Tuesday, March 30, 2010

books and movies

pertama-tamanya.. saya berhutang tag to daun dan neny.. many sorries.. tak berkesempatan.. actually have this invisible entry on my head.. so i have to unclutter the previous ideas into an entry baru move forward.. hahaha.. so, i have to make this entry firstlah.. (kalau tak paham abaikan.. saya mmg suka bercakap nonsensical sikit kadangkala..)

saya dah habis membaca THE KITE RUNNER.. sgt sgt beautifully written.. maka saya pun terpanggil untuk torrent the movie.. and paksa habidud untuk watch together since kalau paksa dia baca buku dia, matilamak menderita hendak berkongsi cerita, gerenti tak akan kesampaian.. :) .... okay, laki i mamat visual and audio.. membaca buku tebal2 macam pil tido.. fine.

well.. book wise and movie wise.. movie gives vivid idea of how kabul looks like, so unforgiving and harsh the muka bumi (area mountain batu on the way dorang pi kabul back in presence).. thing as such.. yet i had this more inaccurate pictures of kabul yg inhabitant.. kabul potrayed in the pictures buat saya paham the sentimental value of the place to amir.. and well, i dont have the idea yg mereka agak western untuk tahun 70an even.. (maybe cerita ini fiksyen, so juga maybe tidak accurate.. mispotrayal adalah perkara biasa kalau mende itu fiksyen iya dak?)

yg tak best adalah potrayal of the main character and juga the hazara boy.. i mean.. Hassan deserves better rather than being just a symbol of guilt and resent, penyesalan.. macam a tool in the movie juga novel.. rather a person. i love to know him.. his death pun just a simple telling untuk buat amir lebih menyesal rather than an event by itself.. oh, hero untuk movie a bit to soft.. tak berkesan lakonan okay.. (achewah, mcm pandai blakon pun)

perkauman, ethnicity problems dont escape moslem too i guess.. oh, by the way, after reading the kite runner.. i browse more of these kind of novel/book kat kedai.. seems like ada banyak juga buku middle eastern/Islam theme BUT macam more too propaganda aje.. mcm desert rose ke apa ntah, royalty princess yg kata mcm terpenjara and perempuan tiada tempat in society.. things like that.. i dont appreciate the contentlah.. sangat slenderous.. i like to think it's a mens/women/society flaws, rather than religion. u cant blame religion for what ever the penganut misconduct ways..

hehe.. oh saya dah tengok PS I LOVE YOU.. havent read the book.. i guess i'll stop on the movie.. well had fun feeling romantic and touched ..

watched darjeeling limited too.. cerita mcm ini mmg aku layan.. sebab it's complicated.. hahaha.. and dysfunctional.. something american great doing.. mcm sam mendes , american beauty..

sekian saja reviews saya yg boring.. hahaha..

3 comments:

NH said...

N sanggup mendownload using berukband. it took days and it was,well, all worth it. keh keh. leh la yaya cuba baca a thousand splendid suns nanti :D

PS i love u works with me. kwn2 N x suka. hehe. tapi N soookaaaa sgt!

Ita Shadila said...

not a big fan of gerard butler.. tp selepas tgk p/s i love u... terasa gerard butler sgt hot! arrr~ --> bunyik gatal

hantumakan said...

K. N - i know.. bout to buy it this mnth but fulus sempit lak, hehe, next month lah, but kawan kata better than the kite runner, betulkah?

PS I LOVE u , i love gerard and the other irish guy itew.. sooooo sexy okeh ckap dgn accent itu

ita - i love him in 300.. brutish gilaaa..lagi kulit kekilatan tanned, hahahaaaaa