Friday, January 1, 2010

anak2 dan achivement

hari ni dah hari sabtu.. esok ahad, mesti haru biru nak buat persiapan anak2 nak ke sekolah, yassmine masuk darjah 3, and soraya lak masuk tahun 2..

okay, i blum ada tepek gambar or buat entry berkenaan pencapaian persekolahan mereka kan tahun 2009,

i dah meletakkan sasaran untuk min supaya dapat nombor 3 tahun 2009, hahaha, sukasuki mak bapak dia kan i suruh2 dia, hahaha.. dah mmg i mak dia, so i mmg pun pepandai.. selain dri itu, i juga suruh yassmine kalahkan yasirah sebab dri tahun 1 hinggalah pereksa pertengahan semester, yasirah akan satu nombor di hadapan yassmine. bukan nak lagakan budak, saja bagi sense of purpose.. so they can sort of ukur the level of achievement..

okay, peperiksaan akhir tahun, yassmine dapat nombor 7, hehe, puas kami giat dia.. coz she was agak cocky sbelum peperiksaan.. well it ain't easy to maintain yer ranking, btul tak anak2 sekalian?.. pertengahan tahun yassmine dapat nombor 5.. 2008, whole standard 1 ranking she was number 4. well this is sangatlah terjatuh ranking for kid her age to comprehend.. tpi takde jugak dia tention sgt, only that kalau kitorang kenakan dia, dia agak bara.. masa hari penyampaian hadiah, bila tengok only the number 1 a regular face, nombor 2 dan3 adalah muka baru, and the usual 1st student dah turun number 4.. okay, sgt tough persaingan mereka. but i still didn't know yassmine beat yasirah or not, afterall ada number 5 dan 6 yg i tak tahu siapa yang punya. yassmine ke penyampaian hadiah coz she got 2 highest subjects punya hadiah..

smalam bila pergi membayar yuran sekolah, barulah the real truth dawned to me, kerana the whole class ranking was ditepek depan kelas.

1- number 1st to 10th only ada 1 malay, that is yassmine. 2 chinese kids out of 3 dpt top 5.

2. the second malay best student adalah number belas2..

3. the whole top ten adalah 7:2:1 , and malay made almost half of the class mungkin kurang few from indian kids which is majority of the class. (oh, 7 itu represent indian kids)

4. dan yasirah dpt nombor 13. she did beat yasirah afterall. (okay, like i said, nothing personal saya dan yasirah, only that saya lihat dia a better ranking girl just depan yassmine everytime so only made sense untuk kalahkan the person depan u before aimed yg number 1.)

i guess i do owe yassmine an apology for not showing more appreciation of her achievement. mmglah u always see that yer kid can do better, mungkin di saat macam ini kita sdikit racist and rasa u got to nudge a little bit harder so that a malay can be the best student..

but kita kena ingat all students do work really hard to be at the place they are today. kita juga perlu ingat jgn pula kita rob them off saat being kids dgn ajar mereka to be a little too serious hingga jadi budak skema yang tak best di buat kawan bila besar but kita juga perlu ajar mereka the importance of being bagus dalam pelajaran, the sense of berjaya so that mereka akan laparkan more kejayaan bila besar nanti

wei, balance, mungkin over achiever bukan segalanya, but improving matters more. betul tak?

oh, soraya yg fragile, manis dan kememeh itu mendapat nombor 1, hehehe, saya sgt bangga juga dia sgt cute tidak tahu nombor berapa hingga naik podium dan ambil hadiah.. padahal ibubapa dah tahu sebab dah tengok buku aturcara majlis, muahahaha. oh, dia juga dpt another 3 best subjects hadiah. but we didnt know the whole standard 1 ranking for her. hopefully tahun depan bila dia dpt masuk kelas A, she'll adjust just fine.

okay, ini adalah entry seorang ibu yg highlight of her life perkembangan anak2 dan ahli keluarganya. maka sapa bosan, jgn lak dok kutuk dok kata, eleh, lagak le tuh, bukan apa pun.. okay mereka anak saya yg precious, jika bukan saya yg berbangga, siapa lagi?.. :)


but foremost ALHAMDULILLAH dikurniakan anak yg terang hati dan kurang bermasalah dalam pelajaran.

10 comments:

Daun Bidara said...

alhamdullilah, sapa sapa pun akan rasa gitu

Tijah said...

aiyooo. budak laki lagi la. suka suki tamo blaja...tapi janji score ok la kan?

yassmine?

yasirah?

yusnirafiza?

hahaha...budak2 Y mmg bijakkkk tu. wakakkaka...

hantumakan said...

daun - tengs. rasa sejuk juga perut

tijah - anak kau sure pandai, skipping je manjang.. :) .. anak aku anak jawa, bila org skipping ngan dia, dia cakap melayu

by the way, tak syak lagi nama Y mmg bijak bistari, muahahah

geraugebang said...

Ya. mak kena bangga dengan anak-anak.

Ita Shadila said...

quote from anda "laparkan more kejayan" --> ayo, i baca i dah pressure.. so camner tuh?

btw, mmg derang terang hati.. alhamdulilah.. sonang hati omak eh

hantumakan said...

kak gerau - it takes a mom to understand kan, hehe

ita - haha, u pressure coz dah nak jadi emakkah?.. cute

afendi ariff said...

anak aku br masuk tadika....br 5 tauwoun....aku pun blum rasa pressure lg ni...heh!

Ita Shadila said...

i baca as seorang anak.. ni br baca blog u, tetibe x tentu pasal pressure

MK said...

sungguh comel - tak tau nombor berapa until naik podium hihihih.. congrats girls!!! auntie intan pun tumpang bangga.

ya - ibu-ibu mesti bangga dgn anak2nya. sbb kalau bukan kita yg bangga dgn derang, sapa lagi?

hantumakan said...

afendi - baru tadika bro, still rilek.. :) .. tpi ada gak tadika yg pressure weh.

ita - oh! bukan nak pressure anaklah, actually parents more pressure sebab risaukan anak mereka tak jadi orang bila besar nanti hahahaha

MK - wah, tengs auntie intan..

tak lama lagi kita tunggu anak truna awak lak amik hadiah.. abang lon and bambam, hahaha