Friday, July 17, 2009

aku nak pi esok.. tinggalkan semuanyaaaaa.. hahaha

tinggalkan blog le, kengkadang rasa macam tinggalkan anak kucing pulak kat umah, sbenonya cuma nak balik kampng hubby dude aje hehehe, ucap babai sana sini, ngada sgt kan.. hehe.. sejak menjak poyo nulis blog nih, rasa macam ramai kawan lak.. errr, aku tidak berpijak didunia nyatakah?.. ^__^.. oleh itu aku akan pergi ke kampung sambil tinggalkan barang satu dua cerita.. cerita lagi?.. dah aku nih rich ngan memori.. korang dipaksa baca la gak kan.. macam biasa.. macam tak biasaaa..

siapa lepas SPM kena pi kem BTN, angkat tangan?.. hahahahaha, sapa angkat tangan, aku dah nampak bulu ketiak korang.. err, sorry, lawak tak kelakar, aku tau.. saja je, manalah tau, ada yang nak baling aku ngan selipar ke.. (tadi makan durian, aku rasa gas durian tuh dah masuk kepala, mcm gas yg dlm citer 'lethal weapon 3' tuh, yg diorang bagi kat apek tua kat dentist sampai apek tua tuh hi and tergelak2 sambil part ngan rahsia.. aku rasa sama ajelah effect gas durian nih)..

okay, aku pi sambil angkat beg mizuno besar gila sampai aku tak larat angkat naik bas and hampir 50% isi perut dalam beg tuh tak berguna/pakai pon.. moral kecik di sini, err, bawak aje baju cukup2.. apa barang bawak beg sampai bahu nak roboh kan..

kat kem tuh di suatu kawasan di selangor, aku bertemu kembali dgn sgt ramai budak skolah lama aku.. ramai azab, ramai gilaaaa, ramai ramai.. yg tak bestnyaaa, orang2 yg dua tiga kerat rapat ngan aku masa kat mrsm takde la pulok terpelanting sama ngan aku (ke ada?.. aku lupa laaa).. maka aku kembali dikelilingi dgn manusia2 yg aku kurang percaya dalam hidup.. dislike gila perasaan sedemikian..

seperti biasa, diorang akan pecahkan bebudak itu semua kepada group kecil, yg senang dimanage, senang di'brain-washed', senang ditakut-takutkan.. divide and conquer... hehe, wow, skang aku berpikir seolah hitler.. tak sia2 mak aku hantar aku pi skolah..

aku?.. terpelanting dalam group yg ada 3 aje budak pompuan(sorang bukan budak skolah aku), and lelaki mmm, mungkin 5, 6 orang kot.. and at least 2 orang tuh budak skolah lama aku.. budak pompuan budak skolah aku itu, budak pompuan yg mentel, manja and tak seswei ngan jiwa aku.. budak2 lelaki itu pula, seorang berjawatan besar di skolah and seorang mamat yg tak pernah buat pasal ngan aku, malahan bertentang mata juga tidak pernah.. aku stok2 aje yg idup aku akan siksa kena layan minah dalam group aku tuh.. hehe, kejam kan aku..

ari perkenalan sesama group, fasilitator tanya sapa satu skolah, majoriti dalam group aku satu skolah.. maka tasknya fasilitator bagi masa untuk mereka yg satu skolah untuk buat cerita pendek pasal orang yg mereka kenali itu.. aku pon kata, 'aloh, mudah aje.. ', hehe little did i know.. hmmph.

maka, standard le, budak lelaki dulu la kan..

budak lelaki berjawatan, talk about me - oh, dia ni.. mm, mm, (alemak, aku lupa le dia cakap apa?.. hahahaha.. dia cakap biasa ajelah, tak rapat, tapi tak tau kot.. something like that..)

budak lelaki yg tidak pernah bertegur sapa, aliran pun tak sama, talk about me,
muka serious nih.. korang jgn, tak serious sapa nak caya cakap kita kan..
oh, dia ni nakal, saya slalu dengar pasal dia, yaddi yadda, blah blah, cakap buruk, cakap buruk cakapx10 suma buruk2..

wow, nak terbalik kerusi aku dengar jawapan dia, muka aku berubah, malu okay ngan fasilitator.. 1st impression dah masuk longkang for sure.. hehe, melaon punya mamat, dalam hati dah niat jahat dah nak kata dia barang dua tiga periok, tipu pun tipu la kan.. sapa suruh ko carik pasal ngan aku..

turn aku pulak, yeeeah

aku cakap pasal mamat berjawatan
'oh, yang saya tau dia pemes ames kat skolah.. dia ada jawatan, dia buat kerja jawatan dia la kan..(jawapan aku ubah suai le sikit nih, hehehe.. lebih kurang le)..

aku cakap pasal mamat yg lagi sorang.. hehehe
'oh, sbenarnya saya tak prasan pon dia kat skolah.. cakap pon tak pernah, macam mana dia boleh tau banyak sgt pasal saya pon saya pelik'.. buat muka inesen.. hahahahaha

amik ko, dia lagi terkedu dari aku.. hahahahaha, aint that sweet.. hihiiii

oh, tpi ada moral lagi.. kan ada minah yg satu skolah ngan aku tuh.. setelah satu group, aku pon dah mengenali dia lebih rapat.. rupanya dia seorang yg pleasant, mmg dia mentel and manja and ngada.. tapi dia baik hati..and tak kisah pon kawan ngan aku.. aku sampai skang kalau berborak ngan bekas budak skolah aku, kalau the topic bout her timbul, kalau diorang ala2 snicker ready nak ngata dia.. aku akan back up and kata she's actually nice.. seriously.. :)..

and budak yg ngata aku tuh?.. towards the end kem BTN tuh, kitorang ada kena trekking , korang jgn, he actually boleh terkeseng-keseng nak borak ngan aku and try nak buat lawak.. (dalam group discussion yg hari2, aku dah close minded dah, buat tak nampak aje kat dia, tpi aku still jadik diri sendri, buat lawak and takde la sengaja carik gaduh ngan dia)..

moral, aku juga judge people, ternyata tersasar.. aku juga slalu di judge, mereka juga belum tentu benar.. maybe exterior orang berbeza, ada yg nampak ganas, mengada, bijak pandai.. tapi what's inside matters more, don't you think?

hopefully lepas nih, bila kita tempted nak judge people, bagi sedikit leeway, not all is like it seems.. judging is fine, it's shape yer choices, which is pretty important, takkan ko nak redah aje kan, main masuk semua jenis buat kawan, kang kena tipu percuma aje.. but, yes a little leeway memungkinkan kita menemui manusia yg berbeza, maybe unik, maybe a good person afterall..

dont you think?.. sungguh alanis morisette


8 comments:

Ita Shadila said...

kita manusia biasa, mmg judge org n vice versa.. mostly my first impression mmg jauh tersasar masuk longkang.. so since dah byk kali my impression x betul, end up i'm trying not to judge people anymore.. insyallah..

take care.. waiting for your update as usual :)

Tijah said...

1 lagi...

ko kaplak yeh yeh. aku dulu cam tomboy. tapi sapo sangko kito minat main masak2 skrg kannn?

wakakkaa...sungguh mak-mak gittew!

btw...capo budak laki tu? kelas mano? hahahah

hantumakan said...

ita - yup, me too, after 2years of free lesson(masa kat skolah tu le), it really grounded me.. hehe.. actually my life was a living hell time tuh.. but, hey, skang pun stil jadi orang, hahaha.. and suma yg benci gila kat i might not even remember pon what did they do.. haha.. and kalau pikir, it's really wasting energy je pon nak habour rasa dendam/hatred sampai zaman skang nih.. i'm happy afterall.. my now is what important for me.. only that ada sdikit cepat hangin kalau ada orang kacau my life.. it's more like 'my life, my problem'.. hehe

tijah - jgnkan diorang aku pon terperanjat, haha.. tengok kita sesama cenggini.. but bestkan tijah.. jadi omak is the best..walau underrated..

nama?.. hahaha, biarkan le dirahsiakan, aku tak mau disaman atau masuk ISA mcm raja petra.. hahaha

kucingorengemok said...

aku gi btn 2x, sapa boleh celen? hmphh. puas otak kena basuh tak bersih2 gak... haha.

hantumakan said...

kog - wow, ko sama tarap hitler ngan aku la gak, sebab aku rasa paling kurang pon aku pi 2 kali.. dah banyak kali rasa tak heran langsung kan.. dah rasa klakar aje pakcik2 kem tuh jerkah,, hehehe

leha said...

lantak la apa org nak cakap.. yg penting kita happy..
BTN... hmmm aku pi btn baperkali yek.. sekali masa kat mrsm pas tu seblm masuk um pas tu seblm pi jepun... pas tu lepas start keje.. amik ko 4 kali.. muak muak..

hantumakan said...

wow leha.. banyaaaaaaaaaknyaaaaaa.. maka kitorang nih hanya minions hitler, sebab kaulah yg terpaling brain washed skali dikalangan sumer, hehehe, kagum..

leha said...

sakit pala otak aku.. last lastaku buat dunno jer.. yg tak best.. yg last sekali aku pi nih ada exam sebelum abih.. kalau fail tak pek la naik pangkat.. buhsannnn