Sunday, August 23, 2009

Pain Perdu

owh, ni hari akak feeling feeling frenchie, hehe, maka dgn gatalnya mengikut recipe di majalah FLAVOURS.. akak suka mag ini, macam nak rak.. besides the topic..

okay, 'pain perdu' bermaksud "lost bread" since it's a way to reclaim stale bread, oh, nampak sgt ayat plagiat dri mejalah, hehehe

nama omputih eh, french toast with caramelised apple.. sodapkah?.. kalau kau gatal2 sesekali nak tukar angin makan mende baru, iyo sodap ajo, idak le rasa kaki katak (other french delicasies, hahaha).. or even escargot.. nak recipe?.. sila tengok di bawah..



PAIN PERDU
Custard
3 eggs
100g sugar
250ml milk
1 vanilla pod/1 teaspoon vanilla essence
1 baguette loaf, sliced 2-3cm thick
3-4 tbsp oil for pan-frying

cara eh:
sila godak telur dan gula hingga creamy. Kemudian masukkan susu dan vanilla essence. Gsul hingga sebati. Rendam roti di dalam campuran ini sehingga lembut. Panaskan kuali/pan, goreng roti hingga kuning keemasan. Toskan atas tissue dapor.

Caramelised apple
50gm butter
4 small fuji apples, peeled, cored and diced
100 sugar

Cara eh:
Cairkan butter atas pan. Masukkan apple dan gula dan 'sautee' hingga gula caramelised dan epple bertukar warna kuning keemasan . Tutup api dan biarkan sejuk.

Cinnamon sugar
50g caster sugar
1/2 reaspoon cinnamon powder, or to taste, gaulkan mereka berdua..

Cara menghidang:
Letakkan toast slice tadi ataih pinggan, top with the caramelised apple. dan taburkan cinnamon sugar di atasnya.

BON APPETIT, bak kata frenchie, eh, aza, betul ke french orang ni?

till next week peeps, the real goodbye stelah main delay2 pulang ke kampung, gonna miss uols..

muahs muahs

6 comments:

Mama to Harith and Hanania said...

oh-la-la, c'est pain perdu. j'adore ca. Puis-je avoir? :-p

Lya Colours said...

oohhh ini
igt kan makanan tradisional negeri mane ke
kuikuikui

ashley said...

salam kenal..
hmmm..
resepi ini bukan dari tasik pedu ek?

smile..

Tijah said...

pain perdu? namo tak bleh blah tu. hikhik

kucingorengemok said...

akhirnya, ko bergerak balik juga... (ayat mengatakan 'bila budak ni nak merambus balik kg', hehe)... :)

hantumakan said...

aza - j'e suis dalia, j'tai'me, ahaks, bahsa french yg i know despite the tunggaang langgang spelling, hahahaha

lya - iyo, mekanan traditional france le gamoknya..

ashley - salam kenal too, oh, pasti kena mengena dgn tasik pedu, sebab bila tak sedap bolehlah baling tang situ, hahahahaha

tijah - hkhikhik, oleh itu mari kita blah skang, hikhikhik

kog - I DAH PULANG UNTUK PEST IDUP U, hahahaha, ayat bosa2 itu ada maknakah?