Sunday, June 28, 2009

Pot-roasted Chicken with Sweet and Sour Sauce, recipe by jamie oliver

Mari kita bercerita mengenai dinner di hari AHAD, ahad lagi, apa nak buat, suma aktiviti buat masa hari ahad tuh.. konon2nya nak cuba recipe baru.. selak punya selak, terberkenan dgn recipe jamie.. so inilah dia, jeng jeng jeng..


segala capsicum, nanas, bawang, lada merah, jintan besar, garam dan black pepper digaul bersama sedikit olive oil, tatkala ini, warna makanan sungguh memberangsangkan.. warna warni sungguh mengancam okay.. (oh, nanas kat sbelah tuh hanya prop, enter frame lak dia, oh, jari itu milik hubby dude, tangan i luka, tidak digalak menggaul, takut yg ada jadi raja bersiong la pulak nanti)
ayam yang diletak flat parsley dan ginger, banyak okay gingernya, 3 kali ibu jari.. agaknya jamie jakun kot, kat sana tak de halia, tuh yg dia pi letak bebanyak tuh.. sila letak dikekulit itew dan juga rongga dalam.. err, kulit tak sepatutnya koyak yeeee

setelah masak..




pandangan angle lain..


hahahahaha, ini sepatutnya menjadi sejenis makanan yg rupa lawa.. dalam magazine it does, chet.. kentang direbus pas tuh dilenyek dan di pan fry, setelah garing, tabur dgn parmesan dan garam laut(poyo, garam laut).. aku lenyek dia, dia berderai, dalam magz tuh, potatonya lekat aje elok, nyampoh




oh, the sauce, yg ataih brown sauce, grenti orang suka, so langkah berjaga.. yg bawah, half of the sayur tadi diblend jadikan sauce,campurkan lagi dgn balsamic vinegar and gula.. mmg tak laku, nyampoh..




ini ayam saya, ia bahagian dada sebab saya nak kurus, hahaha, tapi slalu main2 aje diet,,.. :(.. eleh, tak sedih pun, buat2 sedih aje..
VERDICT - saya nak bercakap benar disini, recipe jamie rupa lawa, tapi kebanyakkan rasanya adalah sedikit bland and sangat tak kena dgn tekak parit saya.. tapi kalau tak percaya, boleh le cuba, saya selepas cuba recipenya akan letak star (ikut tekak saya le).. kat mukasurat recipe itu,.. yg ini bakal dapat 3 star saje..
SEKIAN




13 comments:

Tijah said...

aku puasa wehhhhh!!!!

tup...tup...tup
*bunyi elio menitik atas kibodd...

kucingorengemok said...

aku adalah merasa begitu pd semua resepi mat saleh, esp si minah ttk besar si angela lawson.. juga krn aku jeles body dia camtu, muka dia kurus, manakala sebaliknya berlaku pd badan aku, haha...

hantumakan said...

tijah - aku pon la weh, tuh skali sahor le tuh malam tadi.. ari nih nak makan citarasa malaysia parit, hahahahahaha.. tak dan buka lauk omputeh nih

KOG - angela mana lak ko nih, nigella kot, hahahaha, apsal suma orang misti prasan kat asset dia ah?.. waaaa, ttk speaks louder than her food le nih, heheh.. ko jgn KOG, badan ko itu adalah asset, suma orang nak ber'body' seperti ko di 30an ini, hahahaha

kucingorengemok said...

ye ye nigella... terpandang ttk otak terus tak fungsi! hahaha.

Tijah said...

ahh! dah bebuka bleh masuk sini blk. ko mkn apo tadi? aku buat singgang ikan selar nyah! konon2 berdiet sihat la nih...

hantumakan said...

tijah - hahahaha, aku makan ayam salut cili padi bawang serai goreng garing and kangkung belacan.. dietkah itu?.. haha

KOG - err, ttk nigella pon berkesan ke kat ko?.. hahaha

Ita Shadila said...

ita ada cuba steamed fish jamie punya recipe.. x sedap for my tekak parit jugak.. dia guna lemon banyak.. pahit ikan aku.. baik aku menten guna halia mcm mak aku ajar.. ahahhaha

recipe nigella tuh rasa dia x umphh sgt.. tp dia potray simple cooking so thats y rasa x umphh sgt kot.. tp menjadi jugak la.. her recipe good for beginner like me :)

Ita Shadila said...

lupa nak cakap, ganas betul.. sapu2 halia sampai koyak kulit kat dada ayam.. sapu la dgn lebih gemalai, kata tang dada *opps*

hantumakan said...

hahaha, ita, tukang sapu itu hubby dude.. lelaki+dada= koyak adalah tidak pelik ye adik2.. hahahahaha

Ita Shadila said...

*bleep* kene censored nih.. komen lucah.. ahahha

Tik said...

Kak dalia..

Tik selalu jgk guna recipe si jamie nih.. tapi tak ikut 100%. ubah skit2 ikut tekak kita.. sebab diorg nyea taste bud lain.. hehehheh

Tik pernah mkn kat restoran jamie oliver. Twice. The food was fantastic.

hantumakan said...

waaaaaaaaaa tik, seriyes, jeles, restaurant yg 15 tuh ke, yg dia bukak sama bebudak nakal dia train tuh?..

tik said...

yg tik pergi tuh jamie's italian kat oxford.

nih website dia
http://www.jamieoliver.com/italian/

best.. semua Italian food.

Restaurant yg i5 tuh kat cornwall rasanyea