Sunday, August 2, 2009

topik merapu

aku teringat satu kisah masa aku memula masuk asrama form 1, masa tuh batch aku second intake baru je masuk skolah and hostel, and malamnya malam orientasi, oleh kerana second intake slalunya tak berapa ramai, maka mereka disuruh mengisahkan tentang diri mereka kat hadapan warga hostel di musolla(surau kawan2)..

ini kisah kawan aku itu..
(mungkin penceritaan aku tidak setepat dia, tapi jalan cerita, aku rasa sama, insyaAllah)

Nama saya sekian sekian. Masa saya kecik, masa tu saya belum sekolah lagi.. saya keluarga keluar jalan2...(cerita macam cerita biasa aje masa nih)..

TIBA-TIBA, kereta saya eksiden.. (sambil itu dia buat aksi, semua orang tergelak-gelak, 1st impression aku masa tuh, mengatakan budak ni kelakar seh..)

kemudian saya menangis, pas tuh ayah saya letak saya kat tepi.. pas tuh ayah saya pi hospital bawak mak saya ngan orang ramai, yg tolong kitorang masa eksiden itu.. ORANG SEMUA LUPA NAK BAWAK SAYA.. (masa ni, suma orang tergelak-gelak gila, budak yg cerita tu pun gelak sama.. serious, muka dia cerita sambil sengeh2 aje.. macam orang cerita lawak kat tv tu, macam stand-up comedian..)










tak lama pas tuh sedara ayah saya amik saya... kitorang pi ke hospital.....









mak saya meninggal dunia...


tak siapa nak gelak lagi dah masa nih.. kalau ko, korang nak cakap apa?.. cerita sedih seseorang, kita ingatkan cerita lawak..

aku rasa itu cara kawan aku cope with her real life story...
dia mmg kelakar orangnya.. tapi kalau ko seorang yg kelakar gila, mampu ke korang buat cerita itu lawak sounding if the same things happened to you?

apa point aku kongsi cerita kawan aku ni?

aku rasa ramai sangat orang yg whiny le.. aku rimas..

welcome to real world.. kau nak idup kau macamana?.. dipermudahkan semudahnya?.. serious ke?..

paulo my boipren said 'if u fall 7 times, bangun balik 8 times'

aku pon kengkadang ada aje yg kata 'untungnya ko, tak yah kerja.. dok umah.. laki ko blablabla..'
ayat panjang2 la mcm2 lagi..

selalunya aku rasa macam orang nak kata aku tumpang aje lucky laki aku, hahaha (perkataan berganda maksud tak sama, haha).. ada korang kisah masa kitorang susah dulu?.. ada ko tau kisah sbenar, penat jerih sbelum happiness being reap.. ada ko tahu macamana aku rasa life aku macam ended at the age of 21, macam closure of the road.. ada korang tau macamana seksa my other half figure macamana nak memperbetulkan things, our future yg belum mula pon lagi masa tuh? belum mula tapi dah screwd..

hidup indah jarang2 berlaku seperti bulan jatuh ke riba..

aku bukan nak preach.. tapi seriously.. buff up.. tolonglah brenti whining.. semua orang memang ada bahagian masing2.. other people problems actually were never been easier than ours.

maksud aku, aku bukan nak kata aku had it really bad.. and korangnya problem picisan..

aku nak kata, kalau korangnya problem, tolonglah deal dgn penuh gaya dan kekuatan, brentilah whining.. jangan asyik nak ingat world is there to get you..

and actually problems big or small, wujud untuk persediaan kita juga, untuk menguji kita.. and bila kita berjaya menyelesaikannya, kita akan jadi manusia lebih kuat, a better you/me..

tak percaya?.. sukatilah
ada yg nak ngata aku?.. sukatilah
hehehe

i mean good.. bukan nak get anybody

ye aku nak kenakan mereka yg pi marching ISA itu, hahahaha, aku tipu jugak..

10 comments:

Abdul Wafi said...

saya setuju 300% ockay. sgt2 setuju.

hantumakan said...

thank you wafi, sungguh mengkobar-kobarkan akak kan.. :)

Tijah said...

benda yg senang usahlah di susah2kan.

aaa...kena dgn tajuk tak komen aku nih?

kucingorengemok said...

oi sedihnya cite kawan ko... somehow i knew it's gonna get to a point yg mcm tu, takkan dia cite pasal accident ko nak ingat forever kalau bukan kisah camtu kan? eiiikk :|

hantumakan said...

tijah - bolehlah jah.. hehe

KOG - hahaha, sure ko dah boleh baca cara aku buat citer kan, hahahaha.. ye kalau intro sedih ending epi, kalau intro lawak slalunya ending dia sedih.. :) ..

ummiHakimi said...

suspen beb..

Yatt said...

setuju.. err..ok x if comment itu jek? :) apa lagi yg nak di kata.. aku amat..ish.. amat2 la kecewa especially jika ada yg bersuara. underlying nya, memberutahu bahawa mereka lebih mulia daripd org lain.. aduh.. luluh jiwa raga.

hantumakan said...

ummihakimi - takyah la suspen sangat.. :) .. tpi ini kisah benar.. :)

ya' - tiada siapa yg lebih mulia , aku rasa tu kerja tuhan sorang aje yg boleh tentukan.. :)

Neny said...

wuuu...i like this...

hantumakan said...

hahaha, neny.. the reason?..