Wednesday, December 23, 2009

mambo jumbo

bila kita fikirkan,
meaning semua benda dalam hidup keep on changing..
kalau dulu happiness means lain, sekarang dah jadi lain, in future mungkin juga lain.

hatred, geram, kelakar, seriousness, semualah, konteks akan shifted ikut keadaan,
ikut maturity, ikut hati, ikut sapa yg buat dajai kat kita, kalau kita sayang orang itu, kita akan bakal jadi more forgiving, kalau kita tak suka, maka akan jadi more punishing untuk orang itu.

as much we tried to be our best,
despite kita cuba perbaiki flaws and weaknesses,
kenyataannya we are just not perfect.

the more I think about it,
aku rasa kita tak patut judgemental,
who's being better person, human
itu kerja tuhan..
BUT
kalau semua orang berpikiran begitu sapa pulak nak jadi compass or pillar of society?
tapi meyampah pulak bila tengok orang yang cuba betulkan orang lain itu juga tidak sepertimana (okay, ini ciri judgemental, hehe)..

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm,
so how?

aku dok pikir kisah mamat yg makeup artist yg pi UK and jadi pompuan seksi dan kawin ngan mat saleh and said don't judge him coz his still a muslim yg menjalankan semua kerja wajib (aku read as sembahyang) but laki dia still kristian... kata dia biar tuhan saja judge dia..

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm,

adakah jiran yg memulau kerana tak suka kita itu a better person sebab seriously kalau orang pulau kau mestilah something wrong kan, hehe .. sgt flimsy.
come on! semua orang tahu itu tak betul sebab kadang2 makcik2 yg herot2 mulut mengumpat itu lagi commanding viewnya sebab dia mingle, kalau kau tak mingle, kau takde kawan, so how?

the more i think, nampak sangat aku takde darah leadership, sebab pilihan aku adalah sit back and lantakkan orang nak mengumpat, nak memulau, muncung2 juih mengata, aku juga tak akan backing tapi tak kuasa nak join, as long my path is free of conflict.
aku rasa kalau aku diumpat pun, aku tak berapa nak care. there was time aku akan rasa sgt sakit hati dan tak paham bilamana benda seperti ini terjadi, tapi not now.

aku conflict free person,
aku hanya care bout my family happiness,
and that make me a selfish person..
flaws, flaws, flaws

:)..

5 comments:

Tijah said...

jual ikan (selfish) jugak best ek?

*tiba2 teringin nak makan siakaksting

Ita Shadila said...

errrr.. the only thing saya pikap dr entry ini adalah makcik kuat ngumpat socializing n byk kawan.. compared to org x ngumpat lalu akan jd lonely.. ahahhaha *sgt terpesong*

maafkan saya

hantumakan said...

tijah- hahaha, memula aku lost sikit part jual ikan, hahaha.. :)

ita - itulah kengkadang comformity buat kita jadi kera sumbang, u dont ride the wave, you yg jdi something wrong pedahal the other way around..

afendi ariff said...

betul2...bukan orang kasi kita makan...

hantumakan said...

bro afendi - sgt betul, bukan dorang kasik kita makan..