Tuesday, July 14, 2009

8 precious years oredi?..

Hari ini hari jadi anak saya yang pertama.. mari saya cerita kisah anak saya yang berusia 8 tahun ini......

Yassmine Rudin Azreen
Kenapa Yassmine with double 's'?.. semasa saya mengandungkan dia, ada snippet from a paper cerita seorang palestinian teenage girl yang bernama Yassmeen.. saya tak berapa pasti mengenai apa, but definitely cerita struggle palestinan people.. it's got to do dgn jenayah yang orang israel tuduh the girl doing.. but I'm not really sure anymore.. there's sort of hazy memory in my head, but I rather not tell it because I'm not so sure..

that's how the name 'Yassmine' terpilih, hubby dude didn't like the 'Meen', so we adopt the "Mine'.. it was suppose to be Yassmine Josephine, as for Joseph, as for 'Yusuf'.. hehe, but nenek wa tak rock, she was so freak out takut cicit pertama dia nama macam pelik, we didn't adopt the full name we want, hahaha..oh, josephine juga adalah lagu me and hubby dude like.. :) ..

so, ketika itu, 2 first time parents, memilih nama ini supaya Yassmine will get thru all the struggle in her life, Yassmine for a bunga name too, wangi and comel, kerana bunganya kecil2, bunga yang white in color.. so that she stays pure..

Yassmine is always a dad's daughter.. sedari kecil, dia tersangat banyak ragam, saya selalu tak berdaya nak figure out what she wanted.. she cried a lot, and always refused to sleep, hubby dude will dukung dia, and berdiri sambil moving around so that the little Yassmine can go to sleep.. :) .. she always throw herself to her dad everytime hubby dude balik kerja.. hehe.. at time, rasa terpinggir for the bond those two have..

tapi bila Yassmine besar, she mirrored lots of me in her. The way she thinks, the little annoying things she does, selera makan, the way she talks.. hahaha, she's the little me.. ooohh, scary, hahaha..

hari ini, anak ini berusia 8 tahun.. and growing up soooo fast.. it's aching just trying to remember how small she was, and now she's happily living her life.. aching because when u tried to remember all things that's sweet, yer heart get this fast rythm, it sort of hurt, 'good' hurt, not 'bad' hurt, pernah rasa?.. hehe..

Min,
mama wishes u all the best in this world.. even you're always papa's daughter, you're mine too.. maybe sometimes I'm just this wired mom, who wanted to keep the household smooth and flow, and lots of bebel, that's just me being me.. no matter what, I love you..

oh, malam ni we got surprise cake for her, hahahaha

-sekian-

12 comments:

Neny said...

mine also growing up so fast...masa baby nak suh cepat besar..tp bila cepat membesar, rindu the times when they were babies....all mommies syndrom kot ye?

Neny said...

Happy birthday Yassmine!!!!

hantumakan said...

haha.. agree.. same thing happened to me, masa kecik rasa cepat laaaa besar.. skang, asyik ingat masa diaorang tiny things in my hands.. :( .. thanks for the wish.. :)..

-dal- said...

Happy Bithday Cimin.... nanti balik Malaysia Acik Lina ngan Acik Midon bagi hadiah Okes. We love youuuu

Tijah said...

dah besar menantu...oppss...anak buah acik tijah ni yer? blajar rajin2 nanti leh masuk asrama...

hantumakan said...

ina - ahaks, harus, harus, sila pulang dulu, bleh celebrate bday nad, pia, caca and ayu lak.. hahaha, ramai kau bulan depan

tijah - anak bujang ko brapa umur jah, aku dah kenen lama gak, hahaha, rupa farin tuh, hahaha

masuk asrama jadik budak nakal macam omak eh, hehe

Ita Shadila said...

kiut gila gambar! ita ske tgk gambar yg nganga nak makan... sbb mmg sampai sudah tak makan2 captured freeze camtuh.. ahaha

hantumakan said...

hahaha.. get the point.. :) ..

Tijah said...

anak bujang aku muda setaun jer dr anak ko tu...hehehe. aku kalu bleh nak anak aku pegi mrsm muar...konfem terjamin kesedapan makanan dia. wakakakaa...

hantumakan said...

hahaha, tukang masak pon dah bersara.. baper dah umur makcik2 tuh, hehe.. anak aku number 2 sebaya ngan anak ko jah, hahaha

kucingorengemok said...

ala masa kecik je 'anak ayah'... dah besar nanti dia tau la, esp kalu mak dah takde mcm kita org ni (huhu)... i always say my mother is vincent van gogh - we "get her" when she's no longer around, heheheh

hantumakan said...

lin, that's so sweet, i totally get what u're saying, hopefully it wont be too late for them and me.. taknak le dlm kuboq kang baru le dengar their prayers saying, 'i totally get u now mom'.. hahahahaha