Tuesday, September 29, 2009

kelate, here we come

malam ni InsyaAllah, kalau takde aral melintang, kami sekeluarga akan head to Ipoh dan bermalam kat rumah makcik hubby dude..

and early tomorrow, akan bergerak pula menghala ke kelantan.. my first trip ever ke sana, muahahaha.. macam dok london tak pernah sampai kelantan..

anyhow.. apa yang best and aku tak patut tak buat kalau pi sana?..

cepat, bagi idea sikit..

shopping wise,
makan wise,
berjalan-jalan wise..

bagilah idea kat orang yg mmg tak tau apa pasal kelantan

Sunday, September 27, 2009

marilah mari...

okay, dgn gaji mysteri shopper dan menjadi part time supir untuk kanak-kanak neighbourhood, aku ini bulan beli 2 buku baru... dan dengan bangga telah membeli malaysian product.. serious saya suka.. kan saya dah kata, saya in heart sangat support malaysian product by malaysian people..
lepas membelek buku kat POPULAR, saya sangat SANGAT tertarik dgn buku ini, siap dgn gambar lama, siap dgn ayat2 yg best, siap dgn sambil baca sambil boleh ter'angan' tiap sentence, sbg contoh kalau awang goneng cerita pasal kuah rojak, saya boleh bayang kuah rojak menggelegak bagai kat dalam bekas dia sambil bara arang kat bawah warna merah menyala.. and lepas baca forward buku ini, barulah tahu awang goneng is a blogger, and the book is really kumpulan entry from his blog.. hehehe.. tapi saya tak kisah, sebab saya mmg suka memegang bahan bacaan rather than stare kat bahan bacaan kat skrin computer, boleh baca sambil baring2 gayanya.. saya pernah baca buku tash aw pasal fiction malaysia pre merdeka.. dan saya tak rasa seperti menjiwai cerita beliau, masa tu saya sangka kerana saya dah mmg orang malaysia, so description rasa mcm biasa aje, tapi bila baca awang gonengnya, rasa teruja sangat, awang goneng should win the bread and butter award(ntah, lebih kurang mcm tuh le nama award tash aww menang tuh) as layak as tash aww juga, hehehe, but itu hanya pendapat seorang homemaker yg simpleton, hehehe

oh, this is another book i bought, slepas beberapa tika, saya noticed i enjoy politik reading, most of the time, i got my kick from reading article from 'the star' paper, mind u, ada beberapa authors yg berbaloi2 di pay attention atas writing diorang dlm the star.. mereka semua adalah pemberita yang beretika dan tidak bersifat melobi/fitnah/trying to sway vote kind of reporters, mereka reporters yang report as it is, lagipon saya percaya no matter apa parti politik politician, semua orang ada good side and bad side, sama saja macam kita.. cuma kalau terkantoi part bad side, maka matilah career politik mereka, atau yg asik citer part baik saja, kita pon rasa macam tak real je mamat politikus nih, hehehe
oh, purpose beli buku, motip? saya berazam akan menjadi voter yg well informed, well read dan akan exercise hak saya sewajarnya.. saya tok moh dah jadi mangsa iklan 'melayu mudah lupa', atau talks/kempen yg berbaur buruk memburuk calon2 bertanding secara peribadi.. memuakkan okay, sebagai ibu kepada 3 anak dara yang membesar, saya berzam untuk vote for the best malaysia future.. so, tak payah kempen kat ahkak, ahkak akan cari sendiri apa yg ahkak perlu.. so, korang sumer boleh pi main jauh jauh, hahahaha, macam la esok voting, padahal ada lagi 2 years or so kan. muahahaha
..
pesanan dari penaja - jadilah insan terbaik untuk diri sendiri, pasangan, keluarga dan negara, oh, juga perlu jadi ahli bumi bertanggungjawab, sila kitar semula dan pastikan yer carbon foot print diperkecilkan dgn setiap aktiviti anda, achewah pesanan tak ingat..... kata mudah 1, sila kitar semula..
MOTIP? peringatan saja, hahahahaa

Thursday, September 24, 2009

masih cerita raya, bolehkan?

ye, saya tak habis raya lagi, sebab ada pausing moment pada raya saya, raya ke3 dah balik Klang, and ini hari baru nak resume raya kitorang, baru nak pulang ke selatan (oh, again, hubby dude tak jadi ke manila, there's kilang problem, and mesin dibeli tampa perlu check, hehe, so, kalau berjaya beli mesin ini kali, hubby dude trip oversea akan berakhir, yeaaah) ... so, kitorang akan pulang sekeluarga ke johor.. better late than never...

so, untuk mencanakkan raya mood saya, mari kita pepeskan gambar raya, hahahaha (sesuaikah letak pepes untuk gambar, terasa macam ikan pulak, hahaha)


kids with bunga api, week or so before raya, teringat jaman kekecik main bunga api cap kucing itam itu, yg buat dri besi yg kalau panas sgt boleh lecur tangan, and my sis did accidentaly tercucuk kat mato den, serious, mata jadi merah menyala, Alhamdulillah tak buta (tau tau aje imaginasi kanank2 yg selalu pikir worst case situation)

gambar bersama mertua... :)



oh, sarapan selepas raya2, dgn ketupat and lontong yg berlebih, mari kita buat lontong goreng, aku sorang aje yg sgt suka makan, hubby dude tak berapa minat.. resepi boleh dicari di myresepi, macam2 jenis resepi ada.. :)

itu sajork for today.. till later peeps..


Tuesday, September 22, 2009

Selamatkan Ikan Lumba-lumba

Hari ini mari kita bernada serious, err, takyah serious sangat.. tapi hari ini mari kita berkongsi maklumat, knowledge is power kan..:) ..

smalam seperti biasa, saya akan membeli 'The Star'.. dan seperti biasa akan membaca paper la kan.. -okay, baru bangun nak buat reference pasal article itu, paper dah tak jumpa, benci kan-
Okay, since tak dapat the paper, I googled and found this




Taiji TownGround Zero for the World’s Largest Dolphin Slaughter
Taiji is a small fishing village located on the southern part of the Japanese archipelago at the tip of the peninsula that extends into the Pacific Ocean.
This is where the practice of driving dolphins into shallow water and slaughtering them began. Sanctioned by the Japanese government, thousands of dolphins and others small whales are killed every year.
Some are killed with hand-held harpoons out at sea; others are killed in the so-called drive fisheries. Most are butchered and processed into meat for human consumption. According to our Japanese sources, some dolphin meat is used as pet food and fertilizer. With one of the most beautiful coastlines in the world, Taiji is a lovely place. The majority of people here are exceptionally honest and friendly, and it looks like time stopped here in the 1950s.There is no crime to speak of in this remote fishing village, except for these crimes against nature that only involve a handful of people. Not everyone here is involved in the dolphin slaughter. In fact, most people in Japan don't even know about it. If they did, they might help put an end to this madness. The Taiji dolphin hunters have developed a highly efficient method of capturing and killing dolphins. This is how it works: A small group of dolphin hunters usually operate with 13 motorized boats about 40 ft. long. Two men are assigned to each boat. At sunrise, the boats go out in a single file searching for dolphins. Each boat carries two 15 foot long metal poles, one on each side. When the dolphin hunters locate a pod of dolphins, they position their boats in a long row, evenly spaced. They then lower their metal poles into the water and start banging on them with hammers. It's a hideous sound that never goes away once you hear it. The noise literally creates a wall of sound underwater and is used to gain control over the dolphins. The underwater noise functions as an acoustic barrier between the dolphins and the open sea. The dolphins run for their lives to get away from the terrifying noise, but this only brings them closer and closer to shore. The loud noise causes the dolphins to panic. They herd together for safety, and their fear and loss of navigational sense enable the dolphin hunters to drive them into a killing cove.Once inside the cove, the whalers drop two nets into place at the entrance, sealing the dolphins’ fate. With the animals trapped in a small area, it is an easy task for them to force the dolphins into shallow water and drive hooks, sharp spears and knives into their bodies. The water turns red with blood, and the dolphins emit high-pitched whistles and cries of pain. But there is no escape from this nightmare.This small group of Taiji dolphin hunters say that the dolphin hunt is something they are proud of. They say it is part of their culture, their tradition. Some people have the misconception that whenever something can be labeled "traditional or "cultural," it automatically justifies its continued existence. But it doesn't. The bloody sport of bullfighting, for example, is considered "traditional" in some countries. Not allowing women to vote has been traditional in some countries. Does that make it right? Of course not. When the dolphin massacre is over, the bodies are hauled away to the local slaughterhouse for processing. For years, we have traveled to Taiji to photograph the butchering process in order to get the horrific truth out to the Japanese people who have a right to know about it. But we are constantly blocked by the dolphin hunters. They simply don't want the world to know about their little dirty little secret, and a big part of their job consists of hiding their activities. They have erected a roof of blue tarp over the killing cove to prevent us from documenting the massacres. They hide the dead bodies under large pieces of plastic and butcher the dolphins in a slaughterhouse that is completely covered up. We go out of our way to work within the framework of the law during the photographic documentation process, but sometimes things get heated and the potential for violence is high, especially during the actual killing and butchering. There is another aspect of the dolphin hunt that is being kept very quiet: Mercury poisoning. Our Save Japan Dolphins Coalition has been buying dolphin meat from local supermarkets and tested it. The results show that the average level of mercury is far beyond the maximum allowable level - some of the meat was more than 35 times above the safe level. For this very reason the Wakayama Prefecture-based supermarket chain, Okuwa, pulled all of dolphin meat from their shelves in late December, 2007. Several other stores and markets have followed suit.The dolphin meat is so toxic it shouldn't be used for human consumption. It shouldn't be used as pet food - and it's shouldn't be put in the ground as fertilizer. It's literally toxic waste. The only reason the dolphin meat is still sold today is that the Japanese government and media refuse to inform the public about the danger. Article 21 of the Japanese Constitution states: 1) "I proclaim the rights given to me under Article 21 of the Japanese Constitution. Assembly and association as well as speech, press and all other forms of expression are guaranteed. 2) No censorship shall be maintained, nor shall the secrecy of any means of communication be violated." Yet, the Japanese government and media continue to violate article 21 by keeping the annual dolphin slaughter a secret. How can the Japanese public make an intelligent decision in regard to consuming mercury tainted dolphin meat if the Japanese government and media continue to maintain the censorship and keep the danger a secret?Three Taiji town councilman tested the meat for themselves. Their findings were the same as ours; the meat was highly contaminated. One of the councilman, a very brave man, held a press conference in Tokyo to warn the public of the health hazard, but the Japanese media ignored him in spite of Article 21. This urgent information was censored by the Japanese media. The story was published in the English speaking media only. It may look as if the Japanese dolphin slaughter is all about "meat for money," but during a meeting with the hunters in 2004 we realized that it's not just about the money. When we offered to financially support Taiji whalers who are willing to stop killing dolphins and find another way of making a living, this is the answer we got: "That won’t work, because we don’t just hunt dolphins for their meat. We kill them because they eat too much fish." The translator explained: "They are saying that they and the Japanese government view the dolphin slaughter as a form of pest control."Pest control? This is the first time the dolphin hunters have openly admitted to killing dolphins in an effort to keep the dolphin population down and, in doing so, make the ocean’s fish available to themselves. The oceans are depleted due to over-fishing and pollution, but they don’t want to hear it. From their perspective, they are simply killing the competition. What they are doing can indeed be called dolphin genocide. The slaughter of dolphins in Japan is incredibly savage and has to be stopped. We need your help to do this. Please support our work. Any donation helps, no matter how small.


Article from here.


and they made a movie about it, go here.

Google Images



It is gory looking kan...
maybe saya sedikit hipokrit feeling sorry for the dolphins, sebab saya suka makan ikan, sotong, udang bagai, tak masuk lagi lembu, kambing dan ayam..(and this made me wonder life of a squid any difference than dolphin?..).. i mean if i didn't eat dolphin, i do it other animals....
but the sea goes red color coz of the blood spills...
massacre? genocide?
something to ponder..
slamat hari raya,



Monday, September 21, 2009

How's Your Raya?

Assalamualaikum,

ini gambar family on 1st morning raya.. :) . seperti biasa impish nad tak tengok camera, soraya always the one terlepek senget kiri or kanan, and yassmine si mak pacak tegak.. hahaha, okay, ai bukan the hunchback from notre dame, walaupun nampak mcm bongkok, sebenarnya more macam nak 'group' up the picture and try to dekat ngan sumer orang, hehehe.. oh, hubby dude on his attempt to be zSultan johor, with missmatched all, baju, sluar and sampin, hahaha, tak lupa ngan songkok tinggi macam tunku abdul rahman, muahahaha..

makan raya was superb, but none picture taken, mana sempat.. pikior 'makan, makan, makan'.. jadik mcm mission lak sebab dah tak posa, hahahaha....

1st raya beraya gila sampai penat, lepas raya umah mokcik2 kat kpg hubby dude, kitorang pi bkt bruntung nak beraya umah nenek hubby dude, ko jgn nenek dok bandar, so, nak beraya kena pi hala lembah klang balik, muahahaha..

balik almost at 10pm menghala ke sabak bernam lalu sg buluh, terserempak ngan kemalangan maut/langgar lari, dua bikers dah kena langgar, aku cuma prasan yg belah kiri, a body under piles of paper, sentap kejap nyawa.. rasa so close ngan sumthing so unfortunate, rupanya abang ipar kat blakang kata(he's driving another car), belah kanan another body and ada orang tolong kumpul tengkorak and err brain yg bersepai atas jalanan.. so kawan2, sila beringat tika memandu,... harap2 ending kita tidak sedemikan walau qada' dan qadar urusan Tuhan..

and today aku dah balik klang, sebab malam tadi hubby dude dah kerja, tolong meng'on' machine so that production bley jalan segera, achewah.. okay, technicians dia suma tokmoh balik raya lagi, sila percaya, walau dah diwar-warkan cuti dibekukan ini tahun, sorang tang trengganu, sorang kat kedah, sorang kat johor.. bigger boss from kelantan pon dah on the way nak masuk kerja at 1pm tolong settle pasal machine, memang dorang akan diberi warning letterlah nampoknya, kalau rank 3 etlis dpt gak bonus akhir tahun, khabarnya bigger boss was tempted nak bagi rank 4, haaaaaaaaaaaaaaaaa, tak merasa le gamaknya duit bonus ujung tahun.. erk.. sanggupkah?

2moro or thursday saya dan anak2 akan bergerak balik batu pahat, yeaah yeah yeah.. erk, without hubby dude, kerana dia nak pi manila (okay, pi china tu hari tak jadi, muahaha, sebab mesin dah jatuh dari transportation dan udah rosak, hence the hunt went off to philiphines).. so, kitorang balik from johor on sat and maybe trus amik dude kat KLIA and maybe trus pi bangi coz kontena my sis from UK akan sampai and kitorang akan bekerja tulang ompek kerat angkat kotak, muahahaha..

wahwahwah, hapdet gila, okaylah, that's my raya, how's yers?..:)

Wednesday, September 16, 2009


okay, tadi aku dah nak buat entry meroyan, tapi tak jadi, sebab kat fb comment status kawan and dia tanya pasal nak datang raya.. hehe..


OKAY, I LOVE TO ENTERTAIN PEOPLE...
gila2 suka.. kalau boleh siap ngan 3, 4 courses, kalau boleh nak table setting, kalau boleh .. kalau bolehlah, hehehe.. most of the time, aku tak cukup masa nak merancang 'the makan2'.. kengkadang short notice, kengkadang aku malas, hehehe, kengkadang mengejut..
kalau aku nak buat 'my perfect makan2'
aku slalunya nak cuba masak food baru.. so ini selalunya memerlukan aku menggeledah almari buku dan mejalah aku yg bertimbun2 itew.. aku slalu baca buku masak dan mejalah slalu tak tanda mana recipe yg aku berkenan sambil membaca, slalunya dah masuk kawasan simpanan, baru le aku dok pikir2 majalah mana yg ada recipe yg aku berkenan or aku akan main gamble browse balik mejalah, one after another, one after another.
antara akunya fav, 'malaysian women's weekly'.. aku dah kumpul since first issue tahun 2000, boleh pikir banyak mana kalau aku kumpul sampai skang, satu pon tak pernah miss..(tapi issues 2, 3 tahun kebelakangan nih tak berapa buat aku terlioq)
aku boleh membelek discontinued 'home cooking' yg nipis tapi padat day in day out.. and kengkadang sampai tak terpilih mana yg aku nak masak... aarrggghhh, more time more time..
kengkadang aku bukak buku, nyonya flavours, jamie oliver (aku ada 3, thanx to my sis, ngehehe), vogue entertainment and travel, argh, banyak le, malas nak pikir, hehehe
tapi aku cuma suka nak masak, and table setting, hehe, aku tak suka nak kemas rumah dan jarang2 nak buat air apa for people, hehe, and my hubby dude yg best itu slalunya secara informally selalunya akan fill the void.. oh, dia sgt suka berkemas.. SANGAT.. hahahahaaaa...
perbualan lama
ai - kalau awak kawin ngan kita, kita pemalas, kita paling tak suka sapu sampah, basuh baju suka le
sensitive new age boipren - eh, takpe, saya lak suka menyapu..
masa tuh aku ingat itu satu penipuan semata, hahahahaha, bela gelpren gayanya, hahahaha
tapi tak, laki ai tak tipu okay, dia memang suka main vacuum.. hahahaha.. seriyesly
aku=organize clutter person (read-boleh hidup ngan buku dan majalah melambak tepi katil asal tersusun secara pisa condong)
hubbydude - out of kawasan pancaran mata, sila simpan di tempat tersorok, atau hantar ke kawasan bini (read-dapor aku), oh jgn ditanya mana stuffs itu sumer afterwards, sure dia tak tahu, hahahahaha


okaylah, aku nak bersiap, pi beli gula castor, mencilah, citer buat kek and cookies ni dah drag berhari2.. and mungkin ini time, i'll be wiser, bawak mejalah and buku balik kpg and decide on the menu way earlier before my makan2 day.. hahahaha... maybe i'llmake few sets of menus, so that boleh le aku match2kan ngan sapa yg datang.. hati mula gumbira, sebab aku sgt suka masak mende baru, lelagi if budget permitted.. amin ya amin..hahahaha

Monday, September 14, 2009

berbuka semalam

mee kuah kicap, slurp, slurp..
Nasi Goreng Kampung..


terkenang jap...

okay, aku ada sorang cikgu, masa aku form 3.. dia ajar geografi.. nama dia cikgu omar..

dia tak ingat nama budak, sorang pon, dia akan mengajar ngan sora yang mendatar level intonasinya.. ngantuk okay, tapi dia suka nak ambushed budak tetiba suruh jawab soklan dia.. tapai dia tak ingat nama.. camna agak2 korang rasa dia pilih budak untuk jawab soklan dia..?

memula dia akan cakap

'okay, awak jawab'

silap la sapa yg tengah pandang dia, sure kena jawabnyalah

ada skali dia cakap macam nih

'awak jawab.. awak yg tengah tengok saya lah'.. hahahaha

lepas budak dah tahu taktik dia, sumer akan tunduk pandang buku aje tak mahu pandang dia supaya takyah jawab soklan dia lagi..

last2 dia resort
'ha, awak yg duduk bawah suiz tuh, jawab'

or

'awak yg duduk depan skali'

okay, dia suruh dgn senyum simpul (padahal dia juga tak rajin senyum).. i guess he found a way to beat our system, hahaha

Saturday, September 12, 2009

Cinnamon roll

Okay, aku akui aku bosan, walau aku tahu dengan meng'update' lagi akan membuat orang tak boh dgn entry sebelumnya, kebosanan aku menang ini kali.. (aku tak tido semalaman, tido lepas suboh and up at 9pm, kepala aku mungkin weng, tapi apa2 ajelah)

topik terkini, malam tadi dgn kentalnya, slepas hubby dude basuh pinggan kitorang berbuka, sebab aku dah terlepek kekenyangan, dia teruskan juga niat hati nuraninya nak buat cinnamon roll, kata recipe tuh clone of cinnabon (aku kemaruk makan cinnabon @ Subang Parade, walaupun harganya boleh buat kau rasa makan emas, okay, tak mahal macam tuh, tapi tak murah juga, so, bila hubby dude nak try, ai jadi ketua sorak hoccay)...

aku tolong tak?... hahahaaa, serious, tak tolong langsung, okay 5% mungkin .. itu pon stakat cari measuring spoon, lengserkan pan dan coaching macam terror sebok2 tepi dia, hahahahahaaaa.. coaching konon, pedahal kalau buat roti, err, roti ai keras .. hahahahaaa but ai alway says that it's artisanal bread, that's y a little bit crustier, hahaha.. apa2lah labu..


his dough after proofing.. gebu maknyaaaa, i loike.. cubit cubit geram.. hahaha
okay, kalau aku yg buat, past mereka akan dihalau 2, 3 pelaung dri work station aku, hahahaha, but hubby dude orang baik kan, maka sumer kehendak anak dara dia, di'entertained' .. nak gelek dough?.. buleh.... nak taboq cinnamon sugar ber'pecan'?.. buleh, hehehehe.. patut le dorang sayang bona dedi dia, hahaha.. alaaa, ai 'bad cop'.. hubby dude 'gud cop'.. okay le tuh
hamik kau, rock on..... apo-apolah yang, asal u hepi, i dpt makan cinnabon, ahahahahaha
sudah taboq itu isi perut cinaamon roll... oh, kerja mereka ber4 beranak, ai?.. i jurufoto.. hahaha, tak acikan, sebab kalau ai masak, ai la jurufoto, i la tukang kupas .. sumer sumerlah, hahaha

hep... ini budak kecik kan, mmg dia slalu tak sabar tunggu the end result, always the one licking the batter from the spoon, makan dough bagai, haiyaaaaaa
hahaha, bring some attitude ngan rambut pacak di pan yg dilengserkan butter..
aww, the buns in the oven...

with cheese tops... okay, ni sememeh, hahahaha, but neatness overrated..


hoh, siap presentation at around 2am kot, hahahahaaaa.. okay, recipe, a bit too sweet.. hubby dude still on the hunt for the best cinnamon roll recipe.. so, malas nak publish recipe until jumpa yg SODAP GILER.. okay babe, u can do it kay, slalu masuk dapoq, sure anak bini sumer mnurut kata.. hahahahaha, erk, dri manalah datang nasihat karut nih.. adakah dri keseronokan tengok u masak?.. sapa tak suka laki masak kan, hahaha
p/s- okay, dia panggil aku dude, aku kengkadang panggil dia babe... haiyooooo.. sukati ajekan


Berbuka bersama keluarga, Roasted Turkey Drumstick dan Chilli Crab

Akhirnya Jumaat yang ditunggu-tunggu pun tiba. Adik-adik pun datang ke rumah untuk berbuka bersama-sama. Sebagai tuan rumah, saya dan suami telah berhempas pulas memasak di dapur. Menu pilihan kali ini adalah Assam Pedas Ikan Bulan, Chicken Kung Pao, Kerabu Kerang+Kacang Panjang dan Taugeh, Ulam Timun dan Petai.

Tukar gaya teks lah, tak mampu rasanya berteks seriyes begitu sekali, hahahaha

Okay, yg obvious kat sini mestilah ikan assam pedas kan (jgn kau tanya ikan bulan tuh apa, sobab laki den jo yg terror pasal ikan nih, den tahu masak dan makan jo), lepas tuh enter frame si chicken kung pao beserta salad, yg bowl hitam kat kanan atas tuh paling frust tak dapat amik gambarnya, itulah dia kerabu kerang yang sangat lah sedap, wahwahwah, iklan tokleh belah.



malas le nak letak nama lagi, korang tau la kan.. hehe

woh, thumb up man, hahaha, ye, itulah adik ipar den, Hamidon, pokcik feveret masa kini, anak aku tetiga kemarukkan uncle midon, sampai semayang pun pakat follow jadikkan imam.. :) ..enter frame kat kiri belakang atas, is my sis dalina.. kiranya kitorang kaum ibuk lepak kat bawah sambil makan and borak, syok ooooo

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Okay, ni projek hari ni pulak.. projek hubby dude, lately rajin bona pulak dia turun dapor, hahaha, takpo, kita kasik jo, ringan sikit beban kat dapor iya dak?..


maka hubby dude keroje dia masak chilli crab.

perbezaan si jantan ngan betino. yg betino kecik la, seperti biasa, claw si jantan juga bosa ye tuan puan, kalau berani, pi la sorong hidung, mahu makin mancung kalau dijepit dek ketam tu haa.. eh, jgn buat lak, tak pepasal kena plastik surgery, hehe



cara-cara menyiang ketam nipah ye tuan puan, sila cari di youtube, hahahaha, i tipu, i pon tak tau ada ke idak dalam youtube, kang menggagau carik tak ado, marah lak lagi korang kat den..



ye, ketam yg dimasak dalam kuali bosa godang, den beli setelah beberapa tahun kawin sebab susah bona nak masak mee goreng sambil baling2 ataih syiling ngan kuali kocik, acah jo, den tak retinya masak sambil terbalik-terbalikkan mondo ke ataih tu..



tadaaaaa, hasil enak sehingga menjilat cengkerang.. credit to hubby dude, resepi seperti tertera kat sebelah kanan belog ye, kepada siapa yang berminat saja, hehe


+++++++++++++++++++++++++=




hoyeeeeeeeeeeeee, ini projek i buka ni hari, hasrat idaman akak selama ini tercapai, tak dapat turkey sekor godang, akak dapat masak drumsticknya pon jadilah, hehehe, mrayu abih buat muka macam comel ha kat jaya jusco tadi, akhirnya, yippie, yippie.. :) ..cop, turkey ni datang dari mano?.. negara turki ke belanda?.. hehe, saja nak tahu..

inilah dia peha turkey yang dah siap ngan perapan, ado garlic, rosemary terpacak, italian herbs, black pepper, garam, butter sikit and drizzle le ngan olive oil sikit, nyum nyum








dah siap roasted.. nak makan camnih pon sodap gak, kan kan labu kan..



TAPI





den nak makan ala subway, hehe, subway, eat this.. real turkey meat hoccay.....






angle lain lak.. aisey .. seriyes sedap, seriyes sedap.. aku seriyes nih

+++++++++++++++

Lastly, birthday present from achik caca to yassmine and nadrah.. cute gila hoccay coklat nih, mama bebudak oso loike..


okay, sebalang gini ladybirds and bees.. syurga abih... hahahaha
SEKIAN SAHAJA LAPORAN MAKAN-MAKAN INI KALI
till next time
notakaki-hubby dude nak buat cinnamon roll ala cinnabon, waa, ahkak tak sabar nak tunggu, yummeh..




Wednesday, September 9, 2009

..........

hahaha, aku suka entry magenta yang ini.. totally out of her character, but one thing i agree, it's tiring just to be strong and doing the right thing all the time, slacker atau tidak... kita hanya tidak sempurna..

dan sapa ingat tomok, the newest one in a million winner..dulu aku pandang dia dgn menyampah.... aku rasa dia tak de class, aku rasa dia typical malaysian yang bohsan.. tapi ini dipercayai belog tomok.. i have new level of respect untuk dia.. aku suka orang yang kisah dgn surrounding mereka.. u have to care for that you can make a difference..oh, language dia juga gempap okay..

tolong jgn jadi berhati plastik, bak kata magenta.. suma pon tak berkesan.. mungkin tidak tiap hari kita dapat melakukan perkara yang betul, tapi sesekali kita harus cuba buat sesuatu, lagi kerap lagi bagus, bukan begitu.. (yikes, aku berbunyi seperti magenta, jgn saman saya, tidak disengajakan.. peace)

hubby dude meng'isu' whether it's tomok's, hahahahaha..
me after reading long and winding, sdikit ragu juga,
but i get the source from somewhere..
so, let's just anggap it is
so that i get to feel proud to have a malaysian entertainer with some brain around..
hahaha

Perkara rawak, remeh temeh pasal saya

okay, aku takde gambar food lagi, adik2 aku tak jadi datang, tukau hari jum'at lak, heheh.. ni hari cuma goreng ayamas kepak yg dah siap breaded tuh, hehehe, sodap, seriyes

idea nak masak pon dah makin kureng.. ontah, minggu depan nak masak apa pun tak tahu lagi, tapi paling2 nak buat mi bandung muar skali kot, KOT

1 - aku suka baca belog magenta, kerana aku rasa dia cakap berisi.. dah aku slalu boleh relate ngan topik dia, topik personal dia, hehehe..kengkadang sambil baca, sambil cakap , 'ya, ya' kat dalam hati, bersungguh setuju gayanya..hehe.. eh, ekceli dah lama tak gagau belog dialah, sebab at one point aku lalai ngan aktiviti sendiri, ni hari aku pi belog dia and aku happy baca belog dia.. :)

2 - saya jawa yg tak reti cakap jawa.. sebab saya dok dekat ngan famili belah mak saya , yee, mereka banjar, sebab itew belog saya ada kamus banjar.. oleh itu jika bergurau kasar ngan hubby dude akan panggil dia jawa totok dan dia akan panggil saya banjarmasin, pedahal dedua tak pior bangsa itu, hehehe.. saya banjawa, hahahahahaha, and dia, ontah, campor2 macam rojak pesembur, nenek dia orang cina anak angkat melayu, tapi sepatah cakap cina tak reti..dia, bukan nenek dia, mmm, tapi sbenarnya dedua pon tak reti.. :)

3 - saya ada kazen ipar (boleh ke?.. sebab dia kawin ngan kazen saya belah ayah) yg sgt competitive pasal memasak, dia juga kedekut resepi, kerana kononnya resepi dia suma hasil eksperimen sendiri kat dapor sendiri, gaya seakan sebaldi peluh tercurah bikin resepi ala2 saintis jumpa penawar H1N1, hehe.. pernah asik telpon umah saya tanya menu lunch sarapan dan dinner sampai kengkadang saya rasa lagi senang jawap soklan fizik SPM (sila rujuk entry sebelum untuk memahami saya dan fizik bagaimana, hehehe).. sanggup memasak menu berlainan untuk 2 anak dan sorang suami yang sedikit zalim makan memilih dan selera tak sama.... pas tuh berkeluh kesah kat saya keranan anak2 tidak suka makan (adakah sbenarnya niat nak cerita dia masak terror gila?).. MORAL - saya suka masak kerana waktu itu saya duduk dalam zone saya sendiri, jiwa saya rasa free, hehehe, bukan saya nak lawan sapa2, bukan nak menunjuk, lagipon saya memang suka makan, so, tok pekdoh nak berlawan2 ngan saya.. oh, lagipon saya tak terror pon

wow panjangnya

4 - saya bukan pencinta binatang, KOG jgn benci saya.. :) .. saya pencinta pilem dan cerita bersiri omputeh.. mmg dari kecik sampai berebut2 ngan nenek, dia nak tengok musabaqah and saya nak tengok fall guy, hehehe, ada lee majors dan woody harrelson.. maapkan kekufuran saya..

5 - saya pernah ponteng puasa, saya nakal, saya tahu, saya makan kat dalam dewan kuliah ITM Shah Alam ngan rakan setan saya. Kemudian datang sorang awek genit (hahaha, mana datang perkataan nih?) bertanya

'korang tak posa ke?'
aku tak rasa nak explain dosa aku kat dia, so cuma diam and sambung makan

kemudian dia berkata
'i sinus, susah la nak posa'

tak lama kemudian dia terkedek-kedek bawa makanan dari deliqueen and join kitorang makan.
dia seorang yg famous, hahahaha (alaa, kan budak itm ramai model, plakon iklan, vj bagai, korang pilihlah, hehe)

tapi aku tak pernah dengar yg sinus sampai kena buka puasa, mungkin pernapasan dia terganggu kot

aku dah bertaubat skarang bulan puasa aku sambut dgn gembira, percayalah, menjadi ibu membuatkan kita berubah.. :)

eh tadi dah nombor berapa?

6 - masa saya form four kat skolah mrsm caw. rahsia (alaa, dah biasa pakai, korang redha ajelah), saya kelas prep (preparation class) kat dewan kuliah.. dewan kuliah lagi, hehe, suatu hari ada sekumpulan senior lelaki datang segerombolan dan beratur kat atas pentas dewan kuliah itu .. saya blur aje tengok dorang terpacak macam itu... tapi saya takut angkat muka (achewah, korang nak mamposh, budak asrama slalu suka aimed muka junior nak cari pasal..).. tiba2 dorang nyanyi lagu 'merry cristmas' sambil dewan kitorang dicucuri snow flakes..

rupa-rupanya dorang dah feed polisterin yg dah dorang hancurkan kat compressor air condition dewan kuliah itu, maka polisterin itu nampak macam snow flakes.. masa itu saya bersyukur dapat prep kat dewan kuliah, dapatlah saya menyaksikan sambutan krismas, white krismas bak kata orang putih, terima kasih abang seniors yang takde kerja.. hehe

tolong, sbenarnya saya bosan, hati saya ada rasa macam tak best, adakah perkara tak best akan berlaku?.. hehe, tak baik layan perasaan.. lagipon minggu depan saya tak tahu nak masak berbuka apa..

yg baik jadikan teladan
yg jahat dan buruk tolong jauhkan..
(: , ikut KOG buat muka senyum tukar sisi, takde kerjakan.. haha

p/s: korang percaya ke citer aku nih?.. hehehe

Tuesday, September 8, 2009

Mari Nek Selampit story sikit...

Dedulu aku suka citer citer kan.. skang aku rasa macam dah habih aje citer lama aku dah story, tinggal citer yg aku rasa tak berapa wajar nak kongsi.. hehe, atau tak best nak kongsi.. aku pernah gak nak citer pasal kisah aku dan guru2 jaman aku skolah dulu, tpi takut lak kalau ada mengguris hati sesiapa.. tapi lepas tijah mention nama sorang cikgu nih, aku rasa macam nak setori sikit le.. tapi aku sesungguhnya jaman skolah dedulu keras kepala, hati prasaan orang lain tak matters, hanya ikut hati aku aje, so, korang anggap sajalah aku pihak yg 'provokasi' dalam hal nih, hehehe


Masa aku form four, aku blajar ngan cikgu shamsudin le, blajar fizik..

Nak dijadikan citer, satu hari masa kelas fizik, cikgu shamsudin suruh le anak murid kluarkan buku teks ke buku amali ke buku fizik le, aku lupa buku fizik mana.. aku pon dok le godeh beg cari buku yg cikgu tuh suruh kluarkan....

kalau korang nak tau, buku aku boleh takde.. TAKDE.. nampaknya buku aku pon konspire itu jam againts aku.. podaa punya buku..

ntah naper cikgu shamsudin tu hari macam kisah lak sapa bawak buku sapa idak.. seingat aku dia tanya kot sapa tak bawak buku, aku pon angkat tangan n ada sorang lagi mamat dalam kelas aku pon angkat tangan.. pas tuh kan ngan muka senyum sinis dan kapla sedikit goyang2 (kan tijah kan, ko prasan tak sampon suka goyang goyang kapla dia sikit, macam doll kayu yg kapla dia goyang2 tuh..) dia suruh sapa tak bawak buku PUMPING 10x...

kalau dia suruh aku ketuk ketampi 40x pon aku sanggup, but pumping aku rasa mengundang kefelikan sikit.. pas tuh muka si sampon pon (ke aku aje nak nampak, since aku tak nak buat kan, hehe) macam sinis dengki cara pelik aje..

maka aku ngan slamba katak cakap
'saya taknak buat cikgu!'

memula dia meluru kat aku, agaknya nak plempang skali kat anak murid durhaka ni..

but suddenly he stopped and macam regained calmness and kata
'sapa taknak pumping boleh kluar kelas saya'

aku pon kemas buku and blah dri kelas dia and lepak pusat sumber..

tapi untuk kelas sampon yg selepas selepas itu, aku macam tak ujud aje untuk dia dalam kelas, hehe.. sama gak dalam kelab silat.. aku buat tak paham aje.. akunya gred dalam fizik suffered, aku tak kata dia yg buat, sebab form five aku blajar ngan cikgu lain pon, gred aku sama jo, hehehe.. ontah le.. agaknya dah durhaka, blajar pon tak berkat.. aku lak since tak pandai2 blajar fizik, aku pon boh layan le kat subjek tuh..

untuk cikgu shamsudin kalau ada terlanjur perbuatan saya masa tuh, maapkan ajelah murid tak matang cikgu nih.. life lesson learned... at least at some point of my life, hehehe..

tapi mungkin ada juga sedikit2 lesson yg boleh cikgu pelajari from knowing me, hehehe.... kan interaktif.. maybe simply it's a two-way lesson..

or so saya slalu pikir about life..

hari ni no entry food

seriyes, takde.. sebab?.. saya mencairkan makanan beku saja hari ni, penat asyik masak sakan, tapi esok nak masak2 sebab dalina my sis yg balik dri uk dan suaminya nak datang, begitu juga daliza my other sis ngan hubbynya yg balik dri thai sebai sebai bersama pia anak dorang nak datang, so, ahkak nak makan busat sama adik beradik, tapi tu esoklah yee, hahaha..

ni hari ahkak nak tulis suka suka aje..

oh tijah buat entry cute, i loike, citer jaman kitorang skolah , hahaha..

oh, laki i (kalau nyampoh panggil laki, kalau time kasih masyuk sakan, panggil hubby dude, i tipu, hahaha).. nak kena beli mesin lagi, gatal kan kilang ney.. so, nak kena pi china la pulok..

sample bualan petang tadi

kring, kring.. (ekceli lagu pink so what, heh)

ai : yello

hd : Dei, got news..

ai : apokobondo

hd : nak kena pi china

ai : .....................(pausing)

hd : nak kena beli mesin mcm ari tuh

ai : tak besh aa news ni

hd : hehe

ai : bolehlah beri barang china bawak balik

hd : nak buat apa, sini pon dah banyak barang china, kat sini pon murah apa

ai : elleh, mana tahu kat sana lagi lagi lagi murah (kapla belit ai dah mula bekerja, hahaha)..asal u tak beli susu dia dah le.. (kononnya cakap pasal kes susu berplastik melamine tu hari, haha)

hd : (golak bosa macam meriam kat ujong sana..)

kesimpulan hari ni makcik mood plastik macam plastik melamine dalam susu cino tu hari.. barua lu nippon, asik suruh laki den pi obersi atas sebab tak kukuh, heh .....

mood kaku tetiba, idea pon kaku, esok ajelah hapdate.. nak membenci negara china jap, baling dart kat peta dia jap...

Monday, September 7, 2009

Nasi Pilaf, Ayam Madu, Pencuk dan Dalca

Kembali kepada rancangan jalan jalan sambil makan bersama Dalia Adan, si hantu makan, hehe.. iskh, taknak le jadi maria teng tuh.. i tak rela, i makan masih lagi dalam tahap tak segan mak mentua i tengok, sorry maria, u jgn marah i, and jgn la jalan2 cari pasal ngan i, i tak rela..

penat la masak buka ni hari.. tapi cita2 lebih besar, so walau tak larat, i tetap teruskan juga, dgn tag team i, sapa lagi kalau bukan hubby dude.. so, kitorang masak le sama2..

ini ayam madu, ikut resepi chef hanieliza, yee, saya nak katamkan buku masakan dia sbelum bulan posa ni berakhir, saya dah beli buku dia 3, so, sapa nak tahu resepi, belilah barangan buatan malaysia, cuma berharga rm5.50 setajuk, ada tajuk nasi, ayam, kerabu dan salad, ikan, daging, makanan laut, banyak le lagi, mokcik tak ingat, hehehe.. oh, kredit goes to hubbydude, dia tukang kupas bawang, segala mala, dan tukang blend, tukang tumis, suma dia le buat, i tukang gorengkan ayam saja.. :)


Nasi pilaf ni ahkak yang masak, resepi ni dah bertahun stays with the family, so dah tak ingat dapat resepi kat mana..



Pilaf with Mixed Dried Fruits

40gm golden raisin, soaked until plump

30gm dried mango, cut small small

10 biji kurma, deseed and cut into quarters


4 biji bawang putih dan 4 biji bawang merah, hiris halus

3 buah pelaga

2 bunga lawang

1 batang kayu manis

1 cawan jagung beku tuh

1 biji kecil carrot

2 cawan beras basmati

2 sudu besar stok ayam

2 cawan air (lebih lagi 1/2 cawan untuk tiap 1 cawan nasi pon boleh)

1 sudu kecil garam

bawang goreng


cara memasak

-Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, pelaga, kayu manis, bunga lawang bagai hingga wangi.

-Masukkan segala bahan selebihnya dan masaklah dalam periuk nasi automatik anda..
oh, for nenny, this is the dried mango.. sila dptkan kat kawasan jajan, hehe, tak letak pon takpe kot.. :)



Dalca sayur hentam sajalah labu, saya yang bikin, hehehe




Pencuk hubby dude, sodap yang,seriyes, ai tak tipu..





pas tuh sila makan dengan letak semua bahan dalam pinggan yang sama yo... den konyang sampai skang ni haaaa, mata pon dah kuyu malap.... oh, kopok tuh bukan papedom tpi pringles, hehe, malas la nak goreng, boleh le makan ngan pringles, hahahaha






Friday, September 4, 2009

kita ke thai la pulok

buka melayu setail dah, french udah, italianno pon dah, ni hari kita pi thai la pulak, sebai sebai.. hehe

Paprik campur

macam2 ada, ada udang, sotong, ayam dan sayoq..heavennya
recipe dari buku chef hanieliza-ayam.. :)
penatla ni hari, ngantuk gak
bubui la dulu

Thursday, September 3, 2009

Kalau kau nak kata apa?

Ceritanya begini.. achewah..

aku kan, blog aku kan, ada statcounter kan, ala2 feeling aku nak tengok berapa horang baca blog aku hari hari, hehehehe.. alaa, ahkak kengkadang vain jugak, gila glemer jugak, nak terasa important jugak, gila koser jugak.. wow, bestnya menyenaraikan rasa riak dan bongkak ni suma, hahahaha...

oh, tapi itu bukannya kesnya ni hari, hehehe

aku teringat suatu waktu dulu, early entry KOG, dia ada survey/tengok apakah kosakata yg digunakan pembaca sehingga sampai ke blognya.. ala KOG, yg ko tuduh aku saiko kerana ingat yang KUCING OREN GEMUK kau itu sebagai KUCING GORENG GEMUK tu (i just cant let the thing go can I, hahaha)

maka smalam aku pon telah melakukan mende yang sama..

bawah chapter keyword analysis, hehe.. aku pon tengok haper ke perkataan yg orang lain guna untuk sampai ke blog aku ini..hasilnya adalah, jeng jeng jeng


5 horang
15.63% RESEPI MI BANDUNG MUAR

5 horang
15.63% hantumakan.blogspot

4 horang
12.50% kerapu masak stim chinese style

3 horang
9.38% hantumakan@blogspot.com

2 horang
6.25% lyacolors

2 horang
6.25% hantumakan

1 horang
3.13% resepi steamed cake

1 horang
3.13% recipe french food at home laura calder

1 horang
3.13% resepi mee curry

1 sicko yg menakutkan aku haiyoyo tanggachi
3.13% burit kena main dgn monyet

1 horang
3.13% gambar choc

1 horang
3.13% resepi curry mee

1 horang
3.13% nasi daging utara

1 horang
3.13% paku pakis recipe

1 horang
3.13% resepi nasi daging utara

1 horang
3.13% gerai nasi daging

1 horang
3.13% sembilang gergasi

lu pikir la sendri, satu mangkuk telah mencemar decency blog ahkak.. apakah maksud ini sumer? mcm manalah ko type mendealah tu boleh lak kau sampai kat blog den ni ha.. notti notti, bukan jin notti aaaaa.. ini memang jin aprit punya bakalah ni..

takde maksud pon, bukan salah blog ahkak tau, salah otak sicko freako itew, hehehe ..oh, sapa yang wonder kat mana sicko tuh landing, dia landing disini, aku cuma mnetion MONYET okay.. monyet aje, hehe, seriyes, tolonglah percaya..

sekian sahaja laporan dari masyarakat penyayang.. hahaha

Ikan Stim, Spaghetti Meatball dan Salad

Smalam KOG story pasal Budok Lelaki Besor dia yang bernama Deris pi masuk dapoq and masak, Budak Lelaki Besor saya pon nak jugak tunjuk bakat, ulang tayang resepi kegemaran dia, hahaha..

seriyes, dia kata,

'dude, masukkan la entry i buat ikan stim nih, cakap kat KOG, i the other BLB,' ahaks.. (part the other tuh i memandai letak, muahahaha)

by the way, my hubby most of the time call me dude instead of babe or dudette, mm, boleh le.. hahaha

ye, sila jamu mata dgn ikan stim hubby dude i yang bermuka ganazz seolah piranha, ahaks, harap gigi aje tajam, gigi kitorang sefamili laaaagi tajam..

---------------------------------------------


oh, itu citer berbuka smalam, ini hari kitorang projek western la pulok.. kerana tekak hubby dude tidak berkenan makan melayu lak sejak baik demam itu hari, hehehe, so, setelah memerah hotak, kitorang pun mengambil keputusan untuk memasak spag ball, hahaha, spaghetti meatball lagaknya, muahaha

Salad ayu ayu rekaan hubby dude, kekacang itu pine nut, rupanya harga telah melonjak mahal gila, 250gm kot berega rm10, so, kena kunyah dgn penuh kasih sayang ye para pemakan di luar sana, haha

oh, ini meat ball saya, sudah kena bebulat ready untuk dibakar di dapoq kayu saya

iskh korang nih, aku takde dapor kayu, berapa kali mahu bilang,


ready on my baking tray, babai meatball, see u in 25mins, all tanned and ready to be gobble, pelahap ya amat kau .. patut la, nama pun hantu, hahahaha

oh, ini bukan ferrero rocher ye, atau truffle yg laced ngan liquor itew, ini meatball saya yg sudah masak, disusun dgn penuh kasih sayang oleh hubby dude di dalam pinggan ompek segi..




aaaaaaaaaaaaa, siap pon.. babai, saya nak pi makan, oh, mahu resipikah?..sila ke sini..

kuah spagetinya saya beli sajer yg dalam tin.. cap prego, alter le sesikit, tumis bawang putih, letak bawang bosa kuning, letak setin tomato paste, letak prego tomato base 2 tin, letak bay leaf, oregano, garam and pepper, kalau nak kurangkan masam, letak le sikit cili sauce.. walla, siap pong..

bon appetit