Saturday, November 7, 2009

iklan oh advertisement

okay, laki den dan anak2 suma dah masuk tido.. aku bored, layan cerekarama poligami nih, sodap la pulak kan citer nih, ni baru potrayal yg betul, the hardship of accepting kongsi laki, kawin pun calonnya bukan sebab rupa seksi lagi muda, malahan bini 1st lagi younger, walau redha tapi hati tetap ada small doubts, and tunjuk orang lelaki yang benar2 layak dan mampu kawin dua, dan menunjukkan juga still not an easy job to do walau dah siap rumah bagai.. but they still keep on trying.. baru betul sumer pointsnya, betul tak..? kawin bukan sebab kau main2 mata kat opis, kena tangkap basah lepas tu kau bantai kawin kat thai, pas tuh kau expect bini kau terima nih blessing dri Allah.. senyum hati gumbira sebab laki kau and bini baru dia bagi kau pluang buat pahala... wa, banyak cantik, kau dah buat deretan dosa, pas tuh kau kata 'poligami halal, terima ajelah, bukan buat menda dosa pun, sunnah nabi nih..' jawapannya adalah, bini itu juga akan terpanggil untuk mendosakan dirinya, kerana semuanya adalah event yg tidak adil.. lumrah manusia jika dizalimi akan melawan..

aku taknak carut, sebab aku tahu ada aje org lelaki akan siap ammo nak mempertahankan hak mereka yang satu nih, hehe, lagipon ni bukan the real entry aku punya idea, aku terbawa2 ngan feeling aje, hahahaha

aku nak cerita pasal iklan tv, ye, iklan kat tv ni ha..

aku tengok iklan satu, cerita immunofortis dlm susu untuk anak2, apa kejadah immunofortis nih?.. bahan extra ke dlm susu itu..? bukan ke ia perkataan kawin2 dari immune dan fort, as in 'tahan sakit' dan 'pertahanan/tembok'?.. aku rasa diorang nak warwarkan yg susu dorang boleh perkuat system immune anak2 sekuat fort kot.. maka terciptalah immunofortis.. perkataan untuk idea itu.

lepas itu aku tengok lak iklan lampin pakai buang bayi, dia kata ada 2/3 lapisan lampin itu, and the 1st layer can break the urine particle into smaller one than the 2nd layer can better absorb and lock in the moisture. (ikut kepahaman aku le, kalau aku salah tafsir and lead korang, korang maafkan ye).. setahu aku any moisture/ayaq dan apaapalah cairan kau nak pecah2kan, ia bukan batu, kalau kau nak pecahkan ia lebih kecil lagi bukan kau perlu makmal dan alatan yg aku rasa lampin pakai buang tak punya, macam nak asingkan H2O.. dri cairan bernama air kepada gas, air cant be any simpler than being gas kan, mana boleh kau pecahkan air jadi simpler air?.. betul tak budak science diluar sana? aku rasa mereka cuma nak kata yg lampin pakai buang mereka punya more layer maka boleh menyerap jumpah amount cecair yg lebih, betul tak?

dulu masa aku blajar, cikgu aku cakap ini mmg adalah salah satu approach periklanan.

cnth dia masa tu adalah uncang teh yg bulat tuh, yg norazah aziz jadi model and 'wow' gila tuan rumah pakai teh itu hidang tetamu, yg kononnya kalau pakai uncang bulat yg kau unceremoniusly dump in teko, rasa teh itu akan keluar dri semua arah uncang bulat itu, kerana dia bulat, it's roundness able the uncang to do so.. bukan ke sbenarnya uncang celup2 itu juga will the the same thing bila uncang contact dgn air panas, it's all about the amount of serbuk teh dlm uncang itu sindri rather than the way uncang itu di'fashion'kan. get what i mean?

my point is, para pengilang di luar sana need some edge pada product mereka, apa yg lebih pada barangan jualan mereka dan mengapa kita perlu pilih mereka. maka mereka akan mencipta satu bayangan yg barangan mereka lebih bagus. presentation product itulah.. tpi adakah kita ini sedar apa yg kita perlu dri barangan yg kita bakal beli?

are we paying more because we buy better product, atau kita foot the advertising fee as well.. mmmmmmmmmm..

'make believe', harap2 we know the purpose, things we're buying, hehehe

4 comments:

Tijah said...

penah tgk tak iklan 1 family mkn nasik kosong saja sbb beras tu kunun2nya telampau sedap makanya tiada laok pun takpe?

over taw!!!!!!!

hantumakan said...

haha, beras faiza kan ke?.. ke?.. tpi mmg tak logika kan..

afendi ariff said...

poligami?no comment....heh!
iklan?nama pun iklan....layan!

hantumakan said...

haha, wokeh bro.. aku overthin k kot pasla iklan..and poligami.. peace