Monday, October 12, 2009

DEVIL'S CURRY/DEBAL CURRY

devils's curry - gambar ikhsan google
gambar kari aku non ado, kerana tak sempat ambil
resepi untuk leha dan siapa yang berminat..:)
sebelum itu, sedikit sejarah makanan, ikhsan majalah FLAVOURS.
kari ini sejenis kari dari komuniti portuguese eurasian di malaysia, yang pastinya mainly duduk di Melaka. namanya takde niat jahat, only that it's a devilish curry, sangat mengancam dan sodap, tak caya tanya anak leha, hahahaha, poyo iklan. oh, by the way, it is so similar ngan vindaloo, a dry curry. The use of vinegar gives it a clean, sharp and refrashing taste, membezakan dgn kari2 malaysia yang kebanyakannya menggunakan santan.. acheah..
bahan
2 sudu kecil biji sawi
-goreng tanpa minyak atas api kecil untuk seminit. Kemudian dry blend.
spice paste
15 biji bawang kecil/merah
10 biji cili kering, basuh, potong dan rendam
3 lada merah
1 biji bawang putih
3 biji buak keras/candlenut
2 batang serai, hiris halus
3cm lengkuas
3cm kunyit
1/4 sudu kecil belacan
100ml minyak
1100g ayam
1-2 sudu kecil cuka
1 sudu kecil kicap
1 sudu kecil
gula
garam
400-500ml air
sila tumbuk/kisar spice paste.
panaskan minyak dan goreng biji sawi kisar tadi dengan api kecil hingga ia 'pop'. masukkan spice paste dan sambung menumis-besarkan le api-, kacau agar tidak hangus sehingga ia wangi.
masukkan ayam, cuka, kicap, gula, garam dan air. biar merenih sehingga daging lembut dan masak, gunakan api kecil, (tambah air jika ayam melekat ke kuali)
there should only be enough thick gravy to coat the chicken. adjust seasoning to taste and remove from heat. serve with nasi or roti.
katanya rasanya improves if kept overnight, heat before serving..
selamat mencuba.
pesanan untuk leha, jika keluarga dan anak2 suka resepi tertentu, keep the resepi, takyah pepening len kali kalau nak masak, hehehe, aku ada satu buku khas untuk resepi yg dah pass quality control laki dan anak2, hehehe.. poyo aje berpesan, macam nenek2.. hahaha

6 comments:

Tijah said...

wah tak pakai santan ek? bagus nih. sgt helti disittew...

hantumakan said...

iyok, tapi minyak ada banyak sikit, kurangkan ikut sukasuki yek.. tapi kalau tak jadi jgn salahkan aku muahahaha

leha said...

haha.. ten kyu dalia.. akan dibuat hujung minggu ini...

hantumakan said...

haha, iyo, sila buat.. :)

kucingorengemok said...

biji sawi dan buah keras bukan penghuni tetap pantri aku... jadi agak la malas nak beli sepaket dan pakai 2 sudu/3 bijik. ku terkenang peristiwa THYME tu hari. hehehe...

hantumakan said...

ala, ni bahan tak mahal, buah keras 54 biji baru 5posen, biji sawi pun peket kecik, posen2 aje apa.. hehe.. thyme tu hari lain citer.. hahaha