Friday, October 16, 2009

down ke kalau macam ni?

this is the time of the month,
bila mood aku mcm lubang bontot (asshole?),-->matila sure ada yg google burit and bontot akan sampai kat blog aku lagi
aku berangan pun tak jadik best,
aku senyum pun kelat,
aku gelak2 pun aku gelak surface aje,
macam susah aje nak buat hati aku kat dlm gelak skali..
takde sapa buat salah pun kat aku,
tapi kalau terbuat salah sure aku menyinga..
TAK PATUTKAN..

tapi memang le,
mood swing kalau nak period nih, macam gila
rasa macam withered aje jiwa,
waktu2 mcm ni le aku suka suruh laki aku jadi badut,
supaya mood aku uplifted,
tapi aku patut lebih bertanggungjawab ngan well being aku sindri sbenarnya,
ye dak, korang pikir macam tuh ke?

kalau anak2 aku tanya mende yg leceh2,
mula le aku akan jawab mcm barua,
tadi aku buat2 mrajuk, sebab ni hari julung2 kalinya aku berjaya puasa 6,
mcm achievement sgt kan, hahaha
kata kat laki, nak hadiah, sebab he can't temankan aku berbuka ni hari
kalau hubby dude tak layan, sure aku rasa down and mood aku mcm hampeh,
pas tuh sure easily merajuk, out of simplest stupidest things, hehe

(haha, ni kali dia tak terjerangkap, dia pulang bawakan aku kek 'siklet lesepi',
thank you dude, i lap u, hehe)

aku tau kengkadang laki aku felik tengok perangai aku yg nampak ok, tapi tetiba aje monyok, tu ok lagi, kengkadang aku pick fight.. hehe..
eh, kitorang jarang gaduh sbenarnya
9 tahun kawin, gaduh tak sampai pun 5 kali, gaduh besar le, stakat masam muka 5mins tu takpekan takyah kira, hehe..
sebabnya laki aku penyabar, sgt, sgt, sgt, -->ye yang, ai tahu sangat and bersyukur sgt dgn trait u yang 1 ni.. :)
agaknya kalau jodoh aku ngan orang lain, yg takde trait penyabar ni, apa la jadik kan..
ishhh, aku taknak pikior, sebab takdir dah termaktub jodoh aku ngan laki aku la kan, alhamdulillah..

hahaha.. pemikiran aku memang takde mapping,
kalau korang termasuk otak aku time serabut sure sesat barat..
dulu aku ada hobby termenung,
minum ayaq, lost in thinking
borak, aku boleh brenti jap, lost lagi,
mcm tak ujud kat dlm badan, mcm jasad aku terpatung, aku selam minda aku, napa ntah,
mungkin aku banyak kesusahan masa tuh, so, rasa mcm perlu un'selirat' things in my head..

aku tengok ramai yg jot down memoirs hidup dlm blog dorang untuk anak cucu baca one of these days..
aku tak mungkin mahu anak2 aku baca, hehehe, apa kes, nak baca, tak seswei
blog ni untuk aku mainly, hehe.. sukati aku la kan, nak merepek raban dalam nih,
syok apa syok sindri main tulis2, type2.. kalau dorang dah bosa bona and pandai google,
akan aku privitasikan blog aku nih, hehe

perut aku penuh sgt ni, tadi buka entah hapa ntah aku telan masuk dlm pundi makanan aku..
esok nak pi open house, kenduri kawin, beraya ke umah mokcik hubby dude, kira penuh la aktiviti, kalau sempat and adik aku ada kat umah, aku nak pi amik ole2 dr UK, hahaha, nak amik pinggan vera wang, nak amik bekas kuih silicon aku, kasut clarks terpakai yg aku bid dlm ebay, hehe, pas tuh adik aku belikan aku bread maker, wah, terus berbunga nak buat roti..

tengok tuh, tak patut kan rasa down, macam best aje aktiviti esok, orang lain ilang umah mcm kat padang tuh, aku bebel macam azab sgt aje idup,
bukan macam tuh, aku monyok kerana hormon dlm bdn aku tak kerjasama, bukan aku monyok rasakan hidup aku malang..

plis, plis, fix me with happy concoction,

7 comments:

Ita Shadila said...

pundi makanan? apakah?

on diff note, usually.. suami baran dpt isteri yg sabar.. so kalau isteri yg slalu emo & mood swing teramat (hi diri sendiri)biasanya will end up dgn lelaki penyabar *alhamdulilah*

Neny said...

Yap, me too..kekadang rasa down x tentu pasal, sedih tah apa2...padahal bukan ada masalah apa2 pon. Mcm perasaan melancholic tu dtg ngan sendiri...pastu mula la berpk tah apa2 yg negatif. Dulu stress ngan keje pon xde la rasa camni.

Adakah sbb umur meningkat? Now i know apsal mak dulu suka berpk tah apa2, yg sy anggap remeh2 aje...tp i think i'm beginning to be like her...

oh! menakutkan...

Julie said...

Puan,

Saya amat memahami mood2 bontot ni. Bila mood puan sudah tidak seperti lubang bontot, nak mintak recipe manchurian chicky... eh?

Thank you soooo muchhh...

hantumakan said...

ita - kan, i guess God always knows.. there's always hikmah in everythin, we just need to except it, hehe

neny - owh, i'm transforming more and more like my mom and nenek tiap hari, haha, mmg skang dah banyak paham why adults do lots of thing yg kita tak paham masa kekecik kan.. dulu kecik cuma tahu hidup carefree and menonong aje, now need time to sort of kepala..before making and action..

julie - haha, panggil aku PUAN, rasa macam polis lak, kalau bukan sekriteri penting menteri mana2 ntah, hahaha, resepi aku tepek
2moro, no worries.. :)

Che La said...

biasa la tu, tu namanya krisis pertengahan umur...he he

hantumakan said...

che la - hahahaha, tokmoh ,kalau ni tengah umuq i, nanti 60an i kena matik ke?... hehehe

geraugebang said...

he he he. Marah nampak. Tak takut kena jual ke?