Wednesday, March 31, 2010

Piala Dunia Bolasepak

aku first time membuahkan minat kepada sukan bolasepak ni masa piala dunia 2002.. yelah kan, main bola ikut time asia, cun dah tuh.. lawan kat korea/japan.. masa tuh top 8 adalah team yg aku suka.. korea, japan, german, brazil..france, lupa lah the rest.. masa tuh baru aku bukak mata tengok bola.. best ooo, aku tak le rasa aku tengok bola for the ke'henseman' of the player.. tapi aku rasa balack form german adalah hunky.. and few japs player.. menggetarkan, hahahahaaa..

memorable moment,

flux goal katanya from brazil kepada england kot, yg free kick ke hapa ntah tendang budget2 cun aje trus goal. shioh oo tengok..

and what-his-name the brazil player yg main lawan turkey ke apa ntah, kena tendang kat kaki but tergolek2 merengkok mcm kena kat perut, lakonan failed tapi mmg memorable, hahahaha

aku enjoyed the way brazil played. sebab rythm dia mcm best as for europe country mcm serious no aje main. rasa mcm tak best, dah la padang besar, kau main serious ilang appeallah .. tapi masa tuh aku ada baca yg the way brazilian/latino people main bola akan merosakkan the sports, apa ntah aku tak paham, it's only a sport for God sake, kau tendang bola masuk palang, kau score.. in the process u shud have fun rite?

and pasal itali team yg bengang ngan korean player yg main untuk club dorang pas tuh dorang kalah ngan korea team and pas tuh mcm ugut and nak brenti kontrak and such... seriously.. apa kes beb, it's only a sports..

masa piala dunia 2006, aku geared up nak tengok.. poyo.. sebab teringat demam bola 2002.. tapi dgn schedule bola yg memerlukan aku jadi haiwan malam, tokleh tido sebab nak kena tengok bola and laki aku pun jenis yg tak get it all fanaticism bout soccer tak mungkin stay up for sake of watching.. ditambah lagi dgn team kegemaran aku sumer dah out tak masuk semi final.. maka aku tak pay attention dah.. tapi frust sebab itali (kan?) jadi juara.. nyampoh le.. dah la main taktik pissed off kan pemain france zidane dgn the infamous scene of lagakan kapla itew..

okay, maybe akunya points and memories bout the sports tak accurate mana, so, sapa fanatic bola. TOLONG jgn laser saya.. tahun ini aku teringin nak tengok piala dunia lagi.. harap2 semua negara main dgn fun.. :)

BEAUTIFUL BLOGGER AWARD


1. Thank and link the person that gave you the award

Daun Bidara, orang Kelantan dan menetap di Lembah Klang, seorang yg tidak suka buang masa dan berlagha macam saya dan Neny, schoolmate adik saya dan sekarang ada di German temankan suami tercinta menyambung pelajaran dan janji nak tengokkan saya beg FURLA... best tu.. hahaha


2. Pass this award to 15 other bloggers you've recently discovered and think are fantastic:

Alemak..saya rasa saya ketinggalan keretapi sebab buat tag/award ni pun lambat.. orang lain sure dah dapat juga, maka saya nak beri kepada tak de sapa2lah, hehe
eh, tetiba nak tagg
MK + Doktor Singa + Ita shadilla + Lya Colors + kezen K.N.. arrghhh. migrain le nak pikir, dah malaslah

3. Contact them and tell them that they've won the award.

sudah baca harap buat..
achewah, pantun tak siap


4. State 7 things about yourself:
waaa , ni kena masuk bakul naik lif ke? ke?


1. Saya berangan hendak belajar main gitar.. dah lamaaaa, dah lama gila tapi tak buat2.. the purpose of the songs collection kat blog ini adalah saya berangan hendak strum guitar lagu2 ini and impressed laki sindri, hahahaaaaa.. alaaaaaa.. buat2 kalau takde mende buat, layan guitar, atau kalau tak pandai2 juga guitar itu boleh buat ketuk each other kalau gaduh, hahahaha..


2. Saya suka diri saya. I think I am beautiful inside.. hahahaha.. biarlah aku nak prasan.. :) .. lagipun tag untuk self esteem yg tinggi kan 'u gotto love yerself'.. maka saya mmg sayang diri saya bordering self centered.. hahahahaha.. tapi dah berkurengan sejak jumpa habidud dan memiliki 3 anaks..


3. Dont care much of others opinion bout myself. Motto lain, 'u cant satisfy others.. if u try, u'll die'.. hahahahahaaaaa.. terimalah kenyataan.. mudah disukai ramai adalah bakat dan aura yg dah sedia ada.. maka good for them.. as for me, i am in no mode and ability to do that.. tiring hokeh. maka kalau mak nak gelak macam pontianak harum sundel malam, mak akan buat.. so tak yah nak jegil mata, buat penat kat mata korang dan boleh buat hospital bill korang mlambung tinggi..


4. Offended dgn iklan guess di display window aeon bukit tinggi.. eh, aku slalu prasan aku ini liberal camp.. tapi tiap hari jln2 di pusat membeli belah di lembah klang ini, aku rasa mcm aku berpikiran sedikit taliban lately. okay, gambar minah caucasian berboobs terkepit lagi perky yg jika kau skalakan dgn kapla kau boobs dia adalah seolah 3 hingga 4 bijik kepala kau adalah sangat sangat sangat menjolok mata. aku tak sure apakah faktor usia ataupun faktor status aku sbagai ibu. perlukah aku bomb pusat membeli belah itu? eh, saya tarik balik ayat penyata saya. saya tidak mahu kena tangkap dgn ISA, tapi tolong, bahagian kelulusan display iklan yg aku tak sure bawah jurisdiction mana.. cukup2lah dgn display menjolok mata ini.. it just sooooooooooo 'budaya kuning' walau dulu aku gelak saja dgn kempen againts budaya kuning ini.


5. Saya suka jadi surirumah, best.


6. saya ada kawan2 blogger yg best. :) . dr singa adalah seorang doktor yg prihatin, percayalah. ita shadila adalah seorang yg rawk, and soon akan jadi ibu.., :), MK adalah kawan chat YM saya setiap hari, topik perbualan ranging dari gossip terkini dan tips masak masak juga topik keibuan yg lain, hahaha, tijah adalah skulmate yg fofular.. :) . kog pun sama, kawan skolah lama saya. juga fofular.. daun bidara put sense in life.. and brutally honest.. :) .. kezen saya K.N di alam cinta.. so cute reminds me of my jiwang era dolu kala, hahahaaa.. neny hendak jadi martha stewart saya pun sama, hahaha, eh, cita2 kita serupa... Lya colors yg gigih diet skang ini dan ramai lagi..


7. saya berangankan rumah impian saya. :) . tetiba... motip? sebab few seconds tadi, saya tetiba berangan, hahahahaha.. so saya cakaplah.. hahaha
sekian terima kaseeeeeey

Tuesday, March 30, 2010

u're beautiful

You're Beautiful by James Blunt

My life is brilliant.My love is pure.I saw an angel.Of that I'm sure.She smiled at me on the subway.She was with another man.But I won't lose no sleep on that,'Cause I've got a plan.

You're beautiful. You're beautiful.You're beautiful, it's true.I saw your face in a crowded place,And I don't know what to do,'Cause I'll never be with you.

Yeah, she caught my eye,As we walked on by.She could see from my face that I was,
Fucking high,(Real version)Flying high,(clean version)And I don't think that I'll see her again,But we shared a moment that will last till the end.

You're beautiful. You're beautiful.You're beautiful, it's true.I saw your face in a crowded place,And I don't know what to do,'Cause I'll never be with you.You're beautiful. You're beautiful.You're beautiful, it's true.There must be an angel with a smile on her face,When she thought up that I should be with you.
But it's time to face the truth,I will never be with you.


What's the odd, a stranger strumming a guiter 'bout u after changing a look at subway..
:) but the romantic feeling thinking of this kind of account, is like romantic factor 10, hahahaaaa..
yeah, saya suka lagu ini sedari pertama kali mendengarnya..
maybe 5 years back.. :)

books and movies

pertama-tamanya.. saya berhutang tag to daun dan neny.. many sorries.. tak berkesempatan.. actually have this invisible entry on my head.. so i have to unclutter the previous ideas into an entry baru move forward.. hahaha.. so, i have to make this entry firstlah.. (kalau tak paham abaikan.. saya mmg suka bercakap nonsensical sikit kadangkala..)

saya dah habis membaca THE KITE RUNNER.. sgt sgt beautifully written.. maka saya pun terpanggil untuk torrent the movie.. and paksa habidud untuk watch together since kalau paksa dia baca buku dia, matilamak menderita hendak berkongsi cerita, gerenti tak akan kesampaian.. :) .... okay, laki i mamat visual and audio.. membaca buku tebal2 macam pil tido.. fine.

well.. book wise and movie wise.. movie gives vivid idea of how kabul looks like, so unforgiving and harsh the muka bumi (area mountain batu on the way dorang pi kabul back in presence).. thing as such.. yet i had this more inaccurate pictures of kabul yg inhabitant.. kabul potrayed in the pictures buat saya paham the sentimental value of the place to amir.. and well, i dont have the idea yg mereka agak western untuk tahun 70an even.. (maybe cerita ini fiksyen, so juga maybe tidak accurate.. mispotrayal adalah perkara biasa kalau mende itu fiksyen iya dak?)

yg tak best adalah potrayal of the main character and juga the hazara boy.. i mean.. Hassan deserves better rather than being just a symbol of guilt and resent, penyesalan.. macam a tool in the movie juga novel.. rather a person. i love to know him.. his death pun just a simple telling untuk buat amir lebih menyesal rather than an event by itself.. oh, hero untuk movie a bit to soft.. tak berkesan lakonan okay.. (achewah, mcm pandai blakon pun)

perkauman, ethnicity problems dont escape moslem too i guess.. oh, by the way, after reading the kite runner.. i browse more of these kind of novel/book kat kedai.. seems like ada banyak juga buku middle eastern/Islam theme BUT macam more too propaganda aje.. mcm desert rose ke apa ntah, royalty princess yg kata mcm terpenjara and perempuan tiada tempat in society.. things like that.. i dont appreciate the contentlah.. sangat slenderous.. i like to think it's a mens/women/society flaws, rather than religion. u cant blame religion for what ever the penganut misconduct ways..

hehe.. oh saya dah tengok PS I LOVE YOU.. havent read the book.. i guess i'll stop on the movie.. well had fun feeling romantic and touched ..

watched darjeeling limited too.. cerita mcm ini mmg aku layan.. sebab it's complicated.. hahaha.. and dysfunctional.. something american great doing.. mcm sam mendes , american beauty..

sekian saja reviews saya yg boring.. hahaha..

Sunday, March 28, 2010

chocolate macaroon

seumur hidup sebenarnya tak pernah makan macaroon langsung.. hehe, but i do know how these suckers look like, but not the taste. but one of my good friend, yg been to paris for a year and back, said.. she spent as much money to buy an LV on these cute macaroons, lagilah kat paris kan, macaroons homeland i presume.. so, today berbekalkan recipe from FLAVOUR, ahkak masuk dapor and poyo2 nak buat macaroon.. i know there is little room for mistake, since kena deal ngan putih telur yg dipukul hingga peak..
sebab kelam kabut, dah siap letak kat dulang pembakar barulah ada gambar of the chocolate disc, ini adalah macaroon shells.
ditepung tawar sikit koko ataihnya..

well, the end of the sweaty tiresome activities, only these two discs yg perfect.. yg lain laid flat, hehe, maybe sebab all the air dah escape from the adunan.. or cracked mungkin sebab oven yg too hot.. so since ada two discs aje yg jadi.. maka I malas gila nak buat filling dia.. kitorang sebat ajelah as it is, hahahahaaaa


macaroon.. am so tempted to make another trial of dealing with you, hehe.. so, tunggukanlah lagi kemunculan macaroon later.. :)



Tuesday, March 23, 2010

alhamdulillah

did I mentioned that I was really takut menunggukan keputusan ujian tuition kiddos..? hehehe

I was really really takut.. since smalam first tuition kelas lepas naik cuti, i was spending my day dreading menunggu malam.. dah takut dah nak tengok what kind of results kiddos will bring in class.. major takut.. siap kata kat habidud yg dah taknak mengajar kiddos dah..

BILA MALAM

cikgu tak bertauliah : ada sapa2 yg dah dpt kertas peksa tak nih?
kiddos : adaaaa!
cikgu tak bertauliah : mamat, hidayah?.. afif?
mamat : dpt math cikgu.
c.t.b (okay dah malas eja, panjang no, hehe) : berapa?
mamat : 90
c.t.b : (dalam hati)~wow~. slalu mmg dpt 90 ke atas ke?
mamat : taklah,slalu dpt c
c.t.b : dalam hati ~major lega~
hidayah : saya dpt 32% aje. tak lulus
c.t.b : lulus brapa?
hidayah : 40%
c.t.b : aaaa, lagi 8% lagi, boleh diusahakan tuh. slalu dpt belas belas% kan.. ~senyum, another major lega~ afif dpt berapa?
afif : 77.5% cikguuuuuuu.. intan? aiman?
aiman : peksa bulan 4 cikgu ~okay, dia skolah lain, lupalak~
intan : ?????? ( muka masam mcm trouble)
c.t.b : ~iskh budak intan nih, manjang blur~ awak ada masalah ke intan, cakaplah kat saya
intan : takde. sesema (curt dismissal)
c.t.b : ~malas nak push nanti tensi, hehe~

kesimpulannya, i had another push to feel that I made something different to these kiddos. and they made somethin different to my life as well.. :)

Monday, March 22, 2010

NO SWEAT

No Sweat

No sweat it means not perspiring lah.. hahaha, takde peluh peluh maaa.. easy peasy. :). I remember the first time I used or maybe heard somebody used the word. It was after my P.E class when I was 10 or 11 years old.

my friend: eleh, no sweat.
me: sweat tu apa? sweet aku tahulah, no sweet kot.

hahahaaaa, okay, a 10 year old kid, or maybe just me always think of jajan like all johorian said-all the junk food parents been banding their kids from having, hehe-

As I grew older, no sweat means it's nothing to loose your sleep for. Or thinning your hair for nothing to worry much. What for? :).

Sometimes saying so is just a way to show that you no chicken, taking bull's by it's horn

stupid prankster: Kalau kau berani kau terjun la dari tingkat 2 bangunan skolah nih!
another stupider prankster : NO SWEAT.

See.

Or it maybe mean that you are another sporting dude game for anything for friendship sake.

friend: Babe, tolong aku study babe, aku risaulah esok peksa.
good friend: NO SWEAT.

aww, i miss saying so. Being a mother, even tho I am sweating most of the time cooking in the kitchen, fetching kiddos from school under the glaring sun, vacuuming, I pretty much abandon using the phrase. So tak mak-mak lah kalau cakap 'NO SWEAT' kat umah. Rasa funnny. hahaha.

Min: Mama, min nak mintak tolong!!!!!!
Mama-me: NO SWEAT Min
Min: ?????? apoko kono ngan omak den nih.

sekian saja karangan 'No Sweat' saya, Kerana saya malas figure how to tweet, saya saja-sajalah buat karangan ini. hehehe.

By the way saya kena saman parking tatkala pi buat kerja KFC Premium tadi. Upah rm45. KFC Bill-RM9, saman parking-rm30.. TAK BALIK MODAL OKAY, dah la pokai nih, hampeh.

project alpha

Week 4

No Sweat!

Minimum 200 words
End blog post with sentence – Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Auditions are now open! Check it out at www.projectalpha.com.my/auditions


Embed Project Alpha Facebook badge on your blog. Code can be found at www.facebook.com/projectalpha

The following image must be in your blog post. [Click here to download the image]
When you’re done with your post, tweet about it and mention @ProjectAlphaMY, and also include the hashtag #action3.


weh, teringinlah nak mengarang for this project alpha. tapi -hashtag #action3- tuh kena buat apa dlm twit?.. kita tak twit friendly..

hehe, tolon saya plis

Saturday, March 20, 2010

ada ke patut?

di suatu pagi yang startnya aman aman gitu . seorang isteri mengetuk pintu bilik air kerana si suami di dalam

babedoyah : sayang, bukak la. orang nak amik sampah ni kat dalam.

dudebotak : jap, jap

kemudian dia bukak dengan muka sengih-sengih

babedoyah pun pungutlah sampah di dalam bilik air.

dudebotak : ni RADICARE eh?

ada yg nak kena radition nih.. tak patut betul..

takpe yang, nanti i kenakan u baik punya.. hehehe

RALAT - dah lama baru prasan, hahaha, radition=radiation.. :)

Thursday, March 18, 2010

mati merindu...

i nak buat entri baru, out of boredom and needing to type. tapi takde idea. :)

saya pergi ke Kelantan tidak membawa my pet camera. so no pictures to upload, some in my teeny camera but my comp takde bluetooth and the cable phone-comp pula rosak. but Kelantan memang rawk, else then saya terbeli an overipe buah salak yg dah gassy rasanya, i was happy i made the commitment going, best gila lepaks with my little sisters and bro, walau kitorang dah tak selayaknya nak prasan macam kanak2 ribena.. hahaha, semua dah besar panjang dan dah ada laki dan anak2 nak jaga (tapi kita tak bawak famili, so kurang tanggungjawab kat sana, haha)

my bro tunang day was splendid.. and julie's family was really nice and the ayam 3 rasa (when we inquire, kata mak julie itulah nama masakannya) was yummeh gilas.. sangat menyantap makan jilat-jilat tangan okeh. then we went to Bachok to mak's uncle place and makan lagi sambil mintak recipe the equavelent of this side of sambal belacan.. cant wait to try my hand on the new recipe.

wakaf che yeh again but since semua termasuk saya ini dah pancit, it was like pergi 3, 4 baris saja, i know there are more, hehehe, but heck.. no energy to scour the place and trying to find a bargain.. but like my sis said, u dont speak kelantanese, u hilang the priviliges to get rock bottom price.. so, it's still cheap only not dirt cheap.

well, as for my reluctance of going to kelantan sebab takut mati merindu, hahahahaaa.. me and hubby dude had a fresh perspectives of things.. ngak cuba ngak tahu dong. new things come to whom who tried to break tru the customs and the usual.

till then.. till then..

Wednesday, March 17, 2010

nyah, kalau kau dah malas kau main random aje tampal gambar..

okay fine, tak koserlah, gambar banyak tapi buat entri 2 3 kali, aku main pulun ajelah tampal skali boleh nyah?
muffin redimed from bagus.. the star is the silicone warna warni ittew, suka tau suka tau kitaaa... :), adik kita bawa pulang from UK
aaa, muffin lagiii
dan lagi, okay tahu dah bosan tukar gambar lain pulak.. :)
okay, bukan makanan tapi anak2 kita, gambar ini cute sebab main merry-go-round and habidud took the picture from atas.. kretip apa
back to food stori.. makan bajet @resepi rahsia (secret recipilah) kalau tengahari satu pinggan hanya rm10
tambah eslemonti tambah rm2 sajaa@ resepi rahsia
kopi @ bintang duit (starbuck)
eskrem with toast @ cafe kat kampng habidud
bahan masak2 pondok2 yg comel dibeli dgn sukasuki dek kak senah (eh, sayalah beli, tak baik fitnah kak senah),
dri kiri cooking spray sonang katanya nak budget minyak tidak melimpah ruah hanya sikit saja bila disembur pada pan, hahaha poyo
ditengah tengah minyak biji anggur rajinnya perah biji anggur kecik cinonet sampai kluar minyak, kau tak tipu kak senah ke nih?
dan akhir skali sun-dried tomato, jemurlah tomato korang beli kat pasar malam sama tak sama jadiknya, sebab aku malas aku beli sajalah..

Tuesday, March 16, 2010

Empress Orchid-Anchee Min

okay, tahun lepas bila i mula kembali berkecimpung membaca selain buku masakan, i sudah beli 2 John Grisham, and 1 buku paulo.. hasilnya i dah jatuh cinta kat paulo dan telah mem'band' hasil kerja john grisham..

after sometime, i know skarang i suka baca buku yg bagaimana.. walaupun bila di kedai buku i main tembak2 aje buku yg i nak beli tanpa meminta opinion, and kadang kala hanya berbekalkan review yg saya baca dalam the star (ye, the star terlalu banyak mempengaruhi keputusan seharian saya, hahaha).. saya tahu saya tidak pandai enjoy chick flick, oleh itu sehingga skarang saya belum membaca all the shopeholic-saga, saya tidak enjoy twilight-saga, saya berbelah bahagi hendak membeli percy jackson.. dan banyak lagilah..

i know i wanna as much as i can to support malaysian writers and as for now saya hampir setiap bulan berjaya membeli at least one book, awang goneng, farish a. noor, one book about a father and his way making his kiddos clever(seriously lupa tajuk) and one politic book by one of the pkr chinese guy (juga lupa tajuk)

intro too long.. saya hendak review buku di atas. EMPRESS ORCHID by ANCHEE MIN

buku ini lebih kurang seperti buku memoir of geisha. at point i think it's better that geisha book.
i think the book is about the dowager empress yg dikatakan jalim itu. well this book humanise her. people do certain things because they are pushed to a corner and had no other choice than fight for their existence kan?.. so.. from my opinion, itulah yg cuba dikatakan oleh si penulis.

buku di atas hanya menceritakan kisah empress itu sedari dia susah dan belum berkahwin dgn maharaja sehinggalah menjadi concubine dan melahirkan anak lelaki yg menjadi heir kepada takhta dan negara china.

cerita setelah suaminya mangkat dan anaknya berjaya memegang tampuk pemerintahan dan sehingga jaman jalimnya ada dalam buku sambungan, the one that i hope i am buying at the end of this month, bersama buku chin peng.

saya sangat suka buku ini and it's unputable, kalau boleh saya nak baca sekali lalu tanpa perlu makan, minum, mandi tapi tak logik sebab saya tetap makan, minum, mandi dan perkara2 perlu yg lainnyaa, hehehe

genting highlands, kota keriangan

keriangankah aku disana?.. kids sure did.. :), untuk orang seperti aku yg begitu gerun nak naik mesin2 yg membuat aku rasa nyawa aku dihujung tanduk, well, it didnt bring much joy seriously.. i do care for my unimportant existence, hahahaa.. and dicing with my life is no no no in my list.. well, let's recap what adrenalin crave people do..

suami saya main go-cart. proses menunggu turn adalah berejam ye tuan puan. sila bawa tahap kesabaran yg tinggi, hahahaaaaa.. tapi suami kata ini sudah pasti bukan enjin go-cart sbenar kalau tidak mahu ada yg terbang amik laps, mungkin hanya mesin lawnmower .. jika rajin sila tebas skali kawasan berumput ketika amik laps.. hihiii saya main2 jgn tebas rumput nanti kena marah.
ini anak2 saya .. kedua-duanya manusia yg berani.. saya mengambil hypothesis kanak2 belum lagi develope rasa ngeri, mungkin mereka belum punya tanggungjawab dan harta duniawi yg mereka sayangi. si belah kanan telah naik spinner (twice), cyclone, dragon coster, boat bumper dan segala malalah yg budak ketinggian dia boleh naik.

soraya dan nad being tame naik coach yg pusing satu theme park, i naik ni, i naik ni, hahahahaaaa


flying coster, terkini.. sapa prasan nak jadi superman, bolehlah prasan prasan naik mende nih, skali naik rm10.. but looking at orang gila yg naik, mmg sah gilalah, hahahahaaa(habidud naik skali, adik ipar twice)



nad ... dalam ferris wheele saiz jam big ben, aku tipu, aku pun tak tahu big ben bosa mana, moralnya aku nak cakap saiz bulatan dia besarlah, tak suka okeh, gayat.!!!
itu sahaja laporan saya. :)




Wednesday, March 10, 2010

second thought

esok saya akan ke kelantan.

adik lelaki saya akan commit himself to a life time commitment.

kami akan merisik anak dara orang untuknya. :)



well, he changed a lot in these back years.. a lot sangat.

good for him.

we as the famili rapat happy for the changes.

people grow to be better person afterall.

some doesnt, but for whom who did

percayalah, walau kita nampak skema,

being better person tidak cliche

it serves you rite



okay, nanti aku akan tak ingat mbebel bout karma, doing good yadda yadda..

typical nanti orang bosan macam life coach lak aku di pagi buta.. hehe



yang having second thought adalah aku

hati saya di'tugging' untuk tidak pergi

tinggal suami dan anak-anak

saya sudah menjadi muram

membayangkan tidur malam sorang-sorang

tak best gila..

tapi saya rasa saya perlu pergi

for pelbagai reasons

else than it's family milestone

saya perlu rasa how it feels 'going'

slalu hubby dude pergi luar negara for job

saya asik kena tinggal

it was sad but i braced it

tapi nak rasa how it feels meninggalkan

actually it's sadder coz knowing i am going

~learning process for me and i believe for hubby dude too~



*dude, i believe it's not easier for you going too, now we both will know how it feels.

Tuesday, March 9, 2010

kiddos@tuisyen

insiden 1

dah habis blajar, bukak tv

afif the cheeky boy - acik, bukak la astro acik

cikgu tak bertauliah - rumah acik takde astrolah

afif the cheeky boy - harap aje tv besar acik ni

?????, bleh






insiden 2

cikgu tak bertauliah - intan, 1 hour ada berapa minit?

intan yg pasrah - 1 minit acik

cikgu tak bertauliah - ya Allah, bukan

intan yg pasrah - eh, ada 3 minit

cikgu tak bertauliah - bukaaaaaanlah, ada 60 minit

intan yg pasrah - eh, yeke?

cikgu tak bertauliah - 1 km ada berapa meter?

intan yg pasrah - 60 meter?

cikgu tak bertauliah - ada 1000 meter intan!!!!

intan yg pasrah - acik suka mathematic ke?

cikgu tak bertauliah - sukalah

intan yg pasrah - saya tak sukalah acik, saya tak pandai

by the way, dia kata hobinya shopping.




insiden 3

hidayah si cunning - eh, busuknya, sapa kentut ni?

budak2 lain - eh aku bukan, takdelah, bukan kita, bukan kita (bising sesama sindiri)

hidayah si cunnig - hehehe, sayalah acik yg kentut.

cikgu tak berttauliah - chet!

Monday, March 8, 2010

politiking, politikus, realpolitik

weh,
tv3 ada saudara fairuz, was timbalan for anak lim kit siang kat penang..

:)

okay..
after sifting all his politics jargon..
i kinda understands what his talking..
but i keep my understanding to myself
kerana politiking takut kena seranglah..
so much for free speech..
bukan bout government only
aku rasa penyokong tegar juga tak opened untuk wise open discussion
so ai malas

lately i am so ketagihan by history and politics
serious best
tahu kenapa buku teks sejarah skolah begitu bosan?
kerana content terpilih itu.
there's more stories than just what shit they been printing in it.

oh, next month,
jika rezki mengizinkan,
saya akan beli buku teks chin peng, his side of stories, haha
kenapa buku teks, tebal dan berharga rm70..
any sponsor?

dr fadhilah kamsah kata i begini

APRIL
Sangat aktif dan dinamik Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal Sangat menarik dan pandai manjakan diri Punya daya mental yang sangat kuat Suka diberi perhatian Sangat diplomatik (pandai memujuk ). Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang Sangat berani dan tiada perasaan takut Suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah Emosi cepat terusik Try control the emotion Kecenderungan bersifat dendam Agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan Kuat daya ingatan Gerak hati yang sangat kuat Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain Berpenyakit di sekitar kepala dan dada Sangat cemburu dan terlalu cemburu.

99% accuracy, good and bad..

eh, korang ada dengar berita apa rais yatim cakap dalam berita today tak?..
something funny, tickle my funny bones
tapi tak berani nak quote,
nanti kena tangkap
masuk lokap, hahahaha

Sunday, March 7, 2010

for leha, sorry for the lateness.. :)

Roast Chicken Ramadan - Recipe by Amy Beh

Cuisine Malay • Recipes • Restaurants
Type of Dish Central Dish
Cooking Method Roast
Occasion Hari Raya


Average Rating (2 users) : *****


Ingredients

•1 chicken (about 1.5kg), wash, cut through the breast and open up flat

•1 tsp salt

•1/4 tsp pepper

•1/4 tsp ground black pepper

(A) Ground spices (combined):

•2 tbsp chilli paste

•1 tsp turmeric powder

•1 tsp ground cumin (jintan putih)

•1/2 tsp ground fennel (jintan manis)

•1 tsp ground coriander

•100g shallots

•3 cloves garlic

•1 stalk lemon grass

•1cm piece galangale

•1cm piece ginger

•3-4 tbsp oil

•1 onion, finely chopped

•1 tomato, seeded and finely chopped

Seasoning:

•1 tsp salt or to taste

•1/2 tsp sugar or to taste

•1 tsp chicken stock granules

•1 tbsp Worcestershire sauce


Method
Open up chicken and press down with meat side on a wire rack. Rub salt, pepper and black pepper all over. Turn over and rub all over on the inside of bird with combined salt, pepper and black pepper. Leave aside.

Heat oil and saute ground spice ingredients (A) until aromatic. Add in onions and tomatoes and fry for three to four more minutes. Dish up and leave to cool.

Spoon sauted spices over chicken and rub all over. Leave aside in a plastic bag to marinate, preferably overnight in the refrigerator.

Put chicken on a rack placed over a tray. Roast at 180°C for 25-30 minutes. Turn over at the final 10 minutes. Roast until chicken is cooked.

Remove chicken from rack. Chop up chicken into bite-size pieces and serve with roti jala.

selamat mencuba untuk leha, hope yer boys will like it.

ps- sbelum terlupa, skarang di akhbar the star, setiap hari isnin pertama bulan itu, ada section DON'T CALL ME CHEF , recipes kat sini juga mnarik belaka.. but sadly miss begum has stop her column on sunday fortnightly, saya kuciwa but the other recipes section yg monthly ini pon bolehlah, selain dri weekly amy beh's setiap selasa dan setiap fortnightly recipes bergambar.


blimey, i am such a pavlov experiment

povlov's theory = dog + bell ringing + giving food + salivating..

okay, in order yg entah macamana ntah pelajaran form 3


EXPERIMENT PAVLOV, ME BEING THE SUBJECT

EXPERIMENT 1
time balik rumah
aku = masuk kawasan gate rumah + swipe kad auto gate yg gantung kat leher+ drive in

time gi aeon jusco bukit tinggi
aku = sampai kawasan auto gate +swipe kad rumah yg gantung kat leher = bar gate tak naik tepuk dahi, aiyoyo lupalah, ini kad untuk rumah saja bukan untuk masuk aeon, tengok kiri kanan takut ada orang perasan. banyak kali okeh.. ai malu.. :)





EXPERIMENT 2
time dah parking keta
aku = kluar keta + picit alarm keta = blah laju2 hari panas nak cepat masuk rumah

time nak masuk rumah
aku = sampai depan pintu + tak tahan panas nak lepak depan kipas + picit alarm keta kat pintu rumah = eh, awat tak 'tit tit', eh lupa, ini untuk keta, bukak rumah pakai kunci la mangkuk

hari ni saya seharian di genting kota keriangan, saya riang tapi penat, babai

Friday, March 5, 2010

LONTONG KLANG

INI KEDAI FOFULAR DI KLANG. ye ke?.. tapi slalulah direference kan, di majalah cenggitu, kedai dia dah ada banyak skarang nih, dekat shah alam pun ada, kat seksyen 7, yg aku pi ni kat taman botanik, klang
dari iklan dia macam gah, aku belum lahir, saga lontong dorang dah bermula..
rupa paras lontongnya. ini lontong standard.. harga?.. okaay, aku lupa walau slalu makan, hubby dude tukang bayar, i tukang makan so how.. but definately tak lebih rm3 semangkuk siap bergedil, serunding, tauhu dan tempe.

okay, rasanya, sesudu sedap gilas, second sudu, yummeh, bersudu-sudu-sudu, rasa mual kerana rasanya yg sangat perisa..


lepas makan jadi macam ular saya.. kekenyangan.. ~gambar adalah authentic, ditangkap di laman parkir ular baru lepas telan kucing.. ~

Monday, March 1, 2010

qur'an and cricket

these past two days I was high on this book. I did wanna buy two of his works but the other one was sold out when i had the money to buy it. i hope i will get the opportunity to buy it later.

well, i did mention the hesitation bout buying it in the first place, but i am glad i did buy it afterall.


kenapa saya suka buku ini?


it's a travelogue. maka menarik, the thrill of reading a faraway land is something i enjoy. :)


it's his real experience going to pakistan, india, pattani and few other places looking for the madrasahs to learn the real truth bout the terrosist factory aka madrasahs per say by the west medias. as i always wanted to believe, there are always two sides of a coin. there were never a clear black or white always gray, maka disini kita dapat lihat yang terrorists (or not), mereka juga manusia biasa with their own sets of beliefs or situation yang might push them in doing certain things.


okay, nak review lagi, belum pun habis baca, baru sampai ke sri lanka.. :)


trivia

did you guys know that the so called taliban/terrorist by USA was funded by USA once upon s time? i just knew. those dajals. the way it puppeted things around, sangat barua.


oh, saya juga beli buku mengenai concubines/maharani dowager china and the kite runner ~ye kezen saya baru nak baca, better late than never.. :) ~

just a simple telling. hati saya kacau. saya tak suka begini. but..... hell ya, it would get better rite?.. always did.