Monday, August 31, 2009

kerabu paku pakis, kacang botor dan taugeh

ahkak ngidam sangat nak makan kerabu ni, patutnya hanya paku pakis dan taugeh but tadi pi kedai runcit kegemaran, paku pakis hanya ada secekak, manalah cukup kan, maka impromtu telah berlaku, kacang botor ada banyak, kita letak sama dia, heh, boleh la

oh, by the way, recipe dari buku chef hanieliza 23 recipe kerabu dan salad, hehe, ye, saya tahu dia ada photopages/blog tapi saya mmg lagi suka jika recipe itu tangeble, bleh pegang2 bukunya, dalam komputer nak tenung lelama recipenya mata ahkak bisa juling, hehe..

heaven makan ngan kerang salut sambal, and kerabu.. serious, ahkak akan mengulang makan sekejab lagi.. orang bolan posa mengkurus, perkara sebaliknya akan berlaku pada akukah?.. menci...

sekian laporan terkini mengenai kisah berbuka di rumah saya, harap maklum ....


Sunday, August 30, 2009

TOING, i'm back peeps

salam ramadhan people,


i dah pulang dari bandar hebat dalam dunia, hahaha, iyo, batu pahat itu best, tak caya, korang tanyalah ngan orang yg datang dari situ, 100% pasti jewapan yang sama.. hahahahaha


korang rindu i kan?.. hahahaha.. i tau, pasti rindu... (tolong buat2 angguk, biar i tak segan, chait, desperate gila)...


i dok kampung takdok aktiviti apo pun, tolong mak i buat shesuatu yg bertahan 3 hari, haha, long story but malas nak story bolehkah?.. ada hikmah disitu, hehhee..

by the way, kali ni i balik kampung, i sudah dianugerahkan sheshuatu oleh mak, hehe, pes taim mak i kompeden i masak sesuatu untuk sesuatu, ahahahahaha, buat fening aje ayat kan.. knowing my mom, lidahnya sgt cerewet, tahap pengsan lya colors itu (haha, pinjam nama sis..)
and my dad said i masak letak 'racun'.. waaaaaaaaaaaaaaaa, itu juga puji-pujian, kerana dua orang tua i makan, ada aje komplen and hanya suka masakan sendiri, hahaha, hatta masakan anak sendiri juga banyak cacat cela.. dulu sering kecik hati, tapi sejak bersuami suami yang tetap suka masakan i dalam apa jua bentuk atau tema telah improved my self esteem, hahahahaha, juga kawan2 yg suka datang berkunjung sambil bawa pinggan ala2 iklan adabi yg jiran dia datang bawa pinggan tatkala sarapan pagi masak nasi goreng itu.. i tipu, mana ada, kawan i suma dok jauh2, hehehe...

i masak udang goreng kunyit.. sapa nak beratur makan, hehehe

i pes taim masak kerang salut sambal, i tak dapat nak rasa, geram, hahahahhaha, nak jugak, masak la ni hari, hehehe
oh, by the way, dari malam tadi, rasa nak pecah kapla baca secara back track entry2 blog yg i frequent... banyak giles.. last2 err, baca aje pelan2.. i baik, i keep jugak nak menempel nak tau things happened dalam life korang, hahahahahahaha.. awas, bak kata ita shadilla, i punya info gathering skills sgt tinggi, sila buat kuiz untuk tahu i betul2 baca atau baca gitu2 aje, hahahaha
apa kes tetiba suruh buat kuiz?
okaylah till next entry, just wanna tell, it feels good to be back, hehehe, damn good, darn good, good good, mm, apa apa pun goodlah..
@__@, mata kena hypnotizedkah?.. harus, atau juling bulat kerana membaca entries yg banyak gila.. hahaha

Sunday, August 23, 2009

Pain Perdu

owh, ni hari akak feeling feeling frenchie, hehe, maka dgn gatalnya mengikut recipe di majalah FLAVOURS.. akak suka mag ini, macam nak rak.. besides the topic..

okay, 'pain perdu' bermaksud "lost bread" since it's a way to reclaim stale bread, oh, nampak sgt ayat plagiat dri mejalah, hehehe

nama omputih eh, french toast with caramelised apple.. sodapkah?.. kalau kau gatal2 sesekali nak tukar angin makan mende baru, iyo sodap ajo, idak le rasa kaki katak (other french delicasies, hahaha).. or even escargot.. nak recipe?.. sila tengok di bawah..



PAIN PERDU
Custard
3 eggs
100g sugar
250ml milk
1 vanilla pod/1 teaspoon vanilla essence
1 baguette loaf, sliced 2-3cm thick
3-4 tbsp oil for pan-frying

cara eh:
sila godak telur dan gula hingga creamy. Kemudian masukkan susu dan vanilla essence. Gsul hingga sebati. Rendam roti di dalam campuran ini sehingga lembut. Panaskan kuali/pan, goreng roti hingga kuning keemasan. Toskan atas tissue dapor.

Caramelised apple
50gm butter
4 small fuji apples, peeled, cored and diced
100 sugar

Cara eh:
Cairkan butter atas pan. Masukkan apple dan gula dan 'sautee' hingga gula caramelised dan epple bertukar warna kuning keemasan . Tutup api dan biarkan sejuk.

Cinnamon sugar
50g caster sugar
1/2 reaspoon cinnamon powder, or to taste, gaulkan mereka berdua..

Cara menghidang:
Letakkan toast slice tadi ataih pinggan, top with the caramelised apple. dan taburkan cinnamon sugar di atasnya.

BON APPETIT, bak kata frenchie, eh, aza, betul ke french orang ni?

till next week peeps, the real goodbye stelah main delay2 pulang ke kampung, gonna miss uols..

muahs muahs

puasa dah dua hari..

finally, the wall paper project sudah siap.. sila jamu mata dgn rumah sepah saya skali ye, hehehe..
cermin tak bergantung lagi, the framed red kain juga ala2 tertenggek aje di dinding, mungkin takkan dipasang lagi

ahak bahak, tayar beskal BMX HD.. yee, stelah tidak main skate, kononnya hendak beralih arah main beskal BMX la pulok, tapi kesebokan idup telah tidak membenarkan, sapa mau beli beskal BMX ngan seat yg chantek juga tayar beskal yg dibeli di EBAY, mau laki aku cekik2 aku bila tahu aku mandai2 jual beskalnya di belog ini.. T__*.. mata dipenumbok.. haha.. oh, kesah sbenarnya mengenai wall paper from the other end/starting point.

puasa dah 2 hari, dan 2 hari ini juga aku gagal mentarawikhkan diri aku..mm, so, camna nak tampal amal posaku yg secara logiknya akan berbentuk lobang lobang jika di depang pakai tangan..?.. sesungguhnya Allah itu juga yg akan judge amalku, mmmmm (erk, bukan obvious sgtkah tak sempurna jika tak bertarawikh?.. banyak soklan le pulok aku nih)


okay, smalam aku siap masak pkl 8, sembahyang maghrib dulu baru makan.. ngehehe, mana taknya, siap pasang wallpaper, terlepek dulu .. start masak at 6pm, aiyoyoooo tanggachi, apa macam.. menu poyo, sambal tumis udang, sotong masak lemak and asparagus tumis, cucur udang dan pengat nangka, jagung bersama sago.. hehe


ni hari lak, pi bangi jumpa my sis yg baru pulang from UK on Saturday pagi buta.. sampai klang almost 6, pi shopped barang almost 7, hahaha, nak masak ngan poyo kerutub ayam, boncis tumis, hehe, well, makan almost at 9.. kwang kwangkwang.. and awai2 dah buat dadih storberi.. ingat nak buat another dessert 'pain perdu' nama eh, buat lepas ni le, kalau larat,
gambar?.. mana ada gambar dah, tak sempat kerana terus nak makan dgn kadar laju, hehehe
Ya Allah, berikan aku kebolehan untuk time managing masa aku, supaya aku boleh melakukan ibadah dgn tenang.. amin ya amin




Saturday, August 22, 2009

tagg job and raya card from lya

wokeh, akhirnya nak menjawab tagg lyacolors.. sbelum kemas umah dan pi Bangi jap jumpa my sis back from UK, yippie..


1) Sile copy award ini di blog anda:
yup, udah dibuat dong


2) Nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini.. (Lyacolors)
1.dia suka fengsan
2.Family dia taiko masak, suma pon nampak sedap superb.
3.Dia tak suka makan kambing, saya suuuka makan kambing, yummeh, haha
4.Dia suka makan daging itik, saya lak belum boleh suka makan itik
5.Dia anak sulung, saya pon sama.
6. Mak dia cikgu, kan kan lya kan

3) Nyatakan 9 fakta tentang diri anda sendiri
haiyoyo, banyaknya 9, ni hari otak tak kretip sgt la, here goes.
1.Anak saya tiga orang, nama dorang takde tema, mcm nama adik beradik aku suma dari 'dali', tpi nama anak2 aku takde camtu.. hehe
2. Aku suka cuba recipe baru, dan bahan baru, eh, aku dah pernah tulis ke ni?
3. Kalau waktu raya, family aku takde warna tema, hehe, sebab susah la cari, tu hari akak ipar aku ada jugak ajak biar suma sama koror baju.. iskh, takmoh le, kitorang free color, hahahaha
4. rumah saya dah siap pasang wallpaper, hahahaha, finally, took us 1 week hehehehe.. pemasangan berperingkat kekdahnya, haha
5. Kalau raya saya tak berapa sanggup nak buat open house, sebab saya slalu masak 2 orang sja ngan hubby, merengkek ahkak dek, maklumlah, family jauh, nak mintak tolong sapa pon.
eh, ni hari ada idea sampai 5 ajelah, boleh nok. boleh kan

4) Pilih 10 penerima award seterusnye .. TAG mereka!!
award ini dianugerahkan kepada, my sis, ita shadilla, are-t, (KOG dah dapat pon, tijah, ko sebok sure tak koser nak jawab, hehehe)...eh, sapa nak buat lagi?.. mai la buat.. :).. ngehehehe

finally, kad raya from lya yg rajin, teng sis, skang mau kemas umah ya .. vavai

Friday, August 21, 2009

kisah keluarga kucing, kambing dan pengaruh TV dalam hidup aku di waktu kecil


wow, tajuk entry macam tajuk thesis, hahahaha..
sebelum itu aku owe lya tampal kad raya pemberiannya dan juga jawapan tagg, hehe, nanti akak buat ye..

ini bukan kucing yang bernama opah, sekadar gamabr hiasan saja


okay, kisah bermula di awal 80an, mungkin tahun 84 kalau bukan tahun 85. Masa tuh aku duduk kat outskirt batu pahat, di kawasan perumahan. Keluarga kami telah meng'adopt' seekor kucing stray betina untuk dijadikan pet. Kitorang namakan kucing itu 'OPAH', bersempena citer opah la, sapa budak2 yg muda mungkin tak membesar dgn cerita opah ni. cerita ini penuh ngan nilai-nilai kekeluargaan yg tinggi.. so, seperti biasa, kucing betina sure membiak kan, so bila lahir kittens kitorang pon akan namakan kittens tu ikut nama keluarga opah juga, seperti 'amar', 'jessica'(bini orang puteh amar), sampai 'mak temah' orang gaji dorang pon kitorang amik nama dia, hehe, 'kathy' and 'burn' tapi aku rasa burn ni mati cepat kot, mcm tak ingat lak ropa kucing nama burn ni yang mana.. pas tu kitorang pindah balik kpg atuk, kitorang hangkut kucing2 ni suma naik keter. sampai one point of opah old age (kerja dia branak aja, ramai gila anak dia), dia menjadi kucing yg sgt grumpy dan suka gigit orang, feveret dia, dok bawah meja makan time dinner, sapa g goyang kaki, dia akan gigit benam taring kat betis kau, ngeri okay, membawa ke bengkak, adik aku yg lina tuh pernah kena tikaman taring si opah ni, masa ni suma pon tak nak kawan ngan opah, dia sgt menakutkan.... and suma time makan akan jaga2 betis dorang agar tak jadi bedalan opah si kucing tua grumpy, sian dia, agaknya dia meroyan banyak sgt kali beranak kot..

kemudian ntah mcm mana ntah, kucing ini ngan extended familynya pupus, mungkin kerana atuk suka buang kkucing naik beskal sebab dia tak larat banyak sgt cats kat umah, hehe..



ini juga bukan kambing belaan ayah saya, hehe, gambar hiasan juga


dalam aku darjah 4 or 5 kot, ayah aku beli sekawan kambing pulok untuk dibela, memula ayah beli 9 ekor aje dan seekor bandut jadi baka, kambing itu kitorang namakan P Ramlee, serious, hahaha, jaman tu aku asyik masyuk agaknya menonton cerita P Ramlee, hahaha.. tapi aku tak sure la pulok aziz sattar, s shamsudin dan heroine2 citer tu aku guna pakai tak nama dorang, hehe, pas tuh ayah beli lagi sekawan yg 13 ekor, dri 2 groups itu, kambing ayah membiak menjadi at one point hampir seratus ekor, serious, seratus kau.. banyak gila.. hehe, masa tv3 mula ke udara di selatan tanahair, kitorang namakan kambing2 kitorang tv presenter, ras adiba, wan zaleha, nurfarahin, ezzah aziz fawzy, suma dpt nama penuh, hahahahaha...

kitorang kalau tak skolah belah petang kena jaga kambing.. kengkadang aku bosan, sebab sepertimana korang tahu, aku suka tengok tv, kat kandang kambing mana ada tv, pernah skali hari xmas, aku memberanikan diri tanya ayah, takde cuti ke hari xmas dari jaga kambing, hehehe. sapa kenal ayah aku sure tau dia garang gila tahap gaban, dia takdelah sampai pukul aku ke hapa, tapi dia jegil aje pon ngan sepatah ayat dia ajepon sampai bila2 anak2 dia akan ingat not to pose the same question ever again, hahahahahaha

and ada skali kitorang lepak tepi parit yg ada unjur kayu tuh sambil baca gila-gila, skali kambing terlepas pi umah orang (tempat tu kira sentri kitorang le), ayah pon naik amarah, di baling la gila-gila kitorang dalam parit, hehe, baru aje dia beli tuh, dia pun blum baca lagi, hahahah.. marah sgt kot, sebab makcik yg terlepas kambing kat umah dia tuh garang gila, ada skali dia patahkan kaki kambing kitorang kat lesung punggung dia, dah kambing kitorang tempang, kambing tu pon suka sgt makan pokok bunga dia, hehehe...ntahla, khabarnya makcik tu pun dah takde, rest in peace makcik.. harap dosa kambing kitorang ngan kitorang skali makcik maapkan, pasal kaki kambing tuh, kira settle ajelah, lama dah pon..

itu saja rentetan flashback hidup sayamasa kecik, ntah nape dri malam tadi teringin sgt nak cerita pasal kucing and kambing saya, hahahaha..

esok hari saya akan pulang ke kampung selama seminggu, nampaknya bersawang le agaknya blog ni slama itu, malas lak nak pi cari wifi kat sana, i balik ngan kids saya, bodygurad i tinggal sini, so, mana de nak pi sana sini and lepak cafe nak wifi kan kan kan.. :)

Sila salah guna, muahahaha

skang kan suma orang pon pakai face mask, hehehe.. rasa macam doktor la pulok, kira okay la, bleh feeling feeling jadi walau tak layak ..

memakai face mask dgn satu misi di minda.. alang-alang menyelam, sila minum air (jgn guna peribahasa ini di bulan ramadhan.. tak baik.. HEP)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

hahahahaa, akak segan la nak beli, maka akak pakai topeng, bior tak yah buat2 tersipu.. blushing gitu.. korang caya ke aku blushing?.. muahahaha






SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL MUBARAK.. SEMOGA AMALAN KITA DITERIMA OLEH-NYA.

esok posa, yeah yeah, esok posa, yeah yeah

Wednesday, August 19, 2009

kisah Darjah Satu saya.. okay la, besarkan skop, kisah sekolah rendah saya

saya dulu skolah TMS, skolah tersohor di Batu Pahat, hahahahahaha.. poyo ajekan.. saya satu skolah dgn KOG.. tpi saya tak skolah lama kat situ, darjah 4 saya pindah skolah, balik kpg apak mak saya.. sebab masa tuh pun apak mak saya mengajar di area itu..

masa saya darjah satu, ada seorang budak suka buli saya, nama tak payah le sebab nanti burukkan orang, hahaha..

saya slalu join dia main kalau waktu rehat..

sibuli : okay, suma jgn duduk sini.. kita dah tulis ' alif lam lam ha'.. sapa duduk dia berdosa(kerusi ada 2 3 gak le)

saya : (duduk kat kerusi yg tak de tulis 'alif lam lam ha')

sibuli : eii, awak duduk, awak duduk kerusi ada tulis, awak berdosa.. kawan2, jgn kawan dgn dia..
suma lari tinggalkan aku.. :) ... rasa nak nangis tau.. iyelah, budak budak kekdahnya. dengki kan dia, krusi lain dia tulis, pas tuh dia kata krusi lain yg dia tulis, hehe

hahahahaha

actually aku budak feveret dia taknak kawan and ajak orang lain jgn kawan kalau time main2 tu, napa ntah..


masa aku darjah dua pon aku rasa aku satu group gak ngan dia dalam kelas (aku budak KBSR, yg mana dalam kelas duduk one cluster meja, ikut performance dlm kelas)

aku slalu kena tuduh hilangkan pemadam rakan2. tak silap aku, budak yg sama juga akan tuduh aku, sehingga aku balik paksa ayah bawak aku pi supermarket pi beli pemadam yg aku dituduh ilangkan, hahaha, bukan pemadam biasa2 yg ada bendera tuh (yg orang pakat nak beli satu for each country tuh, hahaha) dia nak pemadam yg ada sampul luar corak2 lawa tuh.... ayah aku masa tuh redha aje bawakkan aku pi supermarket(Supermarket Ekonomi kot nama masa tuh).. sian ayah aku, sure dia risau tengok aku kena buli..hahaha, takpe ayah, tak lama pun dia buli saya, dia berubah lepas tuh, kot la, sebab kitorang dah tak satu group dah, hehehe, i performed better in class, and somehow, dia kurang performed kot, maka cluster meja dalam kelas memisahkan kitorang, hehehe

skolah saya unik, loceng habis rehat bunyik 2 kali, yg 1st tuh suma kena keras stiifkan badan tokleh gerak, hehe, loceng ke2 baru lari laju2 balik kelas, hahahaha.. ada skali masa loceng 1st tuh saya dalam bilik air, tengah membuang kecik.. terus terkedu kejab, hahaha, perlukah 'stiff' kan juga pundi kencing.. hahahahahahaha

dulu kitorang sgt takut nak pi bilik air, sebab bilik air besar one building sendri.. suasana dalam bilik air itu sgt lembab and gelap (ke ingatan kanak2 aku aje yg buat aku terbayang begitu), hehe.. kalau tak yo yo tak nak de pi masuk bilik ayaq tu, hahahahaha..

skolah aku dulu belah kiri pagar yg dekat ngan skolah limpoon 1 ada pokok semarak api yg besar, bunga dia lawa warna merah menyala.. aww, aku slalu tunggu ayah aku amik aku balik skolah kat situ.. :) ..

:) .... alemak syoknya ingat masa kecik2 nih..

Tuesday, August 18, 2009

raptai raya, muahahaha

hahaha, curi idea KOG buleh.. raptai raptai raptai, lalalalalalala


ini rumah kitorang suatu waktu dulu, masa ni nad pun blum ada lagi.. err, feast aje eyes dgn botol sos di blakang tabir ye, hehe.. langsir itu kitorang sgt suka, more of a roman blind, namun kainnya dah reput, maka langsir itu pun declared aruwah.. :( ... masa ni kitorang memilih warna kopi chocolatey.. oh, bukan lady marmalade, hehehe (lagulah, lyrics ala2 ada chocolate kan).. so, dri berwarna cool, lembut dan mudah mengundang ngantuk ini (hahaha, and delicious, let's not forget that).. ni hari kitorang membuat keputusan untuk menukar skematik color kepada warna kelabu hasap.. eh, bukan, kelabu biru, bluish gray, hehe, korang pilihlah, sambil menampal wall paper di feature wall, gonna let go the framed red cloth kat dinding, hehehe, kalau ikut hubby dude the wall feature will stay pristine wall papered without frame and sedara2nya, hehe, but i'm lobbying for our family blow up poster framed picture.. hehe, will see where will it lead us..
dinding balkoni (kah) yg di prime ngan sealer cat, hehehehe.. there goes the cekelat kopi kolor, i'll miss u.. it's been nice while we where together, maybe one of these days, i'll revisit u cekelat.. :(

all whitish waiting to be tepek warna gray.. abaikan kesepahan rumah, make over mana ada umah yg kemas kan kan kan.., hahahaha, alasan si pemalas dri bkt tinggi (kan dulu tajuk citer melayu macam 'si pincang dri kpg dusun, hehehe, ala2 le)

new shade that we commit, err, warna ini ada few facets, certain light and time of day it's so blue, and sumtime so gray, hehehe.. but the blue undertone agak kuat, maka sgt slalu kebiruan dri kelabu.. mmmmmmm, it's like sky on a stormy day.. lighter..

1 piece of wall paper dah siap tampal, up to today, baru 4 pieces yg berjaya lekat di dinding, blum sempat habis, and looking at the situation yg hubby dude akan pi ni malam, i guess it will take more time than we budget to finish the job.. hehehehe, so, nanti bila dah siap bebetui, aku amik gambar lagi kay..
itu aje hapdate for today, hahaha, pedahal dah twice hapdate, gila kuasa kau nyah..
p/s - this (wall paper) is my anniversary pressie to hubby dude.. praktical gila kan.. heh.. mana romantik bone kau dalia?





kisah smalam

aku part tajuk entri main sukati aku ajekan.. hehehe, alaa, boleh la.. dri takde tajuk



smalam, around 2.36pm, while driving

telpon berdering

ahkak : dei, apa mau
HD : dude, i ada serprais
ahkak : eeii, tak sukalah, rasa menggelabah aje, best tak best ni
HD : i nak kena pi korea
ahkak : aik, bila?
HD : esok kot..
ahkak : boleh la pakai jiwang nyanyi winter sonata, macam mamat muka macho tapi tak macho tu, apa nama dia?... hazami..-chuckled, chuckled-
HD : hahahahahaha (gelak besar), boleh la tengok orang makan hanjeng..
ahkak : hahahahahahaha, .... balik sure smacam aje, sebab bantai makan ginseng bebanyak
HD : hahahahahahahaha
ahkak : boleh le belikan mutiara dri pulau jeju (pedahal tak tau pun ada ke tak pearl kat situ, hehe)
HD : huh?.. jeju tu apokobondo..
ahkak : weh, serious ke ni nak pi korea
HD : betul la..
ahkak : (trus sink in the reality.. menci..)
HD : nanti carikan passport i kat rumah kay..
ahkak : menci la, nak ikut la
HD : isk, i tak kosa sbenarnya, kalau nak u la ganti i pi nak?
ahkak : :P.. kat telpon mana nampak, acah jo, mana i ada buat sayang, hehe


so, ni malam akak akan ditinggalkan suami untuk ke perbatasan, hahaha, eh, bukan, laki i bukan ashkar, ashkar cinta saja, hehehe.. tpi nak kena pi check machine apokobondo.. eleh kilang ni, soh ajelah akak check machine tu, so, takyah le laki ahkak pi tinggalkan ahkak, ngada aje, macam nak pi sbulan, pedahal cuma 2,3 hari saja..

but end of this wiken, ahkak nak balik BP lak, cuti skolah, n nak mnolong projek mega omak akak.. maka kitorang akan berjauhan lagi..

dude, jaga diri, jgn main jeling2 awek korea kat seoul nanti, hahaha, mata dorang sepet, mata i lak kalau i hangin terjegil, hahahaha..

hopefully all things end well.. :)

Saturday, August 15, 2009

buat apa beb....

kepala buntu, buntu.. acah jo.. tak le buntu mana.. hari ni hari tak banyak pencapaian.. suma projek set back somehow.. ni hari kerja tido siang dan manjang2 badan atas katil, hehe, macam tak buat pulak hari2 pon, hehehe.. okaylah, dibawah gambar dinner ni hari dan kek bevday nad yg tak berapa menggiurkan tapi berasa sedap nonetheless, bday girl juga yg tukang habiskan, but i guess kerana kenipisan kek, maka nak pacak lilin adalah out of question..

oh yaa, credit goes to hubby dude, ye, seriyes, he took over my fort and cook a storm, i jadi machai saja 2 ari nih.. :)


DINNER

asparagus stir-fry with garlic and prawn.. SAYA YG MASAK TAU, hehe, err saja nak take credit..
Telur dadar gebu bak salju enak lazat lemak, hahahahaha.. iklan poyo sebab i yg masak tau

ikan kerapu HARIMAU stim-chinese style.. yeeeeeeeeeeeeee, ni hari hubby dude masuk dapur and dia yg masak, dengan bantuan helper yg maha seksi lagi cekap.. T-T, dilusional sgtkan.. hehe.. me sexy and all laaa..


oh, sgt sedap, serious, i always failed making the perfect steamed fish, nak kena hubby dude turun dapoq masak, barukah ikan steamed menjadi, ngada la ikan ni.. oh, lupa nak bagi credit recipe.. sila ke sini untuk recipe ikan stim yg hebat, simple dan sedap


BIRTHDAY CAKE NAD
Strawberry Blanc Manger... recipe disini.. oh,tpi orang itu buat sgt seksi dan menjadi, kitorang buat, errrrrr.. sgt leper dan springy.. hehehehe.. tpi prektis make perfect okay.. lain kali kalau buat seolah dah tau apa yg patut dielakkan, kalau tak jadi juga, err.. tak taulah, hahaha, buat saja lempeng pisangbersempena harijadilah, hahaha
diwaktu menulis entry ni, kek dah pon habis, it aint bad la kira jika diambil faktor rupa yg err modest ini..
okay peeps, that's the update for today.. esok sambung projek rumah yg tak bermula lagi tu.. mmmmmmmmmmmmm..





Wednesday, August 12, 2009

Nadrah dah tiga tahun

yeah, hari ini anak saya yang paling kecil sudah berusia 3 tahun, sekejab aje kan.. tau2 dah 3 tahun, tau tau dah nak skolah, tau tau dah bawak boipren, tiba2 ada orang meminang, hehehe..

maka, hari ini saya nak menceritakan sedikit kisah Nadrah Jade kat sini..

masa saya preggiekan nad, saya terkujut, sebab tidak dirancang, hehehe, ye, we've been really naughty.. hep gitu..

tapi tak kisahlah walau ada phase pendek konon2 marah kat hubby dude, hahaha, macam le buat baby tu sorang2 kan.. orang lum kawin tutup mata, tokleh baca..

maka, seperti biasa bermulalah membuat check up di klinik ibu mengandung, saya tiga2 anak check and branak kat spital kerajaan saja, akak cheap skate, rasa sayang gila duit beribu2 nak bayar hospital bill, tpi dri hati nurani ikhlas akak, hospital kerajaan skang dah bagus la, kecuali bab nurse garang tu, masih ada nurses yg garang nak mampos tak de logik, tpi yang baik pon ramai.. seriyes..

maka, suatu hari tuh doktor scan, doktor muda aje.. pas tuh saya pon tanya, boy ke girl, ngan muka hampeh tak berapa nak friendly, doktor itu pon kata baby boy..

anak saya dah 2 orang girls, maka teruja juga bilamana dia kata baby boy.. hehehe

tapi seperti mana yg kita semua tahu, yang kluar adalah nadrah jade, hahahaha, saya tergelak kat labour room bila nurse kasi baby kat pelukan and kata 'anak awak perempuan ye'.. seriyes klakar..

KERANA

kitorang cuma ready nama baby boy saja masa tuh.. hahaha

and kitorang beli baju tiada motif girl langsung, hahahaha

tapi kitorang tetap happy..





ini klip mike manzoori skating.. aku lagi suka tengok orang skate free style di jalanan, achewah, kerana kepala nak kena kreatip salah guna segala bonggol, and raise surface untuk diguna sebagai obstacle.. apa rock skate kat park, haha, eh, aku main2 aje, kang ada lak skater pelangkung aku ngan board dorang lak...

okay, nama yang kitorang ready itu adalah NAJID MANZOORI, adik aku kata nama macam nama mamak, eleh, dengki le tuh, hahahaha

najid bermaksud yang gagah berani
dan manzoori lak yang boleh diterima,dipersetujui

bab manzoori tu, hubby dude yang lobi, sepertimana yg korang tengok kat clip yg aku sertakan, mike manzoori adalah sorang skater, hehehe.. nampaknya nama ni kenalah simpan dulu, manalah tau, manalah tau .. MANALAH TAU saja, hahahahaha





maka setelah balik ke rumah, kitorang berhempas pulas memerah otak mencari nama untuk baby baru ini....



akhirnya kitorang bersetuju nak namakan baby NADRAH JADE

Nadrah kecantikan dan jade adalah batu jade la, hahaha, walau ada yg jawakan nama anak aku dan memanggil JA....DE.. hahahaha



oh, jade juga kerana aku suka tengok katun jackie chan yang anak sedara dia nama jade itu



dan ini pula adalah jade jagger, err harap anak aku tidak la pulak ikut perangai jade ini, hehehehe.. dia sungguh flower hippie kind a girl..

nadrah adalah anak yang rapat sekali dgn saya.. dia sangat manjaaaaa, cute, and cheeky, impish and menggeramkan... tapi kitorang sangat bonding, kalau min anak papa, nadrah pula adalah geng hakiki saya, hehe

petang ni, hubby dude ajak masak kek for nadrah jade.. ko jgn, bersungguh dia google kek recipe, aku nak ikut nak beli saja, hahahaha, tpi kek yg di suggest itu sgt menarik rupa paras.. nanti kalau jadi akan aku paste picture hasil kek itu disini

okaylah, till then, nak melayan si nad ni.. bubui

ps-serunding daging dah siap, yeah yeah

first love

hehehe..



mak aku kan masa aku darjah 4 or so pernah sound aku sebab dapat surat admirer (sbelum tuh aku skolah all-girls, darjah 4 baru skolah campur2).. macam nak kata jgn la ngada2 nak main endut2 kecik lagi, kalau tau buat lagi .. hep gitu.. hahaha



MAKA



aku slalu kalau ada hal jiwa raga 'crush' kemenda jadah, gatal nak ada boipren, i just cant confess kat mak sindri hal jiwa raga aku itew.. we just dont share that kind of bonding, hehe .. aku slalu aje kena simpan dalam hati keterujaan aku itu..



aku masuk skolah menengah, aku masuk skolah asrama, aku tak glemer langsung, maklumlah skolah asrama, sure lagi ramai yg lagi lawa, lagi bijak and lagi happening dri aku kan, sapalah aku, kalau ada gossip pun, hanya gossip liar berbau mockery saja, bukan betul sangat pon, aku tak amik endah kalau ada orang ejek2 aku, aku sedar sapa aku ini, hahahahaha



bila akunya first love?... it was when i am 17 going on 18 and had my heart pecah berderai bernanah darah barang 400 liter setahun kemudian.. hahahaha



apa yang aku ingat pasal first love itu?

aku tak brangan pun nak put my myself in a vulnerable spot, it just happened, it's like you don't own yer heart, ni hari, hati kau, kau yg punya, tautau lak, esok hati kau dah jadi milik orang, hehehe, pada aku, heart pretty much decide without consent of our brain.. kau pikir logik bagai pun, kalau hati kau dah jatuh cinta, it just happened......

pada waktu itu, kita akan breathe, makan tido berkompaskan rasa bahgia dalam hati tuh.. kita akan happy hanya kerana mende kecik yg jadik asalkan melibatkan sipolan itu, sebagai contoh, sirap sedap kerana sipolan sangat sukakan sirap, maka sirap berasa heaven bila dihirup, pedahal cuma sirap ros atau sirap pandan aje, hahahaha

awwww.. aren't we were young, sungguh bahgia, muahahahaha..

tapi.. kerana bercinta ini melibatkan 2 parti, jangan kau harap apa yg kau dambakan adalah sama dengan pihak yang lagi satu itu.. walaupun aku tak pernah le berangan pikir nak settle down at the age of 18, tapi sudah pasti aku nak whole attention and exclusitivity of being somebody to someone kan.. alaaah, korang takkan lain pulak kot?

maka

akunya first love ended rather bad, aku telah di'ignore'.. kurang sudah surat, ponkol dan juga visitation (rasa mcm dok penjara lak, hahaha) tanpa sebab kukuh(pada aku la, hahaha)... i guess jauh dari mata maka jauh dri hati... and new place mungkin membuka mata seseorang lebih besar and rasa potential diri lebih besar agaknya.. eh, aku tak tau la dia pikir apa, ini agakan aku saja...


aku berubah menjadi orang yang sangat bitter.. sangat, dalam hati tiap hari mau beribu kali aku menyumpah and doa buruk2 tak sudah pada sipolan itu... walau kau sayang, kau lagi sayang kat hati kau yg dah cedera parah itu, itu sebab aku tak mampu berpikir waras and maafkan saja and pikir if i care that much, i should be happy for sipolan.. happy, oh, sangat tak senang, setelah hati aku main2 magic2 pi kat engkau, kau pi baling lak hati aku pi dinding.. and pas tuh kau tibai lak kat lantai, pas tuh kau penyepak and lambung pas tuh kau terjah lagi pakai kaki..

ouch, adoi, amaaa, apaaa sakit oooooo



itu kerana bilamana aku jumpa love of my life, i just cant see through it, walau it was crystal clear, pada aku, aku hanya trying to be safe, play safer.. aku tak sanggup jatuh terduduk tak mampu bangun, crawling menjadi si cacat jiwa untuk jangkamasa panjang..

time heals, kata sorang kawan aku, tapi 'time' disini pretty much abstract, undefine, mungkin seminggu, setahun, atau sampai bila2....

aku tak punya sapa untuk mengadu, kerana aku slalu rasa orang tak akan dapat memberi perhatian span yang cukup jika kau hanya nak mengadu dan mengadu dan mengadu, it's bout yer heart, kenapa orang lain nak care sangat pon... aku rasa aku kena repatch sindri, dan mengengsot dan bertatih kembali.. jalan dengkot,

oleh itu

itu hari, aku berborak ngan hubby dude, aku berikrar will be there for my daughters bila they had their heart broken.. aku nak mereka tahu yang mungkin putus cinta kali bertama sangat sakit, tapi love is always worth to be given second chance.. have some faith, and heart is made of tougher material, it will heal, repatch, be stronger and masa itu chances to feel greater love lagi possible.. kerana we learn from mistake, we wont just settle for anything, we settle for greater things.. something far more worthy for diri kita..

aku dan memori cinta pertama?.. aku dah lama dah berdamai dgn my bitterness, in fact aku pernah cakap kat hubby dude, i just dont care if sipolan get a taste heart being torn and rabak atau berlobang, atau sipolan berbahgia, aku juga tidak jeles.. kerana aku cuma dah tak kisah lagi dah.. it's not about sipolan lagi dah, my life is happy now, beyond the phase i was happy bila ngan sipolan, so kenapa aku nak hold any grudges ...

sekian karangan my first love dalam bahasa rojak..

ni malam katanya ada perseid meteor shower, sapa nak tengok, can we make a wish?

hehehe

Tuesday, August 11, 2009

G.I Joe, the spoiler

okay, i fly solo watching G.I Joe today.. ngehehehe, dgn batuk kecil, harap2 orang depan i tak seranah i mengata aku sebar kuman.. ahkak batuk sajork...

okay.. cerita ini kurang 'sheshuatu', jatuh satu anak tangga kepada transformer, memandangkan genre cerita aksi, aku rasa wajar dorang dirank satu kategori...

NAMUN (wow),
it's an exciting 2 hours, duduk di hujung kerusi kerana mendebarkan gilaaaaa, channing tatum sesuai sgt menjadi hero, sienna miller is a hot babe, and the red head juga tidak kalah, oh, wayans is the comic relief of the movie

TAPI
villain tak berapa best, sila cari orang jahat yg sgt best sopaya kita rasa sgt geram kat mereka kalaupun tidak terasa nak join the dark side, hehehehe, oh, but the korean guy is not bad walau di'stereotype' as a japanese walau dia korean.. omputih kan dungu asian. suka2 aje philiphines, cino, japs suma main redah aje, asal slant eyes.. aku lak tolong emo bagi mereka.. by the way, sienna miller not really a baddie, so she doesnt count as 'evil'lah, boleh?

aku memberi almost 4 stars for this movie, almost saja tpi memang tak sampai.. all the flashbacking episodes give some meat to the storyline, other than that, it's just an action flick.. oh, sapa directornya?.. aku tak kenal la, kejinyaaaaaa aku, but syabas, kan orang slalu kata yg if comic translated to movie akan tidak menjadi, well, this one, one of yg menjadi.... (ops, it's never a comic, it's a cartoon and a toy, hehehe, muahahahaha)

aku tau, aku macam nak kata citer ini best tapi tak best, tpi begitulah prasaan aku kepada movie ini, hehehehe, tpi kalau rm10 itew di'spend' untuk niat berhibur, silakan tuan puan, it's worth yer money and yer time...

Monday, August 10, 2009

buat apa di kampung?

selalu kalau balik kampung, apa yang saya akan buat? saya incharged masak lunch kerana PIL and suami dan adik ipar semua ke kebun kelapa sawit.. :) .. walau seperti biasa, markas (dapur) sendri adalah ter'best' dalam dunia, demi suami dan keluarga, ahkak tak kisah menyingsing lengan masak juga di markas MIL.. hehehe
okay, pelajaran tumbuhan, ini adalah daun TURI, nama sains tak tau.. tpi pokoknya berbatang keras, mcm batang pokok pelam dan bukan macam pokok pucuk manis yg batang pokok dia kecik2 aje.. rasanya pahit2 lemak, hence membuatkan ia seswei dimasak lemak.. khasiat tersembunyi tidak diketahui.. tpi seperti biasa makanan tumbuhan tempatan kaya dengan khasiat, eh, pepandai aje aku nih.. kang korang baham seperiok, kenalah effect sampingan kan korang marah lak kat aku, tapi yg pasti, daun ini bukan aphrodisiac.. so, jgn RISAU..

alemak, ini masakan di rumah sindri la, masak malam smalam setelah pulang dri rumah ibu mertuaku.. kung po chicken, recipe?.. sila cari di kuali the star recipe amy beh, i like her recipe, most of the time her recipe spot on.. rasa dia sesedap rasa.. ngam ngam soi.. tapi itu tekak dan lidah saya.. :)
sambal belacan petai.. i missed my moyang's sambal petai, sgt sedap, tapi dia sudah lama pergi ke alam barzakh.. mmm, takpelah, do my own tweaking sehingga ia serupa..


sapa ingat aku pernah cakap aku tak pandai perah kelapa?... hahaha, tetapi bila ditinggal pi kebun ngan kelapa yg sudah diparut, sebagai menantu yg patuh (hahahaha).. aku tetap juga perah dgn gigih, walau kekok.. hehehehe..

masak lemak cili api ketam.. didalam kuali.....:) .. dgn hasil perahan jus kelapa tangan sindri, pasti sedap.. hahaha, prasan kan..

hasilnya, jeng jeng jeng.. mmg sedap pon, kerek nih, seriyes, ahkak kerek, hahahahaha


sekian saja laporan hujong minggu saya.. seperti biasa, makan dgn tekun.. bila nak diet, bila nak kurus?.... hahahahaaaaaaaa.. mmmmm

Sunday, August 9, 2009

ditag

ahkak tau ahkak rajin buat tag, muahahaha.. so ni hari, lya colors telah mengetag ahkak, maka, ahkak akur ye membuat tag gitew.. :]

rules : anda dikehendaki critakan 3 cita2 pertama zaman kecik dolu kala....

wow, 3 aje?.. tapi taknak le the 1st three cita2 masa kecik, tu suma cita2 skema, nak jadi lecturer, lawyer, doctor, tak best aah.. ahkak nak buat 3 cita2 paling memorable yg ahkak nak buat, hahaha..

1. ahkak pernah rasa jadi serial killer itu kewl.. tpi nak jadi serial killer yg tak bunuh orang la, hahaha, boleh ke? tpi nak sgt menakutkan sepertimana orang takut kat serial killer, lepas itu sgt berotak pantas, bijak pandai,calculative seperti serial killer.. sgt terror membaca gerak geri orang and boleh budget bila masa sesuai nak buat jahat kepada mangsa.. tpi taknak la sampai buat jahat kat orang, ahkak solitary person, heheh, lagi kurang kontek ngan people, ahkak lagi bahgia.. :)..

serial killer yg kewl adalah

dexter-kerana dia sgt bijak pandai dan bekerja seperti doktor, semua bukti telah dihapuskan memungkinkan penangkapan hampir tinggal 10 percent saja

and
mickey knox of natural born killers acted by woody harrelson.. he's so crazy, bunuh orang main pakai 'eenie meeny miny moe' lagi, sgt gila, tiada repent and conscience.. just spooky insane
2. hendak bekerja tiada arah tujuan di kedai keset seperti budak2 malang yg tidak dpt mengfigure hidup mereka lagi seperti dlm cerita empire records.. kenapa?.. sebab ketika itu ahkak empathy ngan mereka.. hahaha, rasa hidup a bit hard to figure, might as well take it breezely and at least happy untuk ketika saat pendek itu, buduhkah?.. mmg tepat.. agaknya masa itu rumaja kurang matanglah..tak syak lagi..
3. lastly, masa memula bintangduit and kopibin bukak kat mesia nih, ahkak berangan nak bukak kedai minum kopi and teh yg kool,,..... haahahaha, serious, siap dah berangan nak kolor dinding apa, and nak namakan kedai apa, hahahahaha.. mmmmm.. stakat nih hanya cita2 ni aje yg make some sense kan.. mungkinkah ahkak akan bukak suatu hari nanti?.. kalau ahkak bukak pun, ahkak nak pastikan kedai ahkak itu accessable.. tokmoh la jual mekaknan mahal2 no.. and kedai taknaklah bergaya sgt sehingga takut orang nak masuk, ahkak nak kedai ahkak jadi tempat lepak.. mcm diner tpi lagi kewl sikit la, gud food, gud company gitu kekdahnya, heheh.. mcm ahkak kenal suma customers yg dtg and boleh borak2 and gitu le ideanya, hahahaha
ye, itulah cita2 ahkak, sekian terima kasih.

Friday, August 7, 2009

makan tengahari dan tag from kezen

smalam pi kedai runcit kegemaran, ternampak akan sayur turi, fulamakatak, trus teringat first time belajar makan, mak yang masak, teringat kena belit2 sayur itu sehingga menjadi gelung2 kecil, macam jaman greek lama2 yg dorang pakai the olive leaves and branch atas kepala tepi telinga tuh.. aku dah buat korang pening ke?

arrgh, moralnya kalau aku masak, kalau aku gelungkan, gegelung itu akan terburai, aku tak suka, maka aku lurut saja daun2 itu sbelum masak, hehehe, sonang cito.. sori mak, anak mak blajar masak tak pass, hehehe, but i love yer cooking as always.. :)


turi masak lemak, sedapnya, pahit2 lemak gitew
sambal belacan tak cukup belacan, malas la tadi nak bakar, tinggal sikit yg dah bakar dlm peti sejuk, pakai yg itu sajalah


mestilah regu ngan ikan bawal goreng .. sodap orgasmic berganda, kata tijah, hehehe

itu sajalah citer pasal lunch tadi, hingga lunch lain kali.. :)..
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

THREE NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:
1. Dalia
2. Yaya
3. mate

THREE THINGS YOU’VE DONE IN THE LAST 33 MINUTES:
1. err, note yg perut saya lapar, nak kena masak, hahaha
2. tepek pictures kat blog
3. amik anak balik skolah
THREE WAYS TO BE HAPPY:
1. mengada2 kat hubby dude and dapat perhatian, muahaha
2. masak semua menjadi dan sedap, and orangmakan sehingga takde belen
3. hujan duit tapi suma orang tak amik kecuali aku, hahaha

THREE OF YOUR FAVORITE SONGS AS OF NOW:
1. Darlin, it aint easy - zee avi
2. deeper conversation -yuna
3.the first of the gang to die - zee avi
THREE THINGS YOU LOVE IN A GUY/GIRL:
1. keikhlasan and kesungguhan
2. sharp thinking
3. my kind of sense of humor, hehehe

THREE PERSONS YOU MISS:
1. family
2. ol'frens yg lost contact
3. mmmm, ontah

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
1. happiness sampai bila2
2. hubby dude takyah kerja, tpi duit dtg dri langit, hahaha
3. trip to around the world
THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR NEXT VACATION:
1. phuket/bali
2. genting highland, hahaha
3. greece

THREE OF YOUR FAVORITE HOBBIES:
1. memasak and not failing while doing so, ngadaaaaaaaaa
2. mengelinja shopping
3. makan-makan, jalan-jalan

THREE FAVORITE CARTOON/ANIME CHARACTERS:
1.samurai x ke, ada satu tu hari
2. avatar
3. jimmy neutron

THREE OF YOUR FAVORITE FAST FOOD:
1. root beer float -A&W
2. coney dog A&W
3. arabiata pasta at pizza hut, sedap laaa

THREE FAVORITE DRINKS:
1. lipton green tea
2. kedondong juice pak li
3. honey dew juice pak li

THREE THINGS FOUND IN YOUR HANDBAG/PURSE/WALLET:
1. pelbagai jenis kad - membership, discount, ic, license
2. matawang malaysia - duit kertas (wakakka) and coins
3. resit itu ini itu ini , esp receipt buku and magz, nak claim income tax
THREE FAVORITE COLORS:
1. ijo
2. ceklat/kopi color
3. neutral

TOP THREE U LOVE SO MUCH:
1. hubby dude & anak2
2. mak ayah adik beradik, atuk kezen semuaaaaaaaaa
3. harta duniawi saya yg tak banyak mana, rumah/kreta/etc
itu sajaaaaaaa, saya akan pulang ke kampung, see u on sunday if not monday..

Thursday, August 6, 2009

TAG

WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING IN YOUR LIFE?
Love , being love, heheh.. ye saya jiwang ...

WHAT IS THE LAST THING THAT YOU BOUGHT WITH YOUR OWN MONEY?
Wall paper, waaa, sila caya, dgn gaji mystery shopper yg tak sberapa, hehe, tpi kongsi ngan hubby dudele.. :)

WHERE DO YOU WISH TO GET MARRIED?
erk, apa punya soklan daa, dah kawin, okielah, kawin tepi laut kalau dpt kawin lagi ngan orang yg sama.. :)

HOW OLD DO YOU THINK YOU WILL BE PERMANENTLY OWNED BY UR LOVE?
tak paham soklan laaa, tarikh kawin 24 thn le tpi, permenantly owned le kan kira..

WHERE WAS THE LAST RESTAURANT YOU HAD DINNER?
Al-bidayah, teman hubby dude supper

NAME THE LATEST BOOK THAT YOU BOUGHT?
Alchemist, Paulo Coelho

WHAT IS YOUR NAME?
Angelina Juling, apa daa, nama pon nak tau, tokmoh bagitau laa, miss D

DO YOU PREFER YOUR MOTHER OR FATHER?
Mom

NAME A PERSON THAT YOU REALLY WISH TO MET IN REAL LIFE FOR THE FIRST TIME?
Paulo Coelho, hahaha, gediksnyaaa.. i want to see his mind

CHRISTINA OR BRITNEY?
euwwww, more of amy winehouse, yuna or zee avi, i'll take all 3, hehehe

DO YOU DO YOUR OWN LAUNDRY?
ya, saya suka basuh baju

THE MOST EXCITING PLACE YOU WANT TO GO?
Greece

CAMERA OR MP3 OR HP?
Camera SLR digital puhles

POINT OUT 5 THINGS ABOUT THE PERSON WHO TAGGED YOU
1.aramak, atie, hentam sajalah ... dia besfren adik saya yg nombor 2
2.Dia dah dok kat shah alam, dekat saja
3. dia seorang yg jiwang.
4.Dia suka hafal/ingat lyric lagu, kalau mungkin, hidupnya narrated by lyrics sajork.. :)
5.Dia anak yg solehah, dengar cakap ibu

THINGS I SAY TOO OFTEN?
1.Bosan (saya sentiasa mahu sentiasa mengelinja),
2. lapar,
3. boleh senyap sikit tak (kat 3 orang anak2 yg jugamengelinja mcm mak mereka.. hehe)

BOOK I'VE READ RECENTLY?
Alchemist, Paulo Coelho

4 SONGS I COULD LISTEN TO OVER AND OVER AGAIN?
1. Darling, it aint easy - zee avi
2. Deeper conversation - yuna
3. Amy Winehouse - lupa tajuk laa buleh
4- Kathy perry - juga lupa tajuk muahaha
5. The first of the gang to die - zee avi

3 THINGS I LEARNED LAST YEAR?
1. hanya hubby dude yg akan memahami segala tindak tanduk saya, walau how weird and karut it would be.. :)
2. Anak2 adalah pemaaf, how ever imperfect we are, mereka menerima kita seadanya, no prejudice.
3. kalau saya lapar, saya pening, hehehe


aloh, nak tag sapa nih
sapa2 pun buleh le.. :P

Chocolate cake

okay, pengakuan, aku badi sikit kalau buat kek, kek aku slalunya tak superb.. jatuh kategori bolehlah, hehehe, this time around, kek aku sodap, pahit pahit choc mantop tpi part icing lak aku jatuh terjelepok.. haha



kek idaman aku sepatutnya resultsnya begini.. ulalaaa, ngan cocoa powder dusted, it looks handsome gilaaaaaaaaaaa.. tengok lak cara dia potong.. all the reason aku nak buat in the first place.. jejes air lior
the batter, panggil batter ke kalau kek.. recipe keknya tidak susah mana, nanti akan aku tepek recipenya..

okay, icingnya berupa begini, ado?.. jadik choc sauce la pulok.. aku frust kerana i cant really deal ngan failure ketika memasak mencuba recipe baru, hahahaha.. kalau boleh aku nak masakan aku berupa seperti yg aku berangan/idam-idamkan.. tpi the choc sauce is enak.. tak pepasal kek aku menjadi choc mud pie, muddier than ever, hehehe

adakah kerana aku telah tak berjaya carik single cream and dilute whipping cream ngan air berharap supaya dia jadi single cream penyebabnya?.. atau kerana sepatutnya choc dicairkan kekdah 'bain marie'.. tapi recipe tu kata cairkan aje, maka aku letak ajelah dlm pan atas stove.. atau kerana aku tak tunggu cairan campuran coklat itu sejuk aku dah masukkan icing sugar?.. yg mahalnya choc sauce yg aku masukkan chiller lepas tak abih guna itu menjadi solid and spreadable.. mmm




masih seksi looking kek aku, tpi aku nak dia berupa handsome and macho.. ini well masih jejes la gak, mm, aku mmg kena terapilah untuk overcome sickness aku yg sungguh goal oriented, hehehe


alemak, tengok gambor terus rasa nak makan.. hahaha, tinggal sparuh aje, sapa cepat dia dapat, sila picit lonceng umah saya untuk spotong, hahaha, umah saya takde loceng anda dah kena tipu.. :)




CHOCOLATE CAKE
1 hour 30mins + cooling a little affort

250g self-raising flour
250g unrefined soft brown sugar
50g cocoa
250g plain chocolate
250g butter
4 eggs

  1. Heat the oven to 160c/fan 140c/gas 3. Line a 20cmx20cm square cake tin.
  2. Mix the flour, sugar and cocoa together in a bowl. Melt the chocolate and butter together with 200ml water in a pan and then beat this along with the egg into the dry mixture. Pour into the cake tin and bake for 1 hour or until a skewer comes outclean. It may crack a little on top but this will be covered by the icing. Cool

haa, mudah kan part keknya.. :)

ICING

400g plain/milk chocolate
284ml single cream
25g butter
100-200g icing sugar
cocoa powder for dusting

  1. To make the icing, melt chocolate with the cream and butter until smooth and then cool to a spreadable consistency, beat in enough icing sugar to make the icing opaque and stiff.
  2. Slice the cake horizontally into 2 or 3 layers and spread some icing between each layer. Ice the outside of the cake in a thick even layer and smooth the icing down as much as possible, don't worry about the top too much.
  3. Dust with cocoa powder just before serving

i tak janji part icing sebab i buat tak jadi, muahahaha

servers 12, 731calori per serving


Wednesday, August 5, 2009

projek yg tergendala

okay, projek yg dri bulan june, tergendala membawa ke bulan august.. sbenarnya nak proceed dgn masak choc cake, tapi malas ya ampun.. tapi insyaAllah, esok akan ku buat juga choc cake itu, mengenangkan kemungkinan tak boleh puasa nisfu syaban.. mmmm

chocolate cake - olive sept 07
apple snow - olive feb 09
baked chicken ham and eggs - olive feb 09
saltimbocca - olive feb 09
tuna melts - olive feb 09
toad-in-a-hole with roast onian gravy - weight watchers may 07
stuffed aubergine with lamb - weight watchers may 07
breakfast blinis - weight watchers 07
chocolate cookie ice cream sandwiches - bon appetit apr 07
upside-down honey cheescake - bon appetit apr 07
mom's blender chocolate mousse with lemon cream - bon appetit apr 07

just for my lame updates, hari ini adalah hari yg bosan, cobaan untuk mengemas bilik tidor amat berjalan secara pelan pelan siput khinzir.. kalaupun bukan kura-kura galapagos..

and awal pagi kononnya nak masak kek, juga terpaku depan computer tanpa sebab, terus masa pun berterbangan, budget2 tk sempat kek nak masak sbelum waktu mengambil anak2 balik skolah.. maka esok menjadi hari ganti..

kenapa hati saya restless?.. saya pun tak tau, maybe i was hi on memories last month, and bulan ini kelihatan seakan kosong.. itu yang tak best kan bila kita terjumpa atau ter'attach' atau tersangat suka dgn sesuatu.. bila habis, kita seolah sedikit hilang arah tuju, perlukah mencari adrenalin rush yg baru?.. PERLU yaaaa, kerana jiwa rasa kosong seperti ini menyebabkan rasa tak best yang berpanjangan.. heh.. man is made to be an addict i guess somehow.. life's a poppy or opium if we look it this way..

well, this weekend will be back to hubb's hometown, and next week i might find something to put an extra effort just to make my being some sort of important (over describing, hahaha).. my frens are coming over.. yeah yeah yeah... that's something to look forward..

oh, just for the record.. i am not whining, hahahahaha, just to put my life's into perspektif.. yg ada things to be look forward.. hahaha, and 1 small project after the gathering, megecat rumah and sprucing our living room for raya, yeah yeah yeah..
and that's something to look forward too

oh yes, finally my sister coming back for good .. actually i've been missing her company.. hahaha.. manakan sama all family gathering missing the perfect set of siblings.. and betapa kita suka membuli ayu jika kumpul2, and making the small err cant be describe voice kalau berbual, but tolonglah, aku rasa i'm past that age, hahahaha, so, tolong jgn mulakan balik kerana aku sure to join the wagon as well and laki aku sure akan ala2 pening tengok soara kitorang menjadi ala2 donald duck (pun tak sama, heheh)

well, stelah disusun carta hiburan bulan ini, hehehehe, bulan ini adalah menarik.. sambil mnunggu bulan puasa al mubarak, oh, esok kena korek and browse buku and majalah masakan, just to make sure yg berbuka dan bersahur dgn makanan yg sedap2 dan enak2 belaka..

sekian laporan dari orang yg fikirannya sedikit berantakan.. :)

Monday, August 3, 2009

kenapa aku suka zee avi..




okay, aku mmg suka support malaysian.. serious.. yg do tastefull things le.. aku pi tengok 1st hollywood michelle yeoh movie .. sebab i was proud she's malaysian..

aku pi beli tash aw punya novel, knowing he's malaysian who won an award for his novel.. :)

IF i can afford jimmy choo and zang toi, i'd buy it because i'm proud they are malaysian too, hahahaha, seriously..

so, same thing goes for zee avi.. she's a miri born malaysian.. :)

bukan itu saja, i like she's singing a bit dark song.. dark lyrics + happy tune, heheh, it's like a life story.. just like amy winehouse .. oh, i am not supporting the vice thing element in the lyrics, only that aku rasa suara, lyric and music wise it's an honest sound.. tak paham?.. takpelah, hahaha ....

'hector was the 1st of the gang with the gun in his hand and the 1st to do time and 1st of the gang to die'..
zee avi -first of the gang to die-

:)



I am Me once more
No, I really don't think so
That you think I'd be incapable of being on my own
No, I really don't think so
That I would for a second let you back in through my door

I have spent many a nights
Even when you are by my side
I shed tears I couldn't dry
I shed tears I couldn't dry

But I should thank you for
Taking my blindfold off now
I ain't jaded no more, no more
And I take pride in being the one that said goodbye
That could only mean I am me, once more

You would turn your head the other way
So you won't have to listen to what I have to say
You assume that I needed you
But you didn't realize that I needed no one but myself
I needed no one but myself

But I should thank you for
Taking my blindfold off now
I ain't jaded no more, no more
And I take pride in being the one that said goodbye
That could only mean I am me, once more

That could only mean I am me, once more
That could only mean I am me, once more

Sunday, August 2, 2009

topik merapu

aku teringat satu kisah masa aku memula masuk asrama form 1, masa tuh batch aku second intake baru je masuk skolah and hostel, and malamnya malam orientasi, oleh kerana second intake slalunya tak berapa ramai, maka mereka disuruh mengisahkan tentang diri mereka kat hadapan warga hostel di musolla(surau kawan2)..

ini kisah kawan aku itu..
(mungkin penceritaan aku tidak setepat dia, tapi jalan cerita, aku rasa sama, insyaAllah)

Nama saya sekian sekian. Masa saya kecik, masa tu saya belum sekolah lagi.. saya keluarga keluar jalan2...(cerita macam cerita biasa aje masa nih)..

TIBA-TIBA, kereta saya eksiden.. (sambil itu dia buat aksi, semua orang tergelak-gelak, 1st impression aku masa tuh, mengatakan budak ni kelakar seh..)

kemudian saya menangis, pas tuh ayah saya letak saya kat tepi.. pas tuh ayah saya pi hospital bawak mak saya ngan orang ramai, yg tolong kitorang masa eksiden itu.. ORANG SEMUA LUPA NAK BAWAK SAYA.. (masa ni, suma orang tergelak-gelak gila, budak yg cerita tu pun gelak sama.. serious, muka dia cerita sambil sengeh2 aje.. macam orang cerita lawak kat tv tu, macam stand-up comedian..)










tak lama pas tuh sedara ayah saya amik saya... kitorang pi ke hospital.....









mak saya meninggal dunia...


tak siapa nak gelak lagi dah masa nih.. kalau ko, korang nak cakap apa?.. cerita sedih seseorang, kita ingatkan cerita lawak..

aku rasa itu cara kawan aku cope with her real life story...
dia mmg kelakar orangnya.. tapi kalau ko seorang yg kelakar gila, mampu ke korang buat cerita itu lawak sounding if the same things happened to you?

apa point aku kongsi cerita kawan aku ni?

aku rasa ramai sangat orang yg whiny le.. aku rimas..

welcome to real world.. kau nak idup kau macamana?.. dipermudahkan semudahnya?.. serious ke?..

paulo my boipren said 'if u fall 7 times, bangun balik 8 times'

aku pon kengkadang ada aje yg kata 'untungnya ko, tak yah kerja.. dok umah.. laki ko blablabla..'
ayat panjang2 la mcm2 lagi..

selalunya aku rasa macam orang nak kata aku tumpang aje lucky laki aku, hahaha (perkataan berganda maksud tak sama, haha).. ada korang kisah masa kitorang susah dulu?.. ada ko tau kisah sbenar, penat jerih sbelum happiness being reap.. ada ko tahu macamana aku rasa life aku macam ended at the age of 21, macam closure of the road.. ada korang tau macamana seksa my other half figure macamana nak memperbetulkan things, our future yg belum mula pon lagi masa tuh? belum mula tapi dah screwd..

hidup indah jarang2 berlaku seperti bulan jatuh ke riba..

aku bukan nak preach.. tapi seriously.. buff up.. tolonglah brenti whining.. semua orang memang ada bahagian masing2.. other people problems actually were never been easier than ours.

maksud aku, aku bukan nak kata aku had it really bad.. and korangnya problem picisan..

aku nak kata, kalau korangnya problem, tolonglah deal dgn penuh gaya dan kekuatan, brentilah whining.. jangan asyik nak ingat world is there to get you..

and actually problems big or small, wujud untuk persediaan kita juga, untuk menguji kita.. and bila kita berjaya menyelesaikannya, kita akan jadi manusia lebih kuat, a better you/me..

tak percaya?.. sukatilah
ada yg nak ngata aku?.. sukatilah
hehehe

i mean good.. bukan nak get anybody

ye aku nak kenakan mereka yg pi marching ISA itu, hahahaha, aku tipu jugak..

Saturday, August 1, 2009

jalan2 pi umah pijot sambil seranah si tukang buat janji

the gathering was super fun, gathering apakejadah.. ada 3 orang aje boleh? okaylah, rephrase, kekdahnya makan2 dgn gembira.. :)
hasil tangan tuan rumah, cik pijot, the soto simply superb, the best soto of three u cooked yg aku dpt sample..


sapa yg bawak ni?.. pemalasnyaa, ni aje ke?.. potluck sapa yg kudukut sgt nih?.. hehehe, eleh, aku nak masak le pepagi itew, tpi ayam panggang belian dari jaya jusco bkt raja(kena emphasize, bukan aeon bkt tingginya) telah busuk ye puan2, walau sudah sejuk di dalam chiller, bagero butut, maka terpaksa bekejar ke pasar tani dan membeli popiah segera dan kuih bakar kembola enak..


hasil tangaan edot.. sungguh rajin edot memasak spageti bolognese..



kekdah mekanan yg dihidang untuk 3 menusia saja plus laki pijot and anak2nya dan bibik pijot yg pandai melayan kanak2..:)
so, ni hari aktiviti mengimbau kenangan lama sambil makan tergelak2 sambil menyembur.. and pijot telah membuat scene spageti berjuntai panjang ditepi mulut still nak cakap sheshuatu ngan aku, sambil aku terus tergelak sedikit terkucil sebab terasa macam ada mak burung nak bagi aku makan cacing.. ches, apa kejadah..
setelah selesai sesi makan sambil gelak sanbil sedikit umpatan mesra lebih kepada nak ingat cerita lama.. dah jadi ular kekenyangan baru prasan sorang manusia yg berjanji tak sampai2.... aku tak kosa nak tunggu, aku pon blah balik..
next time, spare ajelah masa ko pi audition mende2 yg buang masa takyah pikior nak reunion.. buat malu diri sendri saja, sapa nak jumpa ko dah skang, buang karen... baik aku pi jumpa bibik pijot, hehehe..