Thursday, July 16, 2009

Nasi Daging Utara Tijah



Okay, saya mengaku, saya jejes air liur tengok nasi daging utara tijah, dah lama dah, sejak saya browse blog dia.. tpi saya memang pemalas nak masak, nak ikutkan hati,tunggu ajelah tijah jemput datang rumah, tapi perkara tersebut tidak tercapai, hahaha
maka stelah membeli daging di pasar malam andalas (minggu lepas rm12, minggu ini rm14.. keji okay), saya pon masaklah hari ni..
sedap, sedap.. dagingnya empuk lembut, nyummy.. kerana saya cheat sikit, rebus pakai pressure cooker.. hahahaha, hubby dude slalu melecet gusi kalau makan daging tak empuk..
thx tijah for the recipe.. :) .. baru je sarap nasi daging lagi.. burrp.. hahaha




13 comments:

kucingorengemok said...

nasib dah minum nescafe segelas, so perut rasa penuh lagi :p eh, mana nak beli pressure cooker murah ek?

hantumakan said...

haha.. tak tau la.. aku bli ngan menang glassware masa memula kawin.. dapat dua pot, satu shallow, satu really deep, satu tutup.. coast u almost rm300 kot.. hehe, nak tau rahsia, aku pernah terbakarkan pressure cooker aku yg shallow kerana nak masak ayam kentuck fried chicken.. sampai skang tak mau dah try masak.. baik beli kat kfc aje, haaha.. minyak dalam periuk terbakar dgn sendirinya.. takuuuuut.

kucingorengemok said...

kejadian biasa... aku bakar pressure cooker mak aku slps dia meninggal dunia (rebus limpa lembu). kah kah. ampun mak!

kalau $300 aku rebus je la daging kat periuk biasa 5 jam :(

hantumakan said...

hahahaha, aku ingat aku je yg mangkuk, tak rereti guna teknologi masak yg mahal.. mak aku pon ada satu, tapi really oldies model, hehe.. ops, dia dah beli baru gak le, baru ingat.. yg used ada kat rumah masa aku kecik yg aku citer tadi tuh.. :)

Tijah said...

haihhhh! aku sindri pun lama tak buat dah nih. sronok kannn bila dagen tu melt in ur mouth? aku xde pressure kuker jadi kalu rebus pakai api slow jer.

skrg afc dah ada goddess from french plak si laura calder tu. sumer stok tunjuk (.|.) masa masak kan? wakakak...

hantumakan said...

owh tijah, aku tiada astro.. heheh, so, buang karen aje ko buat reference.. mungkin kerana budget astro suma dah pi kat periok pressure cooker kot, hahahaha

Tijah said...

bagus jugak idea ko tu kan? aku ok jer xde astro pun janji ada internet. hahaha. tapi laki aku tu la. hari2 mau tgk bola

-dal- said...

Nasi daging Tijah ni memang sodapppp.... aku pun selalu masak. amik resepi dah lama masa jadi silent reader blog tijah dolu dolu. Terima kasih Tijah....

hantumakan said...

tijah - laki aku mmg tak reti tengok bola, even masa world cup, aku yg lagi poyo menengok bola, hehe..tpi dia ske badminton and volley.. :) .. aku pon sama asal ada tenet pon dah happy.. and tv siaran percuma,, yeaaah

ina - ko tak rasa ke mcm atuknya nasik gaulkan, cuma atuk makan ngan air assam and takde papedem

Ita Shadila said...

macam leh try untuk lunch esok... hehehe..tp tiada popodom ngan belacan.. erm.. blasah jer la sambal jd kurang umphh!

Tijah said...

dal
samo2. tapi apasal konyer ucapan terima kasih tu aku rasa macam...

makasih tummytrimmmmmm!

wakakaa...

errr..dalia. mak masak asam pedas hari ni. yihaaa!!!

d'greatest (ii) said...

err... pos ker JB tak leh ker haa...

hantumakan said...

ita - masak blasah aje ita.. hehe.. wow, movie back to back.. pasti letih.. :)

tijah, - yaa aku tahuu.. nampak entri ko yg mengiurkan itew..

ya' - hahaha, ngada, datang umah la wei.. sebok sokmo.. bilaaaa la time ko tak sebok nih?