Wednesday, August 12, 2009

first love

hehehe..



mak aku kan masa aku darjah 4 or so pernah sound aku sebab dapat surat admirer (sbelum tuh aku skolah all-girls, darjah 4 baru skolah campur2).. macam nak kata jgn la ngada2 nak main endut2 kecik lagi, kalau tau buat lagi .. hep gitu.. hahaha



MAKA



aku slalu kalau ada hal jiwa raga 'crush' kemenda jadah, gatal nak ada boipren, i just cant confess kat mak sindri hal jiwa raga aku itew.. we just dont share that kind of bonding, hehe .. aku slalu aje kena simpan dalam hati keterujaan aku itu..



aku masuk skolah menengah, aku masuk skolah asrama, aku tak glemer langsung, maklumlah skolah asrama, sure lagi ramai yg lagi lawa, lagi bijak and lagi happening dri aku kan, sapalah aku, kalau ada gossip pun, hanya gossip liar berbau mockery saja, bukan betul sangat pon, aku tak amik endah kalau ada orang ejek2 aku, aku sedar sapa aku ini, hahahahaha



bila akunya first love?... it was when i am 17 going on 18 and had my heart pecah berderai bernanah darah barang 400 liter setahun kemudian.. hahahaha



apa yang aku ingat pasal first love itu?

aku tak brangan pun nak put my myself in a vulnerable spot, it just happened, it's like you don't own yer heart, ni hari, hati kau, kau yg punya, tautau lak, esok hati kau dah jadi milik orang, hehehe, pada aku, heart pretty much decide without consent of our brain.. kau pikir logik bagai pun, kalau hati kau dah jatuh cinta, it just happened......

pada waktu itu, kita akan breathe, makan tido berkompaskan rasa bahgia dalam hati tuh.. kita akan happy hanya kerana mende kecik yg jadik asalkan melibatkan sipolan itu, sebagai contoh, sirap sedap kerana sipolan sangat sukakan sirap, maka sirap berasa heaven bila dihirup, pedahal cuma sirap ros atau sirap pandan aje, hahahaha

awwww.. aren't we were young, sungguh bahgia, muahahahaha..

tapi.. kerana bercinta ini melibatkan 2 parti, jangan kau harap apa yg kau dambakan adalah sama dengan pihak yang lagi satu itu.. walaupun aku tak pernah le berangan pikir nak settle down at the age of 18, tapi sudah pasti aku nak whole attention and exclusitivity of being somebody to someone kan.. alaaah, korang takkan lain pulak kot?

maka

akunya first love ended rather bad, aku telah di'ignore'.. kurang sudah surat, ponkol dan juga visitation (rasa mcm dok penjara lak, hahaha) tanpa sebab kukuh(pada aku la, hahaha)... i guess jauh dari mata maka jauh dri hati... and new place mungkin membuka mata seseorang lebih besar and rasa potential diri lebih besar agaknya.. eh, aku tak tau la dia pikir apa, ini agakan aku saja...


aku berubah menjadi orang yang sangat bitter.. sangat, dalam hati tiap hari mau beribu kali aku menyumpah and doa buruk2 tak sudah pada sipolan itu... walau kau sayang, kau lagi sayang kat hati kau yg dah cedera parah itu, itu sebab aku tak mampu berpikir waras and maafkan saja and pikir if i care that much, i should be happy for sipolan.. happy, oh, sangat tak senang, setelah hati aku main2 magic2 pi kat engkau, kau pi baling lak hati aku pi dinding.. and pas tuh kau tibai lak kat lantai, pas tuh kau penyepak and lambung pas tuh kau terjah lagi pakai kaki..

ouch, adoi, amaaa, apaaa sakit oooooo



itu kerana bilamana aku jumpa love of my life, i just cant see through it, walau it was crystal clear, pada aku, aku hanya trying to be safe, play safer.. aku tak sanggup jatuh terduduk tak mampu bangun, crawling menjadi si cacat jiwa untuk jangkamasa panjang..

time heals, kata sorang kawan aku, tapi 'time' disini pretty much abstract, undefine, mungkin seminggu, setahun, atau sampai bila2....

aku tak punya sapa untuk mengadu, kerana aku slalu rasa orang tak akan dapat memberi perhatian span yang cukup jika kau hanya nak mengadu dan mengadu dan mengadu, it's bout yer heart, kenapa orang lain nak care sangat pon... aku rasa aku kena repatch sindri, dan mengengsot dan bertatih kembali.. jalan dengkot,

oleh itu

itu hari, aku berborak ngan hubby dude, aku berikrar will be there for my daughters bila they had their heart broken.. aku nak mereka tahu yang mungkin putus cinta kali bertama sangat sakit, tapi love is always worth to be given second chance.. have some faith, and heart is made of tougher material, it will heal, repatch, be stronger and masa itu chances to feel greater love lagi possible.. kerana we learn from mistake, we wont just settle for anything, we settle for greater things.. something far more worthy for diri kita..

aku dan memori cinta pertama?.. aku dah lama dah berdamai dgn my bitterness, in fact aku pernah cakap kat hubby dude, i just dont care if sipolan get a taste heart being torn and rabak atau berlobang, atau sipolan berbahgia, aku juga tidak jeles.. kerana aku cuma dah tak kisah lagi dah.. it's not about sipolan lagi dah, my life is happy now, beyond the phase i was happy bila ngan sipolan, so kenapa aku nak hold any grudges ...

sekian karangan my first love dalam bahasa rojak..

ni malam katanya ada perseid meteor shower, sapa nak tengok, can we make a wish?

hehehe

13 comments:

Tijah said...

owh! tapi fes lef mmg sukar dlupakan kan? itu fact la...

Neny said...

bak kata mak sy "ko ni kalau dah angau, tumbuk sambal pon boleh tersengih2"..hehehe, cam masih boleh tersenyum lg ingat saat itu walaupun first love sy gagal.

hantumakan said...

tijah - hahaha, sila cerita kisah fes lef anda, aku joking sajork

neny - haha, cutenya melesung sambil menjiwang.. :) .. tpi by this time sure tak rasa first love itu ultimate love, so, gagal pon tak pe kot.. :)

Ita Shadila said...

first love ker first crush nih? keliru.. anyway, had a goosebump bila baca your pledege to be there for ur gals.. remind me of my mum.. sweet :)

Tijah said...

cerita? hehehee. kenotttt. harus laki aku tido pandang blakang kang. hiks

INTAN said...

Gelak je baca pasal air sirap tu..fact tu, memang betul pun..apa saje yg berkaitan ngan Si Dia w/pun tah apa2 bole buat dlm hati ada taman tau...:)

hantumakan said...

ita - harus first love la ita, kalau first crush hati punah mcm itu, harus berpuluh kali hati patah, hehehe

tijah - hahahahaha.. wokeh la.. kau tak yah citer la cam tuh tijah

intan - kan intan kan...... sesungguhnya hati kita the biggest betrayer dikala itu, hahaha, walau nak control tpi muka bunga2 aje. hahaha

Ita Shadila said...

ita nak wat entry pasal first crush leh x.. kene mintak permission dulu.. nanti org tuduh plagiat.. chihihi

hantumakan said...

ita - hahahaha, boleh la, plagiat kemende, bukan i buat buku pun, hahahaha

Ita Shadila said...

ouh.. i emo bab2 plagiat nih.. sbb i ada case dulu.. my FYP (final year project), supervisor i plagiat.. pastuh bg credit nama i data gathering je.. mcm #%^&

hantumakan said...

ita - aiyooo, okaylah, dgn ini, demi mengurangkan emo you, i dgn itam putih membenarkan u membuat topik first crush , hehehehe

kucingorengemok said...

aku nak kata 1st love aku ialah abbas saad tapi cam segan pulak sbb dia mungkin tak pernah cintakan aku, hahaha... eh, MUNGKIN?

hantumakan said...

KOG - still ngan abbas saad juga, hahahahahha.. ye ye aku pircaya