Wednesday, June 24, 2009

Toad in a hole with roast onion gravy

Hasil undian telah menetapkan yang kita akan mencuba resepi toad in a hole with onion gravy dulu, hahaha, pedahal hanya KOG yang mengundi, maka, jeng jeng jeng, inilah hasilnya..

Oh, bukan, ini Jamie Oliver yang punya, sungguh mengancam kan rupa paras..
oh, yang ini pulak magazines weight watchers yang punya, didalam mangkuk gravy itu le roast onion gravy nya ye puan2


Oh, yang ini, err sapa punya nih wei? hehehe, ahkak yang punya.. err, tak berapa menganchem lak rupanya, apa dah jadik?

Rasa nerves aje nak rasa, sodapkah?.. rupa biasa aje, and batternya ala2 jadik mcm puding roti gitew.. tak suka je tengok..



ok aloh, laku laaa, rupanya sodap mende ini, sila percaya.. jgn biar rupa menipu anda, saya syorkan suma mereka yang rajin, sila mencuba....
TOAD IN THE HOLE WITH ROAST ONION GRAVY
bahan mentah
4 sausages
batter
50gm plain flour
1 egg, beaten
50ml skimmed milk
2tbsp chopped fresh thyme
50ml cold water
salt and pepper
(saya pakai susu UHT dan thyme kering tuh aje)
gravy
1 red onion, cut into thin wedges
400ml beef stock
15gm plain flour
15gm margerine
(saya takde beef stock, jadik saya pakai chicken stock, and err letak sikit serbuk demi-glazed brown sauce KNORR)
CARA EH:
  1. Preheat the oven to 200'c.Place the sausages and onion in a small roasting tin and coat well with olive oil. Roast for 40minutes, turning the sausages and stirring the onion after 30minutes. Set to one side.
  2. Turn the oven up to 220'c. To make the batter, sift the flour into a bowl, add the egg, milk and the cold water. Beat well until smooth, season and stir in the thyme.
  3. Halve the sausages(tokmoh pun buleh)and divide between 2 shallow ovenproof dishes. Put in the hot oven for 5 minutes. Pour the batter and bake for 15minutes until golden and risen.
  4. Meanwhile, place the roasted onion in a medium saucepan with the rest of the ingredients. Heat through, whisking continuously, until thoroughly combined and smooth. Bring to the boil and simmer for 5 minutes until thickened. Serve the toad in the hole with the gravy and steamed spring greens..

ponek tul nulih resepi, tetiba rasa cam complicated lak, tapi sbenarnya idak tau, and berbaloi dicuba.. just take it step by step.. moga sukses yaaaa.. :)

p/s: min and soraya makan dgn banyak sampai terbaring tak larat selepas kejadian makan malam tadi, maka bukan aku sorang ye cakap mende ini sedap..

oh, lagi satu, resepi ini untuk 2 orang makan, 10mins preparation, 1 hour to cook, I did double up the recipe to feed my big family, hehe.. itu sajaaa, nak tido, dah ngantuk, esok nak posaaa..

14 comments:

Tijah said...

1. ala...pakai thyme ke? rosemary xleh ke? byk lebih aritu...

2. ko pakai gravy apo?

3. pakai bekas acuan bahulu bleh ker? wakakakaa. den takdo bokeh putih tuuu..

4. bawang apo paling seswai? holland ko bawang bombay tu? er...ada beza ke?

5. sekian terima kasih. sila jawab dlm 4 perenggan ya

hantumakan said...

ayoyooo, benyaknya soklan, kasi aku mentera tapa jab pikio jewapan ye..

1. pakai le apo ko suko, daun kucai pun buleh.. main jo, buleh kot daun rosemary tuh, si jaime tuh(bekas kekasih den), lotak terpacak dalam gambo eh tuh, buleh le tuh

2.aku raso gravy black pepper ko makan ayam tuh pun buleh

3.buleh kot, pakai acuan kek pun buleh den raso..

4.bawang bombay yang kunin tuh kan?.. aku pakai yg itu le tadi..

soklan sudah berjawab sumernya.. puas atikah?

hantumakan said...

tetiba raso bawang holland le pulok..

Ita Shadila said...

aah..terpacak jer tangkai rosemary dlm jamie (bekas kekasih den juer) punya gambar.. adakah anda mahu seorang anak angkat? saya ingin apply.. sungguh masyuk memasak.. saya akan cuba jd anak mithali tolong masak sama2

hantumakan said...

hahaha, anak tak rela, i blum lagi menjadi ancient, pangkat adik buleh juer, time u masak2 bila balik mesia i tolon u, bila i lak masak2 u tolon i, maukah?.. hahaha

kucingorengemok said...

aku dah agak dah mesti sedappppp... tapi sosej ko tahap mengerikan la terjojol gitu seketul² hehehe. nak try! nak try! (entah bila, jgn tanya)

Ita Shadila said...

tp kan..kenapa panggey toad ar.. mcm rasa masak anak katak jer

hantumakan said...

KOG - aku pun tak puas atiey ngan persembahan mekanan aku kali nih.. memang tampak ngak ganteng(selain dari pacar bleh guna ke untuk sosej?.. hshhaaa).. cubalah wei, paksa ketua pengawas makan, but the gravy make the dish, serious, without it, it wont be sedap mana, sila curah sos cili jua yee, do like malaysian do, hehe

ita - yup, had conversation with kids, meng'isu' toad itu apa, aku kata katak puru dalam lobang, hahaha, and hubby dude said, err kodok dalam lobang.. iskh..ini kiranya ol'recipes le utk orang briton.. just like their fish n' chips serves on paper.. hehehe, kata eh, aku idak pon peronah pi uk.. heheh

hantumakan said...

KOG, sila buat undian strusnya, heheh, pick yer pick, sapa lagi nak undi weh, saje la kan, buat war-war sokmo..

eyda said...

dah amik resepi gak...sebab bahan2 cam tak banyak jek, tapi ntah bila nak try tak tau...muahahaha

Tijah said...

holland yer? mmm...aku pakai koktelnyer sosej la...ala2 anak kataque gitu. aiseh..tingat aku kat ora weh

hantumakan said...

eyda - sungguh menyepi lately, pas tuh buat teaser abih balik vacation dok diam, pas tuh buat entry teaser lagi, baru tunjuk citer pengalaman, sungguh mendebarkan, hahaha

tijah - jaaaaaaaahat giles, name dropping ora, hahahaha, kang dia cimande ko karang..

MamaFaMi said...

Walaupun namanya mengerikan, tapi bila baca feedback di sini dan juga bila tengok KOG dah buat, mulalah teringin nak cuba... Nak gak tengok ropa apa pulak mama punya dish ni plak....

hantumakan said...

OMY, the well-known mamafami tinggal komentar kat blog saya..

i'm humbled, terima kasih kak kerana sudi datang.. :)