Friday, October 9, 2009

Paka - Kuantan/Teluk Cempedak - Home sweet Home

Last entry, hehe
Bangun kali ni pagi.. kononnya nak tengok surise, tapi sunrise bukan kat laut, sundown le kot yg kat laut.. tapi takpe, since kiddos semua masih tidur, kitorang pun berjalan berdua-duaan di tepian pantai, jumpa ketam kecil, kitorang kejar, menggelabah ketam tuh cari lubang rumah dia, hehehe.. sambil itu ambil gambar.. Gambar di atas tuh gambar kitorang le.. :) .... agak jauh gak kitorang menapak, the strip of beach was long, almost endless, air pasang malam tadi pun agak tinggi( you can see from the sampah sarap and kesan air kat pantai tuh), malam tadi agaknya pasang tinggi, sebab kan bulan mengambang, kan ke tide ikut graviti bulan, betul kan?
i love the experience.. sambil jalan ngan laki, hahahaha lomantik maaaaa..proceed, next story puhlees.. Lepas tuh apa lagi, kitorang pi brekkie hunt.. ni kali bapak joined us, sebab dia tokleh brekkie lambat, nanti perut dia meragam, kitorang pon port depan Residence Inn, tengok mcm ramai aje orang port situ brekkie, as you can see from the picture, the brekkie spread was banyak gilaaaaaaaaaaa, best ooo, you name it, semua ada, nasi dagang, nasi kerabu, laksam, laksa gandum(dia offer tapi since aku dah set my eyes nak makan nasi dagang, lain kali aje le aku order if i get to be here again one day), nasi minyok, pulut.. nasi lemak pelbagai lauk..... aaaaaa, heaven just looking at them, but since tangki perut cuma ada satu, takkan nak makan semua kan, hahaha,

Kari daging that i had with my nasi dagang, ye, saya seorang yg mungkar kerana tak makan dgn kari ikan tongkol.. hehehe.. warna merah banget kerana kanopi merah, hahahaha


nasi dagang, sedap gilaaaaaaaaaa .. pas tuh kitorang tapau food untuk prang di chalet, bawak 2 nasi lemak, 2 nasi dagang, nasi minyok, pulut dan kari ayam serta laksam.... waaaa, what la wei, ini memang sedap, semua pun makan dgn semangat...

haa, ini le kedai dan nama kedainya, sila tengok menu..... rasa mcm makan tengahari lak..
dah lepas hantar bapak balik and sarapan juga, kitorang merayau lagi.. pi pasar basah, hahaha, saja, kan ke tepi pantai, nak tengok gak seafood selection yang ada... yg lain semua ikan kecil kot, oh, ada gak ikan besar tapi harga lebih kurang aje, in fact ketam harga rm20 sekilo, quite steep price.. tapi sotong ini godang gila, aku nak jengkalkan nak tunjuk saiz , tapi takut lak kena marah ngan penjuai.. rm11... okay, that one quite reasonable.. aaa, nak mencandat sotonglah, hahaha, macam best aje, hehe, next visit (eeason yg ontah ke berapa aku dah tak keep track, hahaha)
pas tuh kitorang masuk lak fishing village, gambar ini aku suka gila, kalau aku ni pandai melukis, pasti gambar ini akan aku translate into art.. tapi malangnya dari kecik aku time kelas lukisan, aku slalu macam nak nangis, hehehe.. but seriously.. gambar ini haunting untuk aku... kat sini fishing village/bagan orang melayu, kalau kat tempat laki aku orang china yang conquer, so the differences was pretty obvious..
pas tuh balik chalet, kitorang terpaksa berkemas dgn hati yg berat, time to proceed with the journey again.. menghala ke Kuantan
sata that we had on the way. sedap gila, selama ni sata yg pernah aku rasa jual kat pasar malam/pasar ramadhan Pesta Batu Pahat, so I was pretty much main puas hati aje ngan apa yg dorang jual, ingatkan mmg rasa dia gitu aje, (banyak hampas kelapa from isi ikan, but relatively edible) tapi yg aku makan on the way back ini sgtr sedap, sgt, yg kat bp warna kelabu hasap, yg ini putih dan cili2 padi obvious, sedap okay, sedap..
yang ini lak keropok rebus, handmade there and then.. rebus pun kat situ, sehinggit dapat 2, panjang gilaaa, aaaaa, sedap juga, sedap sebab more that i was kagum seeing it be done depan mata, hehehe.. i loike.. macam custom made for u..
soraya at cherating, anak aku yg lagi dua dah berlari2 ke tepian pantai, tak larat nak kejar and suruh posing, T-shirt was bought kat mana ntah tapi jeti kalau nak pi Pulau Redang (ada dua katanya, the one yg kitorang singgah, i forgot to make a mental note apa nama pantainya), sambil borak and korek info pasal how/how much to go to pulau redang, sambil menawar t-shirt untuk anak2.. so another reason to go next time, coz i know oredi the cost of going to redang, hahaha
nama cafe yg kat cherating, i suspect it's a watering hole, sebab tanda ni tunjuk masuk ke dalam sikit dari pantai, soraya asik buat lawak pasal cafe ini, kata kalau nak pi, mama which is me tokleh ikut, hamboi hamboi, kekecik dah pandai..
Lastly kitorang singgah ke Kuantan dan ke Teluk Chemmpedak, no picture but the place was buzzing and best, aku suka.. but so little time spent there, had lunch there, pas tuh singgah skolah lama hubby dude, saja dia nak tunjuk kat wa, sebab wa dah tunjuk semua skolah wa kat dia, dari skolah rendah sampai la skolah menengah, hahahaahha.. his first visit in 16 years or so kot..
pas tuh kitorang dgn bosan menghala balik ke lembah klang, baru nak sampai end karak jalan dah start jammed, barua kan.. trus macam mengigau nak pi pusing balik hala kepantai timur balik, hahahaha..
the vacation best gila.. aku suka, semua orang had a good fun.. bilalahagaknya nak buat lagi, hahahaha
adios people, thanks for reading my poyo2 story....
nak memasak , leha nak datang umah pas tuh nak pi open house asz and meet up with uyei there.. aa, busy day coming ahead, byes













6 comments:

Tijah said...

wahhh! kemain korang beropen house kebagai kan? nati amek gamba byk2 eh nak tengok budak2 tu masak apo. huhuhu

hantumakan said...

muahaha, nanti aku hapdate jah pasal gambar uyei, leha and asz, kau bila nak jemput aku open house ni ha?

hantumakan said...

muahaha, nanti aku hapdate jah pasal gambar uyei, leha and asz, kau bila nak jemput aku open house ni ha?

julie said...

saya sangat jeles... makanan sumer sedap!!!

hantumakan said...

haha, rupanya kau manyak tinggal komen yo..

CATZ said...

hi hantumakan,
mcm kukenal sata itu..
adakah di kuala kemaman jln nak ke INTAN tuh...
sedappp!!!!...sata tersedap atas donia..
ihiks..
:).
sakan jalan2 ye...