jua beli the rest of the ingredients..

pepagi rabu, aku pun started to weighing all the stuffs, pas tuh aku pun start buat kek.. siap masuk oven, penat gila lak badan,, sambil rerehat tuh.. weigh lak barang nak buat sugar paste..boleh kek aku tak masak setelah masa recommended, hehehe, aku cucuk2 pakai chopstick(itu aje mende yg kurus dan cukup panjang kat umah aku yg cukup untuk menujah sampai ke dasar kek, hehe, abih lelobang kek aku, nasib baik ada bunga-bunge and icing, kalau dak dah kantoi dah, hahaha), kek itu telah dimasak double recommended timing, hampeh, sudah, aku kata dalam atiey, hehe..

pas tuh uli icing ngan gelatin, dia kata biar sejam, aku pun pi la beradu, sleeping not so beuty kekdahnya.. bangun, aku dah maleh dah nak layan mende2 tuh sumer, hehe, tapi cita2 yg memuncak, aku teruskan jua.. siap buat warna2 kat sugar paste, aku pun start le buat kekuntum bunga mawar(geli aa baca bahsa mesia jiwang nih).. pas tuh ngan lagi malas buat lak butter icing..

bila masa nak frosting tuh, aku dah tak kuasa kekdahnya, itu yg rupa frosting aku cam smemeh.. pas tuh letak le bunga bunge tuh sumer..pas tuh i just plonk it in the peti ais kata bahsa 70-an..

dengan ini saya isytiharkan, aku tiada jiwa padu nak buat kek.. i come, i see, i done frosting, icing, sugar pasting.. I"M DONE, hehehehe.. move on ke chapter sterusnya..:)

p/s-saya tidak pernah menghadiri mana2 kelas membuat kek dan menghias kek, semua hasil itu adalah berdasarkan resepi dan arahan dari resepi itu, padu kan resepi itu, kira terhasil juga sebiji kek yg berhias, hehehe..

4 comments:

-dal- said...

cimin ngan soraya tak de, sape yg habiskan ke tu. Sugar overdose le si Nad Nad

hantumakan said...

hahaha, she's hyper by she is, hehehe.. but nad is a good company to have kerana dia nakal, cheeky and kelakar, hahaha..

eyda said...

saya buat kek tak pernah buat icing,amatla malas. paling2 pun tuang chocolate je kat atas tu. So, respect la jugak sebab akak amat la gigih nak buat icing and bunga2 semua tu.

hantumakan said...

hahaha, well i guess the 1st and the lat, hehe, maybe not for the sugar paste, sronok lak mcm main play doh, hahaha