Wednesday, July 29, 2009

ladang cendawan saya

kat muncung ni nanti(setelah tutupnya dibuka), akan keluar cendawan2 abalone itu.. so idak le bosa mana muncungnya itu kalau korang bayangkan pakai ruas jari aku tuh kan..
kiranya bosa mende nih sejengkal jari saja, tapi boleh membuahkan hasil tuaian sebanyak 6 kali.. kira okay la beb..


tengok tuh, dia dah tumbuh, aloh, cutenyaaa dia.. hehehehe.. cepat, cepat sikit kluar, sok bleh buat sup cendawan, cendawan goreng ala cameron hi-land, nasi goreng cendawan, cendawan bread pie.. wow, banyaknya.. masak maggi pon bleh letak cendawan.. yummeh

haaaa, ni yg dah bosa sikit.. kena la tunggu barang lagi 3 hari bleh le aku tuai diorang ni nanti.. pas tuai, kena tutup balik, kasi rehat seminggu, pas tuh kalau ko rasa dah jemu makan, boleh aje korang tutup aje dia lelama, sampai le rasa nak makan, ko bukak le balik.. sampai le 6 kali dia tumbuh, ni 1st time le aku buat aktiviti ni, ikut adik aku, hehehe... so, kita tunggu lagi 3 hari, best tak best ropa kebun cendawan aku nih kay..
adios



8 comments:

Tijah said...

portobello mushroom takdo ko? heheheh

hantumakan said...

vavava, fandai aje ko order yo.. kalau ada portobello, baik aku tanam truffle skalik, hehe, sure kayo lepas tuh, hehe

Ita Shadila said...

kalau tutup cap tuh
x terbantut ke cendawan tuh?
curious la.. mende baru nih
*pose jakun*

nurulhuda said...

gegege. aah kk n pn teruja mase tgk kt umah caca. tapi cndawan tu ala2 licin skt kn? ke tu sbb die lom smpai masa tuaian?

hantumakan said...

ita - after dah tuai, just assumed suma dah abih cabut kan, dia mmg tak tumbuh dulu kot.. sebab dia akan rest for 1 week, so the powder spora itu tak tumbuh lagi kot masa tuh, hehe, so tak bantut i guess.. :)

kezen - oh, havent got the chance to rasa caca punya cendawan, masa datang umah dia suma sudah abih dimakan.. guess gonna it what's mine, all mine, muahahaha.. (gelak norish karman dalam citer puteri aurora beradu, wicked big time, hahaha)

Ita Shadila said...

wat nasi goreng cendawan, letaka byk cendawan, letak byk ayam.. sedapnyerrr :)~

kucingorengemok said...

nak order sebungkus, please!

hantumakan said...

ita - haha, sudah merancang menu nampak

KOG - aku bli skali 10 bungkus, hahaha, sebab ko bayangkan keluasan muncung itu.. so aku bukak 5, and will do the rotation, hehe.. kan dia kena rehat sminggu, hehe..