Thursday, October 29, 2009

Avatar, the last air bender

okay, this animation really got me hooked. and finally today i have watched the last piece of the story..

okay, kartun jepun tak cantik dan tak realistik.. i said that.. hehe.. dan ceritanya too fantasi lala land, aku tak dapat nak suka.. rumah aku ada 2 camp, min suka kartun jepun (all the hamtaro, doraemon, ketaretsu, and sumer2lah, i lost track apa lagi yg ada) and soraya suka kartun normal (kim possible, my gym partner is a monkey.. and banyak lagi)

okay ada yg dorang kongsi suka, macam ben10, just like ratusan budak lain kat malaysia..

aku?. i enjoy avatar immensely, okay, memula kluar, kartunnya not that refine, plot wise, well, it's a cartoon, it suppose to entertain spot-on kind of way.. but after sometime, maybe 2nd season thru, ceritanya sudah really take a good shape.. well seni mempertahankan dirinya juga sgt real..

to be frank, this might be better than some movie out there. sgt.. sgt..

okay, aku juga suka samurai x, kalau ada astro, ada tak samurai x kat nickelodeon?
(aku google, turn out dorang takde cartoon nama tuh.. apakah aku silap ingat, it was 3-5years back punya katun..mm)

okay, aku regoogle, it's samurai jack, cartoon network, ada ke kat astro?.. :)

AYAM GORENG REMPAH

Sesungguhnya ini kegemaran hubby dude.. :).. cuma kadang2 bini dia malas buat, kihkihkih.. hep, rajin pahalanya bosa.. tapi ini hari bini dia rajin..

resepi

bahan perapan

bawang putih
ketumbar
jintan kasar
kunyit hidup
garam
tepung jagung

ayam

sila tumbuk bersama bawang putih, ketumbar, jintan kasar, kunyit hidu dan garam. Lumur ayam dan perap sekurangnya 1/2 jam. Taburkan tepung dan gaul rata sekali (sebagai binder rempah ratus itu semua pada ayam)

goreng hingga garing.. SODAP..
sehingga menjilat jari, eh itu KFC,

Tuesday, October 27, 2009

Kisah Serem.....


Ini cerita saya dan hahahahahaHANTU... alaa, tak lama lagi kan 31October, halloween gitu.. walau aku tak sebegitu mangkuk untuk menyambutnya, tapi cukup mangkuk untuk teringat cerita spooky ini.. JANGAN BIAR HIDUP DISELUBUNGI MISTERIIIIIIIII..
(prasan ala aripin misteri nusantara pulok)

aku masa form four aku dok dorm nama anggerik. Nombor maktab aku 188, nombor bilik aku lak nombor 8, chantek kan.. tak chantek sbenarnya.. sebab err katil aku itew banyak kisah.. brrrrr

KISAH 1
Dorm kitorang masa tuh koridor paaaaaanjaaaang, pas tuh kiri kanan ada bilik2 kecil partition dinding yg tinggi, satu bilik kecil 2 orang yg duduk, junior and senior, begitulah kekdahnya. sbelah bilik aku adalah dinding mate aku, aku panggil dia mate saja, roomate dia suka study hingga malam, akak itu pasti seorang yg berjaya skarang ini.. :)

suatu malam tatkala dia hendak masuk tido (seingat aku la) dia telah pun memadamkan lampu study dia..

TIBA-TIBA di partition bilik pembahagi bilik dia dan aku dia telah terpandang si pocong terlompat lompat dengan girang di atas itu..

TIDAAAAAAAAAAAAAAK..

aku tatkala mereka bercerita pada aku keesokan harinya asyik terbayang macamana agaknya kalau pocong itu terbabas lompat, lepas tuh terjelepuk terjatuh atas aku...

TIDAAAAAAAAAAAAK.. nasib baik aku tidor mati sepanjang kejadian itu, walaupun bukan aku si mati hantu pocong..

PHEW..



KISAH2
malam lain, hari lain kakak lain, katil sama, aku juga watak yg sama..

aku tiap malam pun tidor lena, hehe.. ontah le..

tapi roomate aku malam tu terjaga di malam buta..

dia terdengar bunyik

'thud'...'thud'...'thud'...

dia dah mula rasa smacam..

tiba2 dipintu bilik kitorang itu dia ternampak benda slubung putih..

benda itu telah bongkok dan menoleh and stare ME right in the face..(boleh panggil stare ke kalau dia err slubung muka)

kemudian dia pun

'thud'..'thud'..'thud'...

aku esok pagi baru tahu..

waktu itu aku sangat mensyukuri lahiriah aku sebagai seorang penidor yg lena.. terima kasih tuhan, kau yg Maha tahu aku seorang yg super penakut.. hehe

dan mereka, para senior berkata bilik aku pernah ada lilin apakebenda ntah kalau balik dri cuti suatu waktu dulu.. aku dah tune out most of mende yg dia story, aku mencik la seekers apakejadah ni, aku tak pernah suka movie genre citer serem...

itulah makna Halloween untuk aku..

Monday, October 26, 2009

FOUGASSE

Credit goes to SARAH LEWIS, the bread book.


How fougasse should look like. Atasnya tabur sea
salt and olive oil.
Little history of the bread.

4 1/3 cups bread flour
1 1/2 tsp salt
2 tsp caster sugar
3 tbsp fresh chopped/ 1 1/2 tsp dried mixed herbs such as lavender, thyme and rosemary
1 1/4 tsp fast-action dried yeast
4 tbsp (1/4 cup) olive oil
1 cup water
TO FINISH
extra olive oil
coarse sea salt
To make by hand
1. Put the flour into a large bowl then stir in the salt, sugar, herbs and yeast. Add the oil then gradually mix in enough warm water to make a soft dough
okay, aku tak terror mana buat roti, but ada skejab dulu aku gila kejab buat roti. Here is what I learn.
  • Salt kills yeast
  • Sugar is yeast food
  • Wiser to add flour to water than the other way around. Easier to get the right texture for the dough.

Ini aje yg aku ingat for the time being. But the simple mistake make or break yer bread. Yg aku nampak Sarah Lewis buat differently. Aku pun tak tahu.. :)

2. Knead well on a lightly floured surface for 5mins until the dough is smooth and elastic. Put the dough back into the bowl, cover loosely with oiled clingfilm and leave in a warm place to rise for 1 hour or until doubled in size.

3. Tip the dough out on to a lightly floured surface, knead well then cut in half. Roll each half out to an oval of about 30 x 20cm.

4. Transfer to 2 greased baking sheets. Make 5 diagonal slits in the bread then open out the outer edges of the slits by lifting the edges of the bread and widening the gap with a fingertip.

5. Cover loosely with oiled clingfilm and leave in a warm place to rise for 30mins or until puffy.

6. Remove the clingfilm and bake in a preheated oven, 220'c for about 8-10mins until golden. Drizzle with a little olive oil and scatter over a little sea salt. Transfer to a wire rack after 10mins and leave to cool completely.

Langkah2 clingfilm bagai tu aku tak ikut sgt, aku rasa asal tutup atas dia okay juga, sebab kalau idak dia mcm crusty sikit.

MAKES 2 LARGE FLAT BREADS

to cosmos with love

Dear concern parents,
I understand that choosing the right kindergarden is a big decision because as a parents our kids well being is the utmost important thing in our live. Be it a simple act as sending them to a pre-school, because we know it is crucial to choose the best school. It will shape the early foundation of their schooling years.


I personally drilled, asked myriad of questions, and drilled again about everything to know about Cosmos Kindergarden when I first met the Principle, Ms Mary Anne and that would be in year 2006. My first child, Yassmine was about to start her pre-school. I understand the need to know everything about your child caretaker because they, your kids are your biggest investment to date. And here you are about to trust Cosmos Kindergarden with the precious ones.

I am more than happy to endorse Cosmos Kindergarden because I believe in the school ability to shape and direct our kids to be a good student in their future schooling life. I personally think that Ms. Mary Anne is a mother figure because she not only teach the kids to read, count and speak in English, she also instill good disciplines and learning ethics as well. She is also a loving person and many times I witnessed her love and how the kids simply love her back.

It had been almost a year my second kid finishes her pre-school in Cosmos Kindergarden, and she is doing well in her primary school. She got number 1 in her last semester’s exam. As for my first daughter, she was number 1 in both semesters in Year 1. And for this year, she is in the first class and she was the fifth in her class, and it is safe to say that she is the fifth in the whole Year 2.

I must agree that being the top of the class is not the only important thing for us, parents. I again assure you that Ms. Mary Anne never force the kids to learn, it is more a holistic kind of approach. I remember Ms Mary Anne said to me that they are still kids afterall. Being playful and happy are the doses needed to keep them interested in the learning process in the first place.

And Cosmos Kindergarden also mirrored our society in whole where kids from three main races schooling under the same roof. Something really important that I think us as parents should consider.

All I can say is that I am singing all praises. And still feel grateful for all the things she done for my two daughters. Feel free to contact my number if you are concern about the authenticity of the letter. I wish all the best to all concerns parents in making this crucial decision.

A concern parent as well,


Teacher kindie min and aya suruh aku tulis little s/t sebab dia nak buat brochure. aku still rasa grateful for things she done for my kid maka aku buat letter. :)

Sunday, October 25, 2009

Fougasse and Turkey Wing Curry

weekend datang lagi, maka aktiviti food lab aku pun berkumandang kembali.. :)
Kali ini aku nak cuba gunakan bread maker yang my sis loankan, hehehe

okay, aku batak kan, dah le first time guna, boleh lak tak nak buat roti buku macam gardenia tuh, that would be the easiest sebab kau sukat, masukkan and bila dah time dia beep meaning roti dia dah siap , hehe,

tapi tak, ahkak nak buat roti frenchie gak..

aku dan frenchie?
aku amik kelas language dia kat ITM,
cikgu aku frenchie authentic, dia kawin ngan malaysian cikgu bahasa kat art and design school,
serious, laki dia hanya mahu cakap melayu saja dgn dia
tapi dia best, awal2 kelas dia suruh kitorang semua cari nama french,
aku pilih 'serafine' sebab masa tuh aku baru lepas tengok movie american werewolf in Paris kot, nama heroine dia itu le, hehe, aku rasa makna nama itu ulaq ke kot, agaknyalah, hahahaha

OKAY, serious kluar topik

aku nak cerita aku buat roti FOUGASSE.Asal dri Provence kat selatan Peranchis. Biasanya orang buat roti ni malam Xmas.. aku nak buat sebab dia ada flavour, rosmaria -hahahaha-

pas tuh aku nak makan ngan kari, aku guna kepak ayam belanda..

Ini kepak ayam belanda. This is a turkey wing, readily cut, which will make it easy to cook. :)


Ini kari yang saya nak masak. Saya beli ia kerana packaging dia sangat cantik. Saya jadi sangat geram dan saya telah menggunakan bakat kewanitaan saya untuk menjerat suami saya untuk membelikannya untuk saya. Dia tidak menyesal kerana kari ini sangat sedap. Percayalah.. :)

Ini mesin roti adik saya,Dalina. Dia beri pinjam kepada saya, Ceritanya panjang maka saya malas nak ceritakan. Kalau tidak kerana mesin roti ini saya pasti akan malas mencuba.. :)
oh lupa. Saya tidak pernah menggunakan mesin roti seumur hidup saya. Saya tadi telah menunggu di tepi mesin itu dan keliru mengapa mesin ini tidak bergerak walaupun sudah dipicit 'TENAGA' (????) -powerlah. Saya ingat mesin ini rosak, Saya cuba telefon adik saya -futile- sia2 lagi lagha.. hehehe.. Maka saya telah frust dan duduk terduduk sambil menatap skrin komputer dan bungkam dan geram. Tiba-tiba 15minit kemudian mesin pun bergerak, hahahaha, memang macam tuh ek?.. aku manalah tahuuuuuuuu.




Ini hasil Turkey Wing Imperial Curry. SEDAP. Percayalah. Tak percaya?.. Kenapa tak percaya?
Lantakkan





Ini rupa Fougasse saya. Dia sepatutnya rupa begitu. Tak percaya? Sila google. Ia memang sepatutnya berupa begitu konon-kononnya ia adalah daun. Kenapa daun? Korang pi la Provence sendiri dan tanya, den tak kuasa..
Sekian lapuran hujung minggu saya.
Oh saya lupa. Saya buat poll di bahagian atas kanan tangan anda, sila jawab jika bermurah hati. Kenapa? alaaa, saya suka ambil tahu. Tak salahkan. Lagipun pasal blog sendiri juga..
peace and chow peeps




Saturday, October 24, 2009

The Reason Why, Dude,

gambar di park, taken by hubby dude yg berdiri, aku menjulur kaki membaca buku citer pinjam from my sis, aku nak lengkapkan Dan Brown's saga

aku teringat, suatu masa dulu, beberapa kali, aku telah membuat proposal ini kat hubby dude.. he said flat 'no' setiap kali juga.. if I pressed why, dia macam 'what? ain't it obvious.. request aku gila..'

mmmmmmmmmmmm

apa yang aku mintak2 sgt tu?..
berlian karat?.. hehe, tidak..
keter sport?.. bukanlah..
bukan hal duniawi le

I asked him to write me a letter,
something that I can opened bila dia dah takde,
if happens dia pergi dulu before me.
of kos I'll write one for him,
dgn pesanan jgn kawin balik cepat sgt,
paling2 tunggu le pokok kemboja kat kuboq aku berbunga dulu
Ai tipu la awak, -chuckle-

i guessed it's a taboo thing for him
don't speak of something yg belum jadi
what's the purpose..
we still spend our days and night together,
embracing in tight hugs,
everytime we go to sleep..
n kalau in heated arguments,
kita let go the differences yg made us angry in the first place.
and laugh at the stupid reason..

but

sayang, my reasons are

immediately after you go,
that would be the time I need you the most..
macamana I nak compensate the coming days, yg I tahu yg u memang tak akan ada..
kalau u tinggalkaan I a letter, kalau pun bukan letters (aku mmg manusia over)
I had a piece of you, something that I still own
The nearest to having you back by my side.

i hope you'll inserted some jokes in the letter,
reminding me that
not having you around doesnt mean that i have to nangis bengkak mata..
tak perlu jadi sazali kassim selamat dalam ibu mertuaku..
I masih boleh ketawa..
then dalam hati,
I'll promise to be happy because you write so,
kalau I sedih tomorrow,
all I have to do is just read the sentences,
than I know you want me to be happy..

i hope you'll say you off continuing a better journey,
me stay to let the family business goin' on..
then when my time come,
we'll meet up.. :)

heck,
i don't know what I should expect from the letter I'm-asking-you-wont-be-writing,
it's yer letter..
yg pasti,
i just want to linger on something yours a little longer..
something i never set my eyes on, while u still ada..
it will make me feel like u're still here..

love ya
wifey..

:)

Friday, October 23, 2009

how so true people with most things so easy to forget..



mari kita bermotivasi sikit..

credit to nurul and her sis, which one aku tak tau, dia ada 3, hehe

Thursday, October 22, 2009

LENKA-TROUBLE IS A FRIEND



Trouble Is A Friend
Songwriters: Kripac, Lenka; Salter, Thomas;

Trouble he will find you no matter where you go, oh oh
No matter if you're fast,
no matter if you're slow, oh oh
The eye of the storm or the cry in the mourn, oh oh
You're fine for a while but you start to lose control

He's there in the dark,
he's there in my heart
He waits in the wings,
he's gotta play a part
Trouble is a friend,
yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh
He sees what I see and he knows what I know, oh oh
So don't forget as you ease on down the road

He's there in the dark,
he's there in my heart
He waits in the wings,
he's gotta play a part
Trouble is a friend,
yeah trouble is a friend of mine, oh oh
So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!


Oh how I hate the way he makes me feel
And how I try to make him leave,
I try Oh oh, I try!

He's there in the dark,
he's there in my heart
He waits in the wings,
he's gotta play a part
Trouble is a friend,
yeah trouble is a friend of mine, oh oh
So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend,
yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
Ooo, oh ooo, ooo ahh

LYA, aku sudah jatuh cinta kali pertama bila dengar lagu nih kat blog kau.. :), tengs

The most important meal of the day

aku pernah dengar dan baca, sarapan itu penting, it fuels yer day.. and it curbs yer nafsu makan yg come lunch hour akan lapaq gila kalau tak sarapan, so that you can make good food choices, hehehe..

so, tu hari seperti biasa, aktiviti rayau di tesco, and tempat persinggahan kegemaran aku buat masa ini adalah trolley tempat letak makanan yg packagingnya rosak/ expiry date hampir datang dan seerti dgnnya.


aku jjumpa merekaa berdua, hehehe, sorang dah nak lupus, 28 oct ini, lgi sorang lak kotaknya dah tertempel plaster, i guess curious hands and mind telah menodai katak itew..



ini harga discounted


kalau korang perasan, ada tanda selotep di situ..



tapi isinya dalaam plastik begini, ada banyak plastik kecil di dalamnya, jadi ia tidak spoilt.

Lauk dinner malam tadi, ada gunanya leftovers ye.. :)




kita letakkan lauk itu ke atas dutch crispbakes, menjadikan ia open face sandwich



dan kita amik tuna in oil, letakkan atas dutch melba toast, letak tomato buah dan cili merah hiris kekecil, spat some sos cili


dan kita sandwichkannya.. :)
Itu cerita breakfast saya, bagaimana dgn anda? adakah nasi lemak telur goreng, sambal sotong atau paru menggamit?.. lontong, mi goreng?


THE 100 THINGS I'M GRATEFULL OF

okay, ni exercise dri buku yg aku baca, hehe, so here it goes..

1- My comp is now okay and kickin', yeah
2. I'll be paid to eat Pizza Hut 2moro noon
3. Hubby dude presentation is finished and today would be happy day, yippie.
4. More than enough people appreciate my cooking, give boost to my ego and esteem, hahaha.. bet lots more people never ever got a mental picture seeing me in kitchen, slaving..
5. I have few friends, but the few sgt menyenangkan hati. i'd bunk and gather anytime if diorang jemput, if time permitted.
6. i have a blog to vent my anger and frustration, and on good days my blog to be jiwang, mushy and meloncholy, depends on mood of the day.
7. thank god for giant, tesco and JJ near my house vicinity. satisfied my need to browse new cooking item.
8. thank god for popular kat umah, satisfied my reading curiosity. (everytime aku lepak sana, sure nak menambah beli buku non fiksyen, sgt tak percaya diri sendri enjoy non fiksyen, hoh?.. seriyesly)
9. thank god for cash converters near my house, satisfied the cheapskate in me, hahahahaha
10. thanking god millionth time for 3 great kids, yg sgt baik coz till now belum ada lagi yg really rebel pada big nagger queen of the house, i'll try to change.
11. thanks to love ones for waiting me to bloom even late, goes esp to hubby dude and my mom.
12. thanks to hubby dude for believing in me, and never pressure, letting me figures life by my own, it matures hell lot of me. WALAU LAMBAT, hahaha
13.oh the unlucky number?.. superstitious.. thanking the labor pain, reminds me that susah gila omak den kluarkan den dri porut dia 33 years ago.
14. and because of that, i'm putting more of my feet(bukan tetap ada 2 feet ke?) in her shoes and come in term will the many of heated argumants, miscommunication, heartache worth decades back. I'm easily missunderstood and most of the time misunderstood people's attention, hehehehe.
15. happily living in an apartment despite friends buying link houses, bungalows, semi-Ds and what nots if permissiable by their big bank account, jeles sikit tpi redha, hahaha
16. happily excepting that i'm not working and there's a plan for me, good one even lacking of earning power, my earning is miniscule but i'm happy.
16. happy in ways i really wanted. feel the heart live lifely, that's living, bukan mcm robot buat mende sama everyday, cursing works, buying flashy cars for buying sake, u get my drill.
17. having a parents believing me to ferry their kids back from school everyday.
18. parents believing me tutoring their kids for year end exam, hahaha, even aku couldn't believe aku tutoring, but mcm best lak, hehe
19. for bread maker yg my sis, lina loan for me sbelum she find the one she intended to give dri piles of kotaks she have, hahaha, for the record, aku belum guna lagi, jgn marah
20. for having a sharp brain, so most of the time i'm alert of my surrounding, and most of the time i can add up A and B and get to see the missing link or hidden things people try to blind me off. hehe.. mcm poyo, but most of the time it pays handsomely, but tak le semestinya berlaku begitu kan, hahahaha.
21. Spirtzer tinge, air ini sgt sedap.
22. lipton green tea apa kejadah dah lupa, air ini juga sgt sedap, aku percaya dah togok almost hundred bottle since terjual di pasaran
23. black canyon, cant get enuff of it, everytime dtg makan, everytime juga jatuh cinta.
24. TV series yg list dia panjang gila, i'm a tv junkie
25. a good nite sleep
26. a healthy appetite
27. a body even it's not hot, hehe, with complete sets of limb, tiada yg kurang, kalau kudong mcm mana?.. ada hang pikio?
28. my beloved pressure cooker, it helps lembutkan daging, aaaaa, sedap oo, makan daging liat adalah azab, hahaha
29. my lovely oven, it's been a very best friend, tolong aku dlm projek experiment dan pelbagai, saya tidak pernah keringkan spentoi di dalamnya, seriyes, hehe, pure joke, dont start having ideas.
30. my beaten car, hehe, my car takde hon, seriyes, but it helps me not to blare the hon kat pemandu kayu di hadapan, hehe
31. kesihatan yg mantap..
32. FLAVOURS
33. MALAYSIAN WOMEN'S WEEKLY
34. THE STAR
35. AMY BEH
36. ROHANI JELANI
37. FARIDAH BEGUM
38. JAMIE OLIVER, they are all such an inspiration walau i come to understand that aku might tak berapa minat most of the recipes that i tried.. they inspire me to take the journey, and it's still a ride i'm enjoying still, till ni hari, hehe
39. warehouse sales where we got our refrigerator, it's a treasure i cherished, sgt mencintai peti sejuk sendri, haha, walau bukan fridge bukak kiri kanan itew, not yet, hahaha
40 as-is ikea where i got 2 treasured cooking pan and priok heavy bottom, hehe
41. kicap JALEN
42. Kimball chillie sauce yg dlm packet, it saves lots of money than buying the dlm botol kaca one.
43. My awareness the need to recycle, been doing it close to 9 years, will do a compost area bila dah ada landed property nanti, so, sure semua taknak berjiran ngan saya, hehehe,
44. the kid in me, i still enjoy animation, cartoon and games, hahaha
45. the first spagetti sauce tomato base that i learn, i still got a compliment from people eating it 5 years back, hahaha, apakah?.. i move on, but one of these days aku akan masak kuahnya begitu kembali, hehe
46. view from my window, takde water front, gunung ganang atau sunset, tpi ada pemandangaan luas kerana tanah kosong sbelah rumah belum dibuat construction, hehe.
47. living in suburban, yet still dekat ngan so many thing yg aku suka, seperti panggung wayang and stuffs.. hehe
48. sporting hubby, yg never try to restrain me in anyway, he pretty much okayed any hobby i adopt along our courting years and married life.. u rawk dude.
49. batu pahat, it's the best suited home town for me, tak tahu mcmmana nak cakap, but it's great growing up there.
50. access to fresh seafood everytime balik kpg.
51. access to pemborong seafood and having the luxury kaut sotong dri tong insulated warna oren itew.. hehe
52. access to claytan dan borong pinggan mangkuk till my heart content, hehehe
53. Maahad Muar, had a very merry life there.
54. MRSM MUAR, got most of my friends there.
55. Shah Alam and Dungun, met my hubby dude there.
56. Mini buses, for memories while dating, hehehe
57. Internet and emails, slow mail, pos malaysia and pos british, for making our long distance relationship survived.
58. my CASIO camera.
59. my newer PANASONIC camera, they both took great pictures..
60. lidah aku yg slamber, game to try most food, almost semua, almost saja.
61. my simple handphone, tak segempak org lain but it serve its purpose, hehe, and also in love with it.
62. Dan Brown
63. Paulo Coelho, mcm mana bleh lupa mamat nih, hehe
64. Zee Avi
65. Yuna
66. Ikan kering dan cili api, tetiba ngidam nak makan, haha
67. food court kat starhill 10 years back, so kalau dating boleh makan budget kat situ, tapi skang dah jadi upscale place kot, dah malas nak pi area situ, tak mampu nak mnapak, hehe
68. knickerbox, sadly non existing dah skang.
69. having a family, it rawks for not having to feel lonely, boleh gila.
70. giant coupons yg will expire end of this month
71. burger king yg dekat kat umah, yummeh, eleh, sama aje rasa dia, tapi still sgt kecur tiba2.
72. phone call from min and aya's kindergarden principle smalam, politely asking me to write glowing recommandation letter and something for her school brochure, i was happy to do it coz been meaning to do one bila kids dah abis blajar kat situ, hehe
73. family vacation trips, semua best2 and etched hard in my head, hehe
74, for 3 sisters and 1 brother yg kalau lepak bersama, sgt best gebang, oo, their husbands too, hehe, ye midon and wak tong, korang juga harus joined, and hubby dude la, u jgn nak buat lawak yg i tak mention nama u, hehe
75. for having a faith in Allah
76. my dad who always look problem-free.
77. my dad for being sporting terima my boipren back then, seadanya.
78. my mom for making me always a kitchen helper never a cook dari kecik until recently, hehe, it helped me with the preparation method, menghiris, siang sayur, potong bawang, melesung and acquire my tastebud to a different level, poyo gila yg ini, hahahaha.
79. Times
80. life experiences
81. happiness
82. netball, always the best sports for me, hehe
83. blog org lain yg menceriakan aku
84. farmville
85. barn buddy
86. cafe world
87. assam pedas, makanan ini sedap gila
88. not having pets, aku tak termampu dgn responsible membela mereka, hehe
89. oh, lupa, ada ikan puyu kat umah, mereka low maintenance , u rawk, hehe
90. yeah, 10 more to go, idea aku dah kering
91. online banking system
92. mesin deposit uwang, it makes my life easier]
93. maggi, hehe, comfort food
94. angin sepoi2 bahasa, beats air-cond
95. not having 4 season here, aku orgnya simple, tak koser nak pakai baju banyak lapis, hahaha
96. having short hair, tak kpser berambut panjang
97. leisure time
98. my recipe books and magazines.
99. my gerobok buku for sheltering all of my books
100. finally, finally, .................................... being able to finish this insanely arduous long list, hahaha, sapa suruh start,

Monday, October 19, 2009

I AM PISSED... SSSSSSS(buat mcm bunyik ulaq)

okay, kali ni aku memang marah, nothing got to do ngan hormon bangap bulanan aku lagi dah..

smalam computer aku telah diserang oleh virus hapakejadah. trojan, rootkit apo-apo laie ontah.. mmg bangap..

sumer dikeranakan adik ipaq aku telah men'surf' saluran dewasa.. aku tak kisah le kau nak mendajaikan hotak kau, nak buat otak hang mereng mengong tengok gambar wanita dewasa well endowed bagai, aku cuba paham jiwa muda yg perlu isian yg tak rohani langsung ni..

TAPI

AKU MARAH SEBAB SKANG COMPUTER AKU TERPAKSA MASUK WAD KERANA DAH SAKIT TERUK.. aku mencik, mencik mencik sgt..

dah hari ni aku buat kerja pakai comp hubby dude, dah lak kena dia balik umah baru bleh surf.. nak hapdate lagi le, terpaksa le aku sacrifice waktu tengok tv ku. hehe?.. sacrificenya, pengorbanan habis, hehehe..

ada benda lain lagi yg aku bengkek kat mamat nama adik ipaq aku ni, tapi aku terpaksa sensor sindrik apa dia buat and simpan dlm computer aku, internal affair, hal keluarga.. tapi mmg aku menjeruk rasa aje tengok.. gerem gerem gerem gila.. urrgh..

okaylah, till laki aku balik kerja and dia tak guna computer, akak melukut di tepi gantang le nih, akak dah jadi 'sting'(gan) garden asik kena tumpang computer haram, hahahahahaha..

harap2 my babe will be out of ward soon, bleh kita bercengkerama seperti biasa.. get well soon baybeh..(ayat manja untuk computerku.. agar dia paham betapa importantnya ia dlm hidup ku ni, hahaha, sewellah)

Manchurian Chicken

okay julie, yer request entertain.. wink wink.. hehe

okay, memula bagi sejarah sikit, skang aku dah jadi macam cikgu sejarah makanan la pulok kan..

ini adalah pub grub, sok'olah kalau orang yg pi pub selain minum2 beer, inilah makanan dia.. logik akai ka?.. aku tak tau, sebab tak pernah pi pub, hehe.. tapi begitu le kata majalah flavours ini..

ini makanan terkenai kat THE SUPPER CLUB, oh, u can adjust the amount of cili padi to suit yer tolerance for spiciness

600g chicken thighs/drumstick, cut into pieces

MARINADE
1 tbsp light soy sauce/kicap le
1/4 tsp dark soy sauce/kicap apo yg mano pun aku tak tahu, hentam sajelah labu
1 tbsp oyster sauce
1 tbsp chinese rice wine-tidak digunakan dek saya
1/4 tsp salt, or to taste
1/8 tsp sugar, or to taste

2 tbsp cornflour, for coating

6 cloves garlic, chopped
10-12 bird's eye chillies (cili padi), roughly chopped

combine the chicken and marinade ingredients in a mixing bowl. Mix well and leave to marinate for at least 30minutes. Dust with the cornflour to coat meat lightly before deep frying.

Heat 1 tbsp oil in a wok and fry the chopped garlic until just lightly browned. add chicken pieces and chillies and stir-fry briefly. serve immediately.

Friday, October 16, 2009

down ke kalau macam ni?

this is the time of the month,
bila mood aku mcm lubang bontot (asshole?),-->matila sure ada yg google burit and bontot akan sampai kat blog aku lagi
aku berangan pun tak jadik best,
aku senyum pun kelat,
aku gelak2 pun aku gelak surface aje,
macam susah aje nak buat hati aku kat dlm gelak skali..
takde sapa buat salah pun kat aku,
tapi kalau terbuat salah sure aku menyinga..
TAK PATUTKAN..

tapi memang le,
mood swing kalau nak period nih, macam gila
rasa macam withered aje jiwa,
waktu2 mcm ni le aku suka suruh laki aku jadi badut,
supaya mood aku uplifted,
tapi aku patut lebih bertanggungjawab ngan well being aku sindri sbenarnya,
ye dak, korang pikir macam tuh ke?

kalau anak2 aku tanya mende yg leceh2,
mula le aku akan jawab mcm barua,
tadi aku buat2 mrajuk, sebab ni hari julung2 kalinya aku berjaya puasa 6,
mcm achievement sgt kan, hahaha
kata kat laki, nak hadiah, sebab he can't temankan aku berbuka ni hari
kalau hubby dude tak layan, sure aku rasa down and mood aku mcm hampeh,
pas tuh sure easily merajuk, out of simplest stupidest things, hehe

(haha, ni kali dia tak terjerangkap, dia pulang bawakan aku kek 'siklet lesepi',
thank you dude, i lap u, hehe)

aku tau kengkadang laki aku felik tengok perangai aku yg nampak ok, tapi tetiba aje monyok, tu ok lagi, kengkadang aku pick fight.. hehe..
eh, kitorang jarang gaduh sbenarnya
9 tahun kawin, gaduh tak sampai pun 5 kali, gaduh besar le, stakat masam muka 5mins tu takpekan takyah kira, hehe..
sebabnya laki aku penyabar, sgt, sgt, sgt, -->ye yang, ai tahu sangat and bersyukur sgt dgn trait u yang 1 ni.. :)
agaknya kalau jodoh aku ngan orang lain, yg takde trait penyabar ni, apa la jadik kan..
ishhh, aku taknak pikior, sebab takdir dah termaktub jodoh aku ngan laki aku la kan, alhamdulillah..

hahaha.. pemikiran aku memang takde mapping,
kalau korang termasuk otak aku time serabut sure sesat barat..
dulu aku ada hobby termenung,
minum ayaq, lost in thinking
borak, aku boleh brenti jap, lost lagi,
mcm tak ujud kat dlm badan, mcm jasad aku terpatung, aku selam minda aku, napa ntah,
mungkin aku banyak kesusahan masa tuh, so, rasa mcm perlu un'selirat' things in my head..

aku tengok ramai yg jot down memoirs hidup dlm blog dorang untuk anak cucu baca one of these days..
aku tak mungkin mahu anak2 aku baca, hehehe, apa kes, nak baca, tak seswei
blog ni untuk aku mainly, hehe.. sukati aku la kan, nak merepek raban dalam nih,
syok apa syok sindri main tulis2, type2.. kalau dorang dah bosa bona and pandai google,
akan aku privitasikan blog aku nih, hehe

perut aku penuh sgt ni, tadi buka entah hapa ntah aku telan masuk dlm pundi makanan aku..
esok nak pi open house, kenduri kawin, beraya ke umah mokcik hubby dude, kira penuh la aktiviti, kalau sempat and adik aku ada kat umah, aku nak pi amik ole2 dr UK, hahaha, nak amik pinggan vera wang, nak amik bekas kuih silicon aku, kasut clarks terpakai yg aku bid dlm ebay, hehe, pas tuh adik aku belikan aku bread maker, wah, terus berbunga nak buat roti..

tengok tuh, tak patut kan rasa down, macam best aje aktiviti esok, orang lain ilang umah mcm kat padang tuh, aku bebel macam azab sgt aje idup,
bukan macam tuh, aku monyok kerana hormon dlm bdn aku tak kerjasama, bukan aku monyok rasakan hidup aku malang..

plis, plis, fix me with happy concoction,

Thursday, October 15, 2009

Kiddos sports day

aku tak berapa nak ada mood nak update, time of the month bila fikiran aku kacau and aku lebih suka membuta and slogging and be laaaaazee, hehehe .. just for the sake of updating, aku dah berjaya puasa 5 days out 6 puasa enam, aku nak bangga, hehe, sesungguhnya aku tak pernah lagi berjaya puasa 6 seumur hidup, dalam 5 tahun kebelakangan ni effort aku bersungguh tapi slalu kecundang di saat akhir, namun bila dah bulan ramadhan, aku takde la siksa sgt nak puasa ganti.. harap2 tahun ni would be the year aku akan berjaya puasa 6, hehe, tinggal sehari je nok, kalau tak dpt, tak tahu le nak kata apa..



topik lain, anak aku bersukan semalam, sukaneka di selut lumpur, sampai ni hari aku blm cekidaut hasil lumpuran kat kasut, stokin and sluar sukan dorang dlm bilik air.. seperti biasa, lagipun aku dah pernah berikrar sbelum anak aku skolah dulu, yg aku akan menjadi supporter tertegar mereka pada hari sukan, walau hubby dude tokleh dtg sebab dia tokleh cuti, aku pi jugak ngan nad sambil menyorak dan snapping pictures bagai.. ini adalah gambar merek beraksi


Yassmine kat balai menunggu, macam nak naik kapalterbang la pulak, budak depan dia namanya yasirah, dia dok tingkat bawah umah kitorang aje, hehe, dia adalah rival anak aku kalau waktu peksa, last year lain kelas, tahun ni sekelas lak, she always nombor sa depan anak aku, sbg contoh tally marks last year, dia number 3 anak aku number 4 (untuk sluruh darjah satu le), this yearnya peksa penggal lepas, min number 5, yasirah number 4, hehe, so, kitorang suka la saiko yassmine guna nama minah ni, hehe, sajaaa.. takde kerja.. hehe

ni si soraya lak, aku yg suruh dia singsing sluar tuh, tak sanggup aku tengok padang lecak, sebab aku tahu aku la bibik tukang basuh baju kat umha kan.. hehe, oh, dia umah kuning, tapi skolah tak suruh beli baju ni tahun, so, bila time sukan terpaksa le pakai t-shirt sunway lagoon min, bleh le, kuning gak



yeah, soraya's event up first.. nama sukan dia pening2 sebab cikgu dia pusingkan budak 3 times before dorang lari, eh, soraya kata 5 times, gilo apo, nasib baik takde yg lari pi ujung padang, hehe
min's event, bebetui slepas soraya's.. game min tak best, sebab nak kena leret bola kat padang lecak, apa kes, ada sorang budak cina sungguh berhati2 mengelak lecak bagai and she stays pristine of lumpur, yg mahal team dia dapat number first.. hehehe.. and team yg dpt number 4 ada yg nangis.. ini le dah kelas 1, ramai over-achiever and cant handle lost, aku wonder gak kalau min yg tak dpt medal tu hari, sure monyok 2, 3 hari..

soraya time beratur nak amik medal, dia dpt silver... yeah, happy she's happy (tipuk, slalu omak eh yg lelebih dr anak..) takde gambar atas podium sebab lense kotor lak and gamabr blur, mencik.

min with her bronze, hehehe, yippie..
well, all went well, and kitoraang balik ngan happy..
itu saja hapdate bohsan aku.. sapa bosan angkat tangan, aku bosan, walau pi sukan best tapi hapdate ni bohsan.. hehehe






Monday, October 12, 2009

DEVIL'S CURRY/DEBAL CURRY

devils's curry - gambar ikhsan google
gambar kari aku non ado, kerana tak sempat ambil
resepi untuk leha dan siapa yang berminat..:)
sebelum itu, sedikit sejarah makanan, ikhsan majalah FLAVOURS.
kari ini sejenis kari dari komuniti portuguese eurasian di malaysia, yang pastinya mainly duduk di Melaka. namanya takde niat jahat, only that it's a devilish curry, sangat mengancam dan sodap, tak caya tanya anak leha, hahahaha, poyo iklan. oh, by the way, it is so similar ngan vindaloo, a dry curry. The use of vinegar gives it a clean, sharp and refrashing taste, membezakan dgn kari2 malaysia yang kebanyakannya menggunakan santan.. acheah..
bahan
2 sudu kecil biji sawi
-goreng tanpa minyak atas api kecil untuk seminit. Kemudian dry blend.
spice paste
15 biji bawang kecil/merah
10 biji cili kering, basuh, potong dan rendam
3 lada merah
1 biji bawang putih
3 biji buak keras/candlenut
2 batang serai, hiris halus
3cm lengkuas
3cm kunyit
1/4 sudu kecil belacan
100ml minyak
1100g ayam
1-2 sudu kecil cuka
1 sudu kecil kicap
1 sudu kecil
gula
garam
400-500ml air
sila tumbuk/kisar spice paste.
panaskan minyak dan goreng biji sawi kisar tadi dengan api kecil hingga ia 'pop'. masukkan spice paste dan sambung menumis-besarkan le api-, kacau agar tidak hangus sehingga ia wangi.
masukkan ayam, cuka, kicap, gula, garam dan air. biar merenih sehingga daging lembut dan masak, gunakan api kecil, (tambah air jika ayam melekat ke kuali)
there should only be enough thick gravy to coat the chicken. adjust seasoning to taste and remove from heat. serve with nasi or roti.
katanya rasanya improves if kept overnight, heat before serving..
selamat mencuba.
pesanan untuk leha, jika keluarga dan anak2 suka resepi tertentu, keep the resepi, takyah pepening len kali kalau nak masak, hehehe, aku ada satu buku khas untuk resepi yg dah pass quality control laki dan anak2, hehehe.. poyo aje berpesan, macam nenek2.. hahaha

Sunday, October 11, 2009

saturday and sunday

SATURDAY


Leha datang rumah, yippie.. masa hari jem'at tuh, masih malas lite2, tak kemas umah, tak buat preparation..(dah dasar pemalas kau nok).. menu pun blum finalise.. pepagi sabtu tuh, berkejar pi pasar tani Andalas, hujan lite2 lak tuh (bahsa tijah sgt kan, hahaha) ... pas tuh dah sampai umah, terlupa lak pi beli minyak masak and biji sawi, berkejar lagi pi giant lak.. leceh kan jadi aku, kalau nak masak, kalau ada bahan tak cukup, macam kucing nak beranak... tak kena aje nak start.. aktiviti turun naik tangga saja, (umah ai kan umah burung, hehe).. tapi akhirnya aku berjaya gak start masak, ntah pukul brapa aku tak time dah, tak koser..memula aku masak


devil's curry (kari setan?.. wahwahwah, ganaz gila nama makanan) -recipe flavours, pernah buat masa mula2 kawin dulu
pas tuh
spageti meatball (anak2 and anak2 sedara-bapak, mak dan kak ita serta anak2 datang nak pi kenduri kawin, singgah jap- kena roped in untuk bulatkan spageti)

pas tuh pancit la apalagi, hahaha, tipu,

rudin buat salad.. ayor lak?...alaa, ayor sunquick mangga dan ice lemon tea aje..

kekdah memasak kekdah gopoh gapah, hahaha, sampai nak bakar roti, leha pun tukang sapu butternya, tak pe kan leha, kekdahnya masak bergotong lebih enak banget, hehehe.. bukan ape, lepas tuh nak kena pi umah asz lak.. katanya kalau tak datang dia nak merajuk, ayok, takut kan kan khen..

Gambar lain takde, sebab takkan orang dah nak makan, cakap 'op, stop stop, food blum posing lagi' hehe, alaa, lagipun gambar spageti meatball dah pernah ke udara sbelum ini, so, takyah le

Devil's curry with toast bread.. devil's curry nih kononnya berasal dari makanan orang portugis, haa, amik kau, debal curry gitu, katanya orang goan kalau buat kari begini kekdahnya, curry di sini sedikit misnomer, takde rempah kari dan santan digunakan pun, instead ada buah keras, biji sawi, dan cuka, nanti esok aku tempelkan resepinya.. rasa dia?.. sedap.. katanya kalau dipanaskan lagi bakal menjadi lebih sedap, malangnya yang aku buat smalam sudah aku distribute kepada kak ita dan leha, hehe
kalau tinggal ini kau nak panaskan apa nok?.. hehehehe.. (aku pi open house dua smalam, malas nak kemas food lepas balik, sure penatkan)

hubby dude tengah soaking lebihan sambal ngan roti, wallah, heaven.. yang, minyaknya tinggalkan yek, ngak sihat katanya..

SUNDAY


Hari ahad lak jiran bapak di Sungai Besar datang beraya, lagipun skarang mereka dah duduk di Shah Alam, dekat aje, maka sebagai isteri dan menantu yang nak bagi the best impression, skali lagi eden berpeluh errr segala le masuk dapur.. hahahaha
pecal dan kuah pecal bikinan ibuk mertuaku.. kata jowo..



manchurian chicken, flavours recipe, first time buat.. rasa dia lite2 saja, sapa suka cabaran, sila abaikan menu ini, seswai untuk kanak2 gembira, hehehe (but u have to skip the chilli padi step, hehe, step yg last skali)




beriani daging.. menggunakan rempah belian di muar, kononnya nak masak masa bulan puasa, tapi tak kesempatan.. maka ahkak masak ni hari..






the whole staged up food... hehe.. tepuk tangan kepada para pelakun bangsawaan, yippie





oh, lupa lak pada nasi hujan panas with technicolor, aku sdikit overboard tatkala menuang warna kot, hahahaha.. boleh le labu

Friday, October 9, 2009

Paka - Kuantan/Teluk Cempedak - Home sweet Home

Last entry, hehe
Bangun kali ni pagi.. kononnya nak tengok surise, tapi sunrise bukan kat laut, sundown le kot yg kat laut.. tapi takpe, since kiddos semua masih tidur, kitorang pun berjalan berdua-duaan di tepian pantai, jumpa ketam kecil, kitorang kejar, menggelabah ketam tuh cari lubang rumah dia, hehehe.. sambil itu ambil gambar.. Gambar di atas tuh gambar kitorang le.. :) .... agak jauh gak kitorang menapak, the strip of beach was long, almost endless, air pasang malam tadi pun agak tinggi( you can see from the sampah sarap and kesan air kat pantai tuh), malam tadi agaknya pasang tinggi, sebab kan bulan mengambang, kan ke tide ikut graviti bulan, betul kan?
i love the experience.. sambil jalan ngan laki, hahahaha lomantik maaaaa..proceed, next story puhlees.. Lepas tuh apa lagi, kitorang pi brekkie hunt.. ni kali bapak joined us, sebab dia tokleh brekkie lambat, nanti perut dia meragam, kitorang pon port depan Residence Inn, tengok mcm ramai aje orang port situ brekkie, as you can see from the picture, the brekkie spread was banyak gilaaaaaaaaaaa, best ooo, you name it, semua ada, nasi dagang, nasi kerabu, laksam, laksa gandum(dia offer tapi since aku dah set my eyes nak makan nasi dagang, lain kali aje le aku order if i get to be here again one day), nasi minyok, pulut.. nasi lemak pelbagai lauk..... aaaaaa, heaven just looking at them, but since tangki perut cuma ada satu, takkan nak makan semua kan, hahaha,

Kari daging that i had with my nasi dagang, ye, saya seorang yg mungkar kerana tak makan dgn kari ikan tongkol.. hehehe.. warna merah banget kerana kanopi merah, hahahaha


nasi dagang, sedap gilaaaaaaaaaa .. pas tuh kitorang tapau food untuk prang di chalet, bawak 2 nasi lemak, 2 nasi dagang, nasi minyok, pulut dan kari ayam serta laksam.... waaaa, what la wei, ini memang sedap, semua pun makan dgn semangat...

haa, ini le kedai dan nama kedainya, sila tengok menu..... rasa mcm makan tengahari lak..
dah lepas hantar bapak balik and sarapan juga, kitorang merayau lagi.. pi pasar basah, hahaha, saja, kan ke tepi pantai, nak tengok gak seafood selection yang ada... yg lain semua ikan kecil kot, oh, ada gak ikan besar tapi harga lebih kurang aje, in fact ketam harga rm20 sekilo, quite steep price.. tapi sotong ini godang gila, aku nak jengkalkan nak tunjuk saiz , tapi takut lak kena marah ngan penjuai.. rm11... okay, that one quite reasonable.. aaa, nak mencandat sotonglah, hahaha, macam best aje, hehe, next visit (eeason yg ontah ke berapa aku dah tak keep track, hahaha)
pas tuh kitorang masuk lak fishing village, gambar ini aku suka gila, kalau aku ni pandai melukis, pasti gambar ini akan aku translate into art.. tapi malangnya dari kecik aku time kelas lukisan, aku slalu macam nak nangis, hehehe.. but seriously.. gambar ini haunting untuk aku... kat sini fishing village/bagan orang melayu, kalau kat tempat laki aku orang china yang conquer, so the differences was pretty obvious..
pas tuh balik chalet, kitorang terpaksa berkemas dgn hati yg berat, time to proceed with the journey again.. menghala ke Kuantan
sata that we had on the way. sedap gila, selama ni sata yg pernah aku rasa jual kat pasar malam/pasar ramadhan Pesta Batu Pahat, so I was pretty much main puas hati aje ngan apa yg dorang jual, ingatkan mmg rasa dia gitu aje, (banyak hampas kelapa from isi ikan, but relatively edible) tapi yg aku makan on the way back ini sgtr sedap, sgt, yg kat bp warna kelabu hasap, yg ini putih dan cili2 padi obvious, sedap okay, sedap..
yang ini lak keropok rebus, handmade there and then.. rebus pun kat situ, sehinggit dapat 2, panjang gilaaa, aaaaa, sedap juga, sedap sebab more that i was kagum seeing it be done depan mata, hehehe.. i loike.. macam custom made for u..
soraya at cherating, anak aku yg lagi dua dah berlari2 ke tepian pantai, tak larat nak kejar and suruh posing, T-shirt was bought kat mana ntah tapi jeti kalau nak pi Pulau Redang (ada dua katanya, the one yg kitorang singgah, i forgot to make a mental note apa nama pantainya), sambil borak and korek info pasal how/how much to go to pulau redang, sambil menawar t-shirt untuk anak2.. so another reason to go next time, coz i know oredi the cost of going to redang, hahaha
nama cafe yg kat cherating, i suspect it's a watering hole, sebab tanda ni tunjuk masuk ke dalam sikit dari pantai, soraya asik buat lawak pasal cafe ini, kata kalau nak pi, mama which is me tokleh ikut, hamboi hamboi, kekecik dah pandai..
Lastly kitorang singgah ke Kuantan dan ke Teluk Chemmpedak, no picture but the place was buzzing and best, aku suka.. but so little time spent there, had lunch there, pas tuh singgah skolah lama hubby dude, saja dia nak tunjuk kat wa, sebab wa dah tunjuk semua skolah wa kat dia, dari skolah rendah sampai la skolah menengah, hahahaahha.. his first visit in 16 years or so kot..
pas tuh kitorang dgn bosan menghala balik ke lembah klang, baru nak sampai end karak jalan dah start jammed, barua kan.. trus macam mengigau nak pi pusing balik hala kepantai timur balik, hahahaha..
the vacation best gila.. aku suka, semua orang had a good fun.. bilalahagaknya nak buat lagi, hahahaha
adios people, thanks for reading my poyo2 story....
nak memasak , leha nak datang umah pas tuh nak pi open house asz and meet up with uyei there.. aa, busy day coming ahead, byes













Wednesday, October 7, 2009

Day 3 - Lemal - persisiran pantai Kelantan/Trengganu - Paka

Hari ke-3 masih bangun lambat. Maklumlah malam tadi pun pulang lewat, gara-gara berjalan cuci mata di Wakaf Che Yeh , tiba-tiba teringat batik sutera yang lawa gila, huaahuaaa, budget takde, maka terpaksa le berharap next visit to Wakaf Che Yeh ada yang nak belanja, KWANGKWANGKWANG..

so, hari tu kitorang tak keluar cari sarapan sebab nak berkemas bertolak balik ke rumah sendiri via jalan persisiran pantai, jauh kan?.. jauh kan?.. hajat pak mentua, haha, ai suka ai suka sebab ai tak pernah lalu lagi.. ngehehe..

sarapan maggi, roti dan buah buahan yang di beli diRantau Panjang, makan gajus bijan (sendiri tak beli, asik tumpang orang punya, haha, paman dah siapkan food ration yang banyak gila di dapor sbenarnya, siap dengan serunding bagai, bijan, dan macam2 lagi), sambil itu lintang pukang pungut baju masuk beg..

hati dah start sayu, ikutkan hati nak saja tinggal lagi sehari, rasa macam tak berapa sempat nak explore Kelantan, Kota Bharu mainly sebab kiranya agenda agak penuh, perut pun asyik kenyang, makan kenduri bagai, nak gak pi kedai Hover dan White House yg KOG tepek di blognya, namun tak kesampaian.. nak juga rasa nasi tumpang, akok dan sebagainya, tapi, seriyes, perut asyik la kenyang.. takpe takpe (pujuk hati ni)

nak gak pi PCB mcm che la suggest, huaaahuaaa, sungguh lawa pictures dalam blog dia, takpe takpe, nanti datang lagi, start menabung darini hari, hehehe, nak beli macam2 lagi, achewah

alasanke-3 untuk pulang dng kadar segera, hahahahaha

setelah bersiap, kemas rumah, dah pastikan semua dah masuk dalam beg, anak2 pun dah bersih berkilat (hahaha, means dah mandi and nicely dress, anak tiga its a war okay nak siapkan semua) maka sesi amik gamabr lagilah, depan homestay..

keluarga Haji Aminudin dah Hajjah Siti Rohani, cute la menantu dia tuh..?????? apasal lak, haha, iklan gitew..

Gambar ngan Paman Tahziz, adik bapak, dia la yang dapat menantu, terima kasih paman, tak kerana paman, entah bila agaknya saya dapat sampai ke Kelantan, asyik ngan kehidupan seharian, tak terpikir nak jejak kaki ke sana.. :)


BABAI KELANTAN, HOPE TO SEE YOU SOON

GAMBAR2 DALAM PERJALANAN

dah tak ingat pantai mana dah, tapi yang antara yang memorable lalu di Penarik, cantik betul pantainya, aza said I should have try the Ikan Celup Tepung, i didnt know, frust, tapi kereta abang ipar di depan pun laju betul, I just gave a longing look tepian pantai itu, kedai2 menjual keropok di tepian jalan, stall akok, roti paung, aaaaaaaaaaaaaaaarrrgh, frust, tapi bapak nak segera sampai ke Batu Buruk dan bersungguh nak bermalam di Paka, nak tengok flicker api Petronas katanya, mesti cantik di malam hari, sampai di Trengganu pun tak singgah di Pasar Payang, walaupun I prayed rather hard dalam hati, hehehehe, manalah tahu, hati bapak terdetik nak singgah, namun doaku tak makbul, hahahaha

sebab ke - 4 untuk kesana kembali, hahahahaha

We had lunch at Batu Buruk, makan nasi berlauk pauk, no pictures sebab semua dah tersangat lapar, gerak dalam 9am kot with the simplest brekkie, lunch at almost 3pm, rasanyalah.. ada yang amik sup, kami amik sotong godang bakar... not the best lunch but not bad either, hehehehe, tapi ropa sotong itu sangat seksi..

Masjid Kristal, Losong, Kuala Trengganu, Trengganu

The next stop after lunch, yeeaaa, gambaq time.. :) masjid kristal sgt cantik, sgt, sgt.. :), ini gambar dari jauh dulu




kiddos ngan ucu mereka



































apa motip gambar ini?.. erk, saya terjatuhkan camera, tatkala lensanya terjojol lagi, ayok, ayok, hubby dude cool aje, sayang mmg baikkan, jarang marah ai.. memula senget and macam tokleh masuk bila kitorang cuba off, lepas goyang sikit, and dia nak masuk, this was the first close up picture kitorang amik, nak pastikan dia ok, alhamdulillah okay, kalau tak, sedihlaaa, sayang la camera kan


Dah abih posing2 bagai in front of the mosque, we resumed the journey, kereta kitorang singgah jap beli kopok ikan parang, tamban and dipping sauce tepi jalan
abang tukang jual buat lawak pasal harga 'tak jadi' dan 'harga jadi', hence memotong peluang kitorang untuk haggle, hehehe, almost rm50 worth keropok and sauce le kitorang beli, malas la nak amik picture, erk, tetiba berbuka teringin nak makan kopok, hahahaha
jalan lagi, jalan lagi, lalu tepian pantai, nampak Rantau Abang, tepi jalan utama rupanya, patutla penyu tak singgah dah nak bertelur, mcm no, no privacy, kau kalau beranak nak tepi jalan?..
jalan lagi jalan lagi, sehinggalah sampai ke Paka.. memula macam nak sewa rumah, kat mana ntah nama tempat tuh, lawa memang lawa rumahnya, tapi tak beach front, jalan depan sikit, akhirnya kami nampak chalet yg bebetui ber'front' kan beach, malam bulan mengambang(oh, sangat cantik, cuma banyak awan di langit), se'chalet' rm70, tambah tilam memula rm15, lepas buat muka sedih dapat la rm10, kitorangnya chalet aje tambah 2 tilam, hahaha, all in all 3chalets dan 3 tilam..
best gila wei, dah le depan laut, siap ada gazebo, siap ada tempat nak bbq(ia, yg halal kog, hahaha) malangnya semua pun too tired, memula ada hati gak nak singgah pasar malam (kitorang saw one on our way) nak beli ikan bagai, tapi lepas dinner (yg agak dissappointing dan agak mahal, no pictures again, too hungry), kenyang, and kononnya nak tukar beli jagung dan kledek untuk dibakar, tapi juga too tired, just jalan menengok pasar malam yg dah pun kemas2 peniaga nak balik, kitorang pon balik..
hubby dude dapat tilam bantal, slamat, aku layan tv jap.. and pas tuh pun tido juga.. memalam dalam pukul 3 hari pun hujan..............................
okay, esok hari last pulak.. :).. I LOVE PAKA.. :)