Friday, July 10, 2009

ikan sembilang gigantic ya amat

hai semua.. (sungguh pengacara lagaknya.. :) .. rasa semacam sungguh lama tidak update mengenai makanan kan?.. :) .. (kena banyak senyum, rancangan memasak, hahaha) .. itu hari saya dan hubby dude balik kampung tengah minggu, melihat bapak yg sakit, alang2 itu, kami juga ke pasar .. hubby dude telah berjaya menangkap seekor ikan sembilang gigantic di pasar itu taww... sungguh besar.. seekor trus sekilo, melayang rm14.. hehe, but anything untuk ikan segar bugar fresh dari tepian laut, hahahaha .. atas permintaan hubby dude, kapla ikan sembilang itu telah dimasak assam pedas tak ingat stret from muo, hahahaha.. apakah?..

gambar ini tidak berjaya menggambarkan ke'bagak'kan ikan ini, jika dia seorang basketballer di kalangan ikan, pasti dia akan menjadi 'magic johnson'.. hahaha
ko tengok telur itu.. even sebiji sebiji kuning dalam kelongsong telur juga besar.. adakah aku dan keluarga telah melupuskan spesis sembilang gergasi ini?.. bayangkan berapa banyak ikan yg akan terhasil dari induk ini saja.. err, taknak pikir nak makan aje boleh jugakkan, heheh

sembilang assam podeh berapi tak ingat.. ari tuh beli aje cili kisar dri pakcik di pasar tani.. ngeri tengok kemerahan hasil masakan, cili kering pon ada kategori podeh, mild and sederhana, pakcik nih pakai yg kategori boleh tahan berapi.. len kali buat sindri le cili kisar, heeheh.. tak sanggup rasanya nak biarkan orang kat umah buat toilet trip berulang kali,
hingga lain waktu, ketemu lagi, vavai.. hahahahaha


13 comments:

hantumakan said...

wow, baru gugel pasal magic johnson, rupanya ketinggian dia 2 meter kau, 6 footer.. kagum

Ita Shadila said...

woh! sunggur besar telornyer! telor ikan yer, bukan telor magic johnson... opps, 18sx dah ni

cubaan post komen kali ke-2.. kali pertama gagal verify word.. *mata kero*

hantumakan said...

hahaha, hi ita.. mata kero.. i juga slalu posting 2 3 kali.. it's not only u, hahaha

yaa, telur ikan ye adik

Tijah said...

wahhh! tengok asam podeh kau terus aku tak jadi meroyan lama.

wey. semlm aku terbeli cili kering...sais dia kecik2 besar kelingking, kaler merah dan permukaan adalah licin. bangangggg pedas giler. ko take note tu. jgn beli cili yg centu...nati kalu rajin aku buat n3 pasal cili durjana tu.

hantumakan said...

aku dah tau fasal cili durjana itew.. mok mentua aku sudah warned sama aku jgn bagi anak teruna dia makan cili itew.. bakal pi bilik ayaq sokmo le jewapannya, hehe, mari kita ingat mengingati.. ko kena tanya kat kedai tuh cili kering tak pedas ado, hehe

Ita Shadila said...

besnyer asam pedas :)~
asam pedas ni one of my feveret.. tp kat sini ita x jumpa langsung daun kesum.. sedeh betul..

hantumakan said...

wow, kalau ada sure kagum.. but they said takde la susah sgt jugak to get yer hand on bahan memasak, betul ke?

Ita Shadila said...

x susah.. daun pandan ada, daun kucai ada, lengkuas ada, serai ada, daun pegaga ada, keladi ada, cactus yg dah dibuang duri n kulit pun ada

the only thing ita x jumpa - daun kesum

hantumakan said...

haha, mungkin one of these days.. daun kesum takde, bunga kantan ada kot?

kucingorengemok said...

ops terlambat mengikuti liputan. hari ni gua sibuk baring2 dan tidor, hehe. besok nak buat kuah pedas lah, ngiler tgk kuah merah ko... harus letak pewarna skit nak dpt merah mcm tu!

hantumakan said...

hahahaha.. ko seriyes ke?.. takkan orang skang buat cili kisar letak pewarna kot.. barua punya pokcik.. aku ingat ko pi makan2 trip sehingga diam seribu bahsa.. aku dan tijah sgt bosan ari nih.. haha

Ita Shadila said...

nanti kalau berjaya ku cari daun kesum or bunga kantan, akan ku khabarkan padamu

hantumakan said...

harus, ita.. i post the pictures u asked.. hahaha.. bare ngan kualitinya taw..