Wednesday, July 15, 2009

Gerai Nasi Lemak Sri Sarawak -follow up-


Okay, ini adalah entry follow-up dri blog KOG, one of her frens (watierman)suggested a nasi lemak place, since so dekat ngan rumah saya, why not I sample, hehe.. (siap ari nih bangun tido takde rasa haus2 kat tekak and boleh sangat nak puasa, tapi tetiba sungguh rasa nak makan nasi lemak, dan telah melego niat baik berpuasa itu demi sepiring nasi lemak, aku manusia yg lemah, hehe)

ari ni pakai camera baru, hahahaha.. selama ini saya sgt cinta ngan casio digital saya.. brand yg orang jarang beli, but i'm so seriously sangat sayang akan camera itu kerana hasilnya slalu memuaskan, but guess what, hehe, lumix aint bad too..

bout the nasi lemak, kalau betul lah ini yg kedai yang watierman maksudkan, i've noticed it dah lama, rumah tokeh kedai ini sbelah kedai, rumah tokeh corner lot, and deretan kedai nih sbelah rumah dia, they occupied 3 lots kot of the deretan kedai, kalau pepagi, hanya mereka yg berniaga kat deretan ini.. pelanggannya saaaangat ramai.. dulu saya pernah makan twice, but never the nasi lemak... makan lontong and soto.. not really promising, as for my tekak, so, i didn't give much thoughts to come again..

but, today, here again, me and nad nak rasa lak nasi lemak dia..

verdict
saya order nasi lemak ayam goreng.. nasi tak wangi, tiada rasa santan atau bau wangi pandan.. TAPI sambalnya sedap dan ayam gorengnya juga rangup dan sedap.. make it up untuk nasinya yang kurang.. sambal sedikit manis, but i always love a hint of sweetness dalam sambal (coz i know tijah tak suka masakan savoury berasa manis, tul kan tijah?, hahaha).. so, saya agree ngan watierman, yg this place boleh dianggap menyediakan nasi lemak yg boleh tahan.. :) ..

plus point, pelbagai bangsa makan disini, dan pelbagai jenis group of people, ada polis traffick, ada anak muda berpakaian formal batik( ada function kot), people with office attire, apek balik jogging ngan mem nya, indian guy ordering nasi lemak ayam sambal lebih.. instantly,i like the place, rasa macam balik batu pahat sebab kat sana makan place slalu ada pelbagai manusia and suma easily shares a smile, something lacking kat lembah klang ni..

so, that's it my follow up of the day.. :)

14 comments:

Ita Shadila said...

bes nyer nasi lemak :)~

hantumakan said...

hi.. hehehe.. dah bangun ke?

Ita Shadila said...

heip! awas carut i...

hantumakan said...

hoh, carut apa?.. tadi i letak commment tu before tau u pi shopping.. :)

kucingorengemok said...

anak muda berbaju batik ialah pekerja gomen (kalau ko nampak hari ni le, hari khamis is batik day)...

terima kasih krn telah menerainya... worthkah aku travel 45min-1 jam utk mencari kedai yg muhibah ini? hehe (pastinya laki aku tak layan!)

Ita Shadila said...

ooo...tader la.. kalau yer pun bgn tdo pun x kisah sebenarnyer.. sbb mmg tdo sesuka ati jer..

rindu ar nak mkn nasi lemak bes.. ita masak nasi lemak x brapa mengancam la

hantumakan said...

KOG - hahahaha, takyah le.. jauh bebeno lak nak pi.. hahaa.. tak ku tau gomen worker kena pakai baju batik on thursday.. bahgia betul kan.. at almost 10 suma bergumbira makan2 nasi lemak di luar, hahaha..

ita - same here, tak reti2 nak masak nasinya.. heheh.. until deprive langsung from gud nasi lemak, i'll start learning masa tuh, heheh

Tijah said...

yer. aku x sker sambal manis...sikiiiiiit takpe tapi kalu manis sgt mmg patah selera.

eh tanya sket...asam pedas daging tetel...bahan nak buat dia sama cam ikan ke? ke ada ingrediant lain kena masuk? halba?

hantumakan said...

aku tak pernah masak lak daging tetel.. tpi kalau mak aku masak asam pedas slain ikan dia akan letak lada putih.. so sila pilih cili tak pedas, sebab cili kisar pedas ngan lada putih, rasa pedas pijar yg rasa bibir tebal mcm org negro itu okay.. kepala akan berdengung juga -side effect-, hehe

kucingorengemok said...

fyi, mak mentua kita kalau ayam or daging asam pedas dia letak kerisik skit... (tetiba nyampuk, heheh)

hantumakan said...

sedap tak?.. menarik untuk dicuba, tapi halba foreign object kan kat dapor johor, ko stuju tak KOG?

kucingorengemok said...

foreign dlm kuah pedas... tapi tidak dlm nasi lemak... hehe

Tijah said...

haa...tu la. len negeri lain bahan dia kan? daging tetel ni aku tgk melaka rajin buat. ayam pun tapi aku tak penah la lagi try...

cili durjana aritu aku dah tongsampahkan. jahat betul dia...

hantumakan said...

KOG - oh, kalaau macamtuh foreign kat dapoq mak aku jelah, hehe

tijah - setuju teramat sgt, lain negri lain recipe.. aku pon stuju ko tongsampahkan cili durjana itu.. tak seswei buat masak, seswei buat bahan pelawas aje, haha