Monday, September 7, 2009

Nasi Pilaf, Ayam Madu, Pencuk dan Dalca

Kembali kepada rancangan jalan jalan sambil makan bersama Dalia Adan, si hantu makan, hehe.. iskh, taknak le jadi maria teng tuh.. i tak rela, i makan masih lagi dalam tahap tak segan mak mentua i tengok, sorry maria, u jgn marah i, and jgn la jalan2 cari pasal ngan i, i tak rela..

penat la masak buka ni hari.. tapi cita2 lebih besar, so walau tak larat, i tetap teruskan juga, dgn tag team i, sapa lagi kalau bukan hubby dude.. so, kitorang masak le sama2..

ini ayam madu, ikut resepi chef hanieliza, yee, saya nak katamkan buku masakan dia sbelum bulan posa ni berakhir, saya dah beli buku dia 3, so, sapa nak tahu resepi, belilah barangan buatan malaysia, cuma berharga rm5.50 setajuk, ada tajuk nasi, ayam, kerabu dan salad, ikan, daging, makanan laut, banyak le lagi, mokcik tak ingat, hehehe.. oh, kredit goes to hubbydude, dia tukang kupas bawang, segala mala, dan tukang blend, tukang tumis, suma dia le buat, i tukang gorengkan ayam saja.. :)


Nasi pilaf ni ahkak yang masak, resepi ni dah bertahun stays with the family, so dah tak ingat dapat resepi kat mana..



Pilaf with Mixed Dried Fruits

40gm golden raisin, soaked until plump

30gm dried mango, cut small small

10 biji kurma, deseed and cut into quarters


4 biji bawang putih dan 4 biji bawang merah, hiris halus

3 buah pelaga

2 bunga lawang

1 batang kayu manis

1 cawan jagung beku tuh

1 biji kecil carrot

2 cawan beras basmati

2 sudu besar stok ayam

2 cawan air (lebih lagi 1/2 cawan untuk tiap 1 cawan nasi pon boleh)

1 sudu kecil garam

bawang goreng


cara memasak

-Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, pelaga, kayu manis, bunga lawang bagai hingga wangi.

-Masukkan segala bahan selebihnya dan masaklah dalam periuk nasi automatik anda..
oh, for nenny, this is the dried mango.. sila dptkan kat kawasan jajan, hehe, tak letak pon takpe kot.. :)



Dalca sayur hentam sajalah labu, saya yang bikin, hehehe




Pencuk hubby dude, sodap yang,seriyes, ai tak tipu..





pas tuh sila makan dengan letak semua bahan dalam pinggan yang sama yo... den konyang sampai skang ni haaaa, mata pon dah kuyu malap.... oh, kopok tuh bukan papedom tpi pringles, hehe, malas la nak goreng, boleh le makan ngan pringles, hahahaha






11 comments:

Neny said...

huish...lauk cam menu buffet kat hotel. Terliurnye!

Dried mango nak buat nasi pilaf tu rupanya cemana? Adakah sejenis asam?

Lya Colours said...

kalo nk mkn nasik tuh dgn kopok super rings bleh x?

hehehehhe

nenonenoneno

Che La said...

meriah meriah

Tijah said...

kau mmg patut jadi tenaga pengajar KEMAS. alaa...yg macik2 salu pegi petang2 tu. kekadang blaja masak, kekadang blaja menjait...

hantumakan said...

nenny - jajan, hahaha.. tpi optional, tpi kalau letak nampak meriah kan nasinya.. :)

lya - buleh, buleh, hahaha

che la - ha'ah, raya pon dah nak dekat, lagi rasa meriah kan..

tijah - waaaaa, menarik kan aktiviti kemas, kalau ada aku pon nak join blajar, bukan mengajar, ai tak rela, nanti ado mokcik yg hempuk aku ngan kuali kang kalau aku ajar ajaran sesat, hahaha

leha said...

menarik yer.. taruk pringles.. ingat kan papodom tadik..

eyda said...

alamak sedapnye nampak...macam jual kat kedai punye la..serious...boleh la bukak gerai kat pasar ramadhan pasni...gerenti lakunye sebab presentation mengiurkan...

kucingorengemok said...

pringles? apakaaaahhh? hahaha

hantumakan said...

leha - hahaha, sodap apo, okeh apa (jawapan defensive, haha)

eyda - hoh, waa, puji-pujian, ahkak tokleh menjual, mudah patah hati kalau tak laku, hahaha

KOG - haa, gelak, gelak, sila, sila, :)

Neny said...

hehehe...sgt alert la kak dalia ni. Siap update n3 lg letak gambar dried mango. TQQQQQQQQQQQQQQ! Skrg sy dah tau.

geraugebang said...

Sedap tu.. semua-semua la