Tuesday, April 27, 2010

what's our right? do we know the law...

pernah tak terpikir bila diri sindri have a brush with law.
mungkin terlanggar orang atau tertikam orang.
atau terbawa barangan haram milik orang lain tapi kita yg kena tangkap, that kind of thing yg kita rarely terpikir will happened to diri sendiri.

macam kat usa ada miranda's right.
korang tahu tak sebenarnya miranda tuh fellon, dah mati pun
tapi dri dialah all the cons mendapat hak2nya...
so, kalau kat malaysia nih ada ke hak hak Dollah..
get what i mean?


macam kalau kau masuk lokap.
layakkah kita to demand for 'the one phone call'
macam kat cerita 'the practice'
or 'law and order'
aku tak rasa ada mende macam tuh kat malaysia.
i think if u demand for one..
the policemen just look u in puzzlement.

or macam 'i demand to have my lawyer now. this conversation ended right here'
or perlukah mereka punya waran untuk geledah kereta/boot kita apabila kena tahan di road block.
aku juga rasa tidak..

so,
what's really our right
aku harap kita tak terlalu terpesong dgn law and order of cerita amerika syarikat yg aku rasa tidak applicable di negara kita.
tapi kena tahu juga how it works here.

tetiba rasa kalau buat jahat kat tanahair ini,
takde much right for mereka yg jahat2..
tapi bagaimana pula jika kita tidak bersalah
atau terbuat jahat under certain circumstances...

i hope we have some right to justice

2 comments:

DrSinga said...

oooohhh....
baru tau it is called Miranda's right...baru gugel..
psssttt...dah pos semalam... :)

hantumakan said...

yeah yeah, ey ey ey ey (ikut cranberries, haha)
tengs akak