Monday, October 5, 2009

trip day one - ipoh-cameron-gua musang-k.krai-lemal

Trip to Kelantan was 'sangat best tak terkata'. Oleh itu, tribute for the trip itself, I'll try to revisit the trip secara slow dan cermat, maklumlah, I have the tendency untuk gopoh gapah menulis what's in my mind.. just to get the job done, just to get my thinking on screen.. that just me..

But this one time, I want to savour every inch of memory in my head.. owh, the trip was delectable, the trip was beyond fun, the trip had my heart and soul stuck somewhere on the way back, maybe in Wakaf Che Yeh, maybe in Lemal, maybe in Kota Baru, mostly in Paka, and some in Telok Cempedak. (Have I not mentioned, Penarik, Rantau Panjang, Kuantan... dang.. must be pieces of it sepah sana sini then, hehe)


DAY 1 - Starting point was Ipoh, Perak. Rudin's aunty's place. Had our breakfast there. Naik ke Cameron Highlands, kabus sana sini, sungguh eye-soothing. Abang Nuar (my abang ipar, yg membuat monthly pilgrimage ke K.Krai, Kelantan via Simpang Pulai) said agak susah nak dapat trip yg fogging kabus bagai. Rudin rolled down the window and aku buat prangai batak kluarkan tangan and touch the kabus somehow, at least in my head I did, hahahaha... and in my head, it felt sejuk, nyaman, almost like cold cotton, almost like touching 'dampnest'.. almost like dream.. yup, almost like dream, touching it by not touching it, touching a simply delicate things and u felt almost surreal..
see, u can see the kabus 'bermoduskan' camera cabuk aku, hehehe.. Sila imagine if you are there... almost felt slipping tru cloud.. vroooom.. best gilak..
trip naik bukit.. bestlah, bestlah, ye, walau perkara biasa, saya mengaku saya sangat suka ke Cameron Highlands.. walau ia bukan Bandung, Indonesia, walau bukan trip ribuan ringgit ke Europe.. saya memang suka ke Cameron Highlands, hehehe

Singgah sebentar ke kedai kat tepi laluan itu, tak dapat bebetul jejak kaki ke Brinchang, Tanah Rata bagai, kat sini pun jadilah, amik the essence of Cameron, hehehe.. Strawberry Strudel I recalled, betulkan saya kalau salah.. sambil sipping hot milk tea.. sangat nikmat kehidupan kan, kan, khen.. :)



Strawberry Cheesecake, mmmmmmmmmmmmmmmmm, I have nothing more to say..


Three Stoogies, hahaha, bukan stooges kay, awww, the little angles oso had fun.. tengok nadrah tak mahu pakai baju sejuk..




gambar family, ibuk mertua cekidout taman kat blakang kitorang tuh, hehehehe, yg lain layan perut, hahahahahaha



okay, kalau pi sini tak beli teh, apa kes kan, mlesna bukan Mesia punya, I think Sri Lanka yg produce, tapi sebab tahu sedap, kitorang hangkat saja.. sesungguhnya teh adalah sedap, kalau tak caya sila be adventurous cuba pelbagai teh, teh punya rasa delicate, jgn le ko pi minum teh serbuk, itu dah over process, and rasa dia mmg le pahit at times.. ah, kalau dah suka, mmg le kata memacam kan, kalau tak suka pon, org tetap tak suka, hehehe.. aku suggest saja..


Stallions of Aminudin's clan, hahaha, semua adik-beradik ada, kecuali kakaknya.. kerja tak dapek cuti.. sian.. :).. takpe, kitorang dah belikan t-shirt @cherating, saja simbah minyak sikit(nak buat sakit ati gayanya), hahahaha, sorry kakak ita, buat lawak saja.. :)





GUA MUSANG, KELANTAN
Bila dah heading hala guamusang, turun bukit, mood pun sdikit turun, hari pun makin panas, takpelah, hehehe, esey pon apa laie, tido le, hehehe.. and tup tup dah sampai kat bawah, isi minyak and cari port nak lunch..


sup daging segar lembu kampung, achewah, iklan kan, hehehehe...


Kerabu perut, ikan goreng, jantung pisang dan sambal belacan.... Alhamdulillah, perut kenyang buleh le jalan lagi dan sambung tido, hahahahaha.. I co-pilot, buleh le ngorok kan, hahaha







LEMAL, KELANTAN
akhirnya dalam pukul 5pm or so, kami pon sampailah ke homestay yg disewakan oleh paman rudin, mind you, ia adalah rumah yang sangat cantik disewakan rm200 semalam, bilik tidor utama ada aircond, dapor with peti sejuk, sayangnya takdok tong gas, hehehe.. sofa, kipas, and mesin basuh..oh, saya tak tau ekceli lemal nih kat which town, hehe, sapa yg tahu, bagitau saya kay, maybe pasir mas, maybe rantau panjang, arrgh, somewhere in between i guess, hehehe

malam itu, kami menghadiri majlis akad nikah.. anak2 saya yg mudah gembira dan nad yg berwajah ANCAMAN, jgn dekat, i'll bite, hahahahaha..



Kazen hubby dude, Alwi, selamat , sekali beb, sekali saja, hehehehe...
hari dua sambung esok lak kay... it was fun, and i hope in near time frame, kitorang akan menyebok lagi ke pantai timor,
:)..........










7 comments:

Lya Colours said...

drpd penceritaan nmpk mcm sgt enjoy ye!
nasib baik itu sup lembu. kalo sup kambing? ter pengsan di situ jua
huahuahuahua

Abdul Wafi said...

strawberry strudel. macam delights jee... geram betul. terus je rasa macam nak p cameron high kan. hehe.

kucingorengemok said...

ooo gambor jantung pisang menyentap jantung aku

hantumakan said...

lya - kalau sup kambing, kat mamak la mari, panas sampai tak tido mlm, muahaha

wafi - kau pi wafi, harus pi wiken ni jugak.. :).. singgah klang amik akak jap, nak tag along.. hahahaha

KOG - haha, malangnya jantung itu super kelat, hahaha, kata nenek den, kalau nak jantung pisang yg tidak birat dan tidak kelat..amik dri pokok trus saja celupkan dlm ayor mendidih..trus aje celur, baru le jantung itew putih bersih lagi mulus, hahaha

rancangan kesuma kekdahnya

Che La said...

wah... jalan sakan nampaknya, makan pun kenyang he he..

Ita Shadila said...

sup tulang tu kat gua musang deretan kedai byk2 tuh kan? i had bad experience kat situ.. i singgah masa time smayang jumaat.. so kedai tuh ada surang jer (pompuan), dialah order, dialah masak, dialah hidang, dialah buat air, dialah kira.. so sangatlah lambat! nasib baik the food was okay :)

hantumakan said...

che la - ha'ahj, penuh jugak agenda makan.. :) .. esok sambung lagi citer makan..

ita - ha'ah, kedai itu le, nasib baik sampai hari khamis, hehe, the food was okay, yup....