Saturday, January 30, 2010

C.S Lewis:Dr Spencer Reed

EXPERIENCE: The most brutal of teachers. But you learn. My God, do you learn.
C.S Lewis
I just think this is just plain deep.
Dr Reed, Criminal Minds quoted it in the end of one episodes.
I always love the geek charactor in movies/tv series.(else than bad boys, but rarely the pretty boys)
and when he said it, it sounded haunting.
been bugging me since.

Wednesday, January 27, 2010

?? konpius

aku kalau malam nak tido,
pikiran akan menerawang-esp kalau tokleh tido la kan-

what's the meaning of BINAWE?
i know it's a curse word, but what does it mean.

my ol fren masa form 5
she's one of a kind 'carut'er
she said 'karic#p*p'
okay, that's my favourite savoury kueh.
unfair

she said p@nt%t berdarah..
she said it's equal meaning with bloody arseh*l@
yg bilamana aku paham bila besar it means duboq berdarah..
okay .. tak sama..

and why do people curses using anotomi, body parts yg mereka sendiri ada?
it's too weird,
it's like cursing yerself, isn't it?

mmmmmmmmmm..
okay
saya takde masalah tido..
ada masalah nak start tido.

THE END

Saturday, January 23, 2010

kawan-kawan, mari makan sambil cari uwang..

mari kawan-kawan dengar ini cerita.. :)

okay, aku malas nak nyanyilah, aku tone-deaf maka tak wajar aku nyanyi
nanti korang marah aku kalau hujan ribut petir melanda tanah malaya yg maha aman ini..

di sini saya ingin berkongsi berita, achewah.
siapa yg suka jalan2 cari makan sambil dibayar,
bolehlah menerjunkan diri dalam bidang ini.
okay, bakat yg perlu ialah makan fast food tanpa jemu, dan perangai ngada2 yg mendambakan servis sempurna (okay, bukan servis badminton ye adik semua)..
okay, part ngada2 tu over exagerate, adalah susur polisi syarikat fast food tuh kau kena ikut, kau jgn ingat korang makan kedai 5 stars pulak, mintak bukak napkin atas riba dan sebagainya.

siapa yg mahu kerja sila ke sini..
sesungguhnya saya sudah hampir 2 tahun kerja cari makan ini, hahahaha..
tapi kalau kompeni nih buat taik ngan korang, jgn lak tuduh aku yg perangkap korang okeh.
segala soal jawab berkenaan perkerjaan ini bolehlah disuarakan/type di bahagian komen..

Thursday, January 21, 2010

sangat sangat sedih

my lappy got sick sick one go to mechanic la gonna make it rite.
so, me no update blog since no lappy where to write2 some more type2?
oso cant read somemore other people's blog.
so bosan meh.

so bosan oso me read novels ayoyo, that's ultimate bored
oso me sms2 tijah and kog..
oso harass them to layan me coz i am so bored meh.
tijah said oso no idea to hapdate blog meh.
kog oso said the same thing meh.

well that sums up my bored no lappy life.. hahahaha

oh, by the way, tengs adlindamia for following.
when my lappy sprung from it's sickness i'll follow you back,
no worries, u follow me, me follow u back type la, but no stalker i am.(feeling gollum jap, hahaha)
my hubb's comp is so special all the mechanism and following button disable somemore
since i am no techno wizard and an ol'dog (which u cant teach a new trick)
i just wait my lappy back lah,
then i'll be able to sengih and blogging like ol'days and yg paling UTAMA,
bertani ni FB, hahahaha

Saturday, January 16, 2010

what u give, you'll get back

what goes around,
comes around.. mmg betullah

tahun lepas, ada skali aku tolong hantar budak balik skolah kerana van skolah mereka ditched from fetching them back home. 2 sets of siblings, 1 set chinese and 1 set malay. i didnt think the parents knew it was me who sent their kids back home.

sometime after in the middle of second semester, a mom knocked at my door..
minta jasa baik saya untuk bawa anak-anaknya pulang dari skolah.
turned out, she's the malay set of sibling parent.
i said, sure why not
she said how much she should pay.
i said takpelah since mmg i fetched my kids back home everyday pon.
she gave me rm30 every month without failed.
and then another mom approached me to fetched her kids as well.
she paid me another rm30.

and then during the school annual sports day,
i tegur the mom again..
she said would i tutor her kids..
i said i'll asked my hubby 1st.
my hubby said yes.
i said yes to the mom.
then another mom asked me,
then came another, and another.

up till today,
i am tutoring 8 kids. dah masuk 2 weeks pun
i want to think that i asked for a minimal fee, (the topic of fees kan subjective,)
and now i think i am having fun having a group of kids pestering me for answers ..
it sometime is funny, sometime there were few that tested yer blood pressure..
but i think deep inside i found joy in funny fate twisted turn of my life..
hahahaha.. the once-upon-a-time should be TESL teacher but didnt..
guess the path of ours at time in past that we thought so insanely impossible since parents foretold us to do, but in present when you embarked in it willingly bring different kind of meaning.

and it all started with a simple gesture of extending a helping hand.
:)
chicken soup for the soul isnt?

Tuesday, January 12, 2010

hapdet

kita cirit birit,
since semalam.
perut macam ada angin pus pus lalu..

laki kita ajak pi klinik,
kita taknak,
laki kita kata perangai macam orang tua..
:(

agaknyalah..
ada orang tu nak mintak manja kot,
TLC..

dapor kita tak berhasap..
kita malas nak masak.

fine,
wiken ni kita masaklah..
nanti kita study nak masak apa..
haha, ngalah nak peksa

by the way, tiba2 rasa perlu tengok sherlock holmes di wayang gambar.
hanya kerana terbaca minah cool punya blog yg kata perlu tengok.
sedangkan niat dah mati kerana baca review pelbagai (mixed reviews).

easy math
i love robert downey+jude law+period drama=YES,YES, YESSSSSS~orgasmic yes~

but, donlod tengok percuma.
okay, aku tokmoh kena tangkap kerana tak support arts and hardwork orang lain.
but free stuffs are too tempting.

hehe.. :P

Sunday, January 10, 2010

the A,B,C of hantumakan. part 3

okay, mata i pedih2 lalat, sebab malam tadi tidak boleh tido bangun mcm biasa nak siapkan anak skolah. eh, baru aku prasan aku takde buat recaps pasal last year and shoutout akunya azam tahun baru, tak pikir lagilah, lagipun bukan dapat biasiswa pun kalau aku buat before dateline kan? MAKA aku delay ajelah ikut suka aku bila nak buat, hahahaha..

oleh kerana aku dah start, aku kenalah siapkan the A,B,C aku tuh walau azam aku suam2 kuku..

M - malas, dulu aku anak dara pemalas, atuk, mokcik and mak aku sangat tensen ngan aku, rakan bilik asrama juga, guru2 tak lupa, hehehe.. tapi aku rajin berkawan.. sgtlah terlebey.. skang? tahap malas aku dah kureng kerana laki aku rajin, maka malulah mak kan jadi surirumah goyang kaki, ngadala kan makan tanggung lepas tuh pemalas lak.. kang laki i yg setia beralih arah sambil pakat sebar cerca sana sini mak pemalas, sapa yg malu?.. i dan keluarga i jugak bakal malu.. oh, yg peliknya skang, i dah jadi pemalas nak berkawan, mungkin dulu hidup tiada hala tuju, maka kegembiraan mudah adalah bergebang dgn rakan2, skarang rakan2 juga sudah berfamili mana ada masa nak layan mak yg mulut murai yg dahagakan perhatian nih.. hahaha.. skang i kawan for kualitas, hanya mereka yg tahu mak berharga sahaja akan mak kawan, sapa yg budget2 mcm bagus tak nak kawan ngan mak, mak tak kisah.. i understand that if they cant find me valuable, maka mak tak valuablelah, buat apa buang karen dok mnepek tadah muka nak kawan, baik mak kawan dgn mereka yg tahu mak berharga.. hahahaha, panjangnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aku type.oh, juga untuk melancong dimana duit mampu membawaku, achewah.. hubby dude pernah pose question mahukah back-packing berduaan melancung sana sini?.. i sanggup, mungkin later in life le kerana mengenangkan skarang anak2 masih kecil, hubby dude juga sebok dgn kerjaya, maka mungkin bila dah 40+ baru nak terhegeh beli backpack dan packing nak jalan2, hhahahahaa.. masa tuh sakit pinggang, kahkahkah.. but serious.. looking forward.. kalau mampu ke angkor watt saja, kesanalah kitorang, or maybe chandi borrubodor.. tapi sgtlah ngada nak tepek muka ke greece nak tengok laut biru dalam citer 'the sisterhood of the travelling pants'.. but hey, it's not the place, it's the companion yg i crave for.. sebab tahu jln ngan hubby dude sure best, in fact pernah berangan perasan we make a good team untuk apa realiti tv yg kau travel sana sini for a hadiah tuh?..

N - nagini, cerita hindustan yg i ingat for now yg sri devi blakon sama apa nama kapoor clan tuh yg berlakon sangam tapi tak hensem.. okay, cerita ni sapa yg tak tahu best sebab minah tuh jelmaan ular.. okay, melayu term ular jadi-jadianlah kot, hahahaha.. okay, apa jadi kat sri devi dah lama gila tak berlakun tamil mahupun hindustan? mata dia besarlah, ular mata besar ke?

O - i seorang yg mudah obsess.. obses bunuh lipas, obses masak ikut resepi esp for the 1st time, obsess game dalam fb, hahaha, pelbagai obsesilah.. okay, kengkadang changinglah, ikut evolusi i.. takkan kalau dari kecik i obses tengok katun 'M.A.S.K' sampai besar i tengok lagi.. itu i mungkin ada masalah otak kan, hahaha, but pretty much i adalah creature of routine, walau pemikiran i unpredictable, but aktiviti and minat i sgtlah predictable, hehehe, obses tv, obses movie,

P - i seorang yg pelangut, dulu masa my ITM days, saya sgtlah suka termenung.. kalau tengah borak, if i felt like i need to stare at dinding for like 15second, i akan terbuat sambil lupa yg i tengah borak.. sgt 'paranormal' tau.. mcm body soulless ke hapa ntah.. tapi skarang adalah kurang kerana hubby dude juga kata begitu.. oh, poligami.. mlm tadi pillow talk adalah pasal poligami (eh, pillow talk apa yg kau borak atas pillow kan?.. bukan anything yg err kau cakap while.. err U-KNOW)i said if dia kawin 2, it's not about i'm againts poligami, but i dont get it 'why' since kitorang understands too much of each other.. and he said he will not get it either if dia kawin 2 pun since the 'why' issue will be too big.. then i said why org lelaki nak suruh bini paham yg dorang bercinta again and sayang another, sebab kalau bini yg bercinta ngan orang lain sure laki mereka akan meletup dan matilah bini and boipren dia kena tetak, and i kata awat lelaki kalau bini suka orang lain dayus and awat pompuan tak dayus kena main redha aje laki kawin 2..okay.. feliklah..

eh, nantilah sambung lagi.. walau entri lately sgt banyak merepek, korang bare sajalah.. hahaha

Thursday, January 7, 2010

random

anak2 saya demam.

kereta laki saya rosak lagi.

saya nak naik tangga rumah tadi, terserempak ngan jiran cina ground floor. dia bela anjing. anjing dia anjing accessories tuh. (meaning bukan anjing garang yg gigit orang, anjing kecik cute comel itu. boipren dia kerja kat petshop. syak wasangka mengatakan dia beli hanjing dri boipren dia.) ekor anjing dia warna pelangi. for some weird reason slalu rasa anjing cute itu=cute rather anjing=najis. should have asked to take the dog's picture. hehe, ambik gambar tak harem kan.

minggu ini mixed of hectic, bosan, dan pelbagai.

kalau buat karangan begini hantar masa jaman sekolah dulu, adakah ia akan menunjukkan pemikiran seorang pelajar yg well seasoned in life?.. hahaha

teringat masa jaman skolah kat bakri, seorang cikgu baca satu karangan. gist of the karangan adalah mamat itu bermimpi jumpa monster, sparing monster, all sci-fi and fantasy mixed into one. it's pretty weird composition really. bila cikgu habis baca, ingat dia nak kata itu contoh karangan yg karut dan tidak sepatutnya. turn out the teacher like the karangan kerana itu karangan mimpi or angan2. the outlandish story suits her fine kerana dia bosan membaca karangan yg skematic dan predictable. hahahaha.

and mengikut seorang kawan, classmate lelakinya kalau time peksa, tak dapat jawab soalan akan menjawab segembira rasa.

contoh. bagaimanakah molekul air dpt diasingkan?

kita bolehlah bayangkan seperti kita mengasingkan dua orang yg sedang bergaduh tahap amarah tinggi. perlu 2,3 orang pegang sorang mamat dan 2,3 orang lain pegang mamat yg lagi seorang lagi. the use of force untuk menahan itu perlu kerana jika tidak mereka akan bertumbuk antara satu sama lain. entanglement. maka mereka tidak dapat diasingkan.

okay, itu contoh aku aje, tapi kiranya mamat itu akan jawab macamtuhlah jaman itu. (aku pikir sure la tak exactly the same ngan mamat tuh, cobaan empathy aku dalam menghayati watak beliau mengeluarkan hasil jawapan seperti di atas, but u guys get the ideas lah kay)

time peksa SPM, mamat itu duduk selang semeja dari aku(side way). and time aku tak dapat jawab peksa, aku tengok mamat tuh and dok wonder, what he scribbled on his kertas peksa, hahahaha. at one point, kitorang sesama tido bila buntu tak dapat jawab soklan peksa, hahahahaa. great minds think the same. achecheh.

oh, and i am pretty sure my friend said that kadangkala his answer agak 'dirty'. usual line he toed was jawaban berkenaan 'girl+guy=bang'.. nuff said.

Wednesday, January 6, 2010

where the wild things are



credit ke sini

Where the Wild Things Are by Maurice Sendak has become a classic. Winner of the 1964 Caldecott Medal as the "Most Distinguished Picture Book of the Year," it was first published by HarperCollins in 1963. When the book was written, the theme of dealing with dark emotions was rare in children's literature, especially in picture book format for young children

However, after more the 40 years, what keeps Where the Wild Things Are popular is not the impact of the book on the field of children's literature, it is the impact of the story and the illustrations on young readers. The plot of the book is based on the fantasy (and real) consequences of a little boy's mischief. One night Max dresses up in his wolf suit and does all kinds of things he shouldn't, like chasing the dog with a fork. His mother scolds him and calls him a "WILD THING!" Max is so mad he shouts back, "I'LL EAT YOU UP!" As a result, his mother sends him to his bedroom without any supper.

Max's imagination transforms his bedroom into an extraordinary setting, with a forest and an ocean and a little boat that Max sails in until he comes to a land full of "wild things." Although they look and sound very fierce, Max is able to tame them with a single glance. They all realize Max is "..the most wild thing of all" and make him their king. Max and the wild things have a fine time creating a rumpus until Max begins to want to be "…where someone loved him best of all." Max's fantasy ends when he smells his dinner. Despite the wild things' protests, Max sails back to his own room where he finds his supper waiting for him.



okay,
aku donlod cerita ni tu hari for my kids viewing.
then i read an article in THE STAR,
the writer expressed her concern bout the way the story made.
a tad too ganas for kids viewing.. katanya
and the book adalah buku bergambar yg sgt minimal ayat di dalamnya.
but the ganas content sure is obvious.
sbenarnya ia adalah metaphor.
yg the kid actually too angry but at the end of the story dia overcome his anger.
his anger=monster depicted in the movie


what say u as a parents?
should we cushion too much our kids from the world harsh reality?
atau kita bersangka yang the later they learn that dunia adalah tempat yang tidak adil the better?
sampai bila these loving arms of knowing parents dapat save the kids from learning the big truth?


mungkin saya sdikit hippie..
but i think knowing is better
knowing from parents are way better dari knowing from orang ntah mana2 ntah kat luar sana.
and knowing will buat anak kita a little less jakun bila mereka perlu face with the things later.
topik2 taboo yg parents patutnya be ready to tackle
the big sex questions, crime, death, love, hate, hatred, revenge, avenge, friendship..
oh, loads out there,
bilamana anak kita lebih besar, lebih banyak persoalan mereka


oh, that's me,
but i'm not againts parents yg think otherwise..
:)
but please don't be againts me..
we'd be the best person when we being ourselves..

Tuesday, January 5, 2010

minggu ini hectic

minggu ini hectic.
but surprisingly, it something yg i rindu.
sebab itu masa cuti sekolah mandom mcm hapa ntah.
mcm takde purpose.

hehe

dlm minggu ini yg dibuat semua routine.
birthday hubby dude disambut dgn hambar.
kerana mood saya macam hek,

soalan nak pujuk hubby dude sebab dia pun mcm hambar

'weh, kalau i zombie, u tembak i tak?'
he refused to answer sebab dia kata soalan ntah hapa2.

than i asked how many shots?

:)

okay, begitu skali i takde cerita, hahahahaha

Friday, January 1, 2010

anak2 dan achivement

hari ni dah hari sabtu.. esok ahad, mesti haru biru nak buat persiapan anak2 nak ke sekolah, yassmine masuk darjah 3, and soraya lak masuk tahun 2..

okay, i blum ada tepek gambar or buat entry berkenaan pencapaian persekolahan mereka kan tahun 2009,

i dah meletakkan sasaran untuk min supaya dapat nombor 3 tahun 2009, hahaha, sukasuki mak bapak dia kan i suruh2 dia, hahaha.. dah mmg i mak dia, so i mmg pun pepandai.. selain dri itu, i juga suruh yassmine kalahkan yasirah sebab dri tahun 1 hinggalah pereksa pertengahan semester, yasirah akan satu nombor di hadapan yassmine. bukan nak lagakan budak, saja bagi sense of purpose.. so they can sort of ukur the level of achievement..

okay, peperiksaan akhir tahun, yassmine dapat nombor 7, hehe, puas kami giat dia.. coz she was agak cocky sbelum peperiksaan.. well it ain't easy to maintain yer ranking, btul tak anak2 sekalian?.. pertengahan tahun yassmine dapat nombor 5.. 2008, whole standard 1 ranking she was number 4. well this is sangatlah terjatuh ranking for kid her age to comprehend.. tpi takde jugak dia tention sgt, only that kalau kitorang kenakan dia, dia agak bara.. masa hari penyampaian hadiah, bila tengok only the number 1 a regular face, nombor 2 dan3 adalah muka baru, and the usual 1st student dah turun number 4.. okay, sgt tough persaingan mereka. but i still didn't know yassmine beat yasirah or not, afterall ada number 5 dan 6 yg i tak tahu siapa yang punya. yassmine ke penyampaian hadiah coz she got 2 highest subjects punya hadiah..

smalam bila pergi membayar yuran sekolah, barulah the real truth dawned to me, kerana the whole class ranking was ditepek depan kelas.

1- number 1st to 10th only ada 1 malay, that is yassmine. 2 chinese kids out of 3 dpt top 5.

2. the second malay best student adalah number belas2..

3. the whole top ten adalah 7:2:1 , and malay made almost half of the class mungkin kurang few from indian kids which is majority of the class. (oh, 7 itu represent indian kids)

4. dan yasirah dpt nombor 13. she did beat yasirah afterall. (okay, like i said, nothing personal saya dan yasirah, only that saya lihat dia a better ranking girl just depan yassmine everytime so only made sense untuk kalahkan the person depan u before aimed yg number 1.)

i guess i do owe yassmine an apology for not showing more appreciation of her achievement. mmglah u always see that yer kid can do better, mungkin di saat macam ini kita sdikit racist and rasa u got to nudge a little bit harder so that a malay can be the best student..

but kita kena ingat all students do work really hard to be at the place they are today. kita juga perlu ingat jgn pula kita rob them off saat being kids dgn ajar mereka to be a little too serious hingga jadi budak skema yang tak best di buat kawan bila besar but kita juga perlu ajar mereka the importance of being bagus dalam pelajaran, the sense of berjaya so that mereka akan laparkan more kejayaan bila besar nanti

wei, balance, mungkin over achiever bukan segalanya, but improving matters more. betul tak?

oh, soraya yg fragile, manis dan kememeh itu mendapat nombor 1, hehehe, saya sgt bangga juga dia sgt cute tidak tahu nombor berapa hingga naik podium dan ambil hadiah.. padahal ibubapa dah tahu sebab dah tengok buku aturcara majlis, muahahaha. oh, dia juga dpt another 3 best subjects hadiah. but we didnt know the whole standard 1 ranking for her. hopefully tahun depan bila dia dpt masuk kelas A, she'll adjust just fine.

okay, ini adalah entry seorang ibu yg highlight of her life perkembangan anak2 dan ahli keluarganya. maka sapa bosan, jgn lak dok kutuk dok kata, eleh, lagak le tuh, bukan apa pun.. okay mereka anak saya yg precious, jika bukan saya yg berbangga, siapa lagi?.. :)


but foremost ALHAMDULILLAH dikurniakan anak yg terang hati dan kurang bermasalah dalam pelajaran.

Ikan Bakar Dalam Foil

Sempena Tahun baru marilah kita memasak. :).. resepi ni resepi ayah saya, dia suka masak gunakan ikan pari yang kecik tapak tangan tuh, tapi dgn ikan lain pun sedap juga .. laki saya, itu mantu juga sudah kenen resepi from my dad.. so, here it goes.. (oh, kalau ayah saya dia masak pakai daun pisang, ngehehe)



Ikan Bakar Dalam Foil



bahan bahannya

Seekor ikan ikut suka gembira tuan puan jenis dan saiznya
bawang merah, bawang putih, lada kisar, halia, kunyit, serai, ikan bilis, belacan, sedikit air assam,

ikut saiz ikan tuan puan, kalau besar sila banyak2lah, kisar semuanya sekaligus.

tumiskan bahan tadi, dan rasakan manis dan masinnya.
bila sambal sudah garing, matikan apinya.
sediakan foil, letakkan ikan diatasnya dan sudukan sambal tadi di bawah, di atas dan di dalam ikan tadi.
lipat foil dan bakar di dalam kuali, nak bakar dalam oven or bbq juga boleh, sukatilah labu. oh, sila guna api kecil, dan biarkan dia bakar steam di dalam foil itu.
bila sudah masak, silalah perahkan air limau kasturi dan silalah makan dgn nasi panas panas kalau nak meratah pun boleh, ikan awak, sukati awaklah nak makan macam mana.


mudah bukan.. :)

bye, i tetiba sakit perut, misti sebab mkn banyak sgt ikan malam tadi, hahahahaha

selamat tahun baru.