Thursday, February 18, 2010

murtabak singapura

lokasi : kalau dari tangkak, sebelum jambatan besar muar, deretan kedai selepas sekolah sms muar sebelum stesen minya petronas

hadapan kedai



sos pencicah






kecil rm6
besar rm10
special rm13

servis : sad, siap waiters nak gaduh sesama mereka the day kitorang nak makan
murtabak juga lambat siap, tapi tukang tebar dah warned awal2
indifference jika korang mcm marah and blah walau murtabak tak siap
juga menjual assam pedas ikan pelbagai jenis
dan botok ikan tenggiri yg laki i swear sedap gila, hehe
senyuman adalah kedekut disini, maka simpanlah senyuman anda untuk orang yg lebih menghargai
adios


16 comments:

Lya Colours said...

kat tempat saya, murtabak singapura hanya terdapat masa bulan puasa
ade sorang mamat muda jual dgn kwn2
sedap jugak

ibusinga said...

slurpppp.....
murtabak...asam pedas telur ikan..
sedap..tapi mmg lambat...
kita selalu call..oder..1/2 jam sampai terus collect(oohh..kak izat KL..nak 6 macam biasa???dia kata..'malu kita tau'...)..nak nombor si hamdi(si penebar tu,@anak tokeh@yang tanpa senyuman..)kita ada..kalau tak oder dari rumah...berminyak2 lah nunggu kat tepi dapur..
menaip sambil senyum...

hantumakan said...

lya - waa, once a year affair le nih..

ibusinga - waa, akak main kroni ye.. :)
lain kali kalau kita balik kpg, kita roger akak for the phone number, nak kena name drop nama akak ke baru dpt order nih?.. hehehe

Ita Shadila said...

botok tu aper maksud?

geraugebang said...

Senyumannya lebih mahal daripada murtabak gak nyer yeer.

hantumakan said...

ita - ikan stim dlm daun pisang, dlm penuh ngan daun2 pucuk muda dgn sambal dia.... sgt low fat okay, hehe

kak gerau - hahaaaa.. mmglah kak

julie said...

Kat jb i suker makan murtabak singapura yg kat sg. chat tu. The penjual also lokek dengan senyuman... nasib baik ada pembantu lelaki suka senyum, pembantu pompuan masam... lama dah tak pergi... apa khabar agaknya mereka..?

Maybe pengeras/pelaris untuk murtabak singapura yg dituntut mereka ialah jangan senyum dengan customer....

Seperti biasa komen aku gila kuasa panjang... sorry HM...

hantumakan said...

julie - aku ni aje nama budak batu pahat, johor tapi geog johor sumer masuk longkang, hehe, sungai chat itew tidak ketahuan dek aku dimanakah dia..

agaknyalah kan, jgn senyum nanti murtabak keras, kahkahkah..

i rela u komen panjang2.. mcm la aku komen pendek pun dlm blog u..
;>

kucingorengemok said...

haah, kedai ni kalau tak kerana murtabaknya memang dah lama lingkup kot!

hantumakan said...

kog - hahahaaaa, jalim sungguh ayat itew..

afendi ariff said...

nanti aku try gi sana dgn muka masam!
heh!

hantumakan said...

afendi - hahahaaaa, negetive counter negative jadi positif kot,

Mama Miraki said...

salam...
saya pun ada pengalaman kurang sedap kat kedai ni..satu hari saya singgah nak beli lah..time lebih kurang pukul 7.50 mlm...saya lepas solat maghrib... kat Petronas..lepas tu penebar roti tu cam marah dia kata " saya ni belum sembahyang oranag dah order..kalau korang tak sembahyang tak per...ni saya kalau anakberanak saya tak sembahyang sapa nak tanggung"....mak aiiii berdesing telinga....sungguh kurang sopan..dia ingat kita yangbeli nak tak solat ker...sedangkan kita ni dalam perjalana...tapi sebab murtabak dia sedap...tahankan ajelah telinga...hehehhehe

hantumakan said...

mama miraki - waa, dahsyatnya bahasa.. agaknya mmg takde second person tebar kot .. so suma pun dia buat sesorang.. tokleh tukar2.. but still, kenalah ada business strategi kan, tak boleh juga sombong benar dgn pelanggan, nanti rezeki pun hilang.. ngan tuhan pun tokleh sombong, kita nampak kedai dia bukak pun kita singgah saja, manalah tahu dia blum sembahyang ke apa.. marah lah tiba2 dengar, hehe

Mama Miraki said...

itulah..kalau nak betul pastikan semua dah solat..patut waktu azan tu hah tutuplah kedai tu dalam 20 minit ker..lepas tu buka balik..ini pelanggan yang nak beli pulak kena marah. Heiiiii nasib baiklah kau sedap murtabak ooiiii...kalau tak dah lama bungkus tu...hehehehhe...ni weekend nak balik ni..."wajib" singgah tu....heheheh

hantumakan said...

mama miraki - waaa, tegar betul.. :).. well i guess for a good murtabak we just have to make some sacrifices.. hehe, jalan baik2 nanti balik muar..