Sunday, April 25, 2010

compassion ke confusion?

Saya suka baca akhbar.
Saya suka baca akhbar 'The Star'.
Saya suka baca akhbar 'The Star' kerana ia neutral.
Tidak berpihak pada mana-mana bentuk propaganda mahupun slander, atau apa jua bentuk provokasi.
Lagipun saya tidak suka akhbar yg tabloid-like, atau suka mensensasi,
let's call a spade a spade, shall we?

Namun, kerana liberalnya akhbar ini, sabtu lepas kluar berita ini.

Dia Shahrul Anum. Ya, dia memang seorang Muslim. Ya, yang dia pegang itu seekor anak anjing, salah seekor dari 16 ekor yg dibelanya.

Ini adalah petikan akhbar yang saya ambil gambarnya.










mmmmm.
Kenapalah orang melayu Islam skarang ini sungguh pelik.
Saya peliklah the approach they take sometime.
Saya tak layak nak ceramah mengenai Shahrul, saya juga muslim yg sedang belajar memperbaiki diri..
tapi she is really making me wondering.


12 comments:

Lya Colours said...

yeah make me wondering too
lalalalala ~ ~

nas said...

bukan pelik tapi dunia akhir zaman mcm2 datang..yg herannya kita takut kiamat tapi kita yg mwujudkan tanda2 kiamat tu...subhanallah..salam kenal..i follow u..

nas said...

bukan pelik tapi dunia akhir zaman mcm2 datang..yg herannya kita takut kiamat tapi kita yg mwujudkan tanda2 kiamat tu...subhanallah..salam kenal..i follow u..

MK said...

hmmm - niat yang baik tidak semestinya menghalalkan yang haram.

cth: minum arak dengan niat bersedekah (tetap haram)

cth 2: pegang anjing dgn niat kasih sayang (tetap haram)

ada byk benda lain yang boleh kita buat dengan niat yang baik serta halal & toiyibba...kenapa memilih jalan ini?

sekian dari ustazah kintan...

wallahualam bissawab.

hiksss.... tertunduk sopan

Daun Bidara said...

ni satu contoh, ramai lagi orang gini sekeliling kita

hantumakan said...

lya - mm.. mmmmmmmmm.. masih pikir..

nas - :), salam kenal bro, wa dah terjah blog bro, gempaq gila gambaq makanan.. kecur

subhanallah.. tapi tetap menakutkan.. the commitment is alarming, kalaulah commit begitu doing something for Islam sake.

MK - miss u babe, hehe, but guess we're both occupied with something lately, hehe

yup, niat tidak menghalalkan cara.. if u want to show compassion towards animal, masih banyak lagi binatang lain yg tidak menimbulkan fitnah dan pandang serong orang,

eh, camna minum arak bersedakah, adakah dengan setiap belian, rm1 akan diberi kepada wwf, that kind ofthing ek?.. hehe

saya terima pendapat ustajah kintan, hehe

daun - agree, ramai lagi, but the wave is so alarminglah lately.. kalau dulu mungkin sorok2, skarang seakan bangga buat sesuatu sebegini.. u got to stay at one clear line.

Neny said...

i'm wondering myself about all of these too...kenapa nak bela anjing? kucing kan ada sbg alternatif kalau betul pon nak buat kebaikan dgn membela haiwan. Haih....

afendi ariff said...

aku pun kompius!

Jamie said...

Moga Allah melindungi kita semua dari sesuatu yang menyimpang dari agamanya. Didoakan semuga Shahrul juga mendapat taufiq dan hidayah...

DrSinga said...

ada sorang mamat melayu kat paper hari tu..dia kata dia mazhab maliki..so...boleh...
i guess so...

hantumakan said...

neny - exactly point in my head too... so many other animals to care, anjing juer pilihan hati.. hehe

afendi - haahaaaa, kompiuslah kita beramai-ramai

jamie - amin for well meaning doa..

drsinga - hehheee.. okay.. noted.. yet... weird..

tik said...

sorry kak dahlia.. my opinion rasa bela anjing tak haram.. pegang anjing pung tak haram.. tapi bila pengang dlm keadaan basah tuh yg kena samak (sebab air liur dia ada kuman).. tuh jea..

so bg tik la.. dia nak bela 200 ekor anjing pung takpa.. asal dia tahu cara bersuci dgn betul lepas tuh :D

anjing jgk makluk Allah.. so takde sebab kita nak merendahkan nyea.. :D