Friday, April 23, 2010

streamyx mcm haaaaaaaaaaar@$.. maka harus ulas tentang buku.. :)

setiap hari saya akan bangun dan membuat kerja-kerja pengurusan.
bukan pengurusan kuruskan badan. (tak baik taw)
tapi menguruskan zoo, kebun, cafe dan pelbagai aset perniagaan i, (hikhikhik)
tapi minggu ini internet seakan labi-labi, lambat okeh,
kura2 galapagos pun ada, dia lambat tapi panjang usia and err low libido, tak caya pi wiki.. (agaknyalah kalau ikut memori bacaan aku nih)

and tadi i read in paper,
talian internet bakal sangat akan terganggu,
kerana kerja-kerja naik tarap ke hapa ntah
starting today till 2nd may,
tai* kuceng betul..

oleh itu aku memilih untuk review buku2 yang aku baru baca untuk bulan April.

buku ini sumpah best, macam tengok cerita wayang, tapi dalam reading version.. u actually boleh berangan scenes wayang sambil membaca. unputable. aku stay up reading this one, walau mata seperti hendak pecah dan kepala tepu dgn ayat-ayat, i keep on reading it.

oh, sure ada tapi, well, starting cerita ini sdikit penuh dgn all the business jargon, oleh kerana aku hanya seorang surirumah dan tak pernah minat baca section business dalam akhbar, aku sdikit terkial-kial..

cerita ini juer ada 2 stories interwining as the main plots.. the more interesting plot, habis 3/4 way tru the book, and the real ending for the other plot somehow a bit pale to comparison. and ada juer minor plot within the plot, mabe kerana buku ini trilogy, maka the foundation of the next book needed to be lay out in the first novel.

i am quarter tru reading his second novel, oh, sadly, the author sudah mati, sooo, there's only this trilogy under his name.

ingat the orchird empress yg saya kata best itu?. ini adalah the sambungan after she jadi the backbone of china monarchy.

buku ini adalah a big let down kalau compare the first installment. gaya penulisan yang agak rushed, a bit text book like, a little too research-like kalau cakap pasal the content of the book, i understand we are talking about a historical figure, but the author manage buat the first book interesting, almost fiksyen, tpi yg ini less. mmmm

nonetheless, it's an interesting way to learn bout the china history and their struggle tatkala dicerobohi oleh kuasa barat, sambil baca, sambil reallign dgn cerita 'once upon in china' tetiba terasa macam ada jet li dalam buku (okay, abaikan)



oh, sambil ke kedai buku , sambil window shopping, belikan saya t-shirt smurf ini, hahahaha

masih tidak mampu hendak beli buku chin peng, chis, bulan depan nak beli buku tony buzan, so how?.. sampai tua la nak baca text book ini.. hehe



oh, negeri terchenta.... so, die-hard johorian, plis take note, there's a book bout johor, okeh, hehehe
sekian saja ulasan saya. saya juga telah tengok cerita 'the lovely bones' directed by peter jackson the 'lord of the rings' director itu.. well the movie is quite engaging, but looking at the tone, i'll stick to the movie and will pass reading the book.. :)








8 comments:

mamarempit said...

intenet memang lembap..mebi smpi 2hb Mei...kata org bace berita la...

hehe....tu mesti pasal kabel bawah laut...

Daun Bidara said...

uuuuu banyaknya baca buku nih...

afendi ariff said...

2nd May jauh lg....baca lagi!
heh...

hantumakan said...

mama -ha'ah, betulle tuh, sama mcm yg kita baca dlm paper.. :[ . bored ah minggu nih..

by the way, kita paham cakap banjar, bersurah kadak pandai.. :)

daun - awak pun sama juga, suka membaca.. :) .

expand the horizon kan..

afendi - aku lost, 2nd may ada apa bro?

DrSinga said...

by RO Windstead??

hantumakan said...

dr - kan, by omputeh, mana pi segala daeng daeng kat johor taknak buat buku sejarah nih?. hehe

by the way, there's a biography tun doktor mahathir tunggu to be release, stock kat port sebab yg tukang tulis juga omputeh kerja di uni kat singapore, but kata dah green light, boleh beli di kedai tak lama lagi, hehe

afendi ariff said...

katanya intenet ni lembab smpai 2nd may...

hantumakan said...

mm, kan, tapi okeh saja, hehehe

alhamdulillah