Monday, July 6, 2009

bukan salah tukang masak..

puan-puan sekelian.. pernah tak puan2 sekelian memasak macam tak kena aje, serba tak jadi.. pedahal mende yg digunakan, serupa aje ngan masakan yg lepas2 yg jadik tuh.. haaaa.. mungkinkah bahan itu serupa tapi tak sama?.. maka bukan salah tukang masak ye pembaca sekelian, kalau tak caya, mari kita lihat contoh di bawah ini..jeng, jeng, jeng..


Exhibit A

bawang kecil/merah/shallot di atas berbeza jenis, belah kiri lebih mahal dari yang kanan.. apakah dia akan memberi hasil yg lebih bagus?.. hehehe.. dari pengalaman saya (macam real aje.. macam berpengalaman beno).. yg di kiri lebih cepat busuk ye puan2.. tapi tak kisah le kalau pembelian berkadaran laju, masak tiap2 hari, dia tak sempat busuk, puan2 dah habis guna, tapi sebenarnya dia ada weaknesses lain.. hehehe

bawang dikira tidak mahu rangup jika dibuat bawang goreng.. ia hanya akan caramelized sambil menyedut minyak.. tak percaya?.. boleh cuba.. hehehe.. kalau hendak masak tumis yg gunakan bawang merah dgn banyak, yg hendak jadikan bawang merah itu bumbu juga tak sesuai guna yg belah kiri.. dia hanya akan menjadi paste yg berminyak dan tak garing.. tak percaya?.. puan2 boleh cuba juga.. :) .. alaa, macam masak tumis garing bawang merah tumbuk campur cili padi tuh.. lepas tuh letak asam keping, lepas tuh boleh le letak ikan bilis/ikan goreng/daging goreng.. sila jgn pakai bawang kiri, buang karen aje tunggu dia garing... buang minyak juga, kalau kita top up minyak pun dia akan menyedut minyak itu tanpa menjadi garing.. tak caya .. boleh cuba, hehehe.. dgn ini saya akan menetapkan hati saya beli bawang belah kanan, walau kengkadang terlupa sebab selalu ingat yg lebih mahal yield better result..

Exhibit 2

Gula pasir ini dedua akan membuat air anda manis.. masakan anda manis.. no hal.. it works just fine.. but salah satu dari gula di atas tidak mahu meng'caramelized'.. haaaa.. aku pun baru kantoikan ari tuh, masa nak buat caramel pudding dri blog tijah, dgn poyo aku menyukat 7 sudu besar gula, punya le letak ataih api nunggu dia menjadi caramel, oh tidak jadi ye puan2.. air hanya mengering, and gula itew menghablur kembali.. haaaa.. jgn ingat ralat periok or api.. buat second time, cap gula sama tapi package yg lain pula, periuk berbeza, masih tak jadi, terbuang 14 sudu besar gula kerana cobaan ini..

pas tuh pi kedai, cari brand lain, and specifik mencari yg bertulis gula tebu.. balik umah buat lagi.. baru laaaaaaaaaaaa jadik puan2.. sakit ati taw.. oh, by the way, ari itu juga saya berjaya tau macamana nak buat spun sugar, bangga weh, hehehe, tuh topik lain..

mari saya perkenalkan gula nakal itu.. gula tersebut adalah gula cap GIANT.. dia tak mau caramelized yek..

itu sahaja pelajaran ari ini puan2.. semoga ia membantu, achewah..

6 comments:

Ita Shadila said...

bawang mahal belah kiri tuh sesuai masak dgn ikan masin jer.. betul x?

hantumakan said...

oo, tumis dia pas tuh letak atas ikan kering ke?.. waa, menariks, letak cili padi perahkan asam limau, what la wei.. heaven jab.. :)

Tijah said...

caramelized...
menghablur...

wah! tau kat cikgu hawabi misti dia sujud syukor nih...

hantumakan said...

hahaha..
saya anak murid cemerlang cikgu hawabi..
cikgu hawabi tuh mulut je bising, atie dia baik taw.. (inkes dia baca.. hahahahaha)

kucingorengemok said...

leceh la nak kopek bawang kecik ni... semua belasah bwh besar je boleh tak? hehe.

hantumakan said...

waaa.. western banget ko KOG..