Monday, May 31, 2010

3.05

kalau p ramlee ada sbelah aku nih (than it wud be hantu, tak mahu ah),
he'll be singing me song 'pukul 3 pagi'
aku tak boleh tidolah.
kerana hari ini tidor awal.
maka terjaga pagi buta.

hari ini hari yang memenatkan ( ke smalam sebab today, is in morning wud be esok,)
mengemas rumah tak ingat,
membasuh pinggan sesinki besar (sinki dapur saya memang besar, saiz besen panjang bebi mandi itu)
keluar bayar bill,
lunching di kedai yong tau foo kegemaran,
tutoring budak one on one session,
sending and fetching kids,
masak dinner mee goreng yg tak berapa jadi sedapnya (why? mencik)
dan menjadi moderator pergaduhan kecil anak2 sindri...

serious tak tipu penat gila.

dan 'outcome'nya saya ponteng gymming,
habidud pergi seorang diri.
frust.
rugi barang 400 calorie yg perlu dibakar (i am now officially can managed an hour-non stop- cycling on a stationary bicycle, yeah)

dan skarang pukul 3,
on blog crash
mengadap blog orang dan membacanya skali gus...
backdated entri dan kepala penuh informasi..

dan skarang pkul 3,
pikir pasal politik,
khir toyo dgn hidung kilatnya dan ruddy pink cheek(i suspected dia pi facial, geli ah)
sammy vellu dgn tindakan kuku besinya sacked orang suka suki..klakar gila bila baca dianya defense point of doing so
n facial expression anwar ibrahim yg i take full of hatred.. i still dont get his purpose else than venging the way he was ousted out of political scenes..

n pikir jua budget takde nak borong buku di popular,
kad diskaun juga dah expired, perlu seret min ke popular dan gunapakai nama dia untuk barukan kad kerna guna nama student, kad lebih murah dan jangka hayat kad lebih lama (2 tahun untuk rm10, haha, such a cheapo)
by the way, dem u popular
awal bulan aje, letak buku2 yg mengiurkan di meja hadapan,
buat tak tahan nak beli hingga terpikir perlukah guna duit plastik( credit card chettiar moden tuh)

n now actually typing in gelap,
hanya guna cahaya skrin untuk nampak keyboard,
typo banyak gila and asik perlu betulkan
dem...

alemak,
lapar pulak..
dem,
mee goreng ada lagi, makan tabur bawang goreng sedap gak..
dem..
n think of it, takdelah tak sedap sgt cuma boleh lagi sedap, pecah telur sbiji and godeh sure sodap gilas...
hahahahhaaaaaa.

acah je,
saya tak akan makan..

saya nak tido ah..
apa ubat tido paling mujarab?
hahahaaa, dont ask.. 18 sg..
dem
mcm takde harapan aje..

gudnite and farewell.

Sunday, May 30, 2010

cheesecake blueberry

this is my first cake ever sold.
jitters and nervous okeh membuatnya.
first batter, habidud yg tolong pukul, sgt sedap.
second batter buat sindri sdikit mishap happened.


aaaaah, sgtlah wiken lepas diet ke longkang, kekejab bukak peti ais,

makan cheesecake, patut dinamakan chis kau ni kek! (dgn tanda seruan kerna marah, hahaha)



Wednesday, May 26, 2010

SCHOOL OF TERROR

INI ADALAH PETIKAN FRONT PAGE 'THE STAR' TUESDAY.

tajuk muka depan sejibonlah, 'school of terror' . skeri baca pasal skolah ni beb. (ini sekolah yg sama dgn kes budak 14 tahun dirogol itu, and stuffed with 4 inch pencil in her private part.)

bagaimana mereka boleh jadi begini and kept unchecked by authorities? authorities merangkap ibubapa, pihak sekolah dan polis2? mungkin perlu masuk rukun tetangga dan ketua kampung skali ah.

sekolah ini punya kumpulan kongsi gelap yg nge'pau' jumpah uwang ikut nama gang mereka. seperti geng 08 harus dibayar rm8 setiap hari.

sekolah ini murid2 nakalnya minum minuman keras di kawasan perkuburan.

skolah ini punya pusher jual dadah.

sekolah ini ada port (rumah tinggal) berdekatan kawasan skolah yg lengkap bertilam dan sering dilihat membawa awek lepak disitu. lepak dengan awek di kawasan rumah tinggal lengkap bertilam? well, i am sure i'll be judgemental in this scenario.

i retracted 'nakal' pada ayat di atas. nakal untuk sesuatu yg harmless. ini adalah social inadequate person in the making. mereka vulgar, sesat dan menyusahkan. mereka baru berusia semuda 14 tahun.

saya masa 14 tahun naive. hanya pikir hendak turun padang pada pukul 5 untuk training nettball. and pikir nak tercongok kat dewan makan waktu 6.30 isi perut kerana lapar. paling jahat pun pikir nak tidor dalam kelas pada waktu 'prep'. itu pun warden sudah marked ini muka kerna suka cakap kuat2 dan buat lawak.




authorities cepatlah ambil tindakan. safe mereka yg masih boleh (skolah ini punya 3000 students, saya yakin bukan semuanya nakal), curb mereka yg gagal to toe the line.

Monday, May 24, 2010

HONEY AND CRUSHED CORIANDER CHICKEN

hai kawan-kawan.. :)
after the short hiatus, saya kembali, kembali...KEMBALI.. (wah, cakap gema),
saya kembali dgn resepi,
resepi ni dah lama saya simpan tapi baru aje nak cuba try,
bila saya cakap lama, ia adalah selama awal tahun 2 ribuan gituuu.
ini adalah resepi rohani jelani, so ,seperti biasa resepinya adalah visually enticing,
yang saya punya saya tak sure pulak

Saya anggap ini resepi sihat,
ayam dibakar dan hanya guna sesudu minyak saja


HONEY AND CRUSHED CORIANDER CHICKEN





ingredients
6 to 8 medium sized chicken parts (dia suruh peha, tapi saya campur2 saja)
1 rounded tbsp coriander seeds (ketumbar biji)
1/2 tsp black pepper
2 tsp finely-grated ginger (saya cincang saja)
1 tbsp light soy sauce
1 tsp dark soya sauce
2 tbsp honey
1 tbsp oil
2 tsp salt
1. rinse chicken parts and trim off any excess bits of skin or fat. pat dry with absorbent paper towel. (taknah pun buleh ah)
2. lightly toast the coriander seeds and black pepper by placing them in a small frying pan over medium heat (sangai). after 3 to 4 minutes they will smell fragrant and the coriander will lightly browned. immediately take pan off the heat. roughly crush the coriander and black pepper in a mortar and pestle. remove.
3. combine the grated ginger, soy sauces, honey, oil and salt in a small bowl. add the crushed spices. rub over chicken parts, cover and set aside, refrigerated for an hour or two.
4. Place chicken pieces under a preheated grill or roast in a 190'c oven for 20 to 25 minutes (depending on the size and thickness of the chicken parts), turning chicken over halfway through the cooking time to help them brown evenly.










ini sarapan sihat agaknya. waffle redimet beli di giant (hahahaaa, pmalas, pmalas), scramble egg less butter and sayur sayuran mentah, terasa seperti arnab juer adanya.






















Wednesday, May 19, 2010

apa perlu aku buat?

aku berasa seperti end of my tether melayan budak tuisyen,
kerana mereka tidak berubah,
masih main2,
yg nak UPSR pun masih buat latihan tengok jawapan blakang,
and tried to take credit by owning up jawab semuanya betul.

'sigh'
rasa mcm nak brenti sparuh jalan,
maybe we just not meant to be.
aku tahu ada cikgu yg lebih capable di luar sana to tackle them.

aku perlu lebih garangkah?
aku perlu lebih tegaskah?
i envisioned all the cool teachers i had during my school years,
and being garang is not one of cool trait.

i wanted them to know i am approachable,
please come to me with all the hard questions that been bugging u guys,
i'll try my best to accomodate.

but, instead,
u guys pretty okay labelling yerself for not being clever.
and just let be the puzzle of knowing something
as such thing as lame as not important knowing.

aaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrgh,
teringat zaman skolah rendah,
everythin is something to conquer,
math yg tricky, alam dan manusia yg interesting,
languages...

apalah yg ada dalam kepala budak2 skang,
yg pandai jadi terlalu pandai,
kerana pandai manipulate existing information,
yg lemah tak peduli nak perbaiki diri,
aku takut bila pikir.

kalau betul 'bodoh' aku redha,
ini not even trying,
aku lebih mencuba nak jadi seorang tukang ajar dri budak2 yg nak belajar.
because i feel, at this age pun, improving is always a better act,
and that's something to ponder.
pikirkan mereka at my age one day, what'll they do.

Tuesday, May 18, 2010

lambakan informasi

takde laambak sgtpun. haha
by the way, saya tidak mampu bertepek lama di depan komputer sehinggalah suami saya yang baik hati itu akan sponsor untuk belikan kabel wayar yg baru, maka setiap hari hanya boleh bertepek depan komputer dlm kadar 'ration' and tunggu dia pulak and leech power using his cabel, hahahaaa

well, i am in my third week of my 'gymming' session,
the 1st week, pergi 3 kali,
second week, 4 kali,
this week was hoping untuk hadir sebanyak 5 kali.

aiming untuk membuat cardio selama 30minutes everytime,
1st week sporadic sajaa.
but starting in the end of my second week,
i made it my aim to achieve the 30minutes goal,
albeit i made it into 3 10minutes session,
just to make sure aku tak serik to do it.
and gradually hoping to hit an hour/1 jam timing.

and yes, i did weight training as well,
just to aim a well define muscle,
yg skarang ini menyorok di balik lapisan lelemaks i, hahahahaa

berkayuh 30 minutes, hanya akan membakar lebih kurang 300 calorie plus,(depends pada berat badan anda)
tak cukup pun nak membakar nasi lemak ayam goreng rempah yg disental di pagi hari.
tensi kan.
so there's no simple way to get lighter than overhauling yer diet as well..
oh, plus exercising too i mean.

and juga terbaca, kunyahlah chewing gum ber'minty' to curb yer selera....
hahahaaa, starting last nite, i nyorokkan sugar free wringley's in my bag,
kalau ini fakta, i akan warwarkan,
kalau auta, i warwarkan juga.

:D

Sunday, May 16, 2010

buku, buku, buku

yeah, kita ke topik bosan of the month
review buku.. :D


oh, i love this book, as usual, kalau trilogy thingy, yg memula adalah best, sama sajalah dengan case buku ini juer, but, i must say, the second book still keep the momentum of the first book, only that dalam first book ada mystery yg menarik nak dibaca.

oh, i've watched the movie as well, untuk the first installment in swede, i must say, sgt sgt best. sperti biasa, tidak akan follow faithfully sebijon sebijon, but the adaptation is not bad.

mmmmmmmmmmm, how to say, cerita ini just not bad saja, bordering bosan, but i read far worst book, MAKA cerita ini bolehlah, tidak sampai cringing factor untuk dihabiskan, tidak sampai i browse ending of the book, to see whether worth reading it all, hahahahaaa

it's got topic bout muslim, jew, family, tolerate thrown in the novel.

to be frank, i bought the book coz the cover is cantik, hahahaaa


slepas membaca buku ini, menjadi super marah pada semua lelaki afghanistan, rasa perlu naik kapal terbang dan smack their face hard.

BUT that would be insane, mungkin akan kena tembak di padang bola sepak. (if u guys get my 'pun'. they punished convict after a football game, or before second half. and they watched it in manner of watching a game.)

okay fine, that's what i feel after reading the novel, i have not done any googling bout afghan later on or trying to research whether it is right or not, later on.

but just like the kite runner, khaled's writing is beautiful,



well, i bought this coz of the cover yg mnarik and coz it won whitbread prize or something. ending up yassmine and soraya been hounding my book and kitorang bertiga tukar tukar baca between three of us. yassmine ended up her reading last night. saya lak just half way thru it, but it's an interesting read, bout a kid with asperger's syndrom. tapi rasanya buku ini for a teenage readerlah. hahahaaaa.

Wednesday, May 12, 2010

Macaroni and Cheese dan Syaksyuka

skarang kan dah jadi si pemalas, kalau boleh memasak semua nak main masuk satu bekas saja, lepas tuh sorong masuk oven boleh lelepak tak yah gegodeh di tepi stove.. malas kan aku noks.


Macaroni and Cheese
recipe di sini, kerana rakan lama cik puan azareena bakal memasak untuk sports day anaknya, dia beri link to her recipe.. since pernah juer mencari recipe macaroni yg nampak mudah tetapi tada berkenan di hati, yg ini sgt berkenan di hati ku, achewah.
okay, gambar terbalik, hahaha




sesudah dibakar



patutnya gambar ini dulu.
verdict? sbelum buat, baca komen orang sbelum yg dah masak dulu, maka mengambil keputusan untuk tambah more evaporated milk, and double the cheese, malangnya sour cream tidak ku jumpa, maka letak saja dadih .. hahahaaaaa. juga telah meletak se'sachet' serbuk mushroom soup, kerana takutkan ia menjadi bland.. anak2 saya suka, suami saya suka, saya pun suka juer.




Syaksyukka
kemudian hari ni cuba pula recipe ini. :D






okay, gamabr after tidak ujud kerana telur tidak masak goyang kerana setelah letak di dalam oven telah masuk bilik mandi dan berus lantai, maka suruh anak2 saja tutup oven, but telur kan keep on cooking bila dibiarkan dalam oven coz of the heat.
kesimpulannya, ahkak suka okeh recipe satu bekas seperti di atas. effortless.





Saturday, May 8, 2010

ADAM

sapa tengok cerita adamaya, di tv3?

hari tu seorang rakan FB tulis as her status
something like
'mana ada suami yg macam adam.'

aku cuma nak kata ada.
wujud.
tak tipu memang ada.

it's rare but ada.

:)

Tuesday, May 4, 2010

saya sudah menjadi ahli gymnasium

serious beb,
lama aku ngidam nih..
join gym..
tapi sayang duit
akhirnya pada 2 haribulan Mei,
aku berjaya join gym.. hahaha
and at a steal lak tuh

ini gymnasium rakyat. rakyat yg punya. sapa rasa tak puas hati bayar inkamteks, lepas kau serta gym nih, terus rassa berbaloi-baloi bayar tax. macam budak bercermin mata di hujung kanan bawah gambar di atas, hahahahhaaa

pendaftaran rm50+10 bulanan, lepas tuh tiap bulan rm10.. best ooo, mana nak carik..

haaa, cycling machine (panggil apa mende nih), siap rpm, calorie terbakar, masa kau target nak mengayuh, jarak, sumer ada.... akak pes time pergi, dgn gigih trus bantai amik 1/2 hour.. kompiden aje akak kayuh dek.. lepas turun, trus rasa kaki cam jello and kepala gelap, hahaha, nasib baik tak pitam

treadmill, segala mesin angkat berat untuk bina muscle juga ada disini.

the gym.
semua orang baik2 disini.
naik treadmill, trus ada orang tunjuk ajar, begitu juga beskal.
pakcik jaga gym pun baik, asik tanya, ok ke tak. ada darah tinggi ke tak..


chicken papillote

it's a deboned chicken, dimasak dengan serbuk roti bercampur flat leave parsley dan garlic. perapkan ayam dgn black pepper dan garam. perisakan juga serbuk roti itu dgn salt and pepper.
salut ataih bawah dgn serbuk roti berkaler ijau itu

kemudian stepelkan dia. masuk dalam oven dgn suhu yg amat tinggi, 230'c selama setengah jam.


chicken papillote











VERDICT - biasa aje, harap rupa and nama gempaq. sapa yg suka keperisaan melampau.. takyah susah susah nak masak.. hehehe (so, tij, still mahu recipe?)
and omaigod, deboned ayam adalah satu penyiksaan.



kickass, awesomeness

omaigod, omaigod

cerita ini adalah gila+best, it's like quentin tarantino's only better..





okeh, hitgirl is like my new hero..




cerita ini gila gila best..

rating keganasan -hitting the roof
rating entertaining - hitting the roof
rating profanities - hitting the roof
rating tak logika - tak sure, logik aje aku rasa, walau tak jadi lagi

siapa yang patut tengok?
mereka yg suka genre quantin tarantino - natural born killers, kill bill I and II
mereka yg bosan dgn citer cinta tangkap leleh jiwa sayat bernanah sedih, barang seminit nangis nangis gitu
mereka yg tak suka tengok pontianak yg 'glowing' tapi suka tengok pontianak asah taring
mereka yg cepat bosan, suka dok kat edge kerusi sebab sekejab sekejab terperanjat
mereka yg boleh handle kids being brutal, bukan comel like bunny


afterall, it's only a movie.

Sunday, May 2, 2010

chipsmore land audition

chipsmore land audition di Giant, shah Alam.

It's min's wish, maka pada pagi sabtu, berbondonglah kami anak beranak ke sana.. :)
well, it was fun.
and ramai juga ibubapa di sana.
masuk aje entrance giant, kat sisi kiri tuh la diorang bertapak, agak sempit okeh
but, takdelah berasak sgt pun.. hehehee

u've got to pindah the donut berwarna from extreme right to left.

tidak boleh donut yg besar di atas donut yg kecil.

so kenalah figure how to pindah.

it's like masa skolah dulu ada test, macamana seorang petani nak pindah seekor harimau, kambing dan sebakul sayur ke seberang sungai naik sampan, sekali sampan gerak petani hanya boleh bawa satu sahaja, and harimau tokleh tinggal ngan kambing, and kambing tokleh tinggal ngan sebakul sayur, get it?



































































she was heck serious masa amik footage/interview.
hahahaaa, i hope she did loosen up a bit.
but think she's happy being there..
she happy, i am happy
(oh, saya kena sound sebab jerit2 cuba tolong masa dorang pindah donut-there's 5 kids in a group, nak tengok how they work in a group- hahahaaa, but i said 'can't help being a mom..' hihiii, rudin juer glare apoko poyo bona, hahahaha)