Wednesday, September 9, 2009

Perkara rawak, remeh temeh pasal saya

okay, aku takde gambar food lagi, adik2 aku tak jadi datang, tukau hari jum'at lak, heheh.. ni hari cuma goreng ayamas kepak yg dah siap breaded tuh, hehehe, sodap, seriyes

idea nak masak pon dah makin kureng.. ontah, minggu depan nak masak apa pun tak tahu lagi, tapi paling2 nak buat mi bandung muar skali kot, KOT

1 - aku suka baca belog magenta, kerana aku rasa dia cakap berisi.. dah aku slalu boleh relate ngan topik dia, topik personal dia, hehehe..kengkadang sambil baca, sambil cakap , 'ya, ya' kat dalam hati, bersungguh setuju gayanya..hehe.. eh, ekceli dah lama tak gagau belog dialah, sebab at one point aku lalai ngan aktiviti sendiri, ni hari aku pi belog dia and aku happy baca belog dia.. :)

2 - saya jawa yg tak reti cakap jawa.. sebab saya dok dekat ngan famili belah mak saya , yee, mereka banjar, sebab itew belog saya ada kamus banjar.. oleh itu jika bergurau kasar ngan hubby dude akan panggil dia jawa totok dan dia akan panggil saya banjarmasin, pedahal dedua tak pior bangsa itu, hehehe.. saya banjawa, hahahahahaha, and dia, ontah, campor2 macam rojak pesembur, nenek dia orang cina anak angkat melayu, tapi sepatah cakap cina tak reti..dia, bukan nenek dia, mmm, tapi sbenarnya dedua pon tak reti.. :)

3 - saya ada kazen ipar (boleh ke?.. sebab dia kawin ngan kazen saya belah ayah) yg sgt competitive pasal memasak, dia juga kedekut resepi, kerana kononnya resepi dia suma hasil eksperimen sendiri kat dapor sendiri, gaya seakan sebaldi peluh tercurah bikin resepi ala2 saintis jumpa penawar H1N1, hehe.. pernah asik telpon umah saya tanya menu lunch sarapan dan dinner sampai kengkadang saya rasa lagi senang jawap soklan fizik SPM (sila rujuk entry sebelum untuk memahami saya dan fizik bagaimana, hehehe).. sanggup memasak menu berlainan untuk 2 anak dan sorang suami yang sedikit zalim makan memilih dan selera tak sama.... pas tuh berkeluh kesah kat saya keranan anak2 tidak suka makan (adakah sbenarnya niat nak cerita dia masak terror gila?).. MORAL - saya suka masak kerana waktu itu saya duduk dalam zone saya sendiri, jiwa saya rasa free, hehehe, bukan saya nak lawan sapa2, bukan nak menunjuk, lagipon saya memang suka makan, so, tok pekdoh nak berlawan2 ngan saya.. oh, lagipon saya tak terror pon

wow panjangnya

4 - saya bukan pencinta binatang, KOG jgn benci saya.. :) .. saya pencinta pilem dan cerita bersiri omputeh.. mmg dari kecik sampai berebut2 ngan nenek, dia nak tengok musabaqah and saya nak tengok fall guy, hehehe, ada lee majors dan woody harrelson.. maapkan kekufuran saya..

5 - saya pernah ponteng puasa, saya nakal, saya tahu, saya makan kat dalam dewan kuliah ITM Shah Alam ngan rakan setan saya. Kemudian datang sorang awek genit (hahaha, mana datang perkataan nih?) bertanya

'korang tak posa ke?'
aku tak rasa nak explain dosa aku kat dia, so cuma diam and sambung makan

kemudian dia berkata
'i sinus, susah la nak posa'

tak lama kemudian dia terkedek-kedek bawa makanan dari deliqueen and join kitorang makan.
dia seorang yg famous, hahahaha (alaa, kan budak itm ramai model, plakon iklan, vj bagai, korang pilihlah, hehe)

tapi aku tak pernah dengar yg sinus sampai kena buka puasa, mungkin pernapasan dia terganggu kot

aku dah bertaubat skarang bulan puasa aku sambut dgn gembira, percayalah, menjadi ibu membuatkan kita berubah.. :)

eh tadi dah nombor berapa?

6 - masa saya form four kat skolah mrsm caw. rahsia (alaa, dah biasa pakai, korang redha ajelah), saya kelas prep (preparation class) kat dewan kuliah.. dewan kuliah lagi, hehe, suatu hari ada sekumpulan senior lelaki datang segerombolan dan beratur kat atas pentas dewan kuliah itu .. saya blur aje tengok dorang terpacak macam itu... tapi saya takut angkat muka (achewah, korang nak mamposh, budak asrama slalu suka aimed muka junior nak cari pasal..).. tiba2 dorang nyanyi lagu 'merry cristmas' sambil dewan kitorang dicucuri snow flakes..

rupa-rupanya dorang dah feed polisterin yg dah dorang hancurkan kat compressor air condition dewan kuliah itu, maka polisterin itu nampak macam snow flakes.. masa itu saya bersyukur dapat prep kat dewan kuliah, dapatlah saya menyaksikan sambutan krismas, white krismas bak kata orang putih, terima kasih abang seniors yang takde kerja.. hehe

tolong, sbenarnya saya bosan, hati saya ada rasa macam tak best, adakah perkara tak best akan berlaku?.. hehe, tak baik layan perasaan.. lagipon minggu depan saya tak tahu nak masak berbuka apa..

yg baik jadikan teladan
yg jahat dan buruk tolong jauhkan..
(: , ikut KOG buat muka senyum tukar sisi, takde kerjakan.. haha

p/s: korang percaya ke citer aku nih?.. hehehe

13 comments:

Tijah said...

hahahaha. byk la ko punye cawangan rasier. aku pun bukan pencinta binatang. tapi aku suka makan binatang mcm ayam,kambeng, lembu dan sebagainyer (yg halal saja)

oh. tadi aku masak binatang. ayam masak merah bawang lebih.

sedappp! (sindri puji. bleh?)

Tijah said...

kejappp.

fes time ni aku dengar sinus takleh pose...

Tijah said...

jap jap...

habidud patut panggey ko banjarantitiwangsa. bukan banjarmasin.

hantumakan said...

aku pon tika itu, fes taim dengar sinus sampai tak posa, hahaha..

by the way, sungguh bagus kecintaan kau pada binatang, hahaha

Ita Shadila said...

ada org camtuh gak ker.. competitive x tentu arah.. i always think masak can bond people with each other.. x baik kedekut ilmu.. hehehe

binatang saya suka hanya koceng.. koceng saya gemok, tp dia x kaler oren.. ouh saya suka ayam gak, sedap utk dimakan.. (:

hantumakan said...

itaaaa, i miss u, hehehe, what happened to you, menghilang tetiba.. :).. saya tahu awak ada posh itew..

hantumakan said...

oi tijah hangguk tul, hahahahahaha.. dalam hati kusut pun sempat buat lawak, hahaha

Ita Shadila said...

isk.. x menghilang.. ada jer dlm dunia siber nih.. cuma kemalasan update blog.. pastuh sebuk suh org update blog

Lya Colours said...

kita pon jowo tp sepatah harammmm xtau

hehe

kucingorengemok said...

1)asal usul banjawa kita lebih kurang sama la, tapi in my case, nenek aku sendiri tak reti cakap banjar haha

2)ko memang chenta kat aku kan, 1 entry sebut nama 2-3 kali, hihi, i loyyyke! muah!

hantumakan said...

hahahahahaaaa..
aku tak tau pon kau berdarah banjar

mana ada?.. mana ada aku sebut nama kau, iskh..

hantumakan said...

lya - laa, ingat orang melaka and ganu pure, tang mana jawanya?

Lya Colours said...

tang melaka
huahuahuahuaahua
memang xtau ckp lgsg
tau makan tempe je
hahaha