Thursday, August 6, 2009

Chocolate cake

okay, pengakuan, aku badi sikit kalau buat kek, kek aku slalunya tak superb.. jatuh kategori bolehlah, hehehe, this time around, kek aku sodap, pahit pahit choc mantop tpi part icing lak aku jatuh terjelepok.. haha



kek idaman aku sepatutnya resultsnya begini.. ulalaaa, ngan cocoa powder dusted, it looks handsome gilaaaaaaaaaaa.. tengok lak cara dia potong.. all the reason aku nak buat in the first place.. jejes air lior
the batter, panggil batter ke kalau kek.. recipe keknya tidak susah mana, nanti akan aku tepek recipenya..

okay, icingnya berupa begini, ado?.. jadik choc sauce la pulok.. aku frust kerana i cant really deal ngan failure ketika memasak mencuba recipe baru, hahahaha.. kalau boleh aku nak masakan aku berupa seperti yg aku berangan/idam-idamkan.. tpi the choc sauce is enak.. tak pepasal kek aku menjadi choc mud pie, muddier than ever, hehehe

adakah kerana aku telah tak berjaya carik single cream and dilute whipping cream ngan air berharap supaya dia jadi single cream penyebabnya?.. atau kerana sepatutnya choc dicairkan kekdah 'bain marie'.. tapi recipe tu kata cairkan aje, maka aku letak ajelah dlm pan atas stove.. atau kerana aku tak tunggu cairan campuran coklat itu sejuk aku dah masukkan icing sugar?.. yg mahalnya choc sauce yg aku masukkan chiller lepas tak abih guna itu menjadi solid and spreadable.. mmm




masih seksi looking kek aku, tpi aku nak dia berupa handsome and macho.. ini well masih jejes la gak, mm, aku mmg kena terapilah untuk overcome sickness aku yg sungguh goal oriented, hehehe


alemak, tengok gambor terus rasa nak makan.. hahaha, tinggal sparuh aje, sapa cepat dia dapat, sila picit lonceng umah saya untuk spotong, hahaha, umah saya takde loceng anda dah kena tipu.. :)




CHOCOLATE CAKE
1 hour 30mins + cooling a little affort

250g self-raising flour
250g unrefined soft brown sugar
50g cocoa
250g plain chocolate
250g butter
4 eggs

  1. Heat the oven to 160c/fan 140c/gas 3. Line a 20cmx20cm square cake tin.
  2. Mix the flour, sugar and cocoa together in a bowl. Melt the chocolate and butter together with 200ml water in a pan and then beat this along with the egg into the dry mixture. Pour into the cake tin and bake for 1 hour or until a skewer comes outclean. It may crack a little on top but this will be covered by the icing. Cool

haa, mudah kan part keknya.. :)

ICING

400g plain/milk chocolate
284ml single cream
25g butter
100-200g icing sugar
cocoa powder for dusting

  1. To make the icing, melt chocolate with the cream and butter until smooth and then cool to a spreadable consistency, beat in enough icing sugar to make the icing opaque and stiff.
  2. Slice the cake horizontally into 2 or 3 layers and spread some icing between each layer. Ice the outside of the cake in a thick even layer and smooth the icing down as much as possible, don't worry about the top too much.
  3. Dust with cocoa powder just before serving

i tak janji part icing sebab i buat tak jadi, muahahaha

servers 12, 731calori per serving


10 comments:

Lya Colours said...

gmbr yg ke-4 tuh mmg pengsan la tgk
saje je wat cekelat tuh leleh2
leleh2 la air lioq
pengsan!
nakkkkkkkkkkk

nurulhuda said...

nak nak nak~ hahaha

hantumakan said...

lya - hahahaha.. boleh, sila picit loceng ikut turutan..

k.n -aww, kezen.. u oso need to beratur, :P

kucingorengemok said...

ko boleh tahan banyak 'adakah', 'adakah', hehe... ok je aku tgk! kalau berjaya menjejes kan air liur, ia adalah dlm kategori berjaya jua! syabas! (eh rasa mcm guru besor plak) hehe

Tijah said...

kau mmg jahat kannnn???? aku dah la blm sarap lagi nih....

bain marie?

aku syak x jadi sbb dulu ko penah lawan ckp cekgu bain.

wakakakaa...

hantumakan said...

KOG - ah, bahsa aku dah korup.. adakah apakah.. apapalah.. boleh le.. yg penting makanan aku tak korup.. hehe and aku bukan anggota polis yg korup.. peace polisi..

tijah - aku durhaka hanya pada sampon dan ja'un saja, pada baim aku tak pernah, :)

Ita Shadila said...

jejes air liur tgk gambar terakhir.. sungguh menikam kalbu

hantumakan said...

duish, ita, kalbu dah kena tikam.. :).. 'pose pembunuh bersiri guna masakan'.. hahahaha

blogresipi said...

Tahap lelehan cekelat yg melampau seksi!

Mama Nazhan said...

salam ziarah..saya rasa resepi topping coklat tu...memang just cairkan...campur susu cair skit dan skitttt jer butter...dah cair tunggu dia pekat skit(sejukkan sebentar) then tuangla atas kek...takyah taruk gula pun dah manis banget...hihihi