Saturday, July 25, 2009

Yasmin Ahmad, Innalillah

Yasmin Ahmad meninggal malam tadi.. :( ..

aku masih terasa2 akan iklan tinggalan beliau, seperti iklan merdeka Petronas tahun 1999 kot, 'kenapa saya suka rumah saya'.. iklan candid kanak2 kecil lelaki dan perempuan yg mengesahkan kenapa mereka suka rumah mereka, sungguh candid dan ikhlas..

Iklan raya jupa seperti iklan 'ikan di laut, asam di darat'.. that's one of the most price idea.. jiran india dan melayu..

Iklan raya 'burung apa'.. which is quite recent, yg mana anak lelaki yg besar di tanya berkenaan burung oleh bapanya tpi sudah naik darah bila sang ayah bertanya berulang-ulang, kemudian diberikan oleh ayah diari aruah ibu untuk dibaca.. in yer face okay kesannya, subtle tpi sungguh pelempang di pipi kan, korang tak rasa?

or iklan yg ada syarifah amani meeting her husband-to-be bathing his dad or something like that.. this one not recent, tpi ingat juga sikit2..

ada few aku tak really sure Yasmin yg direct atau tidak, tpi the story line dan penceritaan stamped her trademark allover, kalau aku salah credit, just tell me..

tapi aku belum pernah lagi watch movies she directed.. :( .. tak berkesempatan, sepet, gubra, mokhsin even talentime.. i will, i will...

maikel jeksen mati surreal juga pada aku, tpi aku tak la kisah sgt sampai nak buat entri bagai.. tpi tahun ni zubir ali, shukri hashim and now yasmin ahmad meninggal, berkesan juga kehilangannya, kerana aku rasa mereka ini yg do good in their job.. rephrase, doing super great job.. aku suka acting shukri hashim, aku suka lagu puisi zubir ali dan aku suka iklan2 yasmin ahmad.

aku pon student advertising dulu, aku tau bukan senang nak come with a decent idea, apatah lagi great idea... idea yg menggamit memori, menjual nilai murni, idea yg boleh buat orang terpempan skejab, segan sindri dalam hati and berkata 'that would easily be me'.. heheh..

Yasmin Ahmad, aku sedekahkan Al-fatihah untuk perjalananmu ke alam barzakh, masa kau masuk hospital dan di ICU, aku masih berharap kau akan recover dan teruskan yer unfinished jobs di dunia, but God can't wait for our business, when it's time, it's time..

semoga ada other creative people who can fill in yer shoes..

kawan aku yg pernah interview ko and jumpa ko masa dia blajar, mnangis tak brenti malam tadi, katanya.... kesiannya

:( ..

4 comments:

Tijah said...

mmm...terpaksa la tadah muka tengok citer usop haslam & prof watsoever je kat panggung pasnih...

err..ko tengok ke tijah?

tak pon...

hantumakan said...

haha, by the way, prof itu lecturer mass comm aku kat itm, walau buka akunya lecturer specifically..

ko tak tengok jah?

mm, aku pon sama, hehe

walau kengkadang aku ada sdikit berjiwa rakyat mau tolong melaysia mana yg boleh, hehe

poyonyaaaaa

leha said...

movie dia sume aku tak penah tgk.. tapi iklan dia memang mengesankan... ada isi... bukan cam iklan yg lain..
moga dia ditempatkan dikalangan org yg beriman... aminnnn...

hantumakan said...

aku pon sama leha, tak pernah tengok movie dia, apa kata borong cd and lepek tengok movie kat umah aje, heheh..