Monday, November 9, 2009

cerpen-cintan cintun di Parit waterfall

Hari cukup cerah untuk Cameron Highlands yang bercuaca lembab basah .

'so, trekking on ke ni?' tanya Mat Botak

'bolehle, bukan senang nak cuaca best camni ye tak?' kata Babe Doyah


Sambil trekking Babe Doyah pun memungut bunga kecil di kiri kanan trek. Dalam kepalanya sudah terlintas suatu projek best.
Dalam 15minit perjalanan, ait terjun pun kelihatan. Suasana pun segar nyaman.

'aah, this is life' kata Mat Botak

Babe Doyah gelak-gelak melihat kerenah Mat Botak.

Tiba-tiba trek dihadapan seakan terputus, Tiada lagi jalan bersimen, terhenti begitu sahaja. air terjun sudah kelihatan tapi jalan dah tiada. Hanya jalan mendaki bukit yang sangat curam, dihalang akar-akar kayu dan tunggul besar.

'weh, betul ke jalan ni!' kata Babe Doyah.

'Betul le, boleh lalu la lereng nih.' kata Mat Botak.

Lereng itu sangat curam. Di suatu kawasan hanya ada tempat untuk meletak 3/4 tapak kaki sahaja. Babe Doyah dah menggeletar kerana dia adalah seorang yang gayat. Harap sahaja gaya ganas, Babe Doyah tidak ganas sebenarnya.

Mat Botak kata, 'boleh le, I pegang tangan you.'

Babe Doyah masih tak berani, malahan tertutup mata nak mencari kekuatan menyeberang ke tanah yang cukup luas menampung tapak kakinya.

'beg meh pas kat i,' kata Mat Botak.

'bunga tu buang le dulu,' katanya lagi.

'No,' kata Babe Doyah, separa nak menarik diri dari ekspidisi trekking.

'Apsal?' tanya Mat Botak

'It's for you. Orang nak bagi kat waterfall.' kata Babe Doyah

Mat Botak terus ambil bunga di tangan Babe Doyah dan menarik Babe Doyah keseberang. BERJAYA



okay, gambar ni sgt cantik-bukan sebahagian dari cerita pendek.


Gambar mereka yang berjaya buat 'Camel Trophy' trekking menyeberang kawasan curam bertunggul akar besar gaban.



Watak penting dalam cerpen. Mat Botak dah tinggalkan bunga Babe Doyah pungut kat pondok atas stream. Lepas tuh dia pungut lagi banyak dan beri kepada Babe Doyah pula. Kat tangan tuh, nampak tak?..
hahaha, sekian cerita pendek saya.




9 comments:

Tijah said...

kehkehkehhhhh! somelll aaa entry babedoyah.blogspot.com niariiiii.

kucingorengemok said...

korang conquer berlima je ke tempat tu? syokkk!!

hantumakan said...

tijah - hahaha, tengs, tengs

KOG - okay, annei yg kat kedai aku tanya kata tokleh mandi, tpi ada aje tmpt nak turun, TAPI sungai sgt banyak sampah sarap, sad.

memula kitorang ber5 saja kat pondok, pas tuh ada trekkers lain sikit2 dtg. but ya, low traffic of people.. :)

got more treks actually but jauh sikit and tak children frendly kot

afendi ariff said...

rendahnye?tk mcm air terjun pun...mcm air gelongsor je...heh!

hantumakan said...

betul gak kan, mcm air gelongsor, haha, tpi well we'd do with anything yg ada..

Ita Shadila said...

sweet :)
saya turut tersenyum simpul membaca entry babedoyah.blogspot.com kali ini

hantumakan said...

hahaha, weh, i miss u la, why so jarang2 online.. :)

KecIk said...

sweet la.. suker.. tumpang lalu penghuni gua.. :D

hantumakan said...

haha, sila sila kecik.. :)