Tuesday, September 1, 2009

Aging gracefully

Dulu semasa saya sedikit muda, saya selalu berkata, mantralah kiranya, yang saya akan aged gracefully, hehe, seakan fine wine, makin lama terperap semakin sodap (saya tak pernah minum wine, dan korang tak rasa err gelikah sebab kalau makanan dah lama beno nih kan ke err, banyak mende dalam dia, aku aje agaknya, hehe)

Saya aktif bersukan di bangku sekolah, bukan kaki bangku, aktif ye.. main sukan, berenang berlari, hahahaha, ops, saya tak pandai berenang, itu penipuan semata-mata.. kalau course team sukan saya kurang orang, selalunya mereka tak delah rasa tak kompiden nak ajak saya join team sukan dorang, seperti main bola keranjang walau saya kalau shoot bola keranjang, err, sure kena kat mata keranjang yang tengok budak pompuan yang main bola keranjang itu (saya tahu hubby dude sure nak gelakkan saya mention saya main bola keranjang kerana saya main err, tak sempurna, hahaha)

saya sudah punyai pair of dumbbell seawal doplohan, saya sudah aimed hendak beryoga juga sekitar umur itew, saya suka baca buku fitness dikala yang sama, saya banyak dreams waktu itu, dan saya juga berkata jika punya uwang suatu hari nanti, saya akan joined gym untuk memastikan level of fitness saya di tahap yang memuaskan, oh ya, juga hendak maintain hot body with a nice fashion sense to boot, heheh..

tatkala minda muda ini (seorang pemikir hebatkah saya tika itu intan?..), saya berangan macam2 dalam hidup, tapi waktu itu hidup tidak beruwang, tidak bersuami, tiada beranak,

senang kata jika konpius dalam pilihan hidup, tiada orang yang akan guide, jika murung tiada anak2 yang akan buat lawak dan buat kita ketawa, dan obviously tiada uwang tidak le boleh merealisasikan impian2 itu semua kan, hahaha

oh, manakah arah tuju entry ini?.. hehehehe..

okaylah, saya sekarang sudah pun berusia 33 tahun, saya pasti saya gagal untuk masa ini untuk aged gracefully, saya tidak joined mana2 gym, saya tidak mengamalkan yoga, saya sudah tidak main sukan, oh, hot body errk, jauh skali, hahaha and my fashion sense sort of gone with the usual hectic life yang saya redah tiap hari.. oh, kulit muka juga tidak berjaga dan my opened pores look more and more like a pin head as the day goes by.. mmmmm

dulu saya tidak beruwang tapi i can fit into nice piece of clothes form British India and East India, hahaha, and dulu tidak beruwang but i can scrapt some money to buy elizabeth ardent night cream, hehehe.. oh, agaknya saya pau orangkah?.. mungkin juga, hahahaha

dulu terserempak dengan fly guy the deejay, and i'm almost sure he was checking me out, hoh, perasaan perasankah?... saya bukan kaki brag, cerita untuk menyampaikan message saja taw.. hehehe..

but one thing i'm sure of, my life is aging gracefully if it's not my physical.. dulu hati saya sentiasa restless dan runsing, sentiasa pikir of things needed to be done before certain age itu sampai, seperti harus habis belajar, harus weed relation yang memenatkan, harus maintain good relationship dgn seseorang, harus pura2 interested dgn mereka2 yang macam cilakak, dan mcm2 lagi.. dulu i didn't have a footing, dulu tidak tahu berpijak di bumi yang mana, dulu tidak tahu jika sampai ke persimpangan jalan, jalan bagaimanakah yang harus dituju..dulu saya seorang yang sesat, dulu saya seorang yang complicated, dulu saya seorang yang luarannya tampak presentable, tapi dalam hati saya sentiasa tercari-cari bagaimana jenis hidup yang saya akan suka untuk dihadap tiap hari..

tapi kini, saya bangun tido dgn mind yang peace and in one piece, hehehehe.. otak saya tidak clutter, saya mudah happy, saya buat perkara yang saya suka tanpa perlu pikir apa orang lain pikir, hahaha, saya suka masak, saya pergi dapor masak, saya suka makan, saya akan paksa keluarga saya makan dengan saya juga, haha, saya tipu, dorang pun suka makan, tiada paksaan disitu, hehehe

sekarang saya di tahap gembira yang amat, tapi sedikit craving pada mende seperti mahu lebih kurus dan mahu lebih jelita, hehehe, apakah jika tidak beramal kesihatan akan jatuh mati tiba2 kena serangan jantung?.. atau jika hidup berumur panjang tapi sentiasa risaukan apakah saya done enuff calorie burning activities for the day..

apakah itu hidup yang sempurna, hehe, saya rasa itu terletak pada individu.. hehe..

dan saya harap saya aging quite gracefully despite of the excess kilos i'm carrying and despite of kulit muka yang far from perfect, hehehehe..

dan saya berharap saya akan lebih berazam untuk mencapai kehidupan sihat fizikal disamping sihat mentel saya ini.. eh, bukan mentel, tapi mental, hahahaha

maka mungkin waktu itu saya akan age gracefully fizikal dan mental..

wow, kerja yang susah, kerja susah membawa kepala pening, sudah gagal untuk gembira maka mental terganggu, hahahahaha .. AZAM DALIA, AZAM,

9 comments:

Ita Shadila said...

ouh saya jua byk cita2 x kesampaian.. kunun nak yoga, ntah kemana..

Tijah said...

best kan bila dapat tido lena, makan sedap, bangun ceria.

Neny said...

betul la, sy pon rasa benda yg sama, yg sy harap sy lebih kurus dan lebih cantik...walau tau sy malas berusaha kearah itu. Bila tgk FB dan rakan2 sebaya meletakkan gambar mereka yg jelita itu, mula la rasa rendah diri..tah hapa2.

hantumakan said...

ita - khen, berangan mmg best, but part buat tuh.. 'sigh'

tijah - ha'ah, skang itu adalah scale pengukur happiness aku, hahahahaha.. mana tak piling on kilos, haha

nenny - takpe nenny, dgn kesedaran, kita akan menuju ke arah itu, hehe, ayat sungguh berkobar, mmg berkobar nih..

by the way, congrats for 2 kilos off, kak dalia serpraisingly, erk, put on more weight lak, musyhkil kan, hahaha

nurulhuda said...

ehehheehhe.suke bace.. tp sll x reti komen. haha. kak n rasa yoga mmg bagus la... am thinking to sign up for yoga classes next yr. tp mslh nye payah nk mencari.... i dont favor the rest of gym package spt cardio lah ape la~

shoplot kt depan umah ade ballet. ahhaha. keras sgt kot nak start kan? ahhaha

eyda said...

I'm jeles of you kak dalia sebab tak payah nak pikir hal keje, bangun tido pikir pasal rumah tangga sajork. Teori saye, kalau saya dapat jadi suri rumah cam akak saya akan age gracefully dan lebih happy. Tapi tu teori la..nak tau betol tak kene tunggu berenti keje dulu..entah bile la tu....hehehe

hantumakan said...

Kazen - ekceli, i luv to joined cardio .. hahaha, kerana suka berpoluh.. dlm 4,5 tahun lepas joined yoga class, it's sort of too tame for my liking, hehehe.. but i guess campoq2 sumer pasti best kan.. oh, fes kelas diaphram(kerangka rusukku) telah rasa cave in kedalam dada ketika stretching memanaskan badan..

eyda - hahahahaa.. kan, hidup penuh ngan teori.. but i'm sure of yer teori work for u too.. mungkin akan kurang mengadap masalah kerja, hehe, but i take my suri life too easy, sedikit pemalas dan suka lambat2, lebih tido, hahahaha.. apakah?..

leha said...

aku selalu salute orng yang dok kat umah... jaga anak sendiri masak n kemas tuk family... akurasa aku tak leh nakwat sume tuh... baru weekend dok umah jaga anak selalu je jerit 'mama nak p keje la camni kenapa korang degil sangat'... hehehe.. kalau dah tigo askar kat umah kan... tabik tuk ko dalia...

hantumakan said...

wa leha, sungguh fueling aku untuk menjadi surirumah berwawasan, hahahahaha, mcm real aje ayat.. but the big picture of life is so getting clear at this age kan, aku la rasa.. haha