Tuesday, October 6, 2009

DAY 2 - lemal-rantau panjang-lemal-pasir mas-kok lanas-wakaf che yeh-lemal

Mari bercerita mengenai day 2 saya pula.


(eh, bulan ni bulan bahasa ke?.. matilamak sentiasa berbahasa pasar dan rojak, camno?..)


bangun pagi hari adalah terlambat. hehe, malam lepas balik kenduri, pancit amat okay, kekdahnya terperuk kat seat co pilot(aku nak ala2 cakap kerusi recaro boleh, walau aku tak sure, hahahaha, bucket seat tuh -kononnya, sila abaikan merepek ini-), bontot juga rasa numb dan kejung..


maka setelah membuka mata dan menggelabah nak tunjuk muka kat dapor, takut ibu mentua gerem tengok menantu yg kesiangan tapi masih sempat dilaser tatkala ibu mertua menuangkan ayor neskepe...(kekdahnya patut menantu buat ayor, tapi the other way around, hahahaha, malu mak)..


bila hubby dude bangun, it's food hunting time, yeah yeah, my fav... kluar aje rumah, cekidout kedai makan kiri kanan jalan, jalan sampai pekan/bandar pasir mas..


sepanjang jalan nampok orang niaga,


bawa periok bagai, bosa2 lak tuh,
ado jual ayam bakar, ramai lak yg beli lagipon takdok seat nak duduk,
perhati lagi, ado orang jual daging style gantung sekaki lembu tuh, waa orang kelate suka makan daging lembu ropanya,
akok pon ada,
tembikai pon banyak,


setelah pusing twice, kitorang pun pilih kedai, maka makan di gerai tepi jalan bebetui tepi Agro Bank, belah kiri kalau menghala ke Pekan/Bandar Pasir Mas.


Nasi kerabu saya.. :) .. rasa okay.. tapi rupa dia sangat ngancam kan..



hubby dude makan nasi lemak.. nasi lemak kat klang pon ada, hahahaha, jgn marah yang... minum ngan teh 'o' aaaaaahhhh, this is life, laid back and serene.. bestlah, hehe

pas tuh nampok kat meja sbelah, bebudak baya2 yassmine makan, waaaa, budak lelaki kelantan pandai 'ngeteh'lah, kluar ngeteh rombongan basikal, (sebab aku nampak basikal dorang le, hehe), tetiba lepas makan, angkat pinggan pi dapoq, ok'aloh, orang kelate makan kedai clean after themself ke? aku pikior.. ropa2nya anak tokeh makan ngan kawan2 dia, hehehehe.. baru ingat nak kena angkat pinggan lepas sindri after finish, hahaha..

pas tuh balik rumah, berkemas nak ke RANTAU PANJANG, yippie, hehehe, shoppingkah?




RANTAU PANJANG


okay, pekan free duty, kalau nak pi Thai boleh le lalu sini, kan betul kan?.. sempat aku nampak pondok border tuh kat situ, kat blakang gamabr tuh, yg berpapan tanda kuning tuh, itulah dia maze of shops, many layers of kedai yg jual pelbagai,
ada baju budak (okay, sapa anak fanatik Ben10, tempat ini mungkin syurga mereka, hehe),
periuk, vision, corale, luminarc, lesung siam tuh yg buat somtam, papan kayu nak buat potong ikan bosa godang(exaggerate saja okay, hahaha)
tudung, baju klawar, tlekung,sluar jeans
beg, brooches, beras siam, beras nasi dagang, titbits, jajan,
haiyoyo, you name it, suma pun ada le, aku pon tokleh pikir and ingat apo ke laie yg dijual dek mereka mereka itu


oh, adakah cobaan untuk meniru marimeko, oooo, noti noti people, cetak rompok yeeeeeeeeeeeee


yeah, yeah, saya beli ini, hehehe, iyoo, ini saja dalam kategori benda tokleh makan, hehehehe, so, sapa dtg umah lepas nih akan dihidang dalam pinggan tingkat space saving, mejo den kocik jo


yeah, seksyen buoh, omang'ai, banyak gila bebuah aku tak pernah nampok nih, oh, yg dlm plastik bulat2 warna ijo itew adalah jambu dah berkopek kulit dan rendam dlm kaler ijau, hehehe, sebungkus, 3 biji rm5, pleam dah kopek beserta garam cili sebiji rm2, 3 rm5, jimat sehinggit.. oh, buah2 ijau sbelah pelam dah kopek itu yg kelihatan seakan buah epal ijau tapi kecil adalah buah bidara.. aku tak pernah jumpa, maka aku jakun, hahahahaha, harga sekilo rm4, aku beli rm2, sodap gak rasa eh.. manis masam gitu2 rasanya..

salak nangka(left) kata abang ipar, katanya have more superior taste that the bulat2 one, tention lak tak beli

tolong, tolong, saya nak lesung siam godang ini, tapi bosa bona, manakah nak letak kat dalam umah den ni ha


i assume this is assam yg kita buat assam jawa itu, tapi yg ini rasa dia manis, serious, manis, sangat felik








ON THE WAY TO KENDURI

okay, ada tunjuk perasaan dpn bangunan ini, tapi banner tetiba dorang tutup, so, aku tak sure bout what, hahahahaa
deligasi dari side lelaki, muahahahaha

min dan aya, hehehe, apokah dah jadi 'one-eye min'

self-potrait, ngehehe,
abang ipar dan hubby dude
mempelai, jeng jeng a jeng.. pang pang kopang kopang, bing bing abing abing, sini takde kompanglah, hehehe
KOK LANAS(no pics) AND WAKAF CHE YEH
Lepas kenduri, trus saja ke Kok Lanas, pi umah mokcik hubby dude yg dah kerja kat UiTM Kelantan, so, dia masak sup kaki kambing, okay, betis kambing, sodap la pulak kan, sadly no picture, hehehe, pas tuh orang kelate ngan berbesar hati hendak menjadi tourist guide dan bawa kami ke Wakaf Che Yeh, another shopping nirvana, aku google opoyo je kata 24 hours, rupanya idak, tpi kat centre tuh ada pasar basah maybe kalau campur ngan yg itu, jadi la kot 24 hours, but we skipped the pasar basah and pi the 'uptown style' kedai kat jalanan...
kids yg jumpa mercun bagai, serious, mereka tidak bergerak sehingga dibelikan.. hanya beli mercun baling pop pop itew sajork, mereka kan gadis cumel, hehehehe
cobaan mengambil gambar mode malam, tapi tangan ketaq, maka gambar juga ketaq, hahahaha, okay, lupa amik gambar gerai tudung bawal, yg sgt banyak dan agak murah, sapa yg pakai tudung bawal boleh tak keruan di sini, murah kot katanya, half the price u pay kat klang valley.. wahwahwah, banyak gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, yg sulam tangan le, yg manik kristal le, yg batu matahari le, KLCC le, u name it, they got it, alaaaaaaaaah, tetiba frust takdok picture, aku tak reti pakai tudung bawal, makan ikan bawal pandai le..
tengah tunggu air assam perut) sup perut thai style kot, masam gitu supnya).. makan lagi, muahahaha
sepupu hubby dude, anak mokcik dia, hehe, alaa, mokcik hubby dude muda 3 tahun dri kitorang, muahahaha

hasil belanjaan disana, telekung sulam penuh tak larat, multi-techni colorS, muahahahahaa, ini ai punya, dah lama aimMed kat pasar tani shah alam, tapi pokcik tu letak harga trus mahal, segan nak tawar tak ingat, hehehe, got mine at kelantan then, labuh okay, kain dan tudungnya

and tudung bawal for my sis lina yg mengirimnya, kau okay ke warna nih rupa nih, aku sesungguhnya mati kutu nak memilih, bukan sebab takde pilihan, too many pilihan, aku nak gila sebab tention nak pilih untuk orang, kalau diri sendri sure senang, muahahaha
selain dri ini, kat wakaf ini juga ada satu jalan just for kasut bundle, ada clark wallabies, ada kasut adidas pink sangat cantik tapi dah buruk.. hehehe, so, sapa kaki haggle, silalah ke sini and boleh try test power, power tak power kau haggle, hehehe, have a nice time there, sebab i'm sure sgt aku nak lagi ke sini
itu saja kisah kejadian hari kedua..
sad note - tak dapat ke pengkalan kubur, PCB dan pasar siti khadijjah, alasan ke2 untuk pulang dalam kadar segera ke pantai timur
tpi the main thing was it was sronok gila soaking the atmosphere, culture dan people watching ke sana, bestlah.. best, oh, ada cd dikir barat juga di wakaf, hahahahahahaha, cute gila

12 comments:

INTAN said...

nasi kerabu tu sungguh yummy dipandangan mataku..wakakak..
Semuanya membuatkan i terliur u..
BTW sgt cantek 3 tier tu..english style eh..

Lya Colours said...

i loike nasi kerabu...(terjejes ayaq lioq kak oii)

byk supping

ni yg nk trip family blk kg ganu ni!
huahuahua

kucingorengemok said...

ada org pegi wakaf che yeh, ckp kat mokcik jual buah, nak beli buah pele (konon nak skipping kelantan la)... mokcik pakat gelakkan, "mokcik tak jual buah pele, mokcik jual buah pauh!" kah kah... malu setahun [err, tak kira mencarut kan kalau dalam bentuk cerita buah pelam, ada motip gitu]

asleenda said...

tahun lps pun pegi kelantan jgk...siriyes kak kan...seronot sopping kt sane...seme ade..kite standby duit je...hikihikhik...klu pegi ngan org yg pndai speaking kelantan, lg senang nk bargain kak kan...

Che La said...

beli beli jangan tak beli.. bawa duit seguni..

Neny said...

that's why kenapa sy suka balik kelantan....walau terpaksa mengharung perjalanan berjam2....i rela you...hehehe

-dal- said...

huhuhu... tudung tu agak terlampau sebab ada sulam dan manik sekali gus. Tapi OK jer sebab sulam hijau tu matching ngan baju raya aku.

BTW, thank you.. harga masuk buku tiga lima okeh. Nanti bebila jumpa aku bayo.

hantumakan said...

intan - kan, 3 tier itu dah lama aimed, hehe, dapat juga akhirnya..

lya - ganu kat mana ek?.. suka la ganu.. nak dok situ buleh?

KOG - hahaha, ini adalah sejenis lawak johor, dah laki bini johor ada ati la pulak nak kecek kelate, muahahaha

asleenda - kita harus buat rombongan kan kan kan, nak sangat pergi lagi kan kan kan, alaaaa, cepatla bonus dan bulan 6 next year, hahaha(gayanya katanya kalau bulan doblas mcm ujan ribut bagai, maka berangan for next june, hihiii)

che la - hahaha, kalaulah dapat duit seguni untuk sopping, ahkak rasa happy tahap gaban.. tapi mungkin tidak..

nenny - kita mati2 ingat awak orang johor, hehehe.. kalau kamoung kita kat kelate pun kita suka jua.. :)

ina - hoh?.. orang tak pakai sulam dan manik ke?.. ado yg sulam tangan juga cute but since kau ada mention nak yg berbatu, aku belilah yg berbatu, muahahaha.. kau kena suka gak, gigih aku pilih sambil cari defect dan pastikan ia balance kiri kanan, sehingga nak belah pi kedai lain mokcik yg jual tu kata tolong le amik satu sebab aku dah sepahkan banyak tudung, muahahaha.. aku amik la jugak kat kedai dia..

Neny said...

sy bukan ore kelate...sy oghang perak...cik suami adalah ore kelate. Cemana dpt idea sy org johor?

geraugebang said...

cantiknya tudung tu. mesti mahal tu. 80 hinggit ke? telekung tu pun cantik.

Tijah said...

aku pun menat lesung tu...cam best jer kan? aku bayangkan kalu ada mi siput kan. letak sambal siap2 pastu tumbuk kasi hanco lite2. kan senang makan kannnn???

hantumakan said...

neny - entah, hahaha, sebab awak tahu pasal gerai kat sri gadinglah itu hari, hahaha, sri gading kan ke pekan kecik saja dlm batu pahat, tu pasal la kot.. :)

kak gerau - kurang lagilah kak dari tuh, kurang lebih dri sparuh, best kan kak, :) ... tlekung pon dah pakai, tapi kain dia jenis panas rupanya, tapi fitting tang leher just nice aje, labuh pun labuh, colorfull lak tuh, hehe

tijah - halemak, idea ko mmg cantik la jah, sempurna aje finishing dia, trus dok dpn tv 'krup krap' kan, hehe.. aku nampak gak tu hari kat kedai, tapi mengenangkan kemungkinan nak beli rendah sebab dapor aku kecik, idak aku tanya harganya.. :)