Wednesday, November 18, 2009

BETWEEN GOOD AND EVIL

aku rasa aku seorang yang grey,
bukan warna kulit,
tapi akunya inner battle between good and evil..

tapi aku rasa memang itu lahiriah kejadian manusia
kalau dulu masa kecik dan rumaja,
kalau terkalah inner battle dan memilih pilihan yang dark/degil/nakal/tak wajar
akan rasa

a) teruja gila sebab rasa mcm bagus dapat beat the system
b) rasa macam quasidomo yang cacat lagi huduh dan hunchback,
c) rasa macam looser kalau pun tak heroic secara bongok
d) kadangkala semua feelings roll into one, boleh apa, kan manusia a baggage of emotion..

dulu aku berpandangan straight dari kacamata, bijimata kepala sendiri
sekarang kadang kala dapat berpikir secara out of body experience..
hahaha, poyo tapi sort of begitulah rasanya

dulu tengok 'star wars' tak berapa paham luke and darth vader punya konflik,
skarang bila sedikit matang aku rasa it's pretty much battle we deal everyday..
the simple choices of life..

okay
buang sampah merata-rata - evil
lemparkan senyuman pada strangers - good
beriadah maka badan sihat untuk beribadah - good
sepak kucing tak tentu pasal - evil

benda simple,
tapi kiranya kita berhadapan dgn pilihan kecil yang membawa kepada dosa dan pahala.
bukan kira kau bunuh orang atau kau songlap atau rompak uwang orang lain.. itu dah clear cut membuat dosa, mungking kau seorang pyschopath, bukan lagi grey, itu kau sudah jadi seorang jet black dark person, AKU BUKAN CAKAP PASAL WARNA RAMBUT *--*

agaknya watak aku dalam 'star wars' adalah luke vader, hahahaha, cute jugak nama aku sambil pakai light saber, hehe

moral takde dri entri ini kerana i'm still learning from trials and mistakes in life
peace.

2 comments:

kucingorengemok said...

kau grey? aku rasa jiwa aku hitam, or at least penuh dengan titik² hitam :|

hantumakan said...

iskh kau nih, don't be too hard on yerself, aku rasa manusia memang resamnya untuk memperbaiki diri and find strenght to go on and be a better person, maka ye, kita adalah the grey matters, hehehe, or grey generation, hehe, which ever.. :)