Wednesday, November 11, 2009

Dinner last nite.

mood smalam mood malas, hubby dude pun minggu ni minggu sebok, memula nak masak meggi aje, hahahaha sodap apa, letak telur, sayoq, what la wei, sgt sedap taw.. tapi ditch the idea after berfikir barang stengah jam sambil layan sudoku dan terasa bersalah sikit kat anak2 sebab tak bagi healthy diet, maka akak proceed ngan idea asal.. (aku tau dia orang mlonjak saja kalau menu meggi, cheh)

ayam masak black pepper

BAHAN-BAHAN

3 KETUL AYAM-potong kecil

2 BIJI BAWANG MERAH

1 BIJI GARLIC

SEDIKIT HALIA

BAWANG BESAR, CAPSICUM, CILI HIJAU, TOMATO, CARROT

SOS LADA HITAM DARI BOTOL SUDAH SAJORK

GARAM DAN SDIKIT GULA

tumis bawang putih dan bawang merah. bila garing masukkan halia. kemudian masukkan ayam dan sdikit air. apabila ayam sudah 'brown', masukkan sos lada hitam. biarkan barang 10minit, kemudian masukkan semua jenis sayur kecuali tomato. apabila sayur sudah nampak sdikit layu, barulah masukkan tomato. jgn lupa season dgn garam dan gula.

okay, satu lauk dah siap.. :)


terung masak sambal, resepi malas tulis, ikut buku kak hanieliza.

sekian terima kasih..

6 comments:

kucingorengemok said...

pura cendana, pura cendana negeri aman dan sentosa... alam syahbana, alam syahbana nama seri paduka baginda :) ku menyanyi² girang. you know why :) hihihiii [getik je ek] tq! ps: aku suka sambal terung

afendi ariff said...

hanieliza?

hantumakan said...

kog - waaaaaaaaaaaaaa, kau hafal lagu dia?.. kagum aku, cepat mula projek, aku tak sabar tengok hasilnya.. hahaha

afendi A - alaa, kakak yg blogger pas tuh dpt buat buku nipis2 tuh, best la bli buku dia, murah rm5 aje pas tuh ikut kategori, ayam ke, ikan, seafood, sambal, kerabu, nasi, achewah, macam promoter lak skang aku nih

Ita Shadila said...

maggi, besnyer *drool* =P~
kalau masak maggi letak sayur byk2 konon habes healthy :D

geraugebang said...

Sekian terima kasih. macam lepas beri ucapan je ek.Sekian terima kasih.

hantumakan said...

ita - we are from the same school of thinking, meggi+sayur+some protein=healthy, hahaha, but hubby dude really againts it..

kak gerau - hahaha, tak baik taw.. okay apa kak, sekian terima kasih, x0x0-gossip girl, haha